Jump to content

Šta mislite o ovoj crkvenoj hipotetickoj situaciji?

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 50
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Inače Vilovski je zahvalan uzor za književni lik, nacionalni tribun i revnitelj istovremeno, progonjen, mrk i hladan tip, prototip dinarskog junaka. Još kaluđer. Savršeno! Artemije opet ima neki svetački oreol. S druge strane +Tasa ko neki stendap komičar, član putujućeg cirkusa. +Irinej NS tipični profesor. Patrijarh neki mutan tip...

Ne znam koliko si planirao da ovde ostanes, ali ako ces malo duze, samo da te obavestim da si prekoracio dozvoljenu brzinu...

Pravicu se da nisi znao, pa necu odmah da ti dam prvu opomenu, ali ne mogu bas stalno da se pravim...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Nameravam ostati ako me ne banujete. Ovo mi je zadnja poruka na ovo temu - prebaciću se na crkvenu istoriju - tu sam stručan. Evo naoružaću se ozbiljnošću, ono je bila umetnička sloboda (ko kad se mesto kamilavke stave indijanske peruške). Čitao sam jedan tekst o raščinjavanju sveštenika od pre sto godina episkopa Save Žičkog (poznatog i kao Sava Dečanac) - ima u digit. biblioteci NBS, a isti tekst će inače sutra izaći i u tekst obliku na Vikizvorniku. Uporedio sam malo Milaša i našao nešto zanimljivo - razmonašenje nije moguće. Vilovski nije Dejan nego Simeon. Ostala dva elementa suđenja - raščinjenje i privremeno odlučenje mogu proći ali i tu je bilo krupnih proceduralnih propusta.

http://www.archive.org/details/psalmidavidovip00ostgoog Псалтир попут народних пјесама
Подели на овим сајтовима

Ако је могуће одузимање свештеничког, па чак и Епископског чина, ако је могуће потпуно искључење из Цркве, којим аргументом онда постоји неки статус у Цркви који је "немогуће" одузети, поготово ако тај који је некада носио то звање (па и монашко) престане да испуњава најосновније услове које некога чине хришћанином и чланом свете Цркве? Да ли је монах - монах, искључиво чињеницом да је једном над њим извршен постриг, или то његово монаштво првенствено проистиче из његовог статуса у Цркви? Чак и ако престане да се моли и пости, направи десеторо ванбрачне дјеце и почне да исповиједа јереси и даље је монах??

Да ли ти Цркву видиш искључиво кроз јуридичку перпспективу односно као некакву институцију која је заборавила своје првобитно позвање?

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Moram priznati da nisam stručan oko navedne terminologije, znam samo da ima u Ljuljacima izuzetnih ljudi i u bogoslovskom i u uobičajenom ljudskom smislu.

Дај наведи макар једног "изузетног" теолога из Љуљака.

Držaču se svog paroha i episkopa, iako im se svašta može staviti na račun (prvi drugoženstvo, drugi štošta), nije moje da im sudim.

Не контам, кажеш нећеш да судиш, а у истој реченици си их осудио??

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Uporedio sam malo Milaša i našao nešto zanimljivo - razmonašenje nije moguće. Vilovski nije Dejan nego Simeon.

Naravno da je moguce, vidi se da vrlo slabo poznajes kanonsko pravo...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...