Jump to content

Razmislanja o kraju zivota i njegovoj prolaznosti.

Оцени ову тему

Препоручена порука

pitanje je zasto neki ateisti ne vide taj smisao?

sad cu da pokusjam da ti objasnim prvo da ti dam jednu foru iz fima sedam i po .

e u tome je problem glavni, moj cale je atiesta,

"Juri gagarin, Rus, pravoslavac, prvi covek u svemiru!"

"Ali tadija juri gagarin nije bio pravoslavac nego komunista!"

"Pa sta seljaku i moj cale je bio komunista pa je sada pravoslavac! "

0110_hahaha lol

a otkud mu ta ideja da ne veruje tj da veruje da posle zivota nema nista dalje?! e a posto ja snjim ne mogu(jos) da razgovaram na tu temu, pitam se otkud im uopste ta besmislena ideja da nema nista, tj to nije ni ideja to je nista 0110_hahaha

Ovako, nas ateiste ( verujem i tvog oca ) jednostavno ne zanima sta je posle smrti. Nemamo nijedan jedini dokaz da se ista desava posle. I sada imamo izbor, da li ce da trosimo nase vreme i resurse na razmisljanje sta je posle smrti, da li da verujem u bibliju i da svaku svoju odluku proveravam dal je ispravna ne bi li posle smrti otisao u raj, ili pak da se uopste ne opterecujem time, jer jednostavno nema dokaza, imam decu da izdrzavam zivot da prezivim pa sta dodje posle smrti doci ce.

Nesto kao da razmisljas o tome kakav ce mi biti sef na buducem poslu koji josh nisam ni nasao - gubljenje vremena. Kada dodjem u tu situaciju mislicu o tome.

Zasto bi mi uostalom ista trebalo posle smrti? Zasto bih trosio svoje umne resurse na nesto sto znam da cu da spoznam tek kada umrem ( ili necu ako nema niceg posle smrti ). Jednsotavno me ne zanima i verovanje u bilo sta posle smrti previse opterecuje mozak jer sva ucenja za zivot posle smrti nose odredjen kodeks ponasanja da te ne bi stigla strasna sudba. 0110_hahaha

Za razliku od pravoslavlja mi ateisti nas smisao ne vidimo TAMO POSLE SMRTI, sto baziramo na veri, vec OVDE I SADA sto baziramo na dostupnoj nam realnosti.

pa da, vas problem je sto sami sebe ogranicavate, a niste svesni da, sto ti kazes, taj "kodeks ponasanja" ustvari vam je na korist u ovom zivotu ovde i sada (ako vas vec ne interesuje sta ide posle)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

• Одговори 93
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

upravo, na dostupnoj vam realnosti... i još, umni resursi ne mogu da se potroše...

Sta je tu problem? Ja drugu realnost sem one koja mi je dostupna nemam. A nemas ni ti. Samo sto si ti uzela da verujes u postojanje neke druge realnsoti bez dokaza a ja ne zelim to - ne treba mi to.

pa da, vas problem je sto sami sebe ogranicavate, a niste svesni da, sto ti kazes, taj "kodeks ponasanja" ustvari vam je na korist u ovom zivotu ovde i sada (ako vas vec ne interesuje sta ide posle)

Hoces reci da nekom od vas korist zivota nije samo ovde i sada?

P.s. ta korist zivota koju ateisti imaju ukljucuje i humanizam i pomaganje drugima i ostale pozitivne osobine.

pa da, vas problem je sto sami sebe ogranicavate, a niste svesni da, sto ti kazes, taj "kodeks ponasanja"

Ako vec hoce da pricamo o svesnosti ili nesvesnosti, ja sam savrsheno svestan evolucione potrebe tog kodeksa. To su moral i etika koji su rodjeni u josh prvobitnim ljudskim zajednicama a objasnjenje je prosto i prizemno, ljudi nisu vrsta koja moze da prezivi kao jedinka vec mora da se krecu u grupama. Da bi se kretali u grupama niko nece da bude deo grupe sa nekim ko ga vara, maltretira, otima mu ili vrsi neku drugu nemoralnu radnju. Tako je nastao moral i moze se videti u svim zivotinjskim vrstama koje zive u grupama bez ikakvih religijskih posledica.

Opet ni za moral mi ne treba bog samo mi treba da znam da moje potomstvo nece da zivi u drustvu ubica - te ja necu podrzavati ubistvo i nemoral.

ne zelim da zivi u svetu gde se puno krade - te necu podrzavati kradju niti cu krasti.

To ti je ateisticki izvor morala, opet rekoh, nama ne trebaju biblija, kuran il isveta knjiga za to - nama je dosta realnost sveta oko nas.

oh sh*t man... i was taking life seriously, now i will divide  things by zero. 

Подели на овим сајтовима

а ти си узео да верујеш у непостојање друге реалности.

Odsutvo verovanj u drugu realnost nije isto sto i verovanje.

Verovanje je odnos da nesto postoji bez dokaza.

Neverovanje je negacija verovanja da nesto postoji bez dokaza.

Подели на овим сајтовима

I dok danas neki (političari npr.) govore: "Želim da verujem da...."

pre ~2.000 godina je vera bila drugačije definisana i obrazložena:

"Vera je tvrdo pouzdanje u ono čemu se nadamo, osvedočenje o stvarima koje ne vidimo.

Jer u njoj su preci dobili dobro svedočanstvo."

sv. Ap. Pavle

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

ма шта наприча.  joooj:)

Moje misljenje za postojanje boga se bazira na jednoj kolicini realnih i proverljivih informacija u kojoj nijedna ne pokazuje da bog postoji.

Kao sto se tvoje misljenje za nepostojanje letecih konja bazira na analizi realnih i poverljivih ionformacija gde nijedna nije pokazala da postoje letici konji.

Da li sada kapiras zasto je igra reci reci da ja VERUJEM.

"Vera je tvrdo pouzdanje u ono čemu se nadamo, osvedočenje o stvarima koje ne vidimo.

sv. Ap. Pavle

Engleski jezik tu ima malo bolje termine, FAITH za ono sto Pavle kaze, Belief je ono sto politicari kazu.

Подели на овим сајтовима

sv. Ap. Pavle

Iuris meditiraj malo na tu temu :)

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

Подели на овим сајтовима

Meditirao sam duze vreme, oko 2 godine aktivno po 30- 60 minuta svaki dan nisam postigao nikakve posebne spiritualne rezultate, niti imam razloga da mislim da bih postigao nesto suprotno. Postigao sam jacu koncetraciju, nacin da se brzo smirim i jako fokusiram na odredjenu stvar ali nikakvo spiritualno iskustvo koje ne mogu da objasnim.

Imas dole na mom blogu sta sam sve prosao pre nego sto sam postao ateista. Skraceno je dosta ali racunaj da sam prosao mnogo spiritualnih, magijskih praksi, istrazivao mnogo religija.

Uzmi za primer molitvu - istu stvar mogu da postignem autosugestijom.

Meditaciaj - istu stvar mogu da postignem jako posvecenim citanjem odredjene knjige.

Ja recimo imam brojanicu, ali ne iz religiosnih svrha, koristim je da bih radio vezbe autosugestije uz pomoc kojih sam naprimer ostavio cigare, sredio povremene "psihicke mane" kod sebe etc.

Подели на овим сајтовима

Kao sto se tvoje misljenje za nepostojanje letecih konja bazira na analizi realnih i poverljivih ionformacija gde nijedna nije pokazala da postoje letici konji.

летећи коњи постоје!

050802svilija.jpg

Uzmi drugi primer, Letece svinje, lete zabesa repom od konja, letecu pljeskavicu koja jede oblake. Bilo sta sto ne verujes ako zelis da shvatis moju poentu, a ako ne zelis da je shvatis to je onda vec druga prica.

Подели на овим сајтовима

Meditirao sam duze vreme, oko 2 godine aktivno po 30- 60 minuta svaki dan nisam postigao nikakve posebne spiritualne rezultate, niti imam razloga da mislim da bih postigao nesto suprotno. Postigao sam jacu koncetraciju, nacin da se brzo smirim i jako fokusiram na odredjenu stvar ali nikakvo spiritualno iskustvo koje ne mogu da objasnim.

Imas dole na mom blogu sta sam sve prosao pre nego sto sam postao ateista. Skraceno je dosta ali racunaj da sam prosao mnogo spiritualnih, magijskih praksi, istrazivao mnogo religija.

Uzmi za primer molitvu - istu stvar mogu da postignem autosugestijom.

Meditaciaj - istu stvar mogu da postignem jako posvecenim citanjem odredjene knjige.

Ja recimo imam brojanicu, ali ne iz religiosnih svrha, koristim je da bih radio vezbe autosugestije uz pomoc kojih sam naprimer ostavio cigare, sredio povremene "psihicke mane" kod sebe etc.

procitao sam prvi tekst na blogu, al nisam ni mislio na takav tip meditacije, nego na meditaciju u vidu razmisljanja o tome i shvatanja smisla recenog, sve je vrlo prosto i tako i funkcionise, samo je potrebna vera

autosugestija je nizha grana i shljaka samo na individualnom nivou

PS: i dobro je sto ti nije shljakalo to sa magijom jer bi mogo da zaglibis zesce

Подели на овим сајтовима

Engleski jezik tu ima malo bolje termine, FAITH za ono sto Pavle kaze, Belief je ono sto politicari kazu.

To bi kod nas bilo 'vera' i 'verovanje'.

Cenim da grci i jevreji imaju širi dijapazon reči...

Pa i mi kažemo da je vera u Boga jedno a poverenje u Boga nešto drugo i nešto prisnije, ličnije...

Moj akcenat je bio na stabilnosti, utemeljenju vere i na ličnom osvedočenju, doživljaju.

Приручник 'О Божанственој Литургији' светог Јована Златоустог - збирка одабраних светоотачких и савремених текстова, који објашњавају лепоту схватања и учествовања у Божанственој Литургији!
Цена 330,00 дин./ком. + ПТТ или +381 (0)63 839 6761

Подели на овим сајтовима

летећи коњи постоје!

050802svilija.jpg

Uzmi drugi primer, Letece svinje, lete zabesa repom od konja, letecu pljeskavicu koja jede oblake. Bilo sta sto ne verujes ako zelis da shvatis moju poentu, a ako ne zelis da je shvatis to je onda vec druga prica.

ма тебра ја сам хтео да те насмејем мало. видим нисам успео. нека.

немам намеру да те убеђујем да верујеш у ово или оно. слободан си чоек. даће Бог да и ти одговориш на Његово куцање на вратима твоје душе.

ал, немој ово да схватиш као неку провокацију, стварно немам намеру да те нервирам или шта ти ја знам шта... жив био.  :)

Подели на овим сајтовима

Ovo je tema na kojoj mozemo pisati (bez obzira na religioznost ili odsustvo iste) o razmisljanjima clanova ovog foruma o vlastitom zivotu, njegovom kraju i prolaznosti. Pitanja se sama namecu. Da li ste uvereni i koliko da posle smrti necete postojati vise nikada? Kako gledate na sopstvenu prolaznost? Da li vas to ponekad deprimira, tj. baca u osecanje beznadja? Da li nekada pomislite kako je ljudski zivot besmislen? Da li nekada pomislite o tome: Sta ako nisam u pravu?

Vasi utisci?

1) Da

2) Smrt je prirodna

3) Ponekad

4) Pogledati pod 3)

5) Da

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...