Jump to content

Episkop Grigorije: Jedino vjera može sabrati ljudsku osobu u jedno!

Оцени ову тему

Препоручена порука

Григоријево Постраданије

пише: Борис Кнежевић

Народна мудрост каже да топла људска реч напаћеној души често значи много више од свих богатстава овог света. Још кад таква реч потекне из уста пастира који познаје пречице којима се искрена молитва брзо испоручује на адресу Свевишњег, ето нас на пола пута до зацељења чак и најтежих душевних рана. За третман здравствених и материјалних губитака задужени су неки други духовници и институције.

У време док је смерна паства у старој земљи светог Саве с очајањем гледала у ћудљиво небо, макар од Бога тражећи спас који им  по ко зна који пут ове године нису пружили они које називамо "надлежнима", речи владике захумско-херцеговачког Григорија одјекнуше дирљиво и потресно.

"Све сам проживео лично и емотивно и било је то велико страдање у души. Молили смо се Богу за мир, стрпљење и веру да још увек може да се победи", отворио је срце и душу владика у јучерашњој исповести домаћој јавности. "Није било једноставно победити после уводних пораза, али је тада народ показао велику срчаност и снагу" рече следбеник светих стаза утабаних од стране најчувенијег Херцеговца и острошког чудотворца.

Каква ли је милина ојађеној души послушати ове речи утехе у данима кад се по Билећи, Невесињу и Поповом пољу спасава све што се спасти мож, и кад се из подивљале бијице извлаче престрављена деца и имовина стицана деценијама. Ако ни од кога другог, онда макар у Цркви и њеним великодостојницима треба тражити спас из безнађа у које смо гурнути што због непредвидиве воље природних сила, што због неизмерне људске глупости и немара.

Али, авај! Устрептало срце владикино и усрдне молитве не беху намењене његовим потопљеним Херцеговцима, још мање тешко пострадалим Семберцима. Григоријево "велико пострадавање" произвели су српски тенисери, безобразно кидајући нерве овом љубитељу спорта који је у данима потопа и правих библијских јада нервозно гладио браду у првом реду београдске "Арене". Присуствовање спектатклу и освајање светске титуле у тенису ипак је лепше од обиласка сиротиње која се дави у води. За њих се увек може наћи други слободан термин за секирацију. Игра је готова. Гем, сет и меч.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Па ето типичног лицемерства, хахахахаха.

Са једне стране сви нападају владику Василија што живи у луксузу, а са друге стране не смемо позитивну критику изнети на рачун владике Григорија...о мајко моја. joooj

ВЛАДИКА Григорије иде у цивилу у кафиће, а рецимо ПЕНЗИОНИСАНИ ПРОТА Жарко Гавриловић у јавност иде само у мантији, као да је монах.

Али наравно, једног нико не сме критиковати, али зато другог сви требају да пљују stadaradim

Ima nekih sitnih sustinskih razlika izmedju +Grigorija s jedne i +Vasilija i prote Zarka s druge strane...

Ali ne bih sad o tome...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Ima nekih sitnih sustinskih razlika izmedju +Grigorija s jedne i +Vasilija i prote Zarka s druge strane...

Ali ne bih sad o tome...

Брате, личне симпатије ме не занимају. Занимају ме чињенице. А ето, брат Јустинијан је све лијепо документово. Ајд прота Жарко претерује, али владика Василије сигурно нема хеликоптер, а богами нисам га видјео у граду на кафици у кошуљи cheesy:

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

Православна Црква није секта нити гуруистички култ. Људи имају право да поставе питање о стварима које им нису јасне или их збуњују. Конкретно питање у овом случају је:

- да ли канони дозвољавају да се црквено лице (у овом случају епископ) појављује у јавности у цивилном одијелу?

- да ли је дозвољено клирику да црквену имовину ставља под хипотеку

- да ли је логично да црквени великодостојници у вријеме великог народног страдања посјећују спортска игралишта (св.Јован Златоусти то забрањује и лаицима)

Врло јасна и конкретна питања, и чини ми се православни канони дају негативан одговор на сва три постављена. Не знам шта је ту проблематично и у чему се било ко налази увријеђен.

На исти начин сам постављао питања када је в.Филарет "штрајковао глађу" и испоставило се да је кршио каноне тим поступком, или када се в.Никанор јавно хвалио да је био "сам против свих" у Сабору и да није хтио да потпише саборски документ, када је бивши владика Артемије рекао "Епархија то сам ја" и сличне поступке па се нико није налазио увријеђен нити пријетио уредништву форума. (јесу артемити додуше пријетили и смрћу).

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Григоријево Постраданије

Народна мудрост каже да топла људска реч напаћеној души често значи много више од свих богатстава овог света. Још кад таква реч потекне из уста пастира који познаје пречице којима се искрена молитва брзо испоручује на адресу Свевишњег, ето нас на пола пута до зацељења чак и најтежих душевних рана. За третман здравствених и материјалних губитака задужени су неки други духовници и институције.

У време док је смерна паства у старој земљи светог Саве с очајањем гледала у ћудљиво небо, макар од Бога тражећи спас који им  по ко зна који пут ове године нису пружили они које називамо "надлежнима", речи владике захумско-херцеговачког Григорија одјекнуше дирљиво и потресно.

"Све сам проживео лично и емотивно и било је то велико страдање у души. Молили смо се Богу за мир, стрпљење и веру да још увек може да се победи", отворио је срце и душу владика у јучерашњој исповести домаћој јавности. "Није било једноставно победити после уводних пораза, али је тада народ показао велику срчаност и снагу" рече следбеник светих стаза утабаних од стране најчувенијег Херцеговца и острошког чудотворца.

Каква ли је милина ојађеној души послушати ове речи утехе у данима кад се по Билећи, Невесињу и Поповом пољу спасава све што се спасти мож, и кад се из подивљале бијице извлаче престрављена деца и имовина стицана деценијама. Ако ни од кога другог, онда макар у Цркви и њеним великодостојницима треба тражити спас из безнађа у које смо гурнути што због непредвидиве воље природних сила, што због неизмерне људске глупости и немара.

Али, авај! Устрептало срце владикино и усрдне молитве не беху намењене његовим потопљеним Херцеговцима, још мање тешко пострадалим Семберцима. Григоријево "велико пострадавање" произвели су српски тенисери, безобразно кидајући нерве овом љубитељу спорта који је у данима потопа и правих библијских јада нервозно гладио браду у првом реду београдске "Арене". Присуствовање спектатклу и освајање светске титуле у тенису ипак је лепше од обиласка сиротиње која се дави у води. За њих се увек може наћи други слободан термин за секирацију. Игра је готова. Гем, сет и меч.

Добар текст, право у срж.  joooj

Упоредити:

Чишћење жвака на плочницима Требиња услед сунчаног дана без мантије.

Присуство на тениској утакмици услед хаварије која је захватила његову епархију и паству.

Ето, чишћење жавка је требало шта показати? Пожртвованост владике? А поплава, обилазак народа, реч утехе..?

И онда неко скаче и урла када се неко пита због чега овакве ствари. Није реч ни о каквом суђењу, него једноставно се траже одговори.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

- да ли канони дозвољавају да се црквено лице (у овом случају епископ) појављује у јавности у цивилном одијелу?

- да ли је дозвољено клирику да црквену имовину ставља под хипотеку

- да ли је логично да црквени великодостојници у вријеме великог народног страдања посјећују спортска игралишта (св.Јован Златоусти то забрањује и лаицима)

Ето одлична питања, и ја бих овде стао и волио да чујем неко објашњење које ће да оправда све то горе наведено.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Постављена слика

као и потврда да је овај изводак регуларан од других људи који раде са институцијама државе којима је централно место у Бања Луци.

и опет ти кажем какви су трачеви, вожња масератијем, ергела коња, подрум вина, шуровање са политичарима, фенсерај по кафићима:

Постављена слика

Епископ Григорије је изјавио да од када је постао епископ нема више времена да води монашки живот !

Мислим...и види се !

Подели на овим сајтовима

Нису изгледа потребни докази...него проста већина у Сабору,зар не видиш ?

Oчигледно је  да су се узнемирили "обожаваоци" једног епископа а да притом ни једну тврдњу са супротне стране нису демантовали !

Подели на овим сајтовима

Григоријево Постраданије

Добар текст, право у срж.  joooj

Упоредити:

Чишћење жвака на плочницима Требиња услед сунчаног дана без мантије.

Присуство на тениској утакмици услед хаварије која је захватила његову епархију и паству.

Ето, чишћење жавка је требало шта показати? Пожртвованост владике? А поплава, обилазак народа, реч утехе..?

И онда неко скаче и урла када се неко пита због чега овакве ствари. Није реч ни о каквом суђењу, него једноставно се траже одговори.

Амин,амин,амин !

Подели на овим сајтовима

Смутљивци се данас углавном окупљају у Љуљацима и то питање је решено, макар за сад.

Остаје проблем других смутљиваца који се понашају као духовне аристократе или специјална милиција која одређује ко сме и шта да говори, а кога нико није овластио да заступају епископе чији се поступци који су јавни критикују уз дужно поштавање истих као канонских клирика, и објективно без превара, лажи и клеветања. Траже се одговори на нека питања која збуњују неке вернике.

Олади мало или се бави другим стварима.

Подели на овим сајтовима

нико овдје не мрзи владику Григорија, напротив, сви га волимо. Али баш зато што га волимо указујемо на неке пропусте.  :cmizdrenje:

Управо тако.

А поредити овај форум са разноразним ихтусима и клеветати га у закулисним радњама

(да ли у циљу самопромоције) може само неко ненормалан.

Upravo ti dragi brate pretvaras ovaj forum u Ihtus. To sto u tvojoj  masti ako si za nekoga, moras istovremeno i biti protiv nekoga nemam nameru da komentarisem.

Sta ima da se komentarise Justinijanova poruka "nisam se informisao iz novina" i onda postira racune i slike koje se vrte po antisrpskim novinama.To sto su se udruzili muslimani, komunisti i paljanski kockari protiv Srpskog vladike nije slucajno.

Sta ima da komentarisem tvoje  tvrdnje o tome "ja znam bolje jer zivim u RS" kada sam ja vise puta bio u Trebinju u crkvi nego sto si ti krocio nogom puta u bilo koju crkvu.

Ja znam da mnoge uspeh boli. Ja sam u Trebinju video vise ljudi u obican cetvrtak na vecernjem; nego u nekim velikim gradovima u nedelju na Liturgiji. Zasto je tako ne znam i nemam nameru da ikoga kritikujem ali je cinjenica.

A brate, udari ban. Ako ti je to nacin da se odbranis od kritika slobodno.

I uzgred dosad sam opomenut tri puta i banovan jednom. Makar se u postu covek ne bi trebao sluziti lazima.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Први Епископ којег сам видио у цивилном одјелу у кафани а да није није у питању неко ко је рашчињен. Иначе, кад сам био у Грчкој, у Патри - помесни Епископ је угледао једног ђакона како стоји у кошуљи испред своје куће (дакле без мантије, а још приде није монах) и дао му повелику епитимију иако је овај у том тренутку прао кола. Дакле у сестринским Црквама не само монаси, него и жењено свештенство увијек у јавност излази само у мантији, док ево код нас имамо Епископа који у цивилу сједи на јавном мјесту.Мислим да постоје и канони који јасно забрањују монаштву да скидају мантију (поготово јавно).

Није осуда, него констатујем да се дешава нешто што нечег још није било, и нема потребе да се јављају душебрижници јер ово није тема ко в.Григорија воли/не воли или цијени/не цијени, него о конретној ситуацији која се помиње у канонима и која има свој значај и утицај на вјернике.

Ацо, пишемо о човеку којег јако цијенимо и волимо.

U sestrinskim crkvama svestenici pa i vladike nose kolare i vrlo cesto se setaju u civilnim odelima. Vladika Nikolaj je nosio odelo.

Sto volem kada neofiti srbuju  :cmizdrenje:

Not Available 

Подели на овим сајтовима

На овом форуму нико никада није банован због неслагања. Владику Григорија и његове чланке, предавања, беседе изузетно цијеним и волим да читам, и сматрам да је један од најнадахнутијих беседника у спц.

Међутим, сматрам да имам право да поставим питање мантије у јавности,

не зато што мене лично то саблажњава, искрено - не дотиче ме се,

него баш због великог броја лаика којима се то баш и не допада.

Заиста, Бог ми је свједок да немам ништа лично против владике и да о њему имам најбоље мишљење,

и није ми јасно зашто је проблем питати о канонској оправданости неких потеза,

а још мање ми је јасно чему директан напад ад хоминем, умјесто одговора типа:

не постоје канонске препреке, Епископ може јавно без мантије и може да под хипотеку ставља имовину и посјећује спортске манифестација, односно -  све што човек ради је у складу са канонима.

Нисам питање ни у ком могућем случају поставио да би оговарао или оцрнио човека о којем имам само најбоље могуће мишљење. Ето.

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Брате Зеебеедее, ко је овдје спорио литургијску свејст народа у Херцеговини?НИКО. Сви се слажемо да је литургијска свејст у Херцеговини на најјачем нивоу у СПЦ, ту нема дилеме.

Даље твоји аргументи су смјешни. "Удржули се комунисти, муслимани итд"...то каже и Артемије, шта ћемо сад? :cmizdrenje:

И не вјерујем да си ти више пута био у Требињској Цркви него брат Евгеник у било којој другој, јер ти живиш у Америци.

Ја схватам твоју намјеру да браниш владику Григорија, наравно. И ја тако браним када неко напада владику Василија (са разликом што ја нигдје нисам видјео слику како владика Василије води љубав са мушкарцима...а оптужују га за такве ствари), али овдје имамо фотографије. Брат Евгеник је само поставио питања која га интересују, а и мене интересују. Незнам у чему је проблем...

Мир од Господа ти желим.

"Ја браним свој народ и своју земљу а не Ратка Младића"- ђенерал Ратко Младић

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...