Маша Написано Август 22, 2011 Пријави Подели Написано Август 22, 2011 Како ће нам власт упропастити децу! Владимир Димитријевић Забрана физичког кажњавања деце је опасан педагошки промашај. Сваком родитељу се, бар понекад, десило да је ударио дете; и сваком нормалном родитељу било је жао због тога, а многи су и отплакали. Јер, родитељска љубав, она на којој почива свет, добро зна шта је цена једног таквог чина; али, има ситуација кад се то омакне, кад животне околности човека наведу да учини оно што никад не би учинио. Јер, детињи преступ је можда угрозио живот детету; или га је довео у стање чији би исход био некакв трагични промашај у васпитању. Породица је, увек и свагда, живи организам, а не чудовишна конструкција нечије идеологије, као што то покушавају да представе творци глобалистичких утопија. Јасно је да је кажњавање детета педагошка (детеводитељска) мера, и да оно има за циљ поправљање, а не унижавање детета. Једна од најумнијих руских педагошких делатница, Татјана Шишова, у свом тексту „Казнити с љубављу“, каже: „Кажњавајући дете, потпуно је неопходно сачувати присебност и чак мирно расположење духа. Не сме се то чинити у нападу гнева и љутње, као освета. Родитељи који воле дете не казне га зато да би се с њим обрачунали, већ да би га зауставили, кад оно није у стању само да се заустави. Казна је браник, који спречава даље кретање детета порочним путем, а нипошто није оруђе мучења.“ О телесном кажњавању она каже да за мало дете нема нешкодљивије казне од пљуске по туру, јер дете, још док учи да хода, често пада на тур, и ретко плаче; ова казна може да функционише до четврте-пете године, и после постаје непотребна. Али, очито је да и то смета. Најнапреднији жутокраки пантократори нашег живота и смрти решили су да свако физичко кажњавање потомства изједначе са злостављањем, и да о томе донесу закон, какав има веома мали број држава света (мање од двадесет), у многима од којих“ гејеви“ усвајају децу. То јест, несташко хоће да се игра са врелом ринглом, ти га удариш по гузи да се не ожеже, комшија те пријави и ти одеш у бајбокану, а малишан на усвајње (рецимо, код толерантног пара мушкараца). Јована Папан (иначе, мајка троје деце) је о овом закону, који треба да усвоје наши скупштинари чим га ЕУкратори предложе, у „Политици“ записала следеће: „Ево још једне мере која, осим што је нереална, јер ставља ван закона и проглашава монструмима практично све родитеље у Србији, можа само још дубље да нас гурне у демографску провалију. Заиста, шта још мајка троје деце пожелети може него да јој неко ко је прочитао пар памфлета УНа држи лекције о томе како се стрпљиво и натенане, (док вероватно нека кућна помоћница кува, усисава и шири веш) треба деци по 700-800 на дан да објашњава да се прсти не гурају у тостер, да на треба лупати по радијаторима у шест ујутро или да је ружно својој баби говорити да „једе г...“ зато што их је изгрдила. Није уопште тешко све постићи лепим, нарочито у теорији. У реалности, имате неке конкретне животне ситуације у којима не можете да „игноришете“ своје дете које вришти и бесни јер, рецимо, иза врата спава беба или сте, на неки други начин, околностима принуђени да своје дете натерате да вам се моментално потчини како не би угрожавало себе или друге. Да ли је у таквим ситуацијама нужно и обавезно користити физичко кажњавање – наравно да не. Нужно је само да и тај метод постоји као опција, као васпитна мера којој је легално прибећи. И та мајка троје деце напросто покушава да ситуацију одржава под контролом како зна и уме, и у датој ситуацији ће поступити онако како процени да је најпаментније, да би породични живот функционисао на задовољство свих, сада и у будућности, када та деца израсту у људе“. РЕКЛАМА Омамљивање ваше деце Дакле, ако се закон усвоји, ваша деца ће да праве хаос, а ви ћутите и трпите; али, шта ако деца непрестано праве хаос код куће и у школи, ако су, како се то данас каже, „хиперактивна“? Има Империја лек и за то: зове се „риталин“, и масовно се примењује у школама САД и Европе, са дозволом родитеља или без ње. Риталин хиперактивне малишане (који не смеју да добију по туру, јер је то „злостављање“) омамљује и отупљује. Велики фармацеутски концерн „Новартис“ (куд бисмо без фармакоусрећитеља?) родитељима и деци нарко-дејство своје пилулице објашњава пратећом сликовницом. Бајка прича о болесном Хипхопу, коме се стално дешавају непријатности јер је деконцентрисан. Хипхоп се излечи кад оде код доктора корњаче који му да „малу белу пилулу“ (риталин, то јест метилфенидат). У тексту Катје Тим и Јерга Блеха „Деца с грешком“ („Недељни телеграф“,31. јул 2оо2. ) описан је случај једне Немице, мајке четворо деце, чији је син Кристијан био толико немиран да је она морала да трчи око куће како га не би ударила (и заглавила у затвору). Одвела га је код лекара, који му је преписао „малу белу пилулу“. Мајка каже:„Кристијану преписују ту ствар као бомбоне, а под риталином делује отупео, као робот“. У Америци метилфенидат узима око пет милиона ђака. Сваког дана. Као својеврсну „life style“ дрогу, која обуздава глад и одгони умор. Клинци је не само гутају, него мрве у прах и ушмркују, а америчко Министарство правде упозорава да их неки растварају у воду и инјекцијама убризгавају, што може изазвати тешка оштећења ока и плућа, као и трајну зависност. Ако ЕУтописти жутих боја уведу закон о забрани физичког кажњавања деце, ето нама „Новартиса“ да смири србијанске хипхопове, потенцијалне злочинце у некој новој Сребреници. А ви ћете дрхтати од своје деце и од комишија, ако покушате да метилфенидат замените обичном шљагом. У школи уче децу да вас цинкаре! Модел цинкарења већ постоји, и дат је у уџбенику за Грађанско васпитање за први и други разред основне школе, који је 2006. издао Завод за уџбенике у Београду. Ауторке су му Бранка Бубањ, Милеса Влајков, Сандра Мали и Татјана Пејовић-Себић. На 33. страни овог приручника за мале потказиваче налази се табела о изложености физичком и вербалном насиљу. Насилни поступци су:„Ударио ме“, „Почупао ме за косу“,„Подсмева ми се“, „Поломио ми играчку“ (то водоравно), а усправно пише „друг“, „родитељ“ и „учитељ“. На основу тога, тражи се да наставник грађанског васпитања сазна ко их „злоставља“ и да деци по ко зна који пут објасни да су њихова права повређена. Још у октобру 2007, осамнаест „домаћих“ НВО је, на конференцији за новинаре, одлучно захтевало забрану телесног кажњавања деце, као и „хитно успостављање одговарајућих независних механизама пријављивања телесног кажњавања“. О овоме је, у својој књизи „Културни рат у Србији“ (Београд, 2008), писао Слободан Антонић: „Лицемерно је опслуживати један систем, који милионе људи присиљава да раде за долар дневно, а онда тим истим несрећницима држати лекције како заправо не воле своју децу, пошто им крше „право на игру“ и „право на забаву“/.../Лако могу да замислим како се већ сутра, као део процеса „евроатланстких интеграција“, и у Србији доносе закони које предлаже оних 18 НВО. Свако од нас, ко је родитељ, тиме ће постати потенцијални насилник. Свако од нас ће доћи у прилику да га сопствено дете пријави на часу грађанског васпитања. Свако од нас постаће предмет занимања различитих служби и НВО. Свако од нас биће изложен претњама да ће бити јавно дифамиран као лош родитељ. Да ли је то оно што желимо?“ Наравно да није. Али, ко нас пита? НВО морају да имају нове теме за злостављање неденацификоване Србије. Од тога се живи; то је знак Империји да сви послови са кривцима за распад СФРЈ још нису обављени, и да НВО заслужују даље финансирање. И тако ћемо добити НВО стаљинизам у пуном обиму. Јер, ако сте заборавили, главни јунак совјетских уџбеника из Стаљиновог доба био је Павлик Морозов, дечак који је откуцао своје родитеље НКВДу као непријатеље социјализма, после чега су родитељи завршили у логору. То нас чека, ако будемо трпели. А како рече Алекса Шантић: „Волови јарам трпе, а не људи,/ Бог је слободу дао за човјека“. http://www.dverisrpske.com/sr-CS/za-dveri/vladimir-dimitrijevic/nove-zabrane-za-roditelje.php Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Никада нисам прибегавала батинама. Стално ми је било на уму: ако дете погреши, родитељ га ћушне по туру, често без да му укаже због чега је добио ћушку мислећи како дете не разуме, а разуме. Ако одрасли човек згреши не добије батине, због чега би онда дете добило?! То ми је била основна мисао водиља и сада знам да нисам погрешила. Свака дечија погрешка да се исправити или боље рећи, детету се мора указати да је погрешило, због чега је погрешило и ако се тако ради константно, потребама за батинама (казном) ће бити све мања. Наравно, како нису сва деца иста, тако се родитељи морају и поставити. Пре било каквог кажњавања, нека се упитају због чега је дете погрешило. Увек сам узрок тражила прво у себи па тек онда у деци. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Ако одрасли човек згреши не добије батине, због чега би онда дете добило?! Nadam se da je ovo lapsus, jer inace je potpuno besmisleno pitanje... Pa valjda se zna po cemu se odrasli razlikuju od dece - odrasli se kaznjavaju na neki drugi nacin, pravnim ili zakonskim putem, a deca - buduci svesno i emotivno nerazvijena - prutom i uskracivanjem, naravno kad je i gde to stvarno potrebno... "Bezumlje je detetu privezano za srce, prutom ces ga lako otkloniti od njega" "Ne uskracuj batine sinu svojemu" Ovako govori premudri propovednik... Naravno, prut je nekada prut, a nekada zabrana i odvajanje od neceg sto je detetu omiljeno, da bi ono tim nacinom (drukcije ne moze, jer je njegov racio sasvim nerazvijen) razumelo da je povredilo ljubav onoga koji ga hrani i neguje... Ali da se deca nikad ne kaznjavaju prutom - to moze da bude MOZDA kod malog %, ali nikako i ni u kom slucaju kod svih... Ленка* and Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 2 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 A posto radim u skoli vec godinama, neprestano vidjam decu koja eto nikad nisu kaznjavana, narocito ne prutom... Treba samo da vidis kako su - sa one cisto ljudske strane gledano - beskrajno jadna i izgubljena ta deca, istinski i potpuni promasaji ljudskosti/covecnosti... Лидија Миленковић је реаговао/ла на ово 1 "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Већ смо негде расправљали о овоме. Зоран Миливојевић је све лепо рекао, скидам му капу 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Љубичица Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 И ја скидам капу Зорану Миливојевићу. 1000000001010 Фејсбук страница: Zoran Milivojević psihoterapeut Већ смо негде расправљали о овоме. Зоран Миливојевић је све лепо рекао, скидам му капу 1000000001010 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Никола Ђоловић Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 https://www.pouke.org/forum/topic/5298-%d0%be-%d0%b7%d0%b0%d0%bc%d0%b5%d0%bd%d0%b0%d0%bc%d0%b0-%d0%b2%d1%80%d0%b5%d0%b4%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82%d0%b8-%d1%83-%d0%bf%d0%be%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%86%d0%b8-%d0%b8%d0%b7%d0%bc%d0%b5%d1%92%d1%83-%d1%80%d0%be%d0%b4%d0%b8%d1%82%d0%b5%d1%99/page__view__findpost__p__152030__hl__%2B%D0%B2%D1%80%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%B8+%2B%D1%80%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%99%D0%B0+%2B%D0%B8+%2B%D0%B4%D0%B5%D1%86%D0%B5__fromsearch__1 http://upodobljavanje.wordpress.com/ https://www.facebook.com/Upodobljavanje Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 A posto radim u skoli vec godinama, neprestano vidjam decu koja eto nikad nisu kaznjavana, narocito ne prutom... Treba samo da vidis kako su - sa one cisto ljudske strane gledano - beskrajno jadna i izgubljena ta deca, istinski i potpuni promasaji ljudskosti/covecnosti... ovo su teške reči od nekoga ko radi u školi to da su promašaji, po kom kriterijumu, po čijem merilu i po čijem promislu? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Давидова Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Nadam se da je ovo lapsus, jer inace je potpuno besmisleno pitanje... Не, не, никако није лапсус! И даље стојим иза мојих речи, и није питање већ мој став. Pa valjda se zna po cemu se odrasli razlikuju od dece - odrasli se kaznjavaju na neki drugi nacin, pravnim ili zakonskim putem, a deca - buduci svesno i emotivno nerazvijena - prutom i uskracivanjem, naravno kad je i gde to stvarno potrebno... Уопште није битно како се кажњавају одрасли а како деца, ствар постављам сасвим другачије. Дете греши јер је дете. Одрастао човек греши јер је човек упркос што би његове грешке морале бити ређе. Једно је начинити погрешку несмотреношћу, а друго плански. Дете не планира грешку. Не говорим о грешкама које се законски санкционишу. То нема везе са децом. Упореди две исте грешке: једну је направило дете, исту грешку родитељ. У питању је нпр. просута вода по тепиху, било шта. Дете ће добити по туру, а одрасли? Ко ће њих по туру? Нико. Навела сам тривијалан пример али то је то. "Bezumlje je detetu privezano za srce, prutom ces ga lako otkloniti od njega""Ne uskracuj batine sinu svojemu" Опрости, али ово не могу прихватити. Naravno, prut je nekada prut, a nekada zabrana i odvajanje od neceg sto je detetu omiljeno, da bi ono tim nacinom (drukcije ne moze, jer je njegov racio sasvim nerazvijen) razumelo da je povredilo ljubav onoga koji ga hrani i neguje... Аналогно овоме произилази да децу васпитавамо да би нама било добро а не њима. Ни овде не видим много смисла. Ако је моје дете добро, ја сам задовољна. Ако сам га добро васпитала, васпитала сам га пре свега да њему буде добро, а онда како сам писала - и мени као родитељу. Ali da se deca nikad ne kaznjavaju prutom - to moze da bude MOZDA kod malog %, ali nikako i ni u kom slucaju kod svih... Деца се васпитавају љубављу. Прут може да гори, и нека га ни једна мајка или отац не узимају у руке да би оставили масницу на телу свог детета, нека пруже руку да и њих заболи. Можда ће онда схватити нешто више. Иван ♪♫ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Како ће нам власт упропастити децу! Vlast ce da ti upropasti decu zato sto ti zabranjuje fizicko kaznavanje koje se pokazalo kao nedovoljno efikasno u vaspitavanju dece? A potecijalno lose po njihovu psihu? Maso, jedina osoba koja ce da upropasti svoju decu je ona koja ce da ih fizicki kaznjava. A posto radim u skoli vec godinama, neprestano vidjam decu koja eto nikad nisu kaznjavana, narocito ne prutom...Treba samo da vidis kako su - sa one cisto ljudske strane gledano - beskrajno jadna i izgubljena ta deca, istinski i potpuni promasaji ljudskosti/covecnosti... Sta radis u skoli? Ovo te pitam jer: to da su promašaji, po kom kriterijumu, po čijem merilu i po čijem promislu? otkud ti hrabrosti da tako sudis? *ne ajvanho vec dzedaj. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 ovo su teške reči od nekoga ko radi u školi to da su promašaji, po kom kriterijumu, po čijem merilu i po čijem promislu? Po vecnoj i nepromenjlivoj meri Hrista Bogocoveka... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Maso, jedina osoba koja ce da upropasti svoju decu je ona koja ce da ih fizicki kaznjava. Зашто се не оканете тог просветитељског тона (понашате се, не само на овој теми, као да смо ми сви овде неки тупани) и почнете да аргументујете Ваше тврдње? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Млађони Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 Зашто се не оканете тог просветитељског тона (понашате се, не само на овој теми, као да смо ми сви овде неки тупани) и почнете да аргументујете Ваше тврдње? evo ti argument: http://www.naturalchild.org/jan_hunt/tenreasons.html http://www.cyc-net.org/features/viewpoints/c-corporalpunishmenteffects.html Imas gomilu istraziavnja na tu temu. Nisam znao da treba da argumentujem neke ocigledne stvari. Zanimljivo da mi recimo na temi o nauci jedan zamerio sto sam "znalac svih nauka" a o nauci nista pricao nista vise od onoga sto se uci u srednjoj skoli. Po vecnoj i nepromenjlivoj meri Hrista Bogocoveka... Da prostis, al nije ti neki dokaz onako empirijske tvrdnje. oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide things by zero. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 ................. 1) Уопште није битно како се кажњавају одрасли а како деца, ствар постављам сасвим другачије. Дете греши јер је дете. Одрастао човек греши јер је човек упркос што би његове грешке морале бити ређе. Једно је начинити погрешку несмотреношћу, а друго плански. Дете не планира грешку. Не говорим о грешкама које се законски санкционишу. То нема везе са децом. 2) Упореди две исте грешке: једну је направило дете, исту грешку родитељ. У питању је нпр. просута вода по тепиху, било шта. Дете ће добити по туру, а одрасли? Ко ће њих по туру? Нико. Навела сам тривијалан пример али то је то. ................. 3) Аналогно овоме произилази да децу васпитавамо да би нама било добро а не њима. Ни овде не видим много смисла. Ако је моје дете добро, ја сам задовољна. Ако сам га добро васпитала, васпитала сам га пре свега да њему буде добро, а онда како сам писала - и мени као родитељу. 4) Деца се васпитавају љубављу. Прут може да гори, и нека га ни једна мајка или отац не узимају у руке да би оставили масницу на телу свог детета, нека пруже руку да и њих заболи. Можда ће онда схватити нешто више. Ajmo redom... 1)Greska je greska, svaka se greska ispravlja, samo svaka ima svoj nacin... 2) Za tebe je greska prosuta voda po tepihu?!?! Ovde bi trebalo da stanem sa svakom daljom pricom, al` ajd... pa pobogu, ko je o tome govorio, valjda si zakljucila iz moje poruke kad rekoh "promaseni ljudi" da sam mislio na necovecnost u ponasanju, ne na nehoticno lomeljnje stvari ili prosipanje vode... 3) Da bi nama bilo dobro kazes? Tesko meni... znaci, dete podivlja, krene da se njari i da vristo jer mu nesto nije ucinjeno po voljei, a ja ga kaznim da bi meni bilo dobor? No koment... 4) Znaci svi mi koji kaznimo decu na neki nacin ne volimo ih? A to o masnicama necu ni da komentarise, rek`o bi covek da ti zivis medju ljudozderiam kad ovako mozes da lupis nesto... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Август 27, 2011 Пријави Подели Написано Август 27, 2011 ............................... otkud ti hrabrosti da tako sudis? A ko uopste sudi ovde? Lapo kazem ono sto vidim, a sta sve vidim ponekad... bolje da cutim... Da prostis, al nije ti neki dokaz onako empirijske tvrdnje. Nije to uopste nikakav dokaz, nego videlo za one koji imaju oci... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука