Vladan :::. Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 17:47, БанеЛ рече Курдељ - коренова жила која расте вертикално, типично само за самоникле дрвенасте биљке. Шта се мучиш толико да извадиш ту шљиву? - Има курдељ, брате. Expand Код нас је то - млађар. Неке вишње то пуштају ваздан... БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мина м Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 @Vladan3 реч из немачког језика пореклом, више се користи у Банату него у Бачкој. Има још једна, јаузноати, па јанкел..мало прерадио народ , па постале народне...Језик народни је једна велика лекција из живота Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 Nakrljosao - najeo/prejeo БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 18:05, Nebojš.a рече Nakrljosao - najeo/prejeo Expand То ваше звучи горе него наше: накркао БанеЛ је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
БанеЛ Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 18:05, Nebojš.a рече Nakrljosao - najeo/prejeo Expand Код нас се користи у истом значењу глагол набрепати се. Види га, набрепао се као свиња. А кад неко препије: Види га, олешио се. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Не брините се, дакле, за сутра; јер сутра бринуће се за се. Доста је сваком дану зла свога. (Мт.6, 34) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Nebojš.a Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 18:27, БанеЛ рече олешио се. Expand Olešio se, i ono Vladanovo - nakrkao se, mu dođu neki multidijalektski termini. Koriste se od Subotice do Pirota, i od Vranja do Novog Pazara. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 Ако "палијање" и "палијаше" у ширем смислу схватимо као једну врсту културе, приказ са ове фотографије представља један субкултурни феномен у култури палијања, где палијаш у заносу крене да се вере, најчешће по носећој греди свадбарске шатре. Тај феномен се зове "гуљење јарца" и у већини случајева се заврши тако што предузимач радње накљукан малиганима тресне о земљу и у зависности од "расположења" осталих гостију и тога да ли су лумповали, односно да ли су и колико, у слично таквом заносу као и палијаш, тј. ирационалној обузетости тренутком "подржаној" злоупотребом алкохола, бацили и разбили чаша, флаша и тањира по земљи; несрећни палијаш дакле може да прође угруван од пада на земљу, али и са посекотинама, ако на земљи постоје гомиле срче од флаша, чаша и тањира. У горем случају, за палијашем, а у зависности од телесне масе, падне и део шатора на којем је "гулио јарца", а не ретко и читав шатор, што означава крај весеља... Vladan :::. and БанеЛ је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:03, Милан Ракић рече У горем случају, за палијашем, а у зависности од телесне масе, падне и део шатора на којем је "гулио јарца", а не ретко и читав шатор, што означава крај весеља... Expand Овде код нас би у том случају палијашу најмања брига било угрувавање и срча... Оплевили би га од батина БанеЛ and Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:03, Милан Ракић рече лумповали Expand Лумповање (разбијање тањира на првом месту) које је уобичајено у земљама Леванта, па и Медитерана у ширем смислу и има одређену симболику, у случају Мачве и Јадра који ама баш никакве везе немају са поменутим ареалом је доживело својеврсну профанацију, која је у коначном сама себи циљ, тј. бесмислена је. Означава се термином ћевирање, тј. ћевирити ("радити" ћевирање) Ту радњу, готово увек, не рачунајући појединачне примере међу делом (неодговорних) гостију и званица, најчешће јуноша, предузимају управо палијаши и у највећем броју случајева то изгледа тако, што најмање двојица њих затраже гајбу пива од ашчије да им донесе, а онда клечећи пред певаљком узимају једну по једну боцу пива и разбијају их ангажовањем једне боце о другу, тј. примењујући Трећи Њутнов закон. Последица тога је да музика престаје са свирком, вокална уметница се удаљава од палијаша, земља је натопљена са 10 литара пива по квадратном метру, а робустније ашчије из простора шатре удаљавају палијаше који су предузимањем радње окрвавили шаке. Након што редаре почисте остатке разлупаних флаша, младожења најчешће од музике наручује да ова свира коло, односно сплет кола у трајању од најмање 20 минута, где у својеврсном перформансу долази до изражаја златна наруквица (ређе бројаница) којом је хармоникаш украсио руку којом танцује по хармоници. Након 20 минута жестоког ритма, те када се гости добро изиграју, весеље се враћа у уобичајене токове. Палијаши који су учинили инцидент, најчешће остатак вечери проведу пијани спавајући у јендеку (у селима која немају уређену канализацију-а таква су већина у Србији, удубљење, заправо канал који одваја колски пут од дворишта и представља колектор за одливање воде настале обилнијом кишом или топљењем снега) испред дворишта где се славље одржава, односно где су их након избацивања из дворишта ашчије онако мртвосане бацили. У тежим случајевима повреда, позове се неко од познаника да палијаше одведу на превијање у најближу амбуланту. Vladan :::. and Поуке.орг инфо је реаговао/ла на ово 2 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:21, Милан Ракић рече остатак вечери проведу пијани спавајући у јендеку Expand Или их (ако заселак нема ни јендек) баце у врзину тј. жбуње, трње и коров... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:27, Vladan3 рече Или их (ако заселак нема ни јендек) баце у врзину тј. жбуње, трње и коров... Expand е то. Тај рад Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:28, Милан Ракић рече е то. Тај рад Expand Мени су то урадили једном када сам се "бетонирао" а нисам ни био палијаш. Мада су ми сутра рекли да сам сам хтео да идем кроз живу ограду... да да.... Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Ракић Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:32, Vladan3 рече Мени су то урадили једном када сам се "бетонирао" а нисам ни био палијаш. Мада су ми сутра рекли да сам сам хтео да идем кроз живу ограду... да да.... Expand ја сам једном боме пробао и да "гулим јарца". Срећом без последица по лични и шаторски интегритет. Такође нисам био палијаш и био сам трезан, те ми нико није замерио. Vladan :::. је реаговао/ла на ово 1 Тко вриједи лети, тко лети вриједи, тко не лети не вриједи... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Vladan :::. Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:35, Милан Ракић рече ја сам једном боме пробао и да "гулим јарца". Срећом без последица по лични и шаторски интегритет. Такође нисам био палијаш и био сам трезан, те ми нико није замерио. Expand Ако је то било скоро онда ти мајстори што су правили тај шатор треба медаљу да добију ако му након те акробације ништа није фалило Милан Ракић је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Лидија Миленковић Написано Фебруар 16, 2018 Пријави Подели Написано Фебруар 16, 2018 On 16. 2. 2018. at 19:09, Vladan3 рече Оплевилиби га од батина Expand Овде се овај израз користи у смислу покупити без остатка. Гости су ми оплевили фрижидер. Лопови су оплевили продавницу. У контексту онога што ти кажеш, користимо ираз оплАвити. ( модрице од батина ) Милан Ракић and Nebojš.a је реаговао/ла на ово 1 1 Потпис: Надање је моје- Отац; Прибежиште моје- Син; Покров мој- Дух Свети; Тројице Свесвета, слава теби. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука