Jump to content

Севдалинке

Оцени ову тему

Препоручена порука

• 6 months later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

емисији Од злата јабука 12.02.2016. говорили смо о карактеристичним песмама из Босне, севдалинкама и баладама. Покушаћемо да причу заокружимо још једном врстом, а то су поравне песме, претече севдалинки. 

О томе нам је говорио Драгомир Мајкић, један од најбољих извођача ове врсте песама на Радио Београду. 
Интервју забележен 2009. године. 

Eмисију приредила: Драгана Маринковић. 

(Oд злата јабука 12.02.2016/мп3 )

Подели на овим сајтовима

Емисија Од злата јабука29.01.2016. године доноси причу о севдалинкама.Севдалинка је љубавна песма, а под овим појмом се често мисли на традиционалне босанске песме, које су се преносиле искључиво усменим путем. 

Писци љубавних песама које су компоноване у духу севдаха су били познати књижевници, као што су Лаза Костић, Јован Илић, Јован Јовановић Змај, Јован Дучић, Бранко Радичевић, Алекса Шантић... Великом броју севдалинки се не зна аутор и сматрају се делом народне традиције. 

Уредница емисије: Драгана Маринковић.

(Oд злата јабука 29.01.2016/мп3 )

Подели на овим сајтовима

• 2 months later...

Амира је своју величину показала тиме што је прошле године довела у питање одржавање концерта у Београду.. Разлог!?

Пијетет према жртвама хеликоптерског удеса!

Пијетет који стока врха ове државе није никада изразила...

Подели на овим сајтовима

севдах (арап. sawda, тур. sevda), латиницом: sevdah
љубав, љубавна чежња и страст.

Подели на овим сајтовима

14 minutes ago, Караконџула рече

Kakva je to GLUMČINA bio...

Kao da je na Bistriku odraso... A ne porad Save...

A i Milošev otac,, Ma sve se "namestilo" "Nemanji"...

Подели на овим сајтовима

Ја сам к'о клинац /баш клинац, дијете/, мислио да је Алигрудић неки "с ове стране Дрине" глумац. Баш због овог филма и "Отац на службеном путу". А Паја к'о Паја, глумчина! Не би га џаба Орсон Велс хвалио! 

"Ох, та ја сам Човек! Човек!" 

Подели на овим сајтовима

4 minutes ago, Караконџула рече

Ја сам к'о клинац /баш клинац, дијете/, мислио да је Алигрудић неки "с ове стране Дрине" глумац. Баш због овог филма и "Отац на службеном путу". А Паја к'о Паја, глумчина! Не би га џаба Орсон Велс хвалио! 

A tek ova minijatura.. Master Klas!!! kako je Mira ovde lepa...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...