berđajev bijeli Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Da, to pitanje sam i sam sebi često postavio. A onda sam naišao na sažet, ali dosta precizan odgovor u knjizi koju su napisali rumunski monasi "O pravoslavnom ekumenizmu". Evo kako su jeromonasi Nil i Varvar odgovorili na to pitanje: "Постоје две врсте православних екумениста: 1. наивни 2. издајници Издајници су они православни који будући да познају истину, ипак одабирају лаж из љубави према профиту или било каквој користи овога света, подобно Јуди Искариотском и они врше издају због: новца, разних утицаја, моћи, познанстава, због уласка у утицајне кругове, ради тога да им се указује поштовање од стране других, сензационализма и одушевљења јер учествују у одлукама које ће променити читав свет, јер ће им бити подигнуте статуе и кипови и њихова имена ће бити записана у историји. Очигледно је то да екуменизам, најпре "инвестира" у професоре теологије и клирике који су веома важни и са великим утицајем у православном свету. Наивни или простодушни - јесу једна гомила, којом маневришу и манипулишу они први, будући да у својој лаковерности и наивности чине грех незнањем, за све оно време које не знају ништа (или су несигурни) о својој Православној вери, тако да су убеђени да "чине добро". Ови не знају и не верују да Православље долази од Господа Христа, преко светих апостола који су ударили темеље и уредили правила Цркве. Ови лаковерни и наивни су намамљени из групе оних, који су "грађански коректни", из групе оних који респектују "истину многих", "светски мир", "демократску правду", то су они који стављају изнад Православља или само Православље поимају кроз хармонију, мир, измирење, прогрес, демократију и јединство овог света. Они сироти постају као какви преваспитани и преквалификовани хришћани који не знају ништа о животима светитеља, није им познато како су и са киме ови свети исповедници водили тешке борбе за одбрану Правослваља, не знају да су свети мученици сопственом крвљу запечатили ово свето Православље, од кога се они данас тако лако отуђују и одбацују. Сви православни екуменисти се боје ставова овог света и презирања и омаловажавања "већине", боје се од "силе" издајника, страх их је да се супротставе и да противурече представницима власти (државне, црквене, европске) који намећу законе или одлуке које воде у отпадништво, страхују да не врше "дискриминацију", боје се ношења тешког крста трпљења исмевања и клевете, стид их је да буду названи "екстремистима", "фанатицима", "фундаменталистима", "онима који су при издисају", "провинцијалистима", "бунтовницима" и "богомољцима" ради праве и истините вере у Господа Христа. Православни екуменисти не рескирају да изгубе благостање, комфор, комодалитет, новце и пријатељства, ради одбране Православља. Ништа од тога не дају ради одбране Христа, нити крв, нити живот." Šta reći drugo no potrefili su u sridu. Nadam se da nikad neću postati ekumenista, ali ko može to garantovati. Nikad ne znaž šta ti život nosi. Sem toga volim i ja komfor , pare i da me ljudi cijene... N.Petrovic, Resistance is futile and Number15648 је реаговао/ла на ово 3 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ђорђе Р Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Можда зато што је православље екуменистичка вера. Свако ко је православан, и мало упућен у истине своје вере то зна. За разлику од умишљених православаца, који имитирају хришћане, православце, који свој унутрашње страхове, фобије, немире, преносе на спољни свет, и свуда виде мрак, антихристе, издају, мржњу ... И све мере собом, само они знају шта је православље, истина. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Михајло Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Можда зато што је православље екуменистичка вера. Свако ко је православан, и мало упућен у истине своје вере то зна. За разлику од умишљених православаца, који имитирају хришћане, православце, који свој унутрашње страхове, фобије, немире, преносе на спољни свет, и свуда виде мрак, антихристе, издају, мржњу ... И све мере собом, само они знају шта је православље, истина. confused smej.gif Мало се се заиграо са појмовима... Православље није екуменистичка религија...неко објава Бога људима... А Православље јесте униварзално и васељенско...а не екуменистичко... kron је реаговао/ла на ово 1 Magen VeLo Yera'e מגן ולא יראה, Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Зашто онда православни одабирају да буду екуменисти? Зато што су тековине савременог екуменског дијалога обострано донеле (и доносе) духовну корист, странама које учествују у екуменском дијалогу. Нпр. екуменско удруживање и екуменски дијалог (други одговарајући назив може бити само - дијалог у љубави) источних православних Цркава и оријенталних Цркава, чега је плод званично писмено исповедање Халкидонске формуле од стране оријенталних: несливено, непроменљиво, нераздељиво, неразлучно. Затим, препознавање и званично писмено исповедање православне Христологије од тзв. несторијанаца (остварен екуменским дијалогом Асирске Цркве Истока и Католичке Цркве (РКЦ)). Итд... ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Као прво, одакле је текст? Ако већ узимаш текст од некога, потребно је да напишеш изворник текста а не да се китиш туђим перјем. КО сута два монаха која су писали текст? Искрено, не верујем текстовима монаха и "монаха" јер њихово није да буду учитељи у Цркви. Јеси ли можда некада о томе размишљао? Монашка служба у Цркви је другачија. Друго, текст је толико глуп да нема потребе глупости коментарисати, написане онако како се прохтело неком лаживернику. Ако ниси чуо за православни икуменизам о коме управо говори Свети Авва Јустин а и сви светитељи који схватају смисао доласка Христовог на Земљу, онда не вреди са Тобом разговарати. И онако си препун предрасуда и овде се постављаш као учитељ а заправо си ништа друго но уплашени човек који не зна како да се снађе. То је управо зато што си непослушан својој Цркви, зато и имаш ове силне недоумице. Послушај шта Црква говори па ће Ти бити јасније. Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 извор је одавде: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/Ekumenizam/Ekumenizam03.htm "Постоје две врсте православних екумениста: 1. наивни 2. издајници заборавили су: 3. светитељи greengrin greengrin greengrin писмо светог Јустина Поповића митрополиту Амфилохију (Ристу) Радовићу, док је још био искушеник, нажалост без целокупног текста и у скену и у преносу текста са доњег линка. са истог извора: http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Bogoslovlje/PismaJustinCelijski/PismaJustinCelijski10.htm 10. БУДУЋЕМ МОНАХУ О ОМОЛИТВЉЕЊУ УMA И О СВЕПРАВОСЛАВНОМ CAБOPУ Драго чедо,[1] Ваше писмо - ваистину благовест за мене! Најглавнији проблем свога бића решили сте заиста најсавршеније, земаљски и небески најсавршеније. Решавајући га, Ви сте гледали себе с неба, и угледали себе - небеског, себе - вечног,себе - бесмртног. И у себи - боголико и богочежњиво језгро свога небоземног бића. И тиме обрадовали сав небески свет, који с неба љубављу бди над сваким људским бићем у нашем земаљском свету. По моме осећању, и - свеосећању, за Вас је сада главно, и најглавније: омолитвити ум. Тако, да се касније свака мисао сама собом извије у молитву, заврши молитвом. Из омолитвљеног ума, као из чистог и бистрог извора, увек ће извирати и лити се чисте и свете мисли: богомисли, христомисли. За христочежњивог трудбеника достижан је још на земљи идеал: сваку мисао завршити и савршити Богом, Христом Богом - Богочовеком. Са тим циљем треба се у почетку молити на бројанице кратким молитвама, као: 1) Господе свеблаги, омолитви ме грешнога; 2) Господе свемилостиви, научи ме молити се; 3) Господе, дај ми молитвени однос к свету. Овакве, и сличне, молитве упућивати к Пресветој Богородици, омиљеним светитељима, нарочито Св. Златоусту. Задржавати се нарочито на молитви која прионе срцу, или загреје срце. - Толико за сада. Ставили сте ме пред многе проблеме; о њима се могу написати читаве књиге; стога морам бити кратак, и најкраћи. 1) Став према ванправославном хришћанском свету. Најпре: утврдити себе умом и срцем и животом у Православљу: у његовим светим тајнама и светим врлинама; на тај начин осаборити себе, свој yћи, своје срце, свој живот; живети стално ,,са свима светима", јер се само тако могу познати богочовечанске дубине и висине и ширине свега Христовога: живети ,,са свима светима" = мислити "са свима светима" = осећати "са свима светима" = молити се "са свима светима" = љубити "са свима светима". Једино се на тај начин осигурава свето и Непогрешиво мерило Истине = Цркве Христове, која је увек Ипостасна Истина Богочовека Христа, не икога другога или ичега другога: "пуноћа Онога који све испуњава у свему". 2) Шта српски теолози мисле с свеправославном Сабору? Знали бисмо када би они објавили шта мисле. Ви с правом помињете Гранића. У историјској перспективи, од Карађорђа до данас, мало се о томе рекло, или нимало. Уствари: за "Свеправославни сабор" су потребне дуге и дуге припреме. Такав Сабор би морао истицати, органски и предањски, из Свеправославног предања Светих Апостола и Светих Отаца: као Богочовечански поток Богочовечанске Свеистине, која почиње са Господом Христом, па Духом Светим кроз Свете Апостоле и Свете Оце живи Црквом и путује Њоме кроз векове и нараштаје, све тако до данас, и од данас до Страшнога Суда. Конкретно: у данашњем анархичном историјском раздобљу онтолошки, и историософски, и географски је немогуће одржати Свеправославни сабор. За наше поколење то може бити само молитвена жеља, и то богомудра молитвена жеља.[2]) "Екуменизми" су у моди. Но при томе се, изгледа ми, превиђа оно најбитније: Екуменизам Богочовечанске Истине је срце Богочовечанског = Православног екуменизма, који је увек Ипостас Богочовека Христа, у њеној козмичкој, и свекозмичкој, и надкозмичкој, и свеукупној целостности, и у земаљској историјској конкретности. Никада човек, нити ишта човечије, не може бити ни мерило, ни символ, ни конкретум екуменизма. Никада човек, ма који човек, већ увек и само Богочовек. Сва је трагедија Запада што je кроз cвoje сваковрсне хоминизме и хуманизме одбацио Христово Богочовештво . .. А дотле: Христос се роди! на земљи као Богочовек роди, да нас Својим Светим Еванђељем уведе На небо, и научи нас људе на земљи живети небом и Богом, небеском Истином и Правдом, оличеном занавек у чудесној незаменљивој Личности Богочовека Христа, ваистину Јединог Истинитог Бога и Јединог Истинитог Човека у свима световима, видљивим и невидљивим, у којима се креће људска мисао и кружи људско осећање и стражи људска савест. То Вам као Божићни поклон од Свемилостивог Богомладенца свим срцем молитвено жели и радосне божићне поздраве шаље Ваш о. Јустин. НАПОМЕНЕ: 1 Писмо будућем монаху (пред Божић. 25. 12. 1964). 2 И касније, године 1971. и 1977. отац Јустин писао је о кеблаговременосги сазивања и одржавања у садаш-њим условима Свеправосла)Вног Васел>сноког Сабора. (Ти текстови су објављени на скоро свим већим европски.м језицима, само не на српском) Негативан став о. Јусти-на прсма сазивању " одржавању у оваквим ириликама Васељенског Сабора више је критика метода садашњгг рада и понашања оних који тај "Сабор" припре.мају, не-голи порицање могућности и уопште потребе одржаван>а Сабора у Православној Цркви. - Прим. редактора. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јул 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Као прво, одакле је текст? Ако већ узимаш текст од некога, потребно је да напишеш изворник текста а не да се китиш туђим перјем. КО сута два монаха која су писали текст? Искрено, не верујем текстовима монаха и "монаха" јер њихово није да буду учитељи у Цркви. Јеси ли можда некада о томе размишљао? Монашка служба у Цркви је другачија. Da, tačno je. Trebao sam postaviti izvor, pa to ovom prilikom i činim http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Izazovi/Ekumenizam/Ekumenizam.htm Друго, текст је толико глуп да нема потребе глупости коментарисати, написане онако како се прохтело неком лаживернику. Ако ниси чуо за православни икуменизам о коме управо говори Свети Авва Јустин а и сви светитељи који схватају смисао доласка Христовог на Земљу, онда не вреди са Тобом разговарати. И онако си препун предрасуда и овде се постављаш као учитељ а заправо си ништа друго но уплашени човек који не зна како да се снађе. То је управо зато што си непослушан својој Цркви, зато и имаш ове силне недоумице. Послушај шта Црква говори па ће Ти бити јасније. Ovaj dio o gluposti teksta i laževernicima, inače monasima rumunske Crkve neću ni komentarisati...Čuo sam za pravoslavni ekumenizam o kome govori sv. Justin Ćelijski, ali taj ekumenizam nema apsolutno nikakve veze sa ekumenizmom Svjetskog savjeta Crkava. S obzirom da ste dali nekoliko paušalnih ocjena o mojoj ličnosti tipa da sam pun predrasuda i uplašeni čovjek koji ne zna da se snađe ništa vam drugo ne mogu reći nego da ste izvrstan psiholog i da ste me provalili iz prve, druge ili treće nije ni bitno... Ne znam uopšte odakle vam ideja da imam neke nedoumice u pogledu vjere. Moj stav je od početka do kraja jasan. Itekako slušam ono što moja Crkva govori. Slušam sv. Savu, avu Justina, oca Kleopu, patrijarha Pavla...E sad problem je što mi vi ovdje govorite nešto sasvim drugo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 А слушаш ли на пример светог Јустина Философа и мученика, светог Атанасија, светог Григорија Богослова, Јована Златоустог, Василија Великог... па до нових теолога на пример: Владику Атанасија Јевтића, Владику Игнатија, Владику Давида Перовића...? Зар ови потоњи нису Црква? ИЛи су само одређени људи Црква? Шта је ту Сабор Архијереја? Размисли мало... Иначе, светосавље има много веома дискутабилних текстова на свом сајту. Не знам, али један православни сајт би ипак требао да буде са благословом Епископа. Не спорим његов квалитет али ми се дух који тамо преовлађује не допада. Наравно, мој лични став- То што су неки монаси написали текст не значи одмах по defaultu да је тај текст добар. Он се ставља на процену васцеле црквене јавности. Што се тиче Тебе и Твог односа према људима на форуму на свим темама на којима пишеш ( а био си дуго и банован једногласном одлуком Администрације) јесте онакав какав сам оценио- потцењивачки, делујеш да си веома уплашен човек. Нисам психолог, ово говорим као администратор форума и као свештеник. Твоје је да ли ћеш прихватити или не. Ја свакако нисам твој духовни отац али као неко ко брине о реду на форуму постављам такву дијагнозу. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јул 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал greengrin link=topic=15944.msg490490#msg490490 "Екуменизми" су у моди. Но при томе се, изгледа ми, превиђа оно најбитније: Екуменизам Богочовечанске Истине је срце Богочовечанског = Православног екуменизма, који је увек Ипостас Богочовека Христа, у њеној козмичкој, и свекозмичкој, и надкозмичкој, и свеукупној целостности, и у земаљској историјској конкретности. Никада човек, нити ишта човечије, не може бити ни мерило, ни символ, ни конкретум екуменизма. Никада човек, ма који човек, већ увек и само Богочовек. Сва је трагедија Запада што je кроз cвoje сваковрсне хоминизме и хуманизме одбацио Христово Богочовештво . .. Ako pažljivo, a ne pretendenciozno pročitaš tekst ave Justina vidjećeš o kojem ekumenizmu ava Justin govori. Jasno stoji njegova riječ Ekumenizam Bogočovečanske Istine naspram "Ekumenizama koji su modi". I ava je tu više nego jasan. Ali mnogo je lakše izvršiti zamjenu teza i reći ava Justin je podržavao ekumenizam. Koji ekumenizam? Pa nije riječ ekumenizam sama po sebi negativna. Ava jasno kaže da je samo za onaj ekumenizam koji se zasniva na Istini...Ovako kako ti predstavljaš stvari ispalo bi da je ava neka podjeljena ličnost pa da jedanput govori; Ekumenizam je svejeres, a drugi put da podržava isti taj ekumenizam, što je naravno nonsens. Ako ti iz ovog teksta gore izvlačiš poruku da je ava podržavao ekumenizam Mota, Svjetskog Savjeta Crkava ili pregovore sa Katoličkom Crkvom o jedinstvu, savjetujem ti da još jednom pažljivo pročitaš cio tekst... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 [quote author=Милан Меденица ака Меда Брутал greengrin link=topic=15944.msg490490#msg490490 "Екуменизми" су у моди. Но при томе се, изгледа ми, превиђа оно најбитније: Екуменизам Богочовечанске Истине је срце Богочовечанског = Православног екуменизма, који је увек Ипостас Богочовека Христа, у њеној козмичкој, и свекозмичкој, и надкозмичкој, и свеукупној целостности, и у земаљској историјској конкретности. Никада човек, нити ишта човечије, не може бити ни мерило, ни символ, ни конкретум екуменизма. Никада човек, ма који човек, већ увек и само Богочовек. Сва је трагедија Запада што je кроз cвoje сваковрсне хоминизме и хуманизме одбацио Христово Богочовештво . .. Ako pažljivo, a ne pretendenciozno pročitaš tekst ave Justina vidjećeš o kojem ekumenizmu ava Justin govori. Jasno stoji njegova riječ Ekumenizam Bogočovečanske Istine naspram "Ekumenizama koji su modi". I ava je tu više nego jasan. Ali mnogo je lakše izvršiti zamjenu teza i reći ava Justin je podržavao ekumenizam. Koji ekumenizam? Pa nije riječ ekumenizam sama po sebi negativna. Ava jasno kaže da je samo za onaj ekumenizam koji se zasniva na Istini...Ovako kako ti predstavljaš stvari ispalo bi da je ava neka podjeljena ličnost pa da jedanput govori; Ekumenizam je svejeres, a drugi put da podržava isti taj ekumenizam, što je naravno nonsens. Ako ti iz ovog teksta gore izvlačiš poruku da je ava podržavao ekumenizam Mota, Svjetskog Savjeta Crkava ili pregovore sa Katoličkom Crkvom o jedinstvu, savjetujem ti da još jednom pažljivo pročitaš cio tekst... пре ће бити да ти ниси пажљиво читао. свети Јустин, као и сви његови ученици, управо зазиру од женевског, протестантског и сличних ''екуменизама'' и баш због тога су дали облик имена православном екуменизму - икуменизам, управо да би се дистанцирали од јереси које ти наказни паразити дају и шире. могао би да кренеш да се мало образујеш и почнеш мало својом главом да размишљаш, а не само да понављаш и копираш као папагај неке ствари које други пишу. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јул 26, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 То што су неки монаси написали текст не значи одмах по defaultu да је тај текст добар. Он се ставља на процену васцеле црквене јавности. Што се тиче Тебе и Твог односа према људима на форуму на свим темама на којима пишеш ( а био си дуго и банован једногласном одлуком Администрације) јесте онакав какав сам оценио- потцењивачки, делујеш да си веома уплашен човек. Нисам психолог, ово говорим као администратор форума и као свештеник. Твоје је да ли ћеш прихватити или не. Ја свакако нисам твој духовни отац али као неко ко брине о реду на форуму постављам такву дијагнозу. Pošto vidim da vas mnogo više interesuje moja ličnost od postavljene teme moram da vam odgovorim. Ima već dosta vremena da ste mi kao glavni grijeh spočitavali to što ne se ne predstavim, ne kažem ko sam i onda sam i to učinio. Sad vidim da sam već dobio novu dijagnozu: uplašenost. Ono jes da se mnogo stvari bojim, visine, nuklearnog rata, gmizavaca ali da li je to dijagnoza? Taman ste me fino iskulirali neko vrijeme... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 26, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 Како друго да окарактеришем Твоје понашање и писање на форуму? Ни једну једину тему где људи говоре о нормалним стварима ниси посетио, нити се реч написао. дакле, дошао си овде са намером да нас учиш памети, све одреда јер ми смо, свакако, склони јересима и синкретизну, као уосталом и Сабор а наравно и Синод (то тако иде, зар не?). Друго, постављеш текстове који су толико прежвакани да више нема шта да се о њима каже. Треће, не слушаш своју Цркву и то си више пута показао својим писањем, али зато без имало скромности се постављаш као критикант и учитељ. Зато сам и рекао да си уплашен. Да није тако, бар би се потрудио да се зближиш са својом браћом. Ах да, ми ћемо да Те покваримо, заборавих... ко ће после да буде истински бранитељ вере... Candy Butcher је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 26, 2011 Пријави Подели Написано Јул 26, 2011 ево, изволи и проучи овај текст владике Атанасија, о православном икуменизму, па види, искоментариши својим речима а не туђим цитатима: http://www.dveriblagoslova.com/tasaikumenizam.htm клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
berđajev bijeli Написано Јул 27, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 Зато сам и рекао да си уплашен. Да није тако, бар би се потрудио да се зближиш са својом браћом. Ах да, ми ћемо да Те покваримо, заборавих... ко ће после да буде истински бранитељ вере... Pa zar se ne trudim svakodnevno da se zbližim, evo već mislim da smo se zbližili...Vi me odlično poznajete ,oče Ivane, nekoliko dijagnoza sam dobio od vas. Znate za moje strahove, motive, namjere pa kud ćete veće zbližavanje. Da ne pominjem da pažljivije od mene samog pratite šta, koliko i na koj temi pišem...Zašto se držim određenih tema? Zato što smatram da je neodgovorno i nemoralno danas šutjeti povodom veoma važnih stvari kao što je iskrivljavanje istinite vjere i pričati o muzici ili igrati se kaladonta. Ako hoću da pričam o muzici odem na forum o muzici, ako hoću da se igram kaladonta na forumu odem kod psihijatra i upitam se da li mi fali koja daska u glavi... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Јул 27, 2011 Пријави Подели Написано Јул 27, 2011 zasto bi nekome trebao da smeta covek koji je po opredeljenju(koje je nasledio geografskim polozajem recimo) katolik na primer, zar ne bi trebao da mu "pomognes" kako god umes ili bar pokusas? receno je: "budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao jagnje" PS: istinska(kaladont 0311_womens ) vera ne moze da se iskrivi Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука