Jump to content

Разговарајте са Немањом Д. Милиновићем .

Оцени ову тему

Препоручена порука

Zosima, odličan zaključak! Ja nisam dakle deo klira Crkve. Imao sam blagoslov dok sam studrao, jer studije nisam mogao upisati bez blagoslova. Međutim, opredelio sam se za samostalan rad. Dakle, za ovo ovde nemam blagoslov. Željko me je pitao da dođem i dopisujem se sa ljudima koji žele nešto da me pitaju. U svojim javnim nastupima, istupam samostalno, dakle bez blagoslova, sad uglavnom ispred svog portala. Moj stav nije stav Srpske pravoslavne crkve, već lični stav. Inače, znam mnogo teologa, sveštenika, imam prijatelje, rođake iz Crkve, moja cela familija je veoma crkvena, ali dobro si zaključio, u smislu profesije nisam vezan za klir bilo koje verske zajednice, pa ni SPC.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 180
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Tako se pokušavam skinuti malo sa foruma, ali ova pitanja su vrlo zanimljiva, da prosto ne mogu. Draga Mrvice, mislim da si na pravom putu. E sad, jedno pitanje koje Ti je verovatno dosta poznato, pošto si bivša Jehovina svedokinja - da li redovno čitaš Bibliju? :) To je takođe vrlo važno, a mi pravoslavci skloni smo da to ponekad zaboravimo. Međutim, to ne smemo zaboravljati, jer sve (liturgija, otačka dela, crkveni sabori itd) kao osnov imaju Hristovu reč i ono što danas zovemo kanonskim knjigama Novog Zaveta. To sa Svetom Trojicom, verujem da je veoma teško, jer to jeste komplikovana filozofija i ja Ti savetujem da čitaš tzv. Oce Kapadokijce. Naravno, za trijadologiju je veoma važna novozavetna epizoda o Hristovom krštenju, gde imamo javljanje čitave Svete Trojice (ako se smem tako trapavo izraziti). Sveti Vasilije Veliki je dosta pisao, a postoji knjiga ''Istočni oci IV veka'', koju je objavio Hilandar i tu imaš sumiranu teologiju Vasilija Velikog o Svetoj Trojici, vrlo jednostavan prikaz koji Crkva ispoveda.

Naravno, čitam Bibliju i imam nekoliko prevoda. Baš zbog toga me zbunjuje učenje o Svetoj trojici, ali ne samo to, nego i pitanje idolopoklonstva. "Ne pravi sebi rezanog lika, ne klanjaj mu se niti mu služi, jer ja sam Bog tvoj." Meni je tu sve potpuno prosto i jasno ali me objašnjenja zbunjuju. Na primer, kaže se da se idolopoklonstvo odnosi na novac i druge stvari koje pravimo sebi kao idole a ne na ikone. A ipak u Bibliji jasno piše da se ne prave likovi i da im se ne treba klanjati. idea Što se tiče Svete Trojice, pokušavam ja to da shvatim, ali su mi, kao što već rekoh, sva objašnjenja previše zakukuljena i zamumuljena, previše je tu filozofiranja, tako da sam odustala i odlučila da uzmem to učenje zdravo za gotovo i da se ništa više ne pitam. :cheesy:

P.S. Zašto zagrebački prevod "Stvarnost" koristi reč Jahve? Da li je u pitanju ličnost Jahve, ime Boga, ili je u pitanju nešto deseto? idea

Подели на овим сајтовима

ZvonkoM - Naravno da se podrazumeva da je reč o idejama pojedinca, odn. grupe. Evo, Ti imaš neku ideju, pokušaš da nađeš saradnike i da napraviš strategiju i onda ocenjuješ da li je to potrebno sredini u kojoj živiš, da li to neko prepoznaje, zašto smatraš da je to važno. Moj stav je da naše društvo nije dovoljno verski tolerantno. Moj portal se bavi tim i ja se krećem u čitavom timu ljudi koji razmišljaju slično. Onda pravimo strategije, planiramo šta kako i u skladu sa mogućnostima nešto osmišljavamo, razgovaramo sa ljudima. Evo recimo meni je drago što je Mrvica ovde posvedočila da je bila u Jehovinim svedocima. Ja bih voleo da njihova crkva nije sva u okovima i ogradama, zbog bezbednosnih razloga. Meni se možda ne dopada ono što Jehovini svedoci veruju, ali oni imaju pravo da se mole u svojoj zgradi u miru i da ih niko ne bije i ne baca kamenje na njih.

ОК, то је мало прецизније. Значи, твој активизам има за циљ да унапреди верску толеранцију у друштву.

Како то мислиш да постигнеш?

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

ZvonkoM - Naravno da se podrazumeva da je reč o idejama pojedinca, odn. grupe. Evo, Ti imaš neku ideju, pokušaš da nađeš saradnike i da napraviš strategiju i onda ocenjuješ da li je to potrebno sredini u kojoj živiš, da li to neko prepoznaje, zašto smatraš da je to važno. Moj stav je da naše društvo nije dovoljno verski tolerantno. Moj portal se bavi tim i ja se krećem u čitavom timu ljudi koji razmišljaju slično. Onda pravimo strategije, planiramo šta kako i u skladu sa mogućnostima nešto osmišljavamo, razgovaramo sa ljudima. Evo recimo meni je drago što je Mrvica ovde posvedočila da je bila u Jehovinim svedocima. Ja bih voleo da njihova crkva nije sva u okovima i ogradama, zbog bezbednosnih razloga. Meni se možda ne dopada ono što Jehovini svedoci veruju, ali oni imaju pravo da se mole u svojoj zgradi u miru i da ih niko ne bije i ne baca kamenje na njih.

ОК, то је мало прецизније. Значи, твој активизам има за циљ да унапреди верску толеранцију у друштву.

Meni se to baš sviđa!  idea idea :cheesy:

Подели на овим сајтовима

• Гости

Драги Немања, лепо је то да се размене банери, то је најмањи проблем. То је начин рекламе и повезивања људи. Но, говорим о жени која у јавност заједно са својим мужем пљује отворено по Цркви и Епископима називајући их погрдним именима- онако како то данас раде квази-ревнитељи. Но, видех да је имала термин и на једном црквеном радију па сам се просто питао да ли ико проверава кога позива и зашто га позива и рекламира.

Да ли си због својих ставова имао проблема на Факултету и ммислиш ли да Твоји ставови и рад могу да буду веома погрешно схваћени? Да ли ће такав Твој рад донети Цркви бољитак?

Подели на овим сајтовима

А сад мало ја.

Немања како то , да поред толико теолога из СПЦ , на бу92 за емисију "инсајдер" позову баш тебе ?

Мислим , како су дошли на ту идеју да баш ти гостујеш у тој емисији посвећеној нередима поводом геј параде у Бг ?

7 чланова и 10 гостију прегледају ову тему.

Подели на овим сајтовима

Potom sam završio Pravoslavni bogoslovski fakultet Univerziteta u Beogradu [...]. Upisao sam Master studije na pravoslavnoj teologiji, ali sam od toga odustao. Odlučio sam da okončam Master na Protestantskom teološkom fakultetu u Novom Sadu. Inače, po denominaciji sam pravoslavni hrišćanin i ispovedam Nikeo - carigradski Simbol vere. [...] Ne bih voleo da me ovde predstavljate kao teologa SPC [...]

Moj portal ima cilj da promoviše razvoj zdrave verske tolerancije, gde će svako biti ono što želi po veri, ali sa mogućnošću da objektivno i tačno sazna o drugima. Ima tamo pod opcijom ''O nama'' detaljno koja je svrha.

Ovo mi baš nije jasno.

Pravoslavni hrišćanin odustaje od pravoslavnog i prelazi na protestantski fakultet.

Zašto?

Što se time dobija?

Ili je to "razvoj zdrave verske tolerancije"?

A što je zapravo verska tolerancija jednog teologa (ne države).

I kad je ona "zdrava"?

I zašto?

Подели на овим сајтовима

Zar niko od svih ovih silnih "hrišćana" na forumu nije za versku toleranciju??? Šta loše vidite u tome, zaboga??? whackado

Ко је то овде рекао да није за верску толеранцију?  :bla:

Pa svojim postovima ste pokazali šta mislite iako ništa direktno nije rečeno. Napadate čoveka otpočetka bez ikakvog razloga. Zosima je odmah podigao frku što ne radi po blagoslovu crkve. Pa šta? Zar čovek mora striktno da pripada nekoj hrišćanskoj denominaciji da bi se poštovao? Evo, ja ne pripadam nigde, ja sam pravoslavna, ali i neki, nazovi, polu-protestant po uverenju, pa je l' me zbog toga treba prozivati? Uostalom ni sve što je pod blagoslovom crkve ne mora da znači da je dobro. :bla:

Подели на овим сајтовима

Само полако Мрвице. Прво, ја човека нисам уопште напао, врло разумно сам поставио питање. Осим тога, апсолутно сам за нај-верску толеранцију. Не разумем одакле ти уопште идеја да другачије мислим. Ја сам иначе био некада давно адвентиста, имам и сада супер пријатеље међу њима.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Nisam ja mislila na tebe, da si ga ti napao. Mislila sam na Ivana Zelića, njegov post me iziritirao. I Zosima takođe.

P.S. Nisam znala da si i ti bio "izgubljen" kao ja 1000000001010 S tim što ja više NE SMEM da se družim sa J.S. jer je kod njih to rigorozno. A sve i da mogu, ne bih nikad više, daleko im lepa kuća.

Подели на овим сајтовима

Сигуран сам да ни они нису против верске толеранције, можда им се само не свиђа Немањин приступ том питању.

Зосима је против "гастоса"... 1000000001010

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

P.S. Nisam znala da si i ti bio "izgubljen" kao ja 1000000001010 S tim što ja više NE SMEM da se družim sa J.S. jer je kod njih to rigorozno. A sve i da mogu, ne bih nikad više, daleko im lepa kuća.

То им је добра тактика, немаш појма колико сам их повео са собом... ekstra

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

P.S. Nisam znala da si i ti bio "izgubljen" kao ja ekstra S tim što ja više NE SMEM da se družim sa J.S. jer je kod njih to rigorozno. A sve i da mogu, ne bih nikad više, daleko im lepa kuća.

То им је добра тактика, немаш појма колико сам их повео са собом... 0102_laugh

Verujem ti. Ja bih pola one dvorane kraljevstva nekako iščupala, ali ne mogu kad oni ne smeju da pričaju sa "otpadnicima." Ali, najgore od svega je što ja ni u pravoslavlju ne mogu sto posto da se nađem... 1000000001010

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...