Дејан Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Vladika Grigorije je lepo predočio tužno stanje u našoj Crkvi,sve se zna a ništa se ne rešava dok ne izadje u novine.... Nemojte se zavaravati,ja kao prost čovek znam dosta,jer narod priča a tek vladike onda koliko znaju...za sve ove godine se zna i ko je gej i ko je pedofil i ko ima ženu , ko ima decu ....samo je tragedija što se čeka da osvane naslov u novinama da se nešto reši. Ako se ta tradicija bude nastavila SPC će prodavati hramove jer će biti prazni a ako sama bude inicijator,pokretač i ona koja će u javnost da iznosi i rešava ovakve i slične slučajeve,gradiće hramove . Gerhard, Batman, Бартендаз and 5 осталих је реаговао/ла на ово 8 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Bez obzira koliko su debeli artemijevi gresi, njegovo protivljenje Crkvi ne prihvatanje oduka sabora, to siroj masi ne zvuci Bog zna sta, osim onoga gdje je bilo malverzacije oko vodjenja knjiga i trosenja eparhijskog novca. Ali kad u narod dodje glasina o vladiki pedofilu ili homoseksualcu to umije itekako da potrese ljude. S toga Crkva mora voditi racuna i o ovakvima kao Artemije, ali i onakvima kao Vasilije i Pahomije. S toga Grigorije je upravu kad ukazuje na traljavo resavanje takvih problema. Vockica and Evgenik је реаговао/ла на ово 2 Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Molio bi vas da monaha Artemija tako i oslovljavate,takodje i episkope... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Једно су лични греси сваког од нас, ма колико ти греси страшни били, а друго су греси против заједнице, цркве. Монаси Артемијеви су ишли по другим епархијама и причали против СПЦ, и патријарха Павла, организовали протесте испред патријаршије, и никада због тога нису одговарали. Одлуке синода Артемије није хтео да спроводи,... Просто његов случај се своди на црквенорушитељски, црквоборни, а греси поменутих владика су њихови лични, у смислу да је све то тешко доказиво, и тешко испитиво, а гласине су постојале. Не знам да ли су докази постојали, или само гласине. Гледано дубље, Артемијеви греси су много већи. Шта рећи када он не признаје одлуке СПЦ, не признаје СПЦ, тј себе је прогласио за мерило истине, и православља, он себе сматра да је СПЦ, а ми смо у јереси, тј сви су у јереси ко се не слаже са њим. Prvo hvala na odgovoru. Po meni ako se tako posmatra,a ja licno nisam puno upucen moram priznati,onda je i vladika Grigorije neko ko prica protiv SPC. Ako je ovde javno govorio da je on i pre bio za to da se vladika Kacavenda posalje u penziju a drugi nisu dali i drugi su ostavili nekoga ko je oboleo od pederastije i pedofilije na tom mestu ili da je on i pre bio za to da se prica oko vladike Pahomija istera na cistac,a drugi nisu dali onda je i to prica protiv SPC i drugih ljudi. Mislim sve moze da se posmatra na razlicite nacine. Ovo oko protesta i price protiv patrijarha Pavla,ja stvarno ne znam,sto ne znaci da nije bilo. Ne bih da se tema pretvori o ocu Artemiju,ali jednostavno u ovih par slucajeva se pokazalo da nisu arsini isti za sve. Iako sam sumnjao nekad u one price da se u tom slucaju politika umesala,sad pocinjem da verujem da ima nesto. Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Bilo je zestoko. Ima da se sve pusi sutra i prekosutra. O slučaju Kačavenda Osvrćući se na slučaj Kačavenda, vladika Grigorije je rekao da će će razrešeni vladika zvorničko-tuzlanski Vasilije Kačavenda, verovatno odgovarati pred crkvenim sudom. "Ta stvar uopšte nije završena, Sabor tek predstoji. Verovatno da će biti taj crkveni sud", rekao je vladika Grigorije. On je naveo da se Kačavenda tereti za pedofoliju i pederastiju, kao i da ne treba misliti da "čitav proces rešavanja tog problema" nije potekao upravo iz crkve. Vladika Grigorije je dodao da Kačavenda ima pravo da nosi mantiju dok se "ne završi taj sud", ali da nema nikakve ingerencije nad eparhijom, koju je već preuzeo drugi vladika. Kako je dodao, moral "svakog od nas je veliko pitanje". Vladika Grigorije je kazao i da je Kačavendi crkva utočište i da nema "druge majke sem crkve, a da se majka kad ima nekih problema toga teško odriče". "Za mene je pedofilija najstrašnija, jer se atakuje na nešto najsvetiji, na dete, na nezrelog čoveka, njegov život se čini paklenim. Crkva sada od njega traži da se pokaje i da se smiri i da nikom ne sme da naudi ako hoće da bude hrišćanin", rekao je vladika Grigorije. http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2013&mm=05&dd=05&nav_category=11&nav_id=711123 Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 I jos jedna stvar,ne znam sto ste svi sad odusevljeni nastupom vladike Grigorija? pa valjda bi ovo trebalo da donese revolt kod nas. Ako se sve znalo,ako je vladika bio deo zataskavanja i ako se tek sad na kraju iznosi i pere,po meni nema mesta za bilo kakvim odusevljenjem. Takodje sve te price Nikolic,Tadic,zuti,plavi,Tadica cuva Bog,pa poredjenje Djokovic vs Stefan Lazarevic... Ovaj intervju i sam vladika mi je mnogo vise delovao svetski,materijalisticki,nego duhovni,sto je i do emisije ali opet svejedno,gledao sam dosta vladika u slicnim emisijama pa nije tako bilo. Iskreno verovatno sam revoltiran zbog toga sto sam i dalje verovao da sve to nije istina i da mi je neshvatljivo da su takva dela nastajala i opstajala u nasoj crkvi svih tih godina. Trudicu se vise da ne odgovaram ovde,posto sto se ovakvog slucaja tice emocije su ocigledno kod mene dosta jake,pa se mozda kaze nesto i sto se ne misli.A pre svega praznik je. Jos jednom Hristos Vaskrse. florenntina је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Kako je moguce da se u jednom takvom slucaju jedan vladika u to vreme Artemije toliko javno i proziva i pise protiv njega od ljudi unutar crkve,a da se u drugim slucajevima prica zataskava i pored saznjanja od 10,20 godina, Разлика између Артемита и Качавита је у томе што Качавити располажу са далеко више пара и утицаја у службама од Артемита.Ваља погледати истини у очи - ми смо земља Трећег света, код нас је све могуће остварити корупцијом. w.a.mozart and Evgenik је реаговао/ла на ово 2 Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Praznik Vaskrsa je za nas (je l' te, u ovoj prostor-vreme dimenziji) prodor nove tvari. Nema više truleži i kužnog smrada smrti. Tako i svi mi, grešnici, koji smo deo Tela Hristovog, treba da se trudimo da budemo nova tvar. Ali niko nije rekao da je to lagan i bezbolan proces... A pogotovo onima kojima je, na neki način, dato da više budu sluge Božje i ljudske. I od nečega mora da se počne... Lično bih rekla da je SPC prilično blaga prema grešnicima, u svojoj ljubavi. Pogotovo se to vidi u slučaju monaha Artemija. I ne govorim o svim mogućim zastrašivanjima i zataškavanjima prekršaja državnih krivičnih zakona ili crkvenih kanona. To je ozbiljan patologija. Baš mi je pričao brat od tetke, koji je Bijeljinac, da je prosto, zbog njihovog života u smutnim vremenima, došlo do toga da se vladika izjednači sa Bogom (on je to formulisao kao "ne vidiš Boga od vladike"), i to ne u liturgijskom smislu. Tako da ima istine u tome da nije samo jedna osoba uzročnik svega toga, iako je na kraju najveća odgovornost na onome koji greši. I zato ne može samo jedna osoba da reši sve to, iako je opet na njemu najveća odgovornost. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 A +Grigorije mi je bio kul u emisiji Inače ga prilično gotivim, s obzirom da sam je bio jedan od prvih sveštenih lica koje sam slušala da govore, i to u trenutku dok sam prilično izbegavala da slušam bilo kakve besede ilica iz Crkve (mislim da sam nekako uvek naletala na zilotske sadržaje ). I u činio mi se kao drag čovek; sećam se da je pričao o tome kako ima problem sa burnim temperamentom A pošto je to bio period mog interesovanja za religiju ispunjen čitanjima tekstova sa svetosalje.org, nekako mi je bilo lakše da vidim da u Pravoslavlju ipak ima mesta i za nas ostale, prilično nesavršene. Gerhard and Maja Little Owl је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
@... Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 паркирани џипови на пешачким стазама храмова, корумпиране владике, друштвени мејнстрим. жуте банке, нећу више да оставим на тас храмовни, јер тако сам у могућности. Иначе, постоји посебан круг пакла за људе који мешају "ЈЕР" и "ЈЕЛ'" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
МилошБГ Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Danka neki ljudi su ispastali zbog te kako ti kazes ljubavi,a drugi ljudi su se osilili zbog iste pa su nastavljali svoj greh. Neka deca,mogla su to biti moja,tvoja,nasa su svakako. Kako je sad toj deci? Da li oni zasluzuju ljubav? kakav ce im biti zivot? da li ce zbog svega bezati od crkve? Kakve ce biti njihove porodice? Sta ce oni uciti svoju decu? kakvi ce postati? Jednostavno,to se ne moze braniti. Ne zbog mene,foruma,tebe,ovog onog...nego zbog tih ljudi i dece koja su ispastala i nad kojim je ucinjen veliki greh. I uopste ne treba izjednacavati oca Artemija sa ovim slucajevima,po meni to je neprimereno. Ja sam to pokrenuo u smislu postupka i brzog resenja,odluka i sa druge strane ovog sto imamo sa drugim vladikama,laganog,sporog i neprimerenog pristupa koji ko zna koliko bi potrajao i da li bi uopste dobio epilog da nije doslo do medija. florenntina је реаговао/ла на ово 1 Христос воскресе из мертвих,смертију смерт поправ и сушчим во гробјех живот даровав Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Kad malo razmislim, moguće je da je u tome i problem: pretpostavljamo da se osoba, ulaskom u Crkvu, a specijalno ako uđe kao sveštenoslužitelj, nekako automatski "posveti", i da je tu kraj. Nema savršenijeg. Nema težnje, samo statičnost. I ritualizacija. Kako bi rekao Bora Čorba: lezi, dig' se, ustaj, sedi... Al' da ne "prosipam pamet": meni fali malo više i te ritualizacije, inače ostajem pink-pravoslavka "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тања1 Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Tako da ima istine u tome da nije samo jedna osoba uzročnik svega toga, iako je na kraju najveća odgovornost na onome koji greši. I zato ne može samo jedna osoba da reši sve to, iako je opet na njemu najveća odgovornost. Одговорно лице је обично у стању да пренесе део одговорности на друге - у избору одговорних - али ће у хијерархији увек подностити рачун за све изабране- одоворне. Међутим, изван избора (одговорних у хијерархији) понекад особа може бити одговорна за поступке других ( ако постоји здрав разум), а ако не постоји, човек без здраве душе (потпуно луд) - у ово лице одговорност је сасвим искључена. Јачи од смрти и лажи Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 Danka neki ljudi su ispastali zbog te kako ti kazes ljubavi,a drugi ljudi su se osilili zbog iste pa su nastavljali svoj greh. Neka deca,mogla su to biti moja,tvoja,nasa su svakako. Kako je sad toj deci? Da li oni zasluzuju ljubav? kakav ce im biti zivot? da li ce zbog svega bezati od crkve? Jednostavno,to se ne moze braniti. Ne zbog mene,foruma,tebe,ovog onog...nego zbog tih ljudi i dece koja su ispastala i nad kojim je ucinjen veliki greh. Znam, Miloše, i slažem se sa tim. I sama smatram da je to najveći mogući greh na svetu: greh prema detetu. I uopšte ne želim da branim takve postupke, niti da ih opravdavam. Samo pokušavam da razumem kako i zašto dolazi do takve situacije, pošto uopšte nije isključeno da može opet da se dogodi. Ja lično bih pedofile stavila na najgore muke. Ali u tome je upravo i veličina Crkve: da pokajanog grešnika uvek prima natrag. Naravno, ipak MORA da pokaže i drugu stranu veličine i da krene da se bavi i da osudi greh u svojim (institucionalnim) redovima. Тања1 је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Мај 6, 2013 Пријави Подели Написано Мај 6, 2013 паркирани џипови на пешачким стазама храмова, корумпиране владике, друштвени мејнстрим. жуте банке, нећу више да оставим на тас храмовни, јер тако сам у могућности. Intimno da priznam,što se tiče sveštenih lica koje znam, što lično, što iz priča mojih drugara koji ih znaju, što kao parohijske, što kao prijatelje, pa nijedan se baš ne valja u parama. Više se krpe, kao i svi mi ostali. Izgleda ne poznajem prave ljude Јадранка-Дервента је реаговао/ла на ово 1 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука