Jump to content

Da li je EU ekonomski odrziva?

Оцени ову тему

Препоручена порука

SAD na ivici bankrota

Nije samo Evropa na rubu ambisa koji se zove bankrot – već su to i SAD. Granica maksimalnog zaduživanja je dostignuta, početkom avgusta dugovi moraju da se vrate. Zato se Barak Obama obratio naciji…

Predsedniku Baraku Obami pre svega je bilo stalo do toga da svi shvate da SAD do 2. avgusta moraju da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja – ili im preti bankrot:

„Ako Amerika, prvi put u svojoj istoriji, ne bude u stanju da plati svoje dugove, ako bankrotira, posledice za američku privedu će biti ogromne.“

Posledice ne bile ogromne samo za privredu SAD, već i za finansijska tržišta širom sveta – upozorava Međunarodni monetarni fond. SAD moraju što pre da povećaju granicu maksimalnog zaduživanja, kako bi se izbegao ozbiljan šok svetske privrede – apelovao je drastičnim rečima MMF.

Dolar za dolar

A evo šta je problem predsednika SAD: Njemu i njegovim demokratama su za odluku potrebni republikanci, jer oni imaju većinu u Predstavničkom domu američkog kongresa. O toj temi se vode rasprave već nedeljama.

Republikanci zahtevaju da se za svaki dolar povećanja maksimalnog zaduživanja na drugoj strani planiraju uštede. Po sistemu: dolar za dolar. Obama svakako hoće da štedi, ali želi i da ukine poreske povlastice – i to za milionere, naftnu industriju i privatne avione.

„Ne bih rekao da su ti zahtevi radikalni. Mislim da se sa tim slaže većina Amerikanaca.“

Međutim, republikanci sigurno ne spadaju među one koji se slažu sa njim. Za republikance takozvano ukidanje poreskih olakšica znači povećanje poreza – i to striktno odbijaju.

Rok – 2. avgust

Pregovori su blokirani. Na konferenciji za štampu se videlo koliko je Obama zbog toga frustriran. Međutim, ne treba očekivati da će to omekšati republikance. Dakle, biće žestoko. Ako se demokrate i republikanci ne dogovore, i to najkasnije do 2. avgusta, onda će se desti ono što niko do skoro nije mogao ni da zamisli – Amerika će bankrotirati!

http://www.dw-world.de/dw/article/0,,15200256,00.html

Подели на овим сајтовима

SAD na ivici bankrota

...

Не разумем зашто новинари овако непрецизно представљају ствари да нико не разуме о чему се ради.

Проблем са "границом задуживања" је веома једноставан - САД тренутно троши више него што производи, па зато позајмљује новац. Да би се то колико-толико држало под контролом Конгрес поставља "границу задуживања" , тј. максималан износ који држава може да позајми у току године.

Како се решава овај проблем? Једна могућност је очигледно да се повиси "граница" и да се САД још више задужи. Друга могућност, која није ни поменута, јесте да се смањи потрошња. На пример, САД тренутно троши преко трилион долара на војне операције по свету. Обама, као председник САД и врховни командант војске, може самостално да донесе одлуку да то прекине у било ком тренутку и ето уштеде. И то није једина област где може да се уштеди.

Осим тога, повећање границе задуживања само води САД и свет још дубље у проблеме који ће се завршити још страшнијом економском кризом. Прво, да би се дугови враћали они би морали да се служе инфлацијом која је већ велика и погубна за економију. Друго, повећање пореза аутоматски значи успорење привреде, губитак радних места и слично. Без обзира што се Обама вади на стару комунистичку фору - "узимамо од богатих" - то што ради је катастрофално.

САД је практично банкротирала већ пар пута, на пример 1971-е када је укинут "златни стандард" (http://en.wikipedia.org/wiki/Nixon_Shock).

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Kina spremna za rasprodaju Evrope

Kina prodaje dolare i kupuje evre. Otprilike 700 miliona dnevno.

Današnji izveštaji svetskih berzi ukazuju da Kina poslednjih nedelja prodaje krupne partije američkih dolara iz svojih deviznih rezervi i kupuje evre.

Eksperti londonskog Sitija su proračunli da centralna banka Kine dnevno "prodaje do dve milijarde dolara i trećinu transferiše u evro". Zapadne banke procenjuju da su trenutne devizne rezerve Kine na nivou od tri biliona dolara, prenela je ruska agencija Itar Tas.

Vrednost evra i danas raste u odnosu na američku valutu, tako da se jedan evro menja za 1,4475 dolara. U prvoj polovini današnjeg berzanskog poslovanja zajednička evropska valuta je poskupela u odnosu na američku za 0,27 odsto.

Interesovanje investitora za evro je pojačano nakon što je parlament Grčke u sredu usvojio nov petogodišnji program oštre štednje, a danas izglasao konkretne korake ka njegovoj realizaciji.

Kineski premijer Ven Điabao je tokom nedavne višednevne turneje po Evropi najavio veća ulaganja kineskog kapitala i produbljivanje privredne saradnje sa evropskim zemljama.

http://www.trojka.rs/beli-svet/13684-kina-spremna-za-rasprodaju-evrope.html

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Dakle, ne mogu da verujem!!! To nikako ne bi bilo dobro- mislim da se SAD jos vise zaduzi. Ali nekako ne mogu, a da ne prokomentarisem da mi je na neki cudan nacin lakse kad vidim da nismo samo mi i nasi "eksperti" POTPUNO ODLEPILI...

Подели на овим сајтовима

Dakle, ne mogu da verujem!!! To nikako ne bi bilo dobro- mislim da se SAD jos vise zaduzi. Ali nekako ne mogu, a da ne prokomentarisem da mi je na neki cudan nacin lakse kad vidim da nismo samo mi i nasi "eksperti" POTPUNO ODLEPILI...

Ма наши само следе Биг Бојсе. Све су то верни ученици мајстора лажи и преваре, знаш већ ког... 0205_whistling

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Vrednost evra i danas raste u odnosu na američku valutu, tako da se jedan evro menja za 1,4475 dolara. U prvoj polovini današnjeg berzanskog poslovanja zajednička evropska valuta je poskupela u odnosu na američku za 0,27 odsto.

Cisto za info. Evro je ojacao i u odnosu na CHF. Naime, poredeci kurs evra u dane neizvesnosti pred glasanje u grckoj skupstini sa danasnjim kursom (4 dana), Evro je ojacao skoro 4%. Ali, ja bih tu bio suzdrzan. Ovo je pocetni pozitivni signal. Videcemo kako ce se te mere zaista sprovoditi. Takodje, treba pratiti i razvoj situacije u pogledu spanskog i italijanskog duga. Ako se evrozona toliko drmala zbog zanemarljive Grcke, za Italiju i Spaniju pucice kao balon.

A to sto Kinezi sada se okrecu evru, to samo govori da diversifikuju valutnu strukturu svojih deviznih rezervi. Logican korak koji moze dati dodatni impuls evru u odnosu prema drugim valutama.

Zapamtite da Kina, koliko god mocno izgledala ima par slabih tacki koje dugorocno mogu biti uzrok velikih problema

- naglo starenje stanovnistva kao posledica politike jednog deteta i s tim povezani rast troskova

- nerazvijeno domace trziste i trenutno visoka zavisnost uspeha privrede od izvoza u tu istu Ameriku i Evropu

- inflacija

- visoke zahtevane godisnje stope rasta privrede (cuo sam cifre od minimum 5-6% godisnje, ispod cega mogu nastati problemi)

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Ма наши само следе Биг Бојсе. Све су то верни ученици мајстора лажи и преваре, знаш већ ког... ;)

Pa sta ocekivati kada literatura iz upravljanja finansijama glorifikuje finansijski leveridz...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Проблем са "границом задуживања" је веома једноставан - САД тренутно троши више него што производи, па зато позајмљује новац.

А на шта они толико троше, осим на ратове, па су успели да троше више од огромне производње?

Подели на овим сајтовима

Al' ce da ugaze kinezi ovu boraniju majko mila!!!!

ako propadne boranija, ode i Kina u majcinu...

spojeni su to krvni sudovi...

Nece, nece, nisu ni oni propadali dok su kinezi vozili bicikle pa nece sada ni kinezi dok ovi budu vozili trotinete.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Проблем са "границом задуживања" је веома једноставан - САД тренутно троши више него што производи, па зато позајмљује новац.

А на шта они толико троше, осим на ратове, па су успели да троше више од огромне производње?

Највећи трошкови су војска и социјални програми, ево овде разложено: http://www.usgovernmentspending.com/budget_gs.php

Још један занимљив сајт:

http://www.usdebtclock.org/

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

социјални програми

Aли који социјлани програми? У неким западноевропским земљама, које мање производе, постоје далеко већи социјални програми, па опет нису пред бакротом, тј. не троше више него што произведу.

Подели на овим сајтовима

социјални програми

Aли који социјлани програми? У неким западноевропским земљама, које мање производе, постоје далеко већи социјални програми, па опет нису пред бакротом, тј. не троше више него што произведу.

KOje su to zemlje?  ;)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...