NinaD Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Хаха,о Макарије iron fist... Ћале је наиван,ко француска собарица,то су ови Венијаменови талибани,који ту причу о католицизму,дверима и сл,понављају ко папагаји,већ годинама... Баш то. Замисли да ти неко дође у кућу који те пљује на сва уста и још ти се смеје у лице. Маниастири су монашке куће, то је њихов дом. Наравно, артемити и новинари који траже сензације од овога има да праве бизнис. Сада ће испасти како они "мученички страдају" а заправо су обични провокатори. prstgore Na žalost, mnogi misle da su monasi osoblje na usluzi posetiocima pa se ljute što ne trče oko njih da ih usluže, a ima i provokatora. Uostalom, zašto neko misli da može da provocira i "ureduje" po manastirima, a da neće dobiti . Nismo mi Amiši. Nije li i sv.Nikola nekoć ošamario provokatora. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Mozda i nevezano bas za samu temu, ali interesantno je sta blazeni starac Pajsije veli o danasnjim monasima... On kaze da su danas monasi najvecim delom napustili monasko vezbanje i podvig, i da im zato Bog salje puno posetilaca, da bi se bas kroz gostoprimstvo i gostoljublje opravdao njihov zivot u manastiru... Moram da priznam - kad sam ovo procitao ostavilo je na mene izuzetan utisak, kao da sam dobio odgovor na neko tesko pitanje koje sam imao odavno... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Хаха,о Макарије iron fist... prstgore Ћале је наиван,ко француска собарица,то су ови Венијаменови талибани,који ту причу о католицизму,дверима и сл,понављају ко папагаји,већ годинама... Баш то. Замисли да ти неко дође у кућу који те пљује на сва уста и још ти се смеје у лице. Маниастири су монашке куће, то је њихов дом. Наравно, артемити и новинари који траже сензације од овога има да праве бизнис. Сада ће испасти како они "мученички страдају" а заправо су обични провокатори. Naravno, sto se tice doticnih provokatora - nema sta da se kaze drugo nego - bruka i sramota... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Макарије је једно простодушно сељаче које је чувало овце и козе у Студеници и касније на Плешу, и нема благе везе ни са елементарним познавањем истинитог православља, а камоли оног новотарско-квазиакадемског (што и не мора бити мана, хвала Богу). Тако да ако он нешто поучава или ради како не треба, уверен сам да то чини или због нерасудне послушности тамошњем епископу, или због навике - дакле, у питању је потпуно исти психолошки "механизам" који се приписује тзв. ревнитељима-не-по-разуму, а.к.а. зурлотима. Иначе, није му ово први пут, имао је он и жешћих испада, нпр. према неким женским персонама које су долазиле у манастир, а које је без икаквог разлога отерао и забранио им да икада више долазе (тачније, разлог постоји, али није примерено да се о томе прича). Било како било, један монах, притом у свештеном чину, који из било ког разлога физички насрне на другога, нарочито верујућег, требало би канонски да одговара. Па чак и ако је у питању био афекат, или понашање које иначе није својствено дотичној особи. А шта имамо овде: аутоматски се одбацује и могућност да се тако нешто десило, још од стране "нашег чо'ека" (присталице онтологије-а-не-етике и литургијске реформе), а Мудров се банује "због константног вређања људи и постављања тема са насловима који су забрањени на форуму". Мене заиста занима да ми неко укаже на правило форума које забрањује постављање "оваквих" тема. И кога је то Мудров вређао? Толико о "отворености" и "опен мајнднес"-у овог форума. Безобразлук! Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Sto se Mudrova tice - to lepo ostavi administraciji, jer je sigurno bio debelo dobar razlog sto je banovan, da ne napominjem da mu nije prvi put da provocira i bode druge u oci. Sto se tice ovog igumana - naravno da se kanonski ne odgovara za ovako nesto, nego samo za kanonske prestupe, evo da ti kaze bas jedan kanonicar... а које је без икаквог разлога отерао и забранио им да икада више долазе (тачније, разлог постоји, али није примерено да се о томе прича). Jel postoji ili ne? Ako postoji, sto onda pominjes ovako nesto i pravis pometnju? A da monasi pogrese - pa fala Bogu da i toga ima, ali za razliku od nekih mirjana koji im pametuju o pokajanju - oni se brzo i blagovremeno kaju, kao sto i sam doticni brat Milan kaze u svojoj izjavi, a iz koje (izjave) se - btw - vidi da on tom istom igumanu nije oprostio, cim ga je expresno smestio nista manje nego u novine... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Макарије је једно простодушно сељаче које је чувало овце и козе у Студеници и касније на Плешу, и нема благе везе ни са елементарним познавањем истинитог православља, а камоли оног новотарско-квазиакадемског (што и не мора бити мана, хвала Богу). Тако да ако он нешто поучава или ради како не треба, уверен сам да то чини или због нерасудне послушности тамошњем епископу, или због навике - дакле, у питању је потпуно исти психолошки "механизам" који се приписује тзв. ревнитељима-не-по-разуму, а.к.а. зурлотима. Иначе, није му ово први пут, имао је он и жешћих испада, нпр. према неким женским персонама које су долазиле у манастир, а које је без икаквог разлога отерао и забранио им да икада више долазе (тачније, разлог постоји, али није примерено да се о томе прича). Било како било, један монах, притом у свештеном чину, који из било ког разлога физички насрне на другога, нарочито верујућег, требало би канонски да одговара. Па чак и ако је у питању био афекат, или понашање које иначе није својствено дотичној особи. А шта имамо овде: аутоматски се одбацује и могућност да се тако нешто десило, још од стране "нашег чо'ека" (присталице онтологије-а-не-етике и литургијске реформе), а Мудров се банује "због константног вређања људи и постављања тема са насловима који су забрањени на форуму". Мене заиста занима да ми неко укаже на правило форума које забрањује постављање "оваквих" тема. И кога је то Мудров вређао? Толико о "отворености" и "опен мајнднес"-у овог форума. Безобразлук! Драги брате Иване,да не будеш у незнању, отац Макарије је био одличан ђак,завршио гимназију а остало му је још пар испита Теолошког факултета.Тако да ко зна о коме ти причаш.Испаде како ти кажеш никада није имао а што се тиче жена,и те како је строг према оним што причају 300 на сат па муж не може да дође до речи од њих,такве је критиковао увек а такве су га и оговарале касније. Немојте причати неистине и лажи. Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Мислим да оно признање, да је о.Макарија малчице почупао за браду све објашњава 0110_hahaha Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 9, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 IvanJ А шта имамо овде: аутоматски се одбацује и могућност да се тако нешто десило, још од стране "нашег чо'ека" (присталице онтологије-а-не-етике и литургијске реформе), а Мудров се банује "због константног вређања људи и постављања тема са насловима који су забрањени на форуму". Мене заиста занима да ми неко укаже на правило форума које забрањује постављање "оваквих" тема. И кога је то Мудров вређао? Толико о "отворености" и "опен мајнднес"-у овог форума. Безобразлук! Немам намеру да Теби полажем рачуне зашто је банован, али зарад истине банован је због наслова теме који сам ја променио. Такође, и Ти добијаш последњу опомену пред бановање са форума. Следећи пут пре него шта будеш рекао добро размисли, и онако Ти одавно много толеришемо. Администрација Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Перезвон Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 IvanJ А шта имамо овде: аутоматски се одбацује и могућност да се тако нешто десило, још од стране "нашег чо'ека" (присталице онтологије-а-не-етике и литургијске реформе), а Мудров се банује "због константног вређања људи и постављања тема са насловима који су забрањени на форуму". Мене заиста занима да ми неко укаже на правило форума које забрањује постављање "оваквих" тема. И кога је то Мудров вређао? Толико о "отворености" и "опен мајнднес"-у овог форума. Безобразлук! Немам намеру да Теби полажем рачуне зашто је банован, али зарад истине банован је због наслова теме који сам ја променио. Такође, и Ти добијаш последњу опомену пред бановање са форума. Следећи пут пре него шта будеш рекао добро размисли, и онако Ти одавно много толеришемо. Администрација Ма тај бивши Ахил а садашњи ИванЈ, да ли је и бивши вероучитељ или није требало би питати о.Жељка Латиновића, не престаје да брани расколнике, било македонске или србијанске и то увек на скоро исти начин: омаловажавајући пре свега свог Епископа а после и све друге који нису по његовој "истинитости". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Ромејац Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Страшно је и слушати овога "верника". Он сам прича како је пљувао по манастиру и цркви (говорио да игуман врши католичку службу - служи католичку мису, и да хоће да направи католички манастир - у преводу покатоличио се), па он дошао да пали свеће код покатоличеног игумана, и још да присуствује католичкој служби. facenew22222222 Ако би све о чему овај "верник" говори било истинито, поставља се питање: Шта он онда тамо тражи? А, поготову што у том "католичком манастиру, код покатоличеног игумана, који врши католичку службу" пали свеће. tuzansmajli8904 Овако испада да он верује у благодат католичке цркве. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest - . . .- Написано Јул 9, 2011 Гости Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Овакви "верници" су једном дошли и код мене и на пола Литургије почели да галаме, да шетају по цркви да позивају народ да изађу из Цркве итд... на крају су ми одржали "лекцију" како треба да се служи и како је то служио свети Владика Николај и свети Јустин ћелијски. Када сам их питао да ли се баве теологијом и литургиком и ко је од њих теолог добио сам одговор од једне госпође: Ја сам правник ија знам како треба да се служи литиргија. То је мени рекао мој духовник и ја сам то испитивала! Ви ћете да уведете католичку службу! Зато и читате заједно "Оче наш" и "Верујем", фали вам још само да се ухватите и држите за руке! После ових речи, нисам имао шта са њима да разговарам. Видео сам да не вреди са таквима причати. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Благовесник Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Овај игуман као Свети Никола Чудотворац facenew22222222 ,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина као што поштују Оца!" Јеванђеље, Јн 5:23 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Оља Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Овакви "верници" су једном дошли и код мене и на пола Литургије почели да галаме, да шетају по цркви да позивају народ да изађу из Цркве итд... на крају су ми одржали "лекцију" како треба да се служи и како је то служио свети Владика Николај и свети Јустин ћелијски. Када сам их питао да ли се баве теологијом и литургиком и ко је од њих теолог добио сам одговор од једне госпође: Ја сам правник ија знам како треба да се служи литиргија. То је мени рекао мој духовник и ја сам то испитивала! Ви ћете да уведете католичку службу! Зато и читате заједно "Оче наш" и "Верујем", фали вам још само да се ухватите и држите за руке! После ових речи, нисам имао шта са њима да разговарам. Видео сам да не вреди са таквима причати. То је оче, исто као кад би ти тврдио да знаш и почео људима да лечиш и бушиш зубе. Баш исто. У целој овој причи, мени је уочљиво велико мешање лаика,, заведених ко у најгорој секти, који, уместо да иду за својим пастиром и чувају јединство цркве, све боље знају од њега! На последњем јелеосвећењу кад сам била две старије госпође су мене и друге вукле за рукав и обајшњавале како шта треба! Пусти ме бре, мом духовном оцу, он ће ме научити. А што се тиче манастира, потхитно треба да престану у главама великих верника - да буду туристичка места, где упадају како хоће и раде шта хоће. Лаицима недостаје то - да знају онолико колико им духовни отац каже и то је то. Остаје оно што највише треба да раде - понашају се хришћански, читају, распитају се код оца ако им нешто није јасно. Јер ко има право да нарушава духовни мир неког места, једне или више особа??? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
мирођија Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Овај игуман као Свети Никола Чудотворац facenew22222222 tuzansmajli8904 Да, Вељо. Најпре да кажем да је овај манастир велика светиња, поштована у народу чачанаског краја, а игуманије и игумани су увек били светао пример Православља, као и сестринство. Свети Јован је јако поштован, а у случају овог манастира, заиста на прави,народни начин. Ово је скроман, да не кажем сирот манастир, где народ воли да дође као у своју кућу. Напасти игумана Макарија на овакав начин, је равно злочину. Оче Макарије, рука вам се позлатила... tuzansmajli8904 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Макрина Написано Јул 9, 2011 Пријави Подели Написано Јул 9, 2011 Овај игуман као Свети Никола Чудотворац facenew22222222 slava3 Да, Вељо. Најпре да кажем да је овај манастир велика светиња, поштована у народу чачанаског краја, а игуманије и игумани су увек били светао пример Православља, као и сестринство. Свети Јован је јако поштован, а у случају овог манастира, заиста на прави,народни начин. Ово је скроман, да не кажем сирот манастир, где народ воли да дође као у своју кућу. Напасти игумана Макарија на овакав начин, је равно злочину. Оче Макарије, рука вам се позлатила... facenew22222222 facenew22222222 Extra ecclesiam nulla salus. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука