Juan Valdez Написано Јул 14, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 немам појма шта је грчки фрапе. Оно, кашичица нес кафе (евентуално Јакобс), 3 кашичице шећера, мало воде, умутим миксером, налијем врућу воду и додам хладно млеко. тако ја правим себи. додуше, и гостима Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Oglo Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 da ,to je za mene nes kafa "Kakvi su da su, moji su" Džizs Apokrifno jev. po Oglu -taj njihov svijet će te ubiti Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Анастасија Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 "Srpski" nes iz kutije,najednostavniji,to je nes za mene,a grčki frape,pa lep je ali nije uvek dostupan. “There are four questions of value in life... What is sacred? Of what is the spirit made? What is worth living for, and what is worth dying for? The answer to each is the same. Only love.” Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Obican nes i kutije takodje, bez secera, bez mleka, bez slaga. Cist nes. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 Obican nes i kutije takodje, bez secera, bez mleka, bez slaga. Cist nes. јуууу...то је за мене "нес-убица" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 14, 2011 Пријави Подели Написано Јул 14, 2011 ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 15, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Еспресо је концентрован кафени напитак који се добија пропуштањем мале количине вруће воде под притиском кроз фино самлевену кафу. На слици доле је Illy еспресо послужен у шољици из њихове Алмодовар колекције. Прве примитивне еспресо машине су направљене у Италији у 19. веку. Еспресо из њих је имао благо загорели укус (из техничких разлога). Касније је тај недостатак исправљен конструисањем клипне еспресо машине, а прву аутоматску, претечу данашњих, конструисао је Франческо Или. Интересеантно је да је Starbucks (комапнија која је фаст фуд концепт применила на кафу) успела да поново направи еспресо загорелог укуса на модерним еспресо машинама и за себе кажу да су поново измислили кафу (re-invented the coffee), што су донекле и у праву. О овој мрачној компанији ћу касније, када будем мало више писао о историји и географији еспреса, сада ћу да се вратим на светлије теме и дефинишем еспресо. Због поплаве квази кафе, коју дрско називају еспресом, попут оне из асортимана горе поменуте удруге, али и многих других широм света, Италијани су основали национални институт за еспресо, који има улогу да заштити и промовише оригинални еспресо и напитке базиране на њему (о којима ћу касније). Овај институт издаје сертификат за прави италијански еспресо. http://espressoitaliano.org/doc/istituzionale_inei_lq_ita.pdf http://espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf Да бисмо нешто звали еспресом, следећи критеријуми морају да буду задовољени: количина кафе која се користи је 7 грама, температура воде је између 86 и 90 степени, температура послуженог напитка 64 до 70 степени (што се постиже тако што шољице леже на врху машине и увек су загрејане на одређену температуру), притисак воде је 8 до 10 атмосфера и екстракција мора да траје од 20 до 30 секунди. Када се напитак припреми и ако је све урађено како треба, вискозност истог треба да буде већа од 1.5 милипаскал-секунди, укупна количина масти већа од 2 милиграма по милилитру, количина кофеина мања од 100 милиграма по шољици (еспресо је далеко јачи у ароми и укусу од свих осталих кафа, али не и у количини кофеина!) и коначно: запремина напитка у шољици мора да буде од 22.5 до 27.5 милилитара. Веома важно, прави еспресо мора да буде са дебелом и густом кремом боје лешника. Крема је такође суштинска особина еспреса, те један од услова да би се нешто могло тим именом назвати. Феноменалан извор техничких информација о еспресу је књига ”Espresso Coffee: The Science of Quality” Андрее Илија (по занимању хемичар и трећа генерација власника компаније Illy) и Ринантонија Вијанија. Тo be continued... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Јул 15, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Dođe ovek kod psihijatra i kaze da ima veliki problem: - Recite mi kako je sve to počelo? - Vratim se ja sa posla i zateknem ženu golu u krevetu sa mojim najboljim drugom... - I? - Odmah izvadim pištolj da ubijem ženu. Međutim žena i prijatelj me smire, popijemo kafu jer je zaista glupo da ubijem ženu pa da idem u zatvor ,a moj drug da nadje neku drugu i da nastavi da zivi kao da nista nije bilo. - Tačno. Život nudi toliko mogućnosti... - Pa jeste.. Par dana kasnije, vratim se ja s posla i zateknem moju ženu sa poštarom. Odmah uzmem pistolj da ga ubijem. Medjutim supruga me smiri, skuva mi kafu i zaključimo da nije vredno da idem u zatvor zbog poštara... A i ona će, bez čoveka, biti prinuđena da se preuda pa na kraju opet ja ispaštam. - Odlično ste to zaključili. - Juče, vratim se ja sa posla i zateknem moju zenu sa poštarom i mojim najboljim drugom. Nisam mogao da podnesem pa, pošto nisam mogao da nadjem pištolj, popnem se na sims prozora da skošim. Znate mi smo na devetom spratu... - Dobro je da niste skočili. - Pa nisam... Dok sam pio kafu sa ženom, poštarom i najboljim drugom došli smo do zakljčuka da je glupo da budem mrtav a oni da mi **bu zenu. Ne isplati se. - Pozitivno razmisljate. ...Nego šta je vaše pitanje? - Doktore, razmišljam se nešto... Ne Pijem li ja mnogo kafe? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
jelena_jelena Написано Јул 15, 2011 Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 ne pijem svaki dan, ali kad pijem onda ako je posle jela pijem nasu crnu, ako je na gladan stomak treba mi dosta mleoka i secera do bola 4chsmu1 Ako je uz kolac moze bilo kakva i moze bez secera greengrin a za one sto piju gorku imam i pesmu Lepa Brena - Crna Kafa umri prije smrti dok jos nije prekasno!!! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Јул 15, 2011 Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Еспресо је концентрован кафени напитак који се добија пропуштањем мале количине вруће воде под притиском кроз фино самлевену кафу. На слици доле је Illy еспресо послужен у шољици из њихове Алмодовар колекције. Прве примитивне еспресо машине су направљене у Италији у 19. веку. Еспресо из њих је имао благо загорели укус (из техничких разлога). Касније је тај недостатак исправљен конструисањем клипне еспресо машине, а прву аутоматску, претечу данашњих, конструисао је Франческо Или. Интересеантно је да је Starbucks (комапнија која је фаст фуд концепт применила на кафу) успела да поново направи еспресо загорелог укуса на модерним еспресо машинама и за себе кажу да су поново измислили кафу (re-invented the coffee), што су донекле и у праву. О овој мрачној компанији ћу касније, када будем мало више писао о историји и географији еспреса, сада ћу да се вратим на светлије теме и дефинишем еспресо. Због поплаве квази кафе, коју дрско називају еспресом, попут оне из асортимана горе поменуте удруге, али и многих других широм света, Италијани су основали национални институт за еспресо, који има улогу да заштити и промовише оригинални еспресо и напитке базиране на њему (о којима ћу касније). Овај институт издаје сертификат за прави италијански еспресо. http://espressoitaliano.org/doc/istituzionale_inei_lq_ita.pdf http://espressoitaliano.org/doc/EIC%20-%20Eng%20-%20LQ.pdf Да бисмо нешто звали еспресом, следећи критеријуми морају да буду задовољени: количина кафе која се користи је 7 грама, температура воде је између 86 и 90 степени, температура послуженог напитка 64 до 70 степени (што се постиже тако што шољице леже на врху машине и увек су загрејане на одређену температуру), притисак воде је 8 до 10 атмосфера и екстракција мора да траје од 20 до 30 секунди. Када се напитак припреми и ако је све урађено како треба, вискозност истог треба да буде већа од 1.5 милипаскал-секунди, укупна количина масти већа од 2 милиграма по милилитру, количина кофеина мања од 100 милиграма по шољици (еспресо је далеко јачи у ароми и укусу од свих осталих кафа, али не и у количини кофеина!) и коначно: запремина напитка у шољици мора да буде од 22.5 до 27.5 милилитара. Веома важно, прави еспресо мора да буде са дебелом и густом кремом боје лешника. Крема је такође суштинска особина еспреса, те један од услова да би се нешто могло тим именом назвати. Феноменалан извор техничких информација о еспресу је књига ”Espresso Coffee: The Science of Quality” Андрее Илија (по занимању хемичар и трећа генерација власника компаније Illy) и Ринантонија Вијанија. Тo be continued... Hristos vaskrse Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Solomon Kane Написано Јул 15, 2011 Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Dođe ovek kod psihijatra i kaze da ima veliki problem: - Recite mi kako je sve to počelo? - Vratim se ja sa posla i zateknem ženu golu u krevetu sa mojim najboljim drugom... - I? - Odmah izvadim pištolj da ubijem ženu. Međutim žena i prijatelj me smire, popijemo kafu jer je zaista glupo da ubijem ženu pa da idem u zatvor ,a moj drug da nadje neku drugu i da nastavi da zivi kao da nista nije bilo. - Tačno. Život nudi toliko mogućnosti... - Pa jeste.. Par dana kasnije, vratim se ja s posla i zateknem moju ženu sa poštarom. Odmah uzmem pistolj da ga ubijem. Medjutim supruga me smiri, skuva mi kafu i zaključimo da nije vredno da idem u zatvor zbog poštara... A i ona će, bez čoveka, biti prinuđena da se preuda pa na kraju opet ja ispaštam. - Odlično ste to zaključili. - Juče, vratim se ja sa posla i zateknem moju zenu sa poštarom i mojim najboljim drugom. Nisam mogao da podnesem pa, pošto nisam mogao da nadjem pištolj, popnem se na sims prozora da skošim. Znate mi smo na devetom spratu... - Dobro je da niste skočili. - Pa nisam... Dok sam pio kafu sa ženom, poštarom i najboljim drugom došli smo do zakljčuka da je glupo da budem mrtav a oni da mi **bu zenu. Ne isplati se. - Pozitivno razmisljate. ...Nego šta je vaše pitanje? - Doktore, razmišljam se nešto... Ne Pijem li ja mnogo kafe? Hristos vaskrse Non praevalebunt, non praevalebunt portae inferni! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 15, 2011 Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Dođe ovek kod psihijatra i kaze da ima veliki problem: - Recite mi kako je sve to počelo? - Vratim se ja sa posla i zateknem ženu golu u krevetu sa mojim najboljim drugom... - I? - Odmah izvadim pištolj da ubijem ženu. Međutim žena i prijatelj me smire, popijemo kafu jer je zaista glupo da ubijem ženu pa da idem u zatvor ,a moj drug da nadje neku drugu i da nastavi da zivi kao da nista nije bilo. - Tačno. Život nudi toliko mogućnosti... - Pa jeste.. Par dana kasnije, vratim se ja s posla i zateknem moju ženu sa poštarom. Odmah uzmem pistolj da ga ubijem. Medjutim supruga me smiri, skuva mi kafu i zaključimo da nije vredno da idem u zatvor zbog poštara... A i ona će, bez čoveka, biti prinuđena da se preuda pa na kraju opet ja ispaštam. - Odlično ste to zaključili. - Juče, vratim se ja sa posla i zateknem moju zenu sa poštarom i mojim najboljim drugom. Nisam mogao da podnesem pa, pošto nisam mogao da nadjem pištolj, popnem se na sims prozora da skošim. Znate mi smo na devetom spratu... - Dobro je da niste skočili. - Pa nisam... Dok sam pio kafu sa ženom, poštarom i najboljim drugom došli smo do zakljčuka da je glupo da budem mrtav a oni da mi **bu zenu. Ne isplati se. - Pozitivno razmisljate. ...Nego šta je vaše pitanje? - Doktore, razmišljam se nešto... Ne Pijem li ja mnogo kafe? prstgore "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Јул 15, 2011 Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Ovo je tema o kafi a ne o štetnosti kafe ili o protivnicima kafe.Ljudi ne kvarite nam zadovoljstvo. само за тебе 0442_feel 0442_feel клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Јул 15, 2011 Пријави Подели Написано Јул 15, 2011 Sa tri kašike šećera i mlekom Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука