Grizzly Adams Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 ZvonkoM - Šta znači ''gastos''? Zaista nikad nisam čuo. Ма то је интерна шала - брату Зосими је један гаст`рбајтер отео девојку па нас сада све мрзи... 1000000001010 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Мислим да грешите ,постављајући чисто теолошка и богословска питања Немањи,јер његова активност је више усмерена на неке друштвене и социјалне аспекте цркве,верске толеранције и сличне ствари својствене Нво организацијама. И још једном напоменути,његова активност је чисто индивидуалног типа,ван СПЦ-а, и њеног благослова,па стога његова тумачења ће бити у рангу инославних,атеиста и других учесника форума,који су ван окриља СПЦ-а ! "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Мислим да грешите ,постављајући чисто теолошка и богословска питања Немањи,јер његова активност је више усмерена на неке друштвене и социјалне аспекте цркве,верске толеранције и сличне ствари својствене Нво организацијама. И још једном напоменути,његова активност је чисто индивидуалног типа,ван СПЦ-а, и њеног благослова,па стога његова тумачења ће бити у рангу инославних,атеиста и других учесника форума,који су ван окриља СПЦ-а ! Covek ide na Liturgiju i pricescuje se u pravoslavnim hramovima.Kako moze biti izvan SPC? Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Arhidjakon Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Covek ide na Liturgiju i pricescuje se u pravoslavnim hramovima.Kako moze biti izvan SPC? Njegovi stavovi su van okvira SPC, na to se misli. Znaci negovori u ime Crkve vec iznosi svoj stav. Ora et labora Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Covek ide na Liturgiju i pricescuje se u pravoslavnim hramovima.Kako moze biti izvan SPC? Njegovi stavovi su van okvira SPC, na to se misli. Znaci negovori u ime Crkve vec iznosi svoj stav. Ne bih rekao na osnovu konteksta recenice.No dobro.Neka Zosima objasni. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан М. Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Поштовани г. Милиновићу, Можете ли казати шта подразумевате под пацифизмом? Прочитао сам (и мало искритиковао) Ваш текст на тему хришћанства и пацифизма објављен у зборнику радова "Хришћанство и демократија", па ме занима шта сте тачно подразумевали под тим појмом. Опростите што сам био мало грубљи у критици. С поштовањем, Милан Милошевић Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Marko14 Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Гопсодине Немања Због чега сте стали на страну педера а не на страну националиста?Ови први хуле на Цркву а ови други су већини вјерници. Због чега сте критиковали изјаву +Амфилохија након геј параде гдје он брани српску дјецу а осуђује безбожну власт за нереде? Зар нисте имали прије параде прилика да се покажете јавности?Зар сте први медијски наступ морали баш након параде обавити?Ако сте теолог, што нисте зборили о хришћанским темама већ о политичким и моралним? Не дај Боже да међу теолозима имамо оне који прикривено подржавају педере и педерске бракове, или што би још горе било, да су педери а крију се иза теолошке дипломе! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Не дај Боже да међу теолозима имамо оне који прикривено подржавају педере и педерске бракове, или што би још горе било, да су педери а крију се иза теолошке дипломе! interesantno ovo i sada opeta ima nerazuma ako tako osudjujes nekoga pa opeta negdje je to volja sopstvena dase proganja neko -neznam dal kao ljudi na zemlji imamo ikakvo pravo da nekoga odbacujemo i kao neljudska bica gledamo ,maltretiramo samo sto imaju seksualnu orijentaciju drugaciju na zemlji, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ndmilinovic Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Vladan Stjepan – Da budem iskren, ne znam dovoljno o ovim temama, ali mogu reći da sam upoznat sa radom M. Petrovića. Ne želim da govorim o njemu, jer ga ne poznajem lično, ali mislim da njegova argumentacija nije utemeljena. Kreacionizam je (ako se ne varam) pokušaj da se pojedini biblijski događaju naučno opravdaju. To je donekle u redu (po mom viđenju), ali problem je kako pristupamo tumačenju Biblije. Ako je tumačimo doslovno (poput nekih struja u pravoslavlju i pojedinih protestanstkih crkava), onda nećemo biti u stanju da razumemo i prihvatimo prirodnu nauku, koja govori o hiljadama i milionima godina postojanja planete, zvezda, galaksija, sunčevog/ih sistema itd. Ako Postanje (npr) prihvatimo sa metaforičnog aspekta (ako tumačimo simbolički), onda ćemo možda naći tačke u kojima se naučno objašnjenje postanka sveta i biblijski izveštaj saglašavaju. Evolucionizam bi trebalo da ima svoju naučnu utemeljenost, ali ako pogledamo danas neke naučnike koji zagovaraju teoriju evolucije (npr. Richard Dawkins) zaista ćemo primetiti odnos kao prema religiji ili kultu. Imao sam priliku da slušam debatu Dawkins-a i poznatog britanskog matematičara John Lenox-a, koji je hrišćanin i to je zaista zvučalo kao susret hrišćanina i ideologa (a ne naučnika). Toliko za sad. Mrvica – Eto vidiš, tu je teologija potpuno drugačija, jer oni veruju da će biti 144000 koji vladaju, oni koji idu u Raj i oni koji idu u Pakao. Tu je mnogo dakle teoloških preduslova, koji utiču na razumevanje pričešća. ZvonkoM – Hvala! Zosima – To što moja aktivnost nije u granicama teologije, ne osporava činjenicu da poznajem teologiju. Uostalom, to što ne radim u Crkvi svakako nije prepreka da radim nešto drugo što umem da radim. Već nekoliko puta smo ponovili da su svi iznešeni stavovi ovde moji stavovi, ali ljudi koji postavljaju pitanja verovatno žele da čuju moje stavove. Neće niko umreti zbog toga. Da li si Ti do sada ovde pročitao nešto što smatraš da Ti je zatrovalo dušu? Petar M – Tačno, ja sam vernik i ovde govorim samo kao vernik (hrišćanin) koji je uz to teolog po obrazovanju. Na kraju, Željko me je pozvao da dođem ovde. Arhiđakon – Good point! Mi – Dragi Milane, sećam se, pročitao sam taj komentar, ali nisam umeo da se ulogujem, pa da odgovorim. Primedba je u redu, nismo se razumeli ili neke stvari nisam dovoljno precizirao. Pod ''pacifizmom'' podrazumevam (ono što mislim da piše i u mom radu) zalaganje za antiratne ideje. Dakle, ne nasilje, nema opravdanja za rat itd. Međutim, taj pojam vodi poreklo sa dalekog istoka i dobio je vrlo kontroverzno i izvitopereno značenje od 60-ih do danas. Sad ne bih da govorim ovako napamet o svemu tome, ali imalo bi se po dosta reći. Iskreno, kada bih sad napisao rad, sadržajno bi ostao isti, ali bih umesto ''pacifizam'' koristio pojam ''mir'' ili ''Hristov mir''. O tome sam razgovarao prošlog leta u Austriji sa jednim protestantskim biskupom Majerom iz Tibingena i on mi je rekao da se slaže sa mojim idejama, ali umesto ''pacifizam'', možda je prikladnije reći ''mir''. Poenta je da kao teolog ne mogu opravdati rat sa hrišćanskog aspekta ni po koju cenu, jer držim da je to u suprotnosti sa dušom i srži Hristovog dela, reči, života i poruke. Marko14 – Po tonu Vaše poruke imam utisak kao da ste mi već presudili i mislim da je Vaša retorika pomalo prenagljena i neutemeljena. Gde sam branio homoseksulace? Ako ste pažljivo slušali emisiju govorio sam o tome da desničarske organizacije nemaju veze sa SPC-om, a nisam govorio o homoseksualcima, niti sam ih branio, niti su me zvali da o tome pričam, jer ja o homoseksualnosti (ili homoseksualizmu) ne mislim da znam mnogo da bih polemisao. Drugo, još ranije sam se pojavljivao u javnosti, ali manjim intenzitetom, kroz svoje radove i svoj aktivizam. Čak i sada sam samo povremeno u javnosti, biram sagovornike i prilike. Treće, da li Vi opravdavate nasilje u ime Hristove vere? Ako je Vaš odgovor pozitivan, potkrepite ga novozavetnim stihovima. Ne znam zašto imam utisak da svojom poslednjom rečenicom aludirate na mene. Čisto da znate, moj esej preko kojeg me je javnost najpre prepoznala dospeo je na brojne portale u regionu, pa i na portal Gay Serbia. Neko ga je tamo okačio, pa kada sam pretraživao na Google-u reakcije čitalaca, video sam da moj tekst postoji i tamo. Komentar jednog čitaoca gay foruma bila je lista uvreda na moj račun. Psovao me je, tvrdeći da ja želim da operem SPC od odgovornosti. Zašto Vam ovo pišem? Da bih Vam pokazao da svako može iščitati ono što želi, samo je pitanje da li je spreman da bude objektivan i čestit u komunikaciji. Možda Vam nisam simpatičan, ali to ne znači da mi treba lepiti etikete i prozivati na osnovu onoga što niti je bila tema mog učešća u emisiji, niti je tema ovde. Suza – Započinješ veoma ozbiljnu i duboku temu, koja bi svakako trebalo da okupira hrišćane. Naravno, ta tema je izuzetno važna i ja bih voleo da i o toj i o svakoj drugoj temi pokušamo razgovarati što objektivnije i što neostrašćenije, kao što Ti pokušavaš sada. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
SANJA Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Mrvica – Eto vidiš, tu je teologija potpuno drugačija, jer oni veruju da će biti 144000 koji vladaju, oni koji idu u Raj i oni koji idu u Pakao. Tu je mnogo dakle teoloških preduslova, koji utiču na razumevanje pričešća. Samo jedna mala ispravka. Jehovini svedoci smatraju da postoje dve klase hrišćana i obe imaju nadu u večni život. 144.000 će živeti večno na nebu i biti suvladari sa Hristom (što je izuzetno povlašćen položaj) a druga grupa su "veliko mnoštvo" koje će živeti večno u raju na zemlji. Dakle, jedni idu na nebo, drugi ostaju na zemlji. Što se tiče pakla, oni pakao tumače kao zajednički grob čovečanstva, odnosno stanje smrti. Pakao u njihovom učenju ne postoji onako kako postoji u drugim religijama, već je on prosto stanje nepostojanja. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Август 9, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Željko - Zavisi koji časopis je u pitanju i šta podrazumevamo pod pojmom patriotizam. Под патриотизмом подразумевам љубав према своме народу. Ja sam pomagao u peticiji za prava Srba iz Hrvatske, zato što mi je stalo do prava i dostojanstva svakog ljudskog bića, pa i Srbina. То је човекољубље, можда и патриотизам, али то на основу ових речи не могу знати. Smatram da izvorno hrišćanstvo daje malo osnova za propagiranje patriotizma, jer u Novom Zavetu piše da nema više Judejina ni Jelina, ond. piše da smo svi sad jedno u Hristu. Zato mislim da je priča o naciji i patriji sama po sebi bespredmetna. Даље у том истом тексту апостол каже да нема више ни мушко ни женско, да ли то значи да треба да негирамо и полну различитост? Такође исти апостол говори да би он волео да се његов Јудејски народ спасе , па таман и по цену да он лично иде у пакао. Није то рекао за Грке или Римљане или неки други народ. Naša domovina je Carstvo Nebesko, pisao je Apostol Pavle, a citirao je taj deo i autor Diognetove poslanice. Што не значи да треба манихејски да се односимо према царству земаљском. Ali, verujem da teologija i hrišćanska poruka mogu u mnogome pomoći da prevaziđemo stradanja i nepravdu (sa kojom se Srbi jesu suočili u poslednjih 20 godina). И не само у последњих 20 година...Naravno, nisu samo Srbi stradali, ali jesu i oni. Npr. to su teme o kojima bih ja voleo da pišem. Kako teologija i Hristova poruka mogu pomoći našim narodima da prevaziđu duhovni i moralni sunovrat koji su doživeli? Како мислиш нашим народима ? Није ли то оно што Хрвати зову великосрпским хегемонизмом , то да смо ми склони да својатамо суседне народе као своје ? Kako Hristova reč može pomoći da razumemo stradanja koja su balkanski narodi (mislim pre svega na nas sa područja bivše Jugoslavije) preživeli u poslednjih 70 godina? Како да се ослонимо на веру по питању превазилажења сукоба и размевања страдања када смо једни друге убијали у име те вере ? Isto tako, naša vera obavezuje nas na ljubav i poštovanje žrtve, patnje i suze svakog čoveka, ma koje nacije i vere on bio. То је тачно , не само вера него и људскост , ако смо људи .Исто тако наша вера нас обавезује и на личну жртву за своје ближње , зар не ? O ovim temama mnogo više i visprenije pisali su Karl Jaspers, Johan Mec i Jurgen Moltman. To je bila nemačka teološko - filozofska škola koja se bavila kontekstualnom teologijom nakon Drugog svetskog rata. Нисам се бавио немачком теологијом , тако да не знам о чему су они писали. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
suza Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 uh pobuni me ,nisam rada pobuni nikoj,zato imam licno pitanje ,o ovome ovdje da si razgovarao sa no kim nije vazno ,vec interesantno zasto si trazio potvrdu od toga covjeka za naziv mir i tako i za tvoje ideje dase slozi neko,jel nisi sam mogao da odlucis sta i kako ces nazvati,O tome sam razgovarao prošlog leta u Austriji sa jednim protestantskim biskupom Majerom iz Tibingena i on mi je rekao da se slaže sa mojim idejama, ali umesto ''pacifizam'', možda je prikladnije reći ''mir''. Poenta je da kao teolog ne mogu opravdati rat sa hrišćanskog aspekta ni po koju cenu, jer držim da je to u suprotnosti sa dušom i srži Hristovog dela, reči, života i poruke.onda uvrede da s e opere spc,od cega spc ima svoj stav i to je crkva i mislim d aih netreba u tome bilo kako ni braniti ni sta znam sta jel nemoraju ,jedino i sto su rekli kolko znam o tim gajevima ili kako uvijeka kolko se sjecam da u redu bilo bez vrijedjanja i njihov stav su iznijeli ,sad ako pojedinci misle drugacije a pripadaju crkvi i cak matlertiranja .tu je ond azakon nadlezan u toj zemlji a ne crkva. sa tim mojim pitanjima je bilo samo pojedinima tako sto na taj nacin odbijaju tako neljudski a nemoraju sto se mene tice ni vikati da su zadovoljni i tako nisam mislila da okupiram hriscanstvo sa tim jel nisam za to odgovorna -nadam se da sada malo jasnije ako razumljeno sta sam napisala hehhehehe Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Написано Август 9, 2011 Гости Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Mrvica - jedna od razlika protestantske teologije i pravoslavne jeste razumevanje krštenja i pričešća. Znam da se Jehovini svedoci pričešćuju samo jednom godišnje i to ne svi, već samo onaj koji ima znak (ispravi me ako se varam ili ako ne interpretiram pravilno). Mnogi protestanti (uvek ponavljam teško je generalizovati) veruju da je pričešće samo simbol Tela i Krvi, ali ne i istinsko Telo i Krv, kako to veruju Pravoslavni. Pravoslavni veruju da je upravo zbog te činjenice potrebno stalno i iznova potvrđivati svoju zajednicu sa Hristom i Crkvom, koja se ostvaruje jedenjem Njegovog Tela i Krvi kroz čitavu večnost, jer On je u večnosti prisutan na misterijski način. O tome piše Kiprijan Kern, brojni grčki i ruski teolozi, naravno citirajući Novi Zavet i Oce. Da, pričešćuju se samo onih 144.000 koji idu na nebo, a ovi koji će ostati da žive u raju na zemlji (među kojima sam bila i ja 0212_rolleyes) se ne pričešćuju. Kod njih su vino i hleb samo simboli tela i krvi Hristove i nema nikakvog misticizma niti (svetih) tajni- što mi se u suštini dopada pošto ne volim nikakve religijske obrede jer me podsećaju na magijske Očito Mrvice da slabo poznajete Novi Zavet ili znate onako kako je plasirano dok ste bili član Jehovine zajednice. Kada je reč o Veri i Delima , trebalo bi da pročitate priču o Miaru i fariseju , valjda će te shvatiti suštinu cele priče... Kada je Evharistija u pitanju i ostale Svete tajne , to bi trebali da znate ko nam je to ostavio , ko su posle nastavili i ko su nam preneli do danas - to nije magija već realnost , a Liturgija je slika budućeg carstva . Ko je van Liturgije , misli se na pričešće - onda je van zajednice sa Hristom. Tako da dobra dela nije presudan značaj , pa zato je ona priča o Mitaru i fariseju veoma poučna. Evo navešću jedan citat svetog Filareta Moskovskog: "Nemoguće je spasti se ljubavlju i dobrima delima bez vere, jer ne može da bude da Boga istinski ljubi čovek koji nema veru u Njega. Pri tome čovek koji je ranjen grehom ne može da čini zaista dobra dela ako kroz veru u Isusa Hrista ne zadobije duhovnu silu, ili blagodat Božiju. Bez vere nije moguće ugoditi Bogu; jer onaj koji prilazi Bogu, treba da veruje da Bog postoji i da On nagrađuje one koji ga traže (Jevr. 11, 6). Jer koji su god od dela zakona pod prokletstvom su, jer je napisano: Proklet svaki koji ne ostane u svemu što je napisano u Knjizi zakona da to čini (Gal. 3, 10). Jer mi duhom, od vere, čekamo nadu pravednosti (Gal. 5, 5). Jer ste blagodaću spaseni kroz veru; i to nije od vas, dar Je Božiji; ne od dela, da se ne bi ko hvalisao (Ef. 2, 8-9)." i obrnuto "kao što je telo bez duha mrtvo, tako je i vera bez dela mrtva (Jakovlj. 2, 14,26)." Ovde se pod verom podrazumeva ne samo verovati u Gospoda , već i u Vaskrsenje , Carstvo Božije..., a to je zapravo kroz lirturgiju - Pričešćem, u zajednici sa Njim , sa svim svetima i sa nama ... Zato je Liturgija ikona Carstva Božijeg što će se desiti u budućnosti ! Čovek ne može da bude sam za sebe a da ne ostvari zajednicu - mislim na Evharistijsku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IgorEr Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Ево да и ја изјавим нешто за дневник... 0212_rolleyes Осим "слободе говора", да ли ти још нешто смета, и шта, у оквиру СПЦ? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Augustinus Написано Август 9, 2011 Пријави Подели Написано Август 9, 2011 Augustinus - ja nisam pravoslavan izvan Crkve. Samo kao teolog nisam zaposlen u Crkvi. Naglasio sam da ne radim u SPC, tako da možete me tretirati i kao teologa, teistu, kako god. Mislim da mi moje studiranje teologije daje izvesna znanja i kvalifikacije da o nekim temama mogu govoriti objektivno, ali ja nisam duhovnik i ne očekujem da moji sagovornici traže duhovni savet od mene. Međutim, mislim da umem pravilno uputiti, baš zato što dosta dobro poznajem religije. Moj cilj i jeste da se sada malo preusmerim na izučavanje religija, ali na mojoj diplomi i dalje piše da sam teolog. Опрости, ако сам те добро разумео, ''не радиш'' за СПЦ? За кога онда радиш??? Ја сам ђакон, и исто тако ''не радим'' за СПЦ, већ служим!!! Caelum a non celando, quia apertum est. http://www.pravoslavniistocnik.net/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука