Jump to content

Препоручена порука

Ја нећу постити што се хране тиче, али што се тиче духовне компоненте поста постим сваки дан.

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Често, као и сад, имам осећај да је пост стигао у правом тренутку (што се мене и мог "стања" тиче). Засити се човек мрса... а што се тиче духовне стране поста никад није лоше време за то, па самим тим још и пре током поста.

amin-nas

Подели на овим сајтовима

Сутра почиње пост.

А ви, како те?

4chsmu1

amin-nas

4chsmu1

4chsmu1

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

срећан нам свима био почетак поста и да се успешно изборимо са искушењима која нас неминовно очекују... greengrin

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

А Дух разговијетно говори да ће у пошљедња времена отступити неки од вјере слушајући лажне духове и науке ђаволске,

У лицемјерју лажа, жигосанијех на својој савјести,

Који забрањују женити се, и заповиједају уздржавати се од јела која Бог створи за јело са захвалношћу вјернима и онима који познаше истину.

Јер је свако створење Божије добро и ништа није на одмет кад се прима са захвалношћу.

Јер се освећује ријечју Божијом и молитвом.

(1.Тимотију 4: 1-5)

И неко Му (Исусу) рече: Ево мати Твоја и браћа Твоја стоје на пољу, ради су да говоре с Тобом. А Он одговори и рече ономе што Му каза: Ко је мати моја, и ко су браћа моја?

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати.

(Матеј 12: 47-49)

Лицемери! Добро је за вас пророковао Исаија говорећи:

Ови људи приближавају се к мени устима својим, и уснама поштују ме; а срце њихово далеко стоји од мене.

Но залуду ме поштују учећи наукама и заповестима људским.

И дозвавши људе, рече им: Слушајте и разумите. Не погани човека шта улази у уста; него шта излази из уста оно погани човека.

(Матеј 15: 7-11)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Истина је да су постили у старом завету и да је Исус постио 40 дана, да је рекао да се "овај род демона изгони само постом и молитвом" али и да "моји ученици не посте јер сам ја с њима, постиће кад не будем с њима".

Али, кад је Исус постио и повремено апостоли они су имали само један начин поста. То је да се уопште ништа не једе, јер кад је ђаво кушао Исуса, он му је рекао "што не претвориш ово камење у хлебове". Исус и апостоли кад су постили нису ништа јели. Они нису имали пост којим би се храна делила на чисту и нечисту, као што је на неки начин сада пракса. Ту праксу је Павле осудио. Данас се пракса дељења хране на чисту и нечисту у току тзв. поста ради тобоже да би се олакшало верницима. И наравно тврди се да се као не дели на чисту и нечисту већ да је реч о уздржању, али једно се прича а друго се ради у пракси - дакле ЛИЦЕМЕРЈЕ.

Исус је рекао да његови ученици не посте јер је он с њима. Када је оних три дана био без њих они су могли постити као израз туге и бола што он није с њима. Али када се после васкрса Исус појавио ученицима и рекао им ЈА САМ С ВАМА У СВЕ ДАНЕ ДО СВРШЕТКА ВИЈЕКА, логично је да они и ми више немамо разлога за постом јер је сам Господ Исус рекао: МОЈИ УЧЕНИЦИ НЕ ПОСТЕ ЈЕР САМ ЈА С ЊИМА. Дакле, ја слушам само оно што каже Исус и Библија. Бог лично својим светим духом сваком искреном вернику који га моли за то открива истину.

Пост је оправдан ако треба некад појачати молитву да би се истерао демон из узетог и слично, али тада се не сме ништа јести, јер чим једемо једно јело а не једемо друго, ми аутоматски вређамо Господа сматрајући да нека јела које је он створио и благословио нису добра.

ПОСЛЕДЊЕ ВРЕМЕ се односи на период који почиње од пада хришћанства у искушење идолопоклонства и паганства од момента када је Цар Константин "озваничио" паганизовано хришћнство као државну религију Рима.  Божији народ се током целог Старог и Новог завета борио управо против идолопоклонства и паганства. Али, почетком "последњих времена" продор паганства и идолопоклонства је у прогресивном порасту и цвату од Константина па до данас. Од Константина па на овамо се постепено и систематски, мењају библијски принципи и заповести, и уводе се науке људске и обичаји. Ништа ново - стара пракса Ваала и Велзевула и Царице Небеске завијена у ново паковање. Па смо и данас сведоци тог пада, јер се из дана у дан мењају приче о литургијама и другим спољашњим стварима, као "кречење гроба а унутра у суштини трулеж и пећина хајдучка". Каже Исус: Од мог дома направисте ПЕЋИНУ ХАЈДУЧКУ, ПИЈАЦУ, ТРГОВИНУ! Или ти бизнис.  И тако ће бити све горе до Судњег Дана. А онда ће доћи Царство Небеско! И анђели ће вршити  жетву одвојиће кукољ од пшенице.

Подели на овим сајтовима

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

јао бре што тупите сви и уопште не олакшавате никоме пост  4chsmu1 0102_laugh

бре пости или немој, па колико издржиш. па онда поново од сутра, па колико издржиш, а гледај да барем дан дуже издржиш, или барем оброк дуже. па тако стално ...

бре, тренинг је то, подвиг тела ако баш хоћете. а нико се снажан није родио, него је растао у снагу.

е сад, за православца једини стероид на уста улази на Литургији, па се сви кокамо светим причешћем иначе нам нема ни живота ни снаге, ни опроштења грехова ни ничега од нас не остане.

иу они који тек улазе у пост и веру не треба одма на води да посте, да се горде да могу иако су одрасли, постите на риби, уљу, вину, како год, само постите.

понашате се ко бре да Бог лупа рецке, јееееееееееееее  smej.gif joooj joooj

шта и ако си слаб, ал буди човек па признај и буди свестан да без Бога, благодати светог причешћа, не можеш ништа.

подвиг, живот у Христу се гради, не добија се, не зарађује се, него пада с Неба. ниједан свети подвижник није стиго донде за један дан, па ни за месец дана, па ни за годину дана, већ је растао у Богу, исто колико је растао Бог у њему.

стварно се некад понашамо ко деца - јесте, није, јесте, није.

кога брига јесте или није - помозите да може човек да буде свој и функционалан и да одрасте у вери како треба, са што мање муке.

Подели на овим сајтовима

• 2 weeks later...

Помаже Бог браћо и сестре,

шта ће бити ако се ја причестим а да сам телесно постио 1-2 дана у размаку али зато максимално духовно, мислим био сам а и иначе сам фин?

Подели на овим сајтовима

шта ће бити ако се ја причестим а да сам телесно постио 1-2 дана у размаку али зато максимално духовно, мислим био сам а и иначе сам фин?

најбоље је да се консултујеш са својим свештеником... facenew22222222

''Старајте се да имате љубав. Иштите свакодневно од Бога љубав. Заједно са љубављу долази сво богатство добара и врлина. Волите, да бисте били вољени од других.''
(Св.Нектарије Егински)

ЖИВА ДЕЛА УТЕХЕ - искрено се надам да ће ова акција пробудити оно најбоље у нама

Подели на овим сајтовима

facenew22222222 :drugarstvo: :bla:

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

Бог ти помогао, царе. Бићеш још финији. Бићеш више него максимално фин.

Подели на овим сајтовима

To što je kod monaha post pravilo ne odnosi se na nas ostale.

4chsmu1

Свако по својој вољи. Зато нам је и дата слободна воља.

Прва заповест у Рају била је Божји позив прародитељима на пост и уздржање: „Од дрвета познања добра и зла не једи” (1Мојс. 2, 17).

Адаму и Еви, заповеђено је да не једу са дрвета познања добра и зла, али им је остављена слободна воља да сами одлуче.

Правила поста за монахе разликују се од манастира до манастира (у складу са манастирским типиком) и у односу на мирјане пост монаха је ригорознији.

Узгред, примећујем да се на овој теми пост махом своди на храну као да је једење или не једење одређених врста хране једино што чини пост!

јао Боже, како људи воле да касапе цитате, кад би могли на једну реч да сведу цело Свето Писмо ...

дакле:

Али с дрвета од знања добра и зла, с њега не једи; јер у који дан окусиш с њега, умрећеш.

Прва књига Мојсијева (која се зове Постање), глава 2, стих 17

дакле, та заповест је на уздржање од непослушности и кусања плодова познања добра и зла, које ће их одвести, неприпремљене, у смрт.

иначе, да су припремљени јели те плодове, обожили би се после тога кусањем плодова са дрвета живота и све би било ок.

што се тиче правила поста за монахе и манастире, не мора да значи да се разликују од мирјана, нити је правило.

Подели на овим сајтовима

Da  se ti Veco nisi bavila aikidom? Evo i moj drug se bavio prilično baletanskim tekvandoom, treniro je u zvezdi i opet kad im je došo lik bivši dizač, naučio tehniku sve ih je pomeo masom (+ eksplozivnost koju dobiješ dizanjem tegova), i lepo čovek iskreno kaže: masa je zakon.

Da ne ulazimo u temu evolucija vs kreacionizam, ako i nismo srodnici, veoma smo slicni

ti ako mislis da si slican majmunu,pa jos i veoma slican,kako kazes,samo izvoli 319.gif   al' nemoj da koristis mnozinu,vecavjestica se lijepo izjasnila po tom pitanju 4chsmu1  

сви људи су 98% истоветног генетског кода као и мајмуни.

буквално.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...