Nikola Knezevic Написано Септембар 16, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 16, 2012 Ма ово је лаганица, треба овде да га видиш... The Mystery - Tommy Emmanuel (Cover) Svaka čast! Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Центар за истраживање религије, политике и друштва http://www.cirelstud.org Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 шта мислите јел’ ово свира прави бузуки или семпловани https://soundcloud.com/isworks/sets/plectra-series-1-8-string Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Децембар 21, 2012 Гости Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 феноменално звучи, нарочито овај почетак... мислим да је у питању прави бузуки. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 заправо, семпловани је ову библиотеку је направио неки Грк (Димитрис Плагианис), свака му част иначе, семплован значи да је снимљен прави инструмент, ноту по ноту, на свакој жици посебно Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Како то иде, сними ноту по ноту и онда конвертује у MIDI? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Како то иде, сними ноту по ноту и онда конвертује у MIDI? не баш, пази, овде има више ствари - семплер (хардверски или софтверски) који има могућност да учита аудио фајл, да га мапира на неку контролу (дугме или дирке) и да га репродукује када притиснеш то дугме или дирку - када се семплује инструмент, семплују се многе ствари: појединачне ноте, фразе и ефекти. При семпловању појединачних нота, што је и најважније, семплује се свака нота појединачно (или се један семпл користи за више нота уз употребу неког алгоритма да то звучи што природније), различитом јачином (динамиком, p, mp, mf, f), различитим артикулацијама (легато, тремоло, mute на гитари) и уз употребу додатних ствари везаних за инструмент (con sordino, педала на клавиру) У овом свету се термин семпл (узорак) употребљава у смислу аудио снимка, а не као у теорији сигнала где представља бесконачно кратак импулс са амплитудом или вредношћу (у дигиталном домену) - онда се сви ти семплови мапирају на дирке, значи одсвирани C на виртуелни C, и то слојевито то јачини - миди је само протокол, стандард, за комуникацију, било преко кабла, било виртуелно: нпр. почни ноту Ц, јачином том и том, па онда заврши ноту ц и тако. Миди поруке генеришу електронски инструменти (клавијатуре…) или софтвер - када семплер добије овакву поруку, он репродукује семпл мапиран на тој ноти, за ту јачину, за изабрану артикулацију Видиш на оном видеу оне црвене дирке. То су скриптоване дирке које кад стиснеш мењаш артикулацију, жицу и шта год да је произвођач замислио. И да комплетирам причу, користи се још и round-robin техника, а то је да све семплове снимиш више пута, зато да би брзе, узастопне, идентичне ноте звучале природније (сваки пут мења семпл, избегава се митраљез ефекат). Зато су све квалитетне библиотеке тако огромне, нпр. у EWQL Pianos само један клавир тежак је 18GB. Ето, то је то, отприлике Juan Valdez је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Музика коју ја преферирам је електронска, са посебним стилом лепог ритма и са пуно мелодија, итд. Та музика се прави првенствено програмирањем, што не значи да заостаје у живим инструментима јер као што видимо постоје семплови свих могућих инструмената. Једно време сам се бавио компоновањем и кућном продукцијом, али стао сам са тим када сам видео да то мора бити много квалитетније. Онда сам почео да се бавим искључиво софтверским махинацијама ради добијања сопствених ефеката. Међутим, постоје ствари у животу које су много прече од музике. Мени је жао што нисам у могућности да преточим у пар албума све што сам до сада започео и пројектовао у разним експериментима, али надам се да Бог има промисао и у вези тога. Моја опсесија је била у томе да створим сопствени ,,механизам'' (софтверски механизам) једног сложеног уређаја за креирање ефекта оживљавања звука у произвољном амбијенту. И када сам успео да оформим такав систем каквог нема у продаји (барем не на конвеционалном тржишту) - тј. систем који пружа пројектовање стерео простора са 255 позиција од левог до десног спектра и неограничен број канала ради постизања максималне слике простора -, тада сам се коначно смирио. Да појасним. Сви знате да постоје програмчићи за стерео ефекат. Они пружају стварање стерео простора, тј. амбијенталног ефекта. Мене је највише интересовало то да превазиђем зависност од тих програмчића који пружају само површне и ограничене могућности. Наиме, сви ови програмчићи не пружају савршено јасну слику колико се звук раширио у простору и на који начин, него смо принуђени да то ,,осећамо'' приликом слушања. Оно што сам ја сада направио, јесте механизам који даје јасан инжењеринг у тој мери да сваки појединачни звук могу раширити у простору - знајући тачан број и смер праваца, док истовремено сваки од тих праваца могу да обликујем у (модулативним) променама, баш као што се дешава у реалности када се звук одбија од разних предмета и ,,мења'' облик на специфичан начин. Ову технику сам приметио у апсолутно свим модерним и успешним нумерама. Све док нисам пронашао начин како бих могао сам да направим такав систем, нисам могао да се смирим - јер оно што сам у почетку правио у музици није могло бити ни близу таквом квалитету. Још једном да објасним у најкраћој црти шта је била моја намера. Замислите реални звук авиона који пролеће изнад нас који стојимо на одређеном месту, на пример, на дечијем игралишту у нашем насељу. Овај звук авиона морамо чути из многих праваца, тј. из праваца свих оних зграда и других објеката који чине наше окружење, а не само директно из правца авиона изнад нас. У том смислу, звук се може студијски ,,расподелити'' на велики број места и праваца, и такав ,,вратити'' у јединствену стерео слику, тј. на два излаза, један за лево и други за десно уво. На овај начин се добија ,,живи звук'' који даје осећај простора, и тиме посебан доживљај приликом слушања. За мене је то најузбудљивије у модерној продукцији. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Надам се да ћете разумети о чему говорим. То ,,оживљавање звука'' носи у себи посебну чар. Даћу један пример како вештачки звук може бити оживљен. Ја сам се јуче шетао кроз шуму у којој су били пси луталице. Звук који сам чуо од лајања тих паса био је јединствен, посебан и стварно жив. Наиме, током те шетње кретао сам се правцем где је са моје леве стране долазио звук (лајања) паса из даљине, док је са моје десне стране у даљини била улица са стамбеним зградама. И тај звук лајања паса у мојим ушима чуо се са свих тих страна, прво са леве стране. тј. из правца где су били пси, а онда у делићу секунде потом и са десне стране, одакле се звук лајања одбијао од зидова кућа. Поред свега тога, звук лајања је био расут по читавом окружењу јер се звук одбијао и од дрвећа. Али тај (разасут) звук је био много више модулисан због специфичне подлоге и облика многих дрвећа. Дакле, замислите да у студију пожелите да било који звук који добијете путем електронике, оживите и сместите у амбијент као што је био приликом моје шетње кроз шуму и лајања паса. Тачније, да пожелите да тај студијски звук упутите у све поменуте правце којима је ишао звук лајања паса до мојих ушију. Верујте ми, електронски звук који се ,,оживи'' на такав начин даје посебну драж, поготово када се то креирање изврши на пажљив и перфектан начин. Постоје бројне песме са таквим ефектима, и то су они детаљи који песми дају изузетну вредност. Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Има техника којом се управо то постиже (вероватно знаш, ал' ајде да напишем) али за једну фиксну тачку у простору - конволуција (математички поступак), при чему се сними импулсни одзив система и онда примени на неки сигнал. То значи да се поставе микрофони у просторији или амбијенту чију ,,акустичност" желимо да ,,ухватимо", пустимо тест сигнал и снимимо то што се чује. Математичким поступком - конволуцијом овај импулсни одзив се примени на рецимо глас или гитару и добијеш ефекат као да си певао или свирао управо у том амабијенту. Тест сигнал може бити кратак прасак који садржи све фреквенције (пуцањ из старт пиштоља, пробушен балон) или неколико секунди дугачак синусни сигнал који постепено прође (модулира) кроз цео фреквентни спектар. Интересантно је да се овај поступак користи у телекомуникацијама (заборавио сам тачно шта) за уклањање сметњи из сигнала. Уклања се тако што се сними импулсни одзив комуникационог канала и самим тим и дисторзије које уноси и онда се та информација искористи на другом крају да се корисна информација коригује (да се избаце сметње). Добра фора Andre Williams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван ♪♫ Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 а људи снимају инпулсне одзиве за све и свашта, за најмодернију опрему, ревербераторе вредне хиљаде евра, гитарска претпојачала и свашта још, тако да уопште не мораш да купујеш скупу опрему, само нађеш бесплатни импулсни фајл на нету Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Ја само да покажем како је изгледао мој малени кућни студио... Иван ♪♫, Milan Nikolic, Grizzly Adams and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Не сумњам да постоје разни програми ефеката који раде одличне ствари. Међутим, мене интересује на који начин ћу сам да господарим својим звуком, тј. да увек знам шта се са звуком дешава а не тамо неки програм да ми одрађује нешто што је неко већ пројектовао. Занимљив је тај уређај који симулира већ снимљен амбијент на друге звукове. Ако сам се лепо изразио, можда је тешко разумети. А има једна занимљива справа која се зове ,,стерео микрофон'' у облику човечије главе. Овај микрофон снима звук на што веродостојнији начин на који човек чује својим ушима. Сва је поента у стереу. Ако је у песми изражен стерео на такав начин да пружа ,,живи звук'', онда је песма изузетног квалитета. Тај живи звук је у смислу амбијента - зато се придаје толика пажња на тај детаљ у песмама. Обратите пажњу на микрофон у облику главе, где се све може налазити: (Такви звукови су изражени у многим песмама Пинк Флојда и Жан Мишел Жара, идр.) Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Децембар 21, 2012 Аутор Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Добра идеја antics! Ово је мој музички кутак за који нажалост немам пуно времена па углавном скупља прашину. Преговарам са женом да се за коју годину пребацим у музичаре, али ми слабо иде... Ево још нешто што сам направио пре неког времена па исто скупља прашину, зове се "Good Waters": http://soundcloud.com/zvonkom/good-waters Milan Nikolic, Иван ♪♫, Juan Valdez and 1 члан је реаговао/ла на ово 4 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Milan Nikolic Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 Баш је за добро расположење. Grizzly Adams је реаговао/ла на ово 1 Наука верујућих каже: Апсолутан је само Бог Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
antics Написано Децембар 21, 2012 Пријави Подели Написано Децембар 21, 2012 https://soundcloud.com/turbo-sergio/04-ne-pominjite-je Milan Nikolic је реаговао/ла на ово 1 Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .http://www.srdjanantic.blogspot.com/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука