Jump to content

Nekoliko početničkih pitanja

Препоручена порука

"...то се и назива опитном духовношћу, наиме, да све оно што човјек у погледу вјере каже, може Светим Писмом да докаже и својим животом покаже."

Свети владика Николај

о Светом Серафиму Саровском,

из књиге "Циљ хришћанског живота"

Дојмиле су ме се ове ријечи, па рекох да подјелим са Православним почетницима.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Pozdrav!

Hvala osnivačima ovog sajta što su omogućili i da se virtualnim putem udružimo.

Ja sam Marko, 16 godina, živim u Nišu itd.

Imam nekolicinu pitanja koja me muče već duže vreme.

1. Zašto je liturgija važna? Zar Isus nije rekao da sedimo u svojim domovima i molimo se.?

2. Da li vam molitva predstavlja obavezu ili jedva čekate da se pomolite? ( molim za iskrene odgovore )

3. kUpio sam molitvenik. Ujutru se mlim ličnom molitvom, a popodne striktno sve iz molitvenika. Da li je to ok?

4. Jako mi odgovora kada se molim manje, ali polako i stvarno iskreno i posle toga se osećam kao preporođen, ali me griže savest što sam skratio molitvu. Da li to znači da sam zapostavio boga?

5. U školi provodim mnogo vremena, a i u učenju, pa imam jako malo vremena za molitvu. Kako se vi molitve u takvim situacijama?

Hvala unapred što ćete odvojiti vreme da prosvetlite još jednu dušu na putu spasenja  nasznak9877777777777777777 .

S poštovanjem,

Marko

Подели на овим сајтовима

Pre svega, dobrodosao... smej.gif

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Dobro došao brate Marko. Nadam se da će ti biti ugodno ovdje s nama. Na sva ova pitanja možeš da pronađeš odgovore ovdje na forumu, ali vjerujem da bi za to trebalo puno vremena.Ja ćut i ukratko reći neko moje mišljenje.

1.Što se tiče Liturgije - ostaviću ocima da ti odgovore na ovo pitanje.

2.Iskreno nekad imam ogromnih problema da se pomolim, a nekad mi molitva jednostavno teče iz srca, stvar je toga da li te neko ili nešto ometa (pritom mislim na iskušenja), poenta je u tome da bez obzira na to koliko ti je teško uvijek nađeš vremena da obaviš svoje molitveno pravilo, bez obzira na sve poteškoće na koje naiđeš pri molitvi.

3.Kako da se moliš - to će ti reći tvoj sveštenik kod kojeg se (ili ćeš) ispovjedaš. On zna koliko molitava tebi i tvojoj duhovnoj snazi odgovara. Moraš njega da pitaš. Meni je moj npr. rekao 3 puta Oče naš, 3 puta Bogorodice Djevo, i jednom Simbol Vjere ujutro i naveče (a kasnije mi je rekao i po katizmu iz Psaltira ujutro jednu i uveče jednu).

4.Gospodu je važna molitva iz srca - jedno iskreno Gospodi pomiluj vrijedi više od 1000 molitava koje su izgovorene radi reda. To naravno ne znači da je opravdano umanjivati molitve, jer ćeš se jednog dana potpuno prestati da se moliš . Važno je da su molitve iz srca i iskrene.

5.Sličan problem sam imala kad sam radila - ali uvijek možeš da se moliš u sebi kratkim molitvama kad se ukaže prilika za to npr. Gospodi pomiluj, Presveta Bogorodice spasi nas, Anđele Božiji čuvaru moj Sveti moli Boga za mene itd.

E sad ono što nikako ne smije da se gubi iz vida je to da sam ti ja ovo napisala samo svoje iskustvo i da svakako trebaš čuti mišljenje sveštenika. Ja vjerujem da će ti se obratiti neko od otaca, a do tad Gospod da ti daruje svakog dobra. Nadam se da ćeš nam ostati ovdje i da ćemo se družiti češće. Pozdrav brate. smej.gif

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...

Ne znam gde da stavim ovaj post, pa se unapred izvinjavam moderatorima.

Ja sam imala (uvek ja imam takve snove i slicne) neke snove i jednom mi se prikazala jedna osoba koju sam izgubila pre nesto vise od godinu dana. Nije to bio san kao san, nego jednostavno kako sam lezala na krevetu i samo na brzinu zatvorila oci (pricam i u jednom trenu samo zatvorim oci i odmah potom otvorim), te se ona meni prikaze sa prasencetom pored sebe, grob iza nje, trava oko nje, iza nje sve crno, neki vetar.. I sad se ja obratim jednoj osobi koja bas ide u crkvu i sve radi onako kako treba (valjda. Nemam nikoga ko ce mi reci da li radi ispravno ili ne) i rece ona meni da treba moj tata da odnese jagnje u crkvu jer je to za spasenje moje duse.... I ja sad znam da je bilo raznih zrtvovanja ljudi i zivotinja u raznim nekim relgijama, bozanstva (bilo ova jednoboznastva ili vise bozanstva) i ostalim stvarima. I upitam ja nju sta ce da rade sa tim jagnjetom, nece valjda da ga ubiju? Kada je ciknula na mene, joj. "Ne! To ne smes da kazes, to je Bozja volja sta ce biti sa tim jagnjetom, sta tebe briga za jagnje i sta ce oni da rade, tebi je bitno da spases svoju dusu." Stvarno ne znam da li sam pogresila u tom trenu sto sam se osecala kao da me je neko prepolovio, kao da je uzo mac i presekao me. Vidim jagnje kako ide ka oltaru, svetlo ka njemu i okrece se i gleda me tuzno.

Zanima me da li je ta zena bila u pravu?

I kako ja da znam sta je u modernom svetu, zivot kao takav koji ti namece neke stvari, u koraku si sa modernim svetom (dobro, nisam bas preterano u koraku, :D ) sta je tu greh, sta je nepostovanje?

Подели на овим сајтовима

"Немој превише обраћати пажњу на снове" то је мени рекао један јеромонах кад сам га упитао о њима. Касније сам читао неке православне текстове где сам такође наилазио на мишљење да им не треба придавати велику важност...

а што се тиче ове приче о спасењу душе тако што ћеш однети јагње итд. .. нема то ама баш никакве везе са православном вером, а ту особу која ти је то предложила немој више питати за савете везане за овакве теме... 1000000001010

Подели на овим сајтовима

Uf, dobro je. Hvala :)

Samo da kazem da to nije bio san, nego nekako.. Ne znam kako da objasnim. Jesam ja ranije vidjala svojim ocima neke stvari kako brzo prolaze (moje kuce, pa jedno dete sa kojem sam bila bliska kao mala, ali je poginulo, i onda u vecem obliku kao sa plastom crnim i nestane). Rado ja njima i svemu sto vidim ne bih da pridajem znacaj, ali mi se urezu tako u pamcenje, neki se ponavljaju, neki obistine, neki mi govore nesto i onda posle par dana povezem neke stvari i eto meni odgovora..

Подели на овим сајтовима

Evo mojeg mišljenja:

1. ... Na liturgiji se pričešćujemo i ostvarujemo zajednicu

2. ... Vidi, strog si prema sebi, nekad je čovek prosto umoran, ali molitvu je bolje ne preskakati, ako mene pitaš

3. ... Moj ti je savet - nemoj sam sebi određivati, već se posavetuj sa nekim sveštenikom (raspitaj se malo)

4. ... Nemoj maltretirati sebe takvim prisilnim mislima. Bog je dobar. Molitva je obraćanje Bogu.

:)

Подели на овим сајтовима

@CasaVode

Ne pridaj značaj snovima. Kakve sve gluposti čovak može da sanja. Inače, da li znaš da košmari mogu da budu posledica nagomilanog stresa?

Ili, možda posledica nekih emocija i asocijacija. Pusti to, ne opterećuj se.

Ivan Ilić ti je već rekao šta treba.

Подели на овим сајтовима

Ja ti savetujem kao neko ko je od 5 godine u crkvi da sve sto radish uzimas na kasicicu,prvo treba covek da postane crkven,nista naglo,polako mic,po mic. Moli se od srca,a najpre uzmi ucesca u liturgiji,svog parohijskog svestenika za duhovnika. . Samo lagano,a kad postanes zajednichar polako ces i da se ocrkovljavas. Ne kazu ljudi tiha voda breg roni. .

Подели на овим сајтовима

...

...I upitam ja nju sta ce da rade sa tim jagnjetom, nece valjda da ga ubiju? Kada je ciknula na mene, joj. "Ne! To ne smes da kazes, to je Bozja volja sta ce biti sa tim jagnjetom, sta tebe briga za jagnje i sta ce oni da rade, tebi je bitno da spases svoju dusu." Stvarno ne znam da li sam pogresila u tom trenu sto sam se osecala kao da me je neko prepolovio, kao da je uzo mac i presekao me. Vidim jagnje kako ide ka oltaru, svetlo ka njemu i okrece se i gleda me tuzno.

Zanima me da li je ta zena bila u pravu?

...

Ne.

Nemaš ni jedan jedini razlog da osećaš krivicu zbog ovog dijaloga.

Ajde razmisli logično.

I nemoj fantazirati svetlo, jagnje i ko zna šta, šta će ti to.

Подели на овим сајтовима

Izgubila sam jednu osobu koja mi je bila oslonac, sa kojom sam mogla o svemu da pricam, i nemam je vise i poprilicno sam izgubljena. Puno toga se izdesavalo, puno ljudi mi se prosto zgadilo, da ne mogu ni da ih pogledam, cim zinu ja posle provedem sate i sate u plakanju, nervozi, mrznji, ljutini, besna i na njih, a najvise na sebe. I zato mi treba prava slamka a ne opet lazni ljudi oko mene.

Ja imam mozda losu naviku iz osnovne dok mi neko prica, ili citam lektiru da zamisljam likove i tako. A i puno fantasticnih stvari, filmova, serija, crtaca i prevodjenje. I u tom trenu mi se stvarno pred ocima stvorila slika jagnjeta. Zabolelo me je u momentu. I onda i ono kada mi je rekla da se molim za oprostaj. Kao nisam ja Bog pa da odredjujem neciju sudbinu, niti da se mesam u njegovu volju (a?). Zato kazem. Puno ljudi je navrnulo pre par godina i od tada je ono gore, postalo jos gore, izgubila sve, izgubila ono dobro sto sam imala u sebi, poprilicno mracno sve. I zato pitam i ovde, protezem se na sve strane i zelim da stupim ponovo u kontakt sa mojim djakonom iz srednje jer je on jedino bio prijatan covek da nas nauci necemu, ali nazalost se preselio.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...