Emilijan Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Уз дозволу моје пријатељице и њен пристанак, и ако ме је замолила да не кажем име (мада лично бих увек да имена буде, али каже да може имати проблеме због тога) постављам следећи текст: Pomaže Bog oče.Zato što Vas smatram svojim prijateljem,imam želju da Vam isričam šta mi se dogodilo jutros u crkvi,a Vi mi recite svoje mišljenje.Pošto sam juče posetila svog duhovnika,koga inače jako često posećujem,ispovedio me je (inače imam blagoslov za redovno pričešćivanje).Jutros mi je iskrsnulo putovanje u drugi grad pa odlučim da tamo odem u crkvu na Liturgiju.Pošto sam imala vremena,pred Liturgiju pročitam celo molitveno pravilo pred Pričešće.Kada su sveštenici počeli da se pripremaju za Liturgiju, ja priđem jednom od njih i pitam da li mogu da se pričestim,objasnim sve gore navedeno i on mi, kaže da može.Liturgija počinje i sve teče normalno, pozove me drugi sveštenik rekavši mi da se moram ispovediti opet, bez obzira na ispovest juče.Uradila sam i to u nadi da je svaka nedoumica otklonjena,međutim,isti sveštenik iznosi molitvenik i kaže mi da pročitam dve molitve pred Pričešće.Ja začuđena objasnim da sam pročitala celo pravilo pred Pričešće a on će meni pročitaj zbog naroda da ne pomisli svašta.Pročitam i to i mislim sad je sve valjda završeno.Liturgija je u toku,vreme je za pričešće, sveštenik sa putirom izlazi,kaže sa strahom Božijim i verom pristupite,onda se okreće i od mene i od sveg prisutnog naroda i vraća putir u oltar,ne pričestivši nikoga.Ja u neverici.NNa kraju Liturgijea kraju Liturgije,dešava se to da jedan od sveštenika izađe s putirom i pozove me da se pričestim.S obzirom da sam bila u šoku od predhodnih događaja,onako u bunilu,priđem čaši i pričestim se,a narod oko mene me gleda kao da sam najveća grešnica na svetu (ona se pričešćuje na Makaveje????). Ja sam i dalje jako zbunjena i pod utiscima zbog svega,još uvek o tome razmišljam,pa sam želela da sa Vama podelim ovo,i upitam za vaš stav o ovome.Hvala na razumevanju,blagoslovite. Дакле, ово је наша реалност у многим нашим црквама и манастирима. Ја на овакве догађаје заиста останем без коментара. Само се питам да ли постоји бар мало разумевања и људскости у односу свештеник-народ и народ-свештеник. Када се вера схвати као закон и скуп правила без љубави (тј. о љубави причамо чисто да нешто кажемо) онда долази до оваквих ситуација. Ја немам коментар. Надам се да ће оваквих ствари све мање да буде у нашој Цркви. Већ сам негде рекао али да поновим: Највећи подвиг данашњег православног хришћана, али и хришћанина уопште у сва времена јесте да се литургијски оствари. Но, неминовно је да наиђе на искушења, најпре од својих најмилијих који нису цркевни људи, а онда и од оних који долазе у Цркву а сами не знају због чега су ту. Када пођете у Цркву гледаће вас као лудака и занешењака они који у цркву не улазе (или само "кад се ваља"), а у Цркви као великог грешника који није достојан да се причести, да учествује као пуноправни уд Тела Христовог. Но, у томе је вера, у томе је трпљење, у томе је оно да се "Царство Небеско на силу добија". nije mi jasno... pa sta ako je praznik??? zasto se sluzila liturgija ako niko nije hteo da se pricesti??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 protjoerej Nikolaj Afanasjev I da ne bude zabune,prota itekako zastupa i stavlja sv pričešće kao osnov našeg zajedničarenja,ali iznosi pogrešne pristupe istom... Човече, не говоримо уопште о томе. Мада и овај став је веома дискутабилан. Шта ово значи? Ако нико не жели да се причешћује да ли то знали и да не треба ништа чинити да се то промени? Овде је најпре питање жеље да ли ми желимо уопште да се олитургишемо или не. Невероватно шта ћемо све изнети као "доказ" да се људи не причешћују. Наравно, ово што си сада поставио биће многима одличан изговор да не треба да се причешћује. Но, свако нека чини по својој савести, али не мора мене да учи како то није битно. Ако је Литургија срце Цркве онда нема потребе ништа даље да говорим. КОме Литургија није срце Цркве онда све ово њега се и не дотиче. Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Август 14, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 14, 2011 link=topic=16514.msg504711#msg504711 date=1313362966] Vidiš, ovde se čuje jedna strana, a ne čuje se druga strana. Imamo jednu mučenicu (jer si joj duhovnik, i ako nisi, nije li joj bilo dovoljno da se obrati svom duhovniku?), i imamo dva sveštenika i celu parohiju koju osuđujemo. Bingo! onda možeš misliti kolko je stanje tragično po pitanju liturgijske svesti i pre svega po pitanju ocrkovljenosti... jer ti ljudi milsle da su punopravni članovi CRKVE a u stvari su publika... a popovi se pričešćuju jer tako mora... по службеној дужности Баба је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
w.a.mozart Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 klapklap klapklap klapklap PUS- po uputstvu supa 1000000001010 0304_smile4 spavanje1 Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mudrov Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Uz duzno postovanje ovo je za mene cista budalastina. Ona ima blagoslov za svakodnevno pricescivanje i to ne sme da prekrsi ni za zivu glavu ni kada je na putu, ni kada zuri ni kada ima obaveza. Znaci ovo me podseca na one price o vrackama, tri puta pomeranju case, dva koraka napred jedan nazad, oblacenje pidzame naopako itd. Cela ova prica je toliko jevtina i prozirna da ne zasluzuje komentar, ali zaista je tesko odoleti pa ocutati. S vremena na vreme na ovoj stranici se zapne sa jednim takvim primerom, tek toliko da se ne zaboravi kakvi su to ''fanaticni revnitelji'' ''ogrubeli bez ljubavi'' itd. Stvarnost je zapravo totalno drugacija. U ''revniteljskim'' eparhijama tako ''revnosnih'' popova za pricesce ima tek za lek, i to jedva u banatskoj ili u banjaluckoj eparhiji koja je tempirana novotarska bomba gde se ceka da vl.Jefrem oboli pa da ga lepo penzionisemo. Skoro 90% svestenika je sa PBF i sve to sto nosi sa sobom. U banatskoj je manji procenat ali isto mnogo svestenika koji rade vladici iza ledja, posebno u Pancevu i naseljima blize Beogradu. U novotarskim ''demokratskim'' eparhijama, gde se diktatorski sprovodi ''sloboda izbora'' ne sme niko ni da zucne o pripremi, nego se pricescivanje svakoga bez da te iko pita ko si i sta si, odakle si ispao i od kada si u crkvi i na liturgiji, pricescivanje se vrsi bukvalno jurnjavom za vernicima sa sve putirom. U svom zivotu sam bio mnogo puta u slicnim situacijama kao sto je gospodicna opisala gore, i zaista je tesko rasuditi, ali sam misljenja da nikome ne treba odbijati pricesce, ali ako je to potreba iz smirenog i skrusenog duha. Te tipove koji imaju blagoslov ''svog'' duhovnika za svakonedeljno ili svakodnevno pricesce, treba lepo slati kod ''svog'' duhovnika da se tamo i pricescuju svakodnevno i svakonedeljno. Praksa da se zbog ovog ''evharistijskog ludila'' pricesce pomera za kraj liturgije smatram kontraefektom i isto budalastinom. Немања Бањалука је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Evo nama i revnitelja sa već izvikanim izrazom ,"novotarci" koji sa Putirom trče za vernicima".I koji uvek "dobro" informisan ko radi Vladikama iza leđa.Uvek zna kakve se sve prljave stvari odigravaju u crkvenim krugovima...itd.I naravno mračan,kao i uvek,još samo da nam objasni šta znači biti "novotarac".Mislim meni lično.Nikad mi to nije bilo sasvim jasno,a vidim da si upućen Mudrove. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Човече, не говоримо уопште о томе. Мада и овај став је веома дискутабилан. Шта ово значи? Ако нико не жели да се причешћује да ли то знали и да не треба ништа чинити да се то промени? Овде је најпре питање жеље да ли ми желимо уопште да се олитургишемо или не. Невероватно шта ћемо све изнети као "доказ" да се људи не причешћују. Наравно, ово што си сада поставио биће многима одличан изговор да не треба да се причешћује. Но, свако нека чини по својој савести, али не мора мене да учи како то није битно. Ако је Литургија срце Цркве онда нема потребе ништа даље да говорим. КОме Литургија није срце Цркве онда све ово њега се и не дотиче. Него о чему говоримо,и дајте смирите се мало,ако вам Афанасјев није довољно велики ауторитет,и ако га не капирате,то је већ ваш проблем,исто као и оних који ће ово схватити као алиби да не прилазе Чаши! Као друго,врло је непродуктивно,да тако кажем,,да вучете људе за рукав до Чаше,јер ако за ишта треба стрпљења и љубави,онда је то везано за питање причешћивања. То што је пракса у нашој Цркви толико шаролика,нисмо криви ни ви ни ја,и заиста ме чуди да се Сабор тим питањем није озбиљније бавио. "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Mudrov Написано Август 14, 2011 Пријави Подели Написано Август 14, 2011 Zao mi je gospodjice sto sam vam pokvario ugodjaj, znaci prvo postavimo ove ekstremne primere, koji se mogu odigrati u jedva dve eparhije SPC i to kod mozda poslednjih desetak mohikanaca ''revnitelja za pripremu'' a zatim desetine vasih salvi zgrazavanja kakvih sve to neofita u mantijama ima, a tek ludaka sa mitrama koje pod hitno treba sve posmenjivati. Na zalost taj vas manevar je toliko vec busan da ne pije vodu ni kod najnaivnijih, pa evo i Dragi i Zosima vec ukapirase. Novotarci su oni kojima nije bitno da li se pricescujes sa pripremom ili bez nje, ali diktatorski naredjuju da priprema nije bitna jer je to recidiv ''fariseja bez ljubavi'' i ''artemijevstine i neofitskih duhovnika''. Novotarci su oni kojima nije bitno da li su dveri otvorene ili zatvorene jer Gospod cuje molitve i ovako i onako, ali se svakom svesteniku preti sa epitimijom i drugim kaznama ko sluzi sa zatvorenim. Novotarci su oni kojima nije bitno da li su molitve na glas ili poluglasno, ali probaj da ih ne izvices pred svima i prekines pojanje pevnice. Novotarci su oni koji ''znaju'' da su odluke SA Sabora tako napisane da se mogu tumaciti i ovako i onako u pogledu Bogosluzenja, ali cik probaj da odsluzis po vekovno ustaljenom poretku - kako si ti to shvatio, a bogami kako je shvatio i patrijarh Irinej koji je to rekao i javno u snimljenom razgovoru sa beogradskim svestenicima. Немања Бањалука је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дијана. Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 U dvije centralne crkve u banjalučkoj eparhiji se obavezno naglasi "onaj ko se spremio postom, molitvom i sv.tajnom pokajanja i ispovijesti neka pristupi". Ja lično imam potrebu da se pričešćujem češće nego što je uobičajeno (samo u postovima). Ako sam ja inventar u crkvi, i znaju moj duhovni profil, pa mi kažu "post najmanje 3 dana" - amin. Ako želim da se pričestim, nije mi teško da dodatno postim (od srijede do subote), jer mi tjelesno uzdržanje je samo simbol duhovne pripreme. Priznajem da bih bila sretna da mogu da priđem Čaši Života češće i bezuslovnije, primala bih sa radošću i zahvalnošću. Smatram da ovakve rasprave sablažnjuju i smućuju nas obične mirjane. Ko sam ja da sudim o opravdanosti bilo koje crkvene prakse i da osuđujem sveštenike ili vladike? Nek Crkva usaglašava stavove po važnim pitanjima na nivou Sabora i sprovodi odluke s vrha. t4431 ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надамo да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Acquila non capit muscas Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Август 15, 2011 Пријави Подели Написано Август 15, 2011 link=topic=16514.msg504675#msg504675 date=1313361087]teško je objasniti čežnju za Hristom rečima... teško... a što Dragi kaže-zašto mora uvek da se pričešćuje... .mislise. ne mora već želi-velika razlika bleh t4431 ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ništa ovo mene ne čudi. Ja sam htela da se pričestim prošle nedelje, jer ove sam trebala da imam ciklus, pa za svaki slučaj... Međutim, meni sveštenik nije dao da se pričestim jer...pazite sad: Kada sam se ispovedala rekla sam mu (ja zaista znam da ne bih trebala da pričam ono što pričam na ispovesti, ali to je nešto što ne krijem, i nije ništa strašno) da su mise prethodne dve nedelje desile neke stvari iznenada-rekla mu šta, i da sam zbog toga imala nekih teških emocija- bila sam besna, nervozna, tužna... ali sams e pokajala zbog istih i krivo mi je bilo još isti dan... međutim, meni je on objasnio da tokom posta NE SMEM da budem besna, nervozna, već da moram da budem mirna i smerna i nije hteo da me pričesti. Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Margareta Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 inače, pričestila sam se jutros, u drugoj crkvi, i ciklus me stigao na putu kući imala sam sreće Turn on, tune in, drop out Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
malina :) Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Ništa ovo mene ne čudi. Ja sam htela da se pričestim prošle nedelje, jer ove sam trebala da imam ciklus, pa za svaki slučaj... Međutim, meni sveštenik nije dao da se pričestim jer...pazite sad: Kada sam se ispovedala rekla sam mu (ja zaista znam da ne bih trebala da pričam ono što pričam na ispovesti, ali to je nešto što ne krijem, i nije ništa strašno) da su mise prethodne dve nedelje desile neke stvari iznenada-rekla mu šta, i da sam zbog toga imala nekih teških emocija- bila sam besna, nervozna, tužna... ali sams e pokajala zbog istih i krivo mi je bilo još isti dan... međutim, meni je on objasnio da tokom posta NE SMEM da budem besna, nervozna, već da moram da budem mirna i smerna i nije hteo da me pričesti. Моја пријатељица (њен отац је иначе свештеник у Будимпешти) слатко се насмејала, када сам јој навела овај разлог да се не причестим. Рекла ми је да први пут чује такву будалаштину (јер ово питање се, изгледа, поставља као проблем само код православних у Србији). Одмах је позвала свога оца, који ми је поручио: ''Питај Јецу да ли ће Христос, оним женама које буду имале циклус, када Други долазак Његов буде рећи да ће по њих доћи трећи пут, јер су нечисте и недостојне?'' :lol: :lol: :lol: Милан Меденица :), nishizawa and školarac је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest JelenaLela Написано Јун 30, 2012 Гости Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 O moram i ja da prozborim koju, u startu ću se ograditi da nisam toliki poznavalac 'pravila' ali dat' ću svoje mišljenje a vi me ispravite ako grešim. Elem, što se tiče pričešća za vreme ciklusa, jednom sam povela baš žestoku raspravu sa drugm koji je inače student PBF (a većina njih uz dužno poštovanje mi se čine vrlo liberalno nastrojeni oko toga jer sam ja zagovornik priče da se ne treba tad pričešćivati na osnovu nekih stvari koje sam čitala, a po najviše iz razgovora sa monasima- za šta me je on i optužio tj. da sam previše 'monaški' orjentisana. Verovatno je hteo reći da treba da budem liberalnija . E sad, kao vrhunac cele rasprave, citirao mi je ne znam čije reči (i sad mi je jako žao što ne mogu da se setim koja je knjiga u pitanju) kako treba na šta sam ostala u dubokom razmišljanju i napravila ustup da donekle mogu da razumem za pričešće na Vaskrs, a za umirućeg čoveka/ženu izlišno je i spominjati. Da bi me on zvao kroz izvesno vreme i rekao da je u istoj knjizi pročitao da ipak ne treba se tad pričešćivati izuzev nekih ekstremnih situacija. I tako njegov najveći argument je pao u vodu... Što se tiče Hristovog Drugog dolaska, mislim da ne bi smeli to da mešamo sa pričešćem u vreme ciklusa, mislim dve su odvojene teme, a možda i grešim. Ispravite me! A evo i jednog mog- veoma divnog iskustva što se tiče pričešća Postila, ali nešto i nisam planirala da se pričestim te nedelje (bez duhovnika, i bez blagoslova, priznajem imam problem sa slobodom stalnog pričešćivanja...). I stojim ja tako u crkvi i teče Služba, a meni se javila želja da se pričestim, ne mogu to da objasnim. Odem ja do sveštenika na ispovest i onako sva pogubljena jer se nisam 'propisno' pripremila (ta priča sa 1001 molitvom i 1002 metanije ), jela ribu i šta sve već, pričam njemu sve to. A one me onako nekako pogledao i osmehnuo se čovek i pitao me: Jel ti ŽELIŠ da se pričestiš? A ja: Želim! Mislim da sam mu ličila na neko malo dete, eto prosto me je tako gledao... Pročitao mi razrešnu molitvu i ja se pričestila... A osećaj- pa znate ga svi... Bogu hvala na svemu, pa i na takvim sveštenicima! -Владимир-, Sneza Dj., kirios1 and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
školarac Написано Јун 30, 2012 Пријави Подели Написано Јун 30, 2012 Да, лепо си ово изанализирао. Искрено, пресрећан сам што имам Епископа који нам је свима отворио пут ка Евхаристији, најпоре нама тврдоглавим свештеницима а са свештеницима и народу Божијем. Ја по цену чина не бих могао да живим у Епархији где Владика брани(!?) да се народ причешћује. Не могу да замислим недељну Литургију да се моја жена и дете са народом не причести заједно са мном. То би ми било као да ме је неко убио. О томе сам говорио када смо разговарали о попадијама: https://www.pouke.org....html#msg473841 ince Oce Ivane, u mojoj parohiji u selu, u nasoj eparhiji Sumadijskoj, moj svestenik pricescuje na kraju Liturgije, kada sam ga pitao zasto tako kaze pa narod tako navikao,pa kad je proslog puta dolazio Vladika i kad je pricestio narod umesto da ostane na liturgiji on odlazio kuci... Kakva logika :291291291: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука