Jump to content

Зашто онда православни одабирају да буду екуменисти?

Оцени ову тему

Препоручена порука

zasto bi nekome trebao da smeta covek koji je po opredeljenju(koje je nasledio geografskim polozajem recimo) katolik na primer, zar ne bi trebao da mu "pomognes" kako god umes ili bar pokusas?

receno je: "budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao jagnje"

PS: istinska(kaladont 0311_womens ) vera ne moze da se iskrivi

Ne radi se tu uopšte o odnosu prema katolicima kao ljudima druge vjere. I sam ih u svojoj familiji imam dosta, pa kako bih mogao ikoga da mrzim zbog vjere. Pravoslavna vjera nije nepotpuna pa da je dopunjavamo u dijalogu sa katolicima. Ako neko od katolika želi da postane pravoslavan, svaka čast. Za to nije potreban simpozijum i Ravenski dokument.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 59
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

ono sto sam napiso u PS je sustina 0311_womens

Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija.

cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo."

Подели на овим сајтовима

zasto bi nekome trebao da smeta covek koji je po opredeljenju(koje je nasledio geografskim polozajem recimo) katolik na primer, zar ne bi trebao da mu "pomognes" kako god umes ili bar pokusas?

receno je: "budite lukavi kao zmije, a bezazleni kao jagnje"

PS: istinska(kaladont facenew22222222 ) vera ne moze da se iskrivi

Ne radi se tu uopšte o odnosu prema katolicima kao ljudima druge vjere. I sam ih u svojoj familiji imam dosta, pa kako bih mogao ikoga da mrzim zbog vjere. Pravoslavna vjera nije nepotpuna pa da je dopunjavamo u dijalogu sa katolicima. Ako neko od katolika želi da postane pravoslavan, svaka čast. Za to nije potreban simpozijum i Ravenski dokument.

а како би ти, не појединачно, већ целу РКЦ превео у Православље, сем дијалогом?

и да, ако ће то да буде на званичном нивоу, онда треба да се направи и документација и списак размимоилажења и да се ради на објашњењу и помирењу са Истином, јер онај који је у шизми - очигледно је имао некакво размишљање које се не слаже са тиме.

уосталом, за ово мало времена колико је садашњи папа именован, већ је из Символа Вере уклоњен део о филиоквама, тако да сад исповедамо исти никејско-цариградски. кад је већ дотле дошло, у основи да нема разлике, шта мислиш колико је све остало ситница у односу на то?

а кад РКЦ пређе, неће ли са свима осталима бити лакше можда, пошто у исто време имамо и са Орјенталним Православним Црквама дијалог и са још пар?

зар се нимало не радујеш?

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

А зашто је екуменско питање у СПЦ толико контрадикторно третирано?Зар не би требало да наше Владике као наши пастири заузму јасан и јединствен став по овом питању?Како то да у Православној Цркви неки епископи кажу да морамо тежити јединству са РКЦ, да практично признајемо једни другима Свете Тајне а неки други епископи тврде да ми не смемо ни да се молимо поред католика и да је прича о екуменизму зли план Ватикана...Тај конфузан однос у најмању руку није "фер" према пастви.

Пишем, братијо, пред лицем Бога свог: смирите срца своја и видећете милост Господњу још овде на земљи и познаћете Творца небеског и ваша душа неће моћи да се насити љубави.

Подели на овим сајтовима

• 6 months later...

Ево једне занимљиве расправе на тему екуменизма, поводом промоције књиге http://www.kosovo.net/ecumen.pdf коју је објавила Епархија рашкопризренска 1994.

људи траже слободу, а слобода тражи људе !

Подели на овим сајтовима

Па овако кад површно размислим, да нам треба РКЦ не би се растали 1054 године! Али опет, треба да будемо сви Једна Света Саборна и Апостолска Црква!

Царство Божије није у речи него у сили

Подели на овим сајтовима

• 5 months later...

Видим да нико не одговара на ово питање а мене баш интересује(нисам никакв провокатор нити артемијевац).
Да ли православни треба да љубе руку папи?Поготово претедент на српску круну?
И видео сам често негде на јутјубу како православни свештеници љубе руку католичким па ме интересује одакле то,да ли је то лични став сваког појединца и шта би ви урадили да сте на том месту?

Равно,нигде брда све је равно...

Подели на овим сајтовима

Сматрам да људе повуче атмосвера, и то што им он потура руку под нос. Сумњам да је било ко од њих био прибран, и кренуо са намером да пољуби, или не пољуби руку. Човек (папа) се здрави као дама, па му они као дами љубе руке ( :) шала, без увреде). Добро би било да га неко на ауденцији ухвати мушки за руку, стегне да му испадну очи, и добро протресе :)

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Nije to nikakva nova stvar, pravoslavno-protestantski ekumenizan datira još od 1960-tih godina:

Abp-Iakovos-Martin-Luther-King.jpg

1965. Martin Luther King i pravoslavni arhiepiskop Iakovos Koukouzis i episkopalni pastori.

Može se reći da su pravoslavni u USA s ekumenizmom u praksi započeli čak i prije nego katolici.

http://orthodoxhistory.org/2010/11/09/an-update-on-the-most-influential-project/

Подели на овим сајтовима

Па овако кад површно размислим, да нам треба РКЦ не би се растали 1054 године! Али опет, треба да будемо сви Једна Света Саборна и Апостолска Црква!

Pa trebamo jedni drugima, zato što to od nas Isus traži...sa druge strane, ako ćemo stalno da guramo nekritički pred nos zablude prošlosti, a često i laži i neistine, nikada nećemo zaista biti Isusovi učenici. Evo, recimo, neistina je da nismo jedni drugima trebali jer smo se "rastali" 1054. Te godine su dva bandoglava, samoživa i sujetna čoveka bacili jedan na drugog anatemu (da ne govorimo o tome da nisu imali pravo na to) - ništa drugo. Crkve se nisu međusobno isključile. A razlog je bila halapljivost oko teritorija - ne visoka ni niska teologija, to je naknadno upucavano u konflikt. E sad, mi na tome gradimo poglede na zajedništvo. Nedostojno hrišćanstva. Naravno - sa obe strane - ovde nema nevinih.

• Волим 1

Verbum Domini Manet in Aeternum!

Подели на овим сајтовима

Ima još jedna stvar - posmatrajući dijalog ili "dijalog" kako god, ma koliko vidim napredak, sve sam više skeptik da će se dosuštinskog približavanja doći. Mislim da će nam trebati žestog progon hrišćana da se opet dozovu pameti i ljubav stave na prvo mesto. Uvaljeni u udobne čaure, mnogo naših duhovnih vođa ili "vođa" ni za trunku ne žele da odstupe od držanja rovovskih pozicija. Kad izgubimo udobnost, onda će doći vreme i za istinu. Nažalost.

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

I ja mislim to slično kao i o. Midrash, do nekakvog jedinstva će doći ali vrlo labavog, zavisnog od momentalne situacije u svijetu, random, oscilujućeg i asimetričnog. Do nekog takvog kurtoaznog i na nivou, redovno uzajamno posjećivanje, cjelivanje, razmjena čestitki, zajedničko fotografisanje i sl. to jest do takvog simboličnog, maksimalno. I tako će to klapat dalje a sve drugo ostat pri starom. Bar se nećemo više "čašćavati" pogrdnim imenima ili šta gore. Biću mnogo i prijatno iznenađen ako se ostvari nešto više i bitnije od ovog.

Подели на овим сајтовима

I na kraju mislim da će posebno mesto u paklu biti rezervisana za mnoge "teologe". Da li shvatate da 99,99% naroda ni ne razume razlike oko kojih se mi koljemo. Oni uglavnom ne znaju ni osnovne stvari o veri! Međutim, ako zaista veruju u Oca,Sina i Duha Svetog, ako ispovedaju verovanje, sa ili bez čuvenog filioque (kojeg takođe 99,99% ne samopravoslavnih nego i katolika ne razume i ne zna šta znači), ako su po liturgiji sjedinjeni sa Hristom, a na prvom mestu ako ljube bližnjeg svoga kao samoga sebe i Boga na prvom mestu, pa, koji praznoglavac može da pomisli da je Bog član navijačkog kluba PC ili KC i da će te ljude da osudi?

• Волим 1

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...