JESSY Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Може ли да ми неко објасни зашто постоји различитост у нумерацији псалама? Зашто је у Библији псалам 50. уствари 51.? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Зато што је нумерација псалама у Цркви на основу грчког превода Септуагинте која има један псалам више од мазоретског текста на основу којег је направљена већина нових превода. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 имам Псалтир у преводу владике Атанасија Јефтића где су псалми 9. и 10. спојени у један - 9. и пслама 146. и 147. спојени у један 146. то ме збуњује... ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Он је преводио са Септуагинте. Уопште се канон Библије у Православној Цркви мало разликује од западног канона (има неколико књига више и мале разлике у тексту понегде). Даничић је преводио неку западну верзију, па одатле разлике. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Booba Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 ovo sam htela 100 puta da pitam, pa nikad. hvala! facenew22222222 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 па ,сад , кад негде пише прочитај псалам на пр.30 , како да знам кој псалам треба да читам?( 30. или 31. ) где је уствари најмеродавније читање псалама? ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Јул 4, 2011 Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 Код нас је званично прихваћена Септуагинта, тако да је превод епископа Атанасија најмеродавнији као и редослед. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
JESSY Написано Јул 4, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Јул 4, 2011 захваљујем ''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''(Св.Нектарије Егински) ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука