РабМаксим Написано Мај 26, 2009 Пријави Подели Написано Мај 26, 2009 Помаже Бог Христос Воскресе! Желео бих да питам да ли је и зашто у Православљу дозвољено јести свиње када у Старом Завету лепо пише да није дозвољено? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Мај 26, 2009 Пријави Подели Написано Мај 26, 2009 У старозаветној Цркви је тај пропис био на снази , Христом је превазиђен стари завет .Што би рекао св.Владика Николај Велимировић "када изађе сунце , лампе се гасе и склањају". Дакле прописи о чистим и нечистим животињама су имали смисла у старозаветној Цркви која је била припрема за Новозаветну Христову Цркву. Благодаћу Христовом се спасавоју људи новога завета . Ронин and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милош Написано Мај 27, 2009 Пријави Подели Написано Мај 27, 2009 То ме подсети на једну анегдоту, коју сам чуо од свог пријатеља. Наиме, њему је жена јеврејка, сада Православна, али је њен отац био у јудаизму, макар само формално. И кад му је дошла у посету сестра из Израела, са којом се дуго није видео, једно од питања које му је поставила било је и да ли једе свињетину. А он јој одговорио да једе, тј, да му је рабин рекао да могу да се једу оне црне свиње, црне нису забрањене. ;D :P Шалу на страну, заиста, како лепо рече Жељко тај пропис важи за старозаветну Цркву, као уосталом, и сви други закони и прописи. Они су били само припрема за Христа. Међутим, Христовим доласком, тај старозаветни закон се не укида, већ у Христу испуњава, и добија нови смисао. Десет Божијих заповести, сада више не важе (тј. не важе у оном контексту у којем су дате), већ се испуњавају у новозаветном закону љубави: 1. "Љуби Господа..." и 2. "Љуби ближњега свога...", итд и тсл. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александар Милојков Написано Јун 1, 2009 Пријави Подели Написано Јун 1, 2009 Старозаветни обредни закон, у који спада и закон о чистим и нечистим јелима и закон о суботи и осталим празницима, је укинит догађајем Христа. То јасно каже апостол Павле у Посланици Колошанима: "Да вас, дакле, нико не осуђује за јело или пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе. Што је сенка онога што ће доћи, а тело је Христово." Дакле, Стари Завет са свим својим обредним прописима и празницима јесте сенка онога што ће доћи, а то што ће доћи је Тело Христово - Новозаветна Црква. Старозаветних прописа (неких) се данас придржава секта Адвентиста (у народу познати као суботари). То је јудејствујућа секта. У Делима апостолским описан је Апостолски сабор, који је био сазван из сличних проблема. Наиме, хришћани из јудејства су наговарали хришћане из незнабоштва да морају да држе и Мојсијеве законе. То је стварало велике смутње. Зато је сазван Апостолски сабор где су хришћани ослобођени од Мојсијевог законодавства и наложено им је да се уздржавају од блуда, од крви и удављеног и да што не желе себи не чине ни другима. "Што ја пречисти ти не погани", каже Господ. Кољи и једи, само имај меру и мисли на своје здравље. Све ти је дато али ти све не користи, каше апостол Павле. У духу ових речи ваља осмислити свој хришћански живот. Поздрав Драгана Милошевић and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Imam nekoliko pitanja u vezi stihova: Evanđelje Po Mateju, gl. 8. Sve se dešava kada Isus sa svojim učenicima iz Kapernauma otplovljava preko Galilejskog jezera u zemlju Gadarinsku, no evo stihova: . ... ... 28. A kad dođe na onu stranu u zemlju Gadarinsku, sretoše ga dva besomučnika izlazeći iz grobova, tako besni da ne mogaše niko proći putem onim. ... ... 29. I gle povikaše: Šta mi imamo s tobom Sine Božiji? Zar si došao amo pre vremena mučiti nas? ... ... 30. A podalje od njih pasaše veliko krdo svinja. ... ... 31. I demoni ga moljahu govoreći: Ako nas izgoniš, pošalji nas u krdo svinja. ... ... 32. I reče im: Idite. I oni izađoše i uđoše u svinje; i gle, navali sve krdo svinja sa brega u more i podavi se u vodi. ... ... 33. A svinjari pobegoše; odoše u grad i kazaše sve te i za besomučnike. ... ... 34. I gle, sav grad iziđe u susret Isusu; i videvši ga moliše ga da ode iz njihova kraja. .. ... 1. I uđe u lađu, pređe i dođe u svoj grad. Interesuje me ko je u to vreme tamo gajio svinje? To su izgleda neznabošci u odnosu na starozavetne propise? A neznabožaca je čini se bilo obilje u Galileji (Mt. 4, 15: ... Galileja neznabožačka;). Kako god, ovi stihovi su mi nejasni (više nego neki drugi) pa bi voleo da čujem kako ih vi shvatate i kako mogu da se tumače. Da li je bitno ovde da su to baš svinje, sobzirom da je demone iz besomučnih izgonio u njih, ili su slučajno svinje, a mogle su biti i ovce ili goveda? Besomučni (besni, bjesni, opsjednuti) u ovim stihovima se pomalo razlikuju od 'običnih' besomučnih iz drugih stihova gde su to (savremenim rečnikom) psihički obolele osobe. Besomučni iz ovih stihova 'izlaze iz grobova' i 'toliko su besni da ne mogaše niko proći putem onim'? Kao da su oni tu čuvari prolaza? Takođe, demoni iz besomučnih ovde su demoni koji govore što nije slučaj na drugim mestima gde god se besomučni pominju? Čak, u stihu 28 pominju se besomučni ali već od 29 stiha prestaje biti jasno da li Isus govori sa samim demonima ili sa demonima u besomučnim? Sam Isusovog kušanja od strane đavola u pustinji i situacije opisane u stihovima gore, nema drugih situacija u kojima On ima dijaloge sa silama tame. Da li je ova situacija jedna od posebnih? Ili takvih situacija sa dijalozima ima još? Dakle simbolika svinja u stihovima Mt. 8, 28-34? I situacije: gde zla nadpriodna bića govore rečima? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Занимљиво је да никада није речено због чега није смела да се једе свињетина и због чега су имали прописе које су имали. Дошао је Христос, нема више Мојсијевих закона, али је питање због чега се све то држало, на пример за храну и пиће и што баш те врсте. Шта је то било неваљало у томе да је Христовим доласком то почело да ваља. Разумем ја због чега Христовим доласком нису више. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Постојала је подела на чисте и нечисте животиње. У Павловим посланицама видимо на који начин је постало дозвољено да се једу и нечисте животиње. Нечисте животиње и пића су одвајали човека од заједнице са Богом, како су веровали старозаветни људи. Све те одреднице су биле предукус онога што ће доћи са Христом - заједница са Богом у слободи и љубави. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Number15648 Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 ЦРКВА И СЕКТЕ - Зоран Јовановић (10) "ЧИСТА И НЕЧИСТА" ХРАНА И ВИНО Има секташа код којих је задржана старозаветна подела јела на " чиста " и " нечиста " ; као и забрана употребе алкохола, укључујући ту и црно вино. Ко од њихових чланова прекрши ову забрану, сматра се грешником, па чак бива и избачен из заједнице. Јер, по њиховом учењу, Бог ће уништити све грешнике - Дакле, и оне који једу " нечисту " храну, и оне који су попушили по коју цигарету, и оне који су попили коју чашицу алкохола, ... , и тако у недоглед. Деоба јела на " чиста " и " нечиста " има свој основ у старозаветној Библији (3Мој. 11. 1-30). Јевреји су се тога строго држали, чак и у Новом Завету (Д. ап. 10.10-15 ; 15.1) - иако је Апостолски Сабор руковођен Духом Светим донео разрешење од тог старозаветног прописа (Д. ап. 15.24-29). Исто тако Господ Исус Христос је својим личним примером и животом укинуо ову старозаветну заповест, јер за Њега није постојало " чисто " и " нечисто "; оно шта треба јести, и оно шта не треба јести. На основу Св. Писма ми знамо: Да је Христос јео пасхално јагње са својим апостолима; да је одлазио међу грешнике и с њима заједно јео, и пио вино (адвентисти тврде да је то био сок, што је доста сумњиво) (Мт. 9.9-11 ; 11.19 ; Мк. 7.15-23 ; 14.12-18 ; Лк. 22.7-16). Знамо да је заповедио својим апостолима да једу и пију све чиме их домаћин куће послужи (Лк. 10.5-7). Знамо да је Бог, да би уверио ап. Петра да треба да уђе у кућу многобошца Корнелија, дао Петру визију где су на платну биле многе животиње - чисте и нечисте (према старозаветним прописима), и рекао му да их покоље и једе. На устезање Петрово Бог му је одговорио: " што је Бог учинио чистим не називај поганим " (Д. ап. 10.9-16). А видимо сада шта о " чистој " и " нечистој " храни мисли ап. Павле: " А Дух изричито говори да ће у последња времена одступити неки од вере, ... , и тражиће уздржавање од јела која је Бог створио да их са захвалношћу узимају верни и они који су познали истину. Јер је свако створење Божије добро и ништа није за одбацивање кад се прима са захвалношћу; Јер се освећује речју Божијом и молитвом " (1Тим. 4.1-6); ... , " све што се продаје на тржишту једите, ништа не испитујући савести ради; Јер је Господња земља и све што је на њој. Ако ли вас неко од неверника зове, и хоћете ићи, једите све што вам се принесе, ништа не испитујући савести ради, ... Јер зашто да моју слободу суди савест другога? Ако ја с благодарношћу једем, зашто да ме руже за оно за што ја благодарим? Ако, дакле, једете, ако ли пијете, ако ли што друго чините, све на славу Божију чинит " (1Кор. 10.25-31); ... , " Знам и уверен сам у Господу Исусу да ништа није нечисто по себи, осим кад ко мисли да је што нечисто, ономе је нечист ... Не руши дело Божије због јела, јер је све чисто " (Рим. 14.14-20); ... , " Чистима је све чисто, а нечистима и невернима ништа није чисто, него је нечист и њихов ум и савест " (Тит. 1. 15). Ево још једног примера - " Кад Кифа (ап. Петар) дође у Антиохију - вели ап. Павле - успротивио сам му се у лице, јер је заслужио осуду. Јер пре но што су дошли неки од Јакова он је јео с бившим многобошцима, а кад они дођоше, устукну и одвајаше се бојећи се оних из обрезања " (Гал. 2.11-12). Ако је Петар " заслужио осуду " што се при јелу одвајао од бивших многобожаца, тј. враћао се на стерозаветни пропис од којег је апостолски сабор разрешио хришћане, онда та осуда пада и на адвентисте који исто тако поступају. Дакле, питање јела може бити само ствар укуса, економских могућности, и евентуално дијете, а никако моралног закона и спасења. Што се тиче апсолутне забране за употребу алкохолних пића (укључујући и вино) - ни ова њихова одредба није заснована на Св. Писму, него изгледа, више почива на некадашњем америчком закону о прохибицији. Разуме се да је грех опијати се. Пијанство је грех и по природном, и по моралном закону, а и само Св. Писмо га забрањује. Оно је грех и само за себе, а и извор многих других грехова (Еф. 5.18). Пијанство понижава човеково достојанство и удаљује човека од Бога, као у осталом и сви други грехови (Лк. 21.34). Дакле, грех је опијати се, а не конзумирати пиће у разумним границама. Али, ако Библија забрањује пијанство, нигде није изречена забрана да се вино не сме ни окусити! Напротив: (1Мој. 14.18 ; 2Мој. 29.40-41 ; Псл. 104.14-15). Напоменимо, да цела Старозаветна Библија под вином подразумева алкохолно пиће: (5Мој. 14.26 ; 1Мој. 9.20-21 ; Иса. 27.2-3 ; 28.7 ; 29.9 ; итд.). Исти је случај и са Новим Заветом: (Мт. 11.19 ; Лк. 22.18 ; Јн. 2.1-11 ; 1Тим. 3.8 ; Тит. 2.3 ; 1Кор. 11.21). Стога тврдње адвентиста да се на Тајној вечери пило слатко вино (шира - сок) никако не стоје. Апостоли који су писали Св. Писмо Новога Завета сигурно би то напоменули, јер таква новина не би могла остати неспоменута. А о томе у Св. Писму нема ни трага - чак шта више: то се неда ни наслутити! Али, ако то не може, може нешто друго - Из апостолских посланица се види да су апостоли под вином подразумевали алкохолно пиће, а не сок (Тит. 2.3 ; 1Тим. 3.8). Ап. Павле - у првој посланици коринћанима, тврди да је вино којим је Господ причестио апостоле - алкохолно пиће; јер се од тог вина човек може опити - то се јасно види из контекста беседе о св. Евхаристији (1Кор. 11.21). Дакле, сигурно је грех опијати се вином, али да га је Господ забранио никако не би Он сам, на свадби у Кани Галилејској, претворио воду у вино (Јн. 2.1-11); нити би ап. Павле саветовао Тимотеја да, ради свога здравља, пије помало вина (1Тим. 5.23). http://www.svetosavlje.org/biblioteka/Apologetika/Sekte/Crkva-I-Sekte10.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Imam nekoliko pitanja u vezi stihova: Evanđelje Po Mateju, gl. 8. Sve se dešava kada Isus sa svojim učenicima iz Kapernauma otplovljava preko Galilejskog jezera u zemlju Gadarinsku, no evo stihova: . ... ... 28. A kad dođe na onu stranu u zemlju Gadarinsku, sretoše ga dva besomučnika izlazeći iz grobova, tako besni da ne mogaše niko proći putem onim. ... ... 29. I gle povikaše: Šta mi imamo s tobom Sine Božiji? Zar si došao amo pre vremena mučiti nas? ... ... 30. A podalje od njih pasaše veliko krdo svinja. ... ... 31. I demoni ga moljahu govoreći: Ako nas izgoniš, pošalji nas u krdo svinja. ... ... 32. I reče im: Idite. I oni izađoše i uđoše u svinje; i gle, navali sve krdo svinja sa brega u more i podavi se u vodi. ... ... 33. A svinjari pobegoše; odoše u grad i kazaše sve te i za besomučnike. ... ... 34. I gle, sav grad iziđe u susret Isusu; i videvši ga moliše ga da ode iz njihova kraja. .. ... 1. I uđe u lađu, pređe i dođe u svoj grad. Interesuje me ko je u to vreme tamo gajio svinje? To su izgleda neznabošci u odnosu na starozavetne propise? A neznabožaca je čini se bilo obilje u Galileji (Mt. 4, 15: ... Galileja neznabožačka;). Kako god, ovi stihovi su mi nejasni (više nego neki drugi) pa bi voleo da čujem kako ih vi shvatate i kako mogu da se tumače. Da li je bitno ovde da su to baš svinje, sobzirom da je demone iz besomučnih izgonio u njih, ili su slučajno svinje, a mogle su biti i ovce ili goveda? Besomučni (besni, bjesni, opsjednuti) u ovim stihovima se pomalo razlikuju od 'običnih' besomučnih iz drugih stihova gde su to (savremenim rečnikom) psihički obolele osobe. Besomučni iz ovih stihova 'izlaze iz grobova' i 'toliko su besni da ne mogaše niko proći putem onim'? Kao da su oni tu čuvari prolaza? Takođe, demoni iz besomučnih ovde su demoni koji govore što nije slučaj na drugim mestima gde god se besomučni pominju? Čak, u stihu 28 pominju se besomučni ali već od 29 stiha prestaje biti jasno da li Isus govori sa samim demonima ili sa demonima u besomučnim? Sam Isusovog kušanja od strane đavola u pustinji i situacije opisane u stihovima gore, nema drugih situacija u kojima On ima dijaloge sa silama tame. Da li je ova situacija jedna od posebnih? Ili takvih situacija sa dijalozima ima još? Dakle simbolika svinja u stihovima Mt. 8, 28-34? I situacije: gde zla nadpriodna bića govore rečima? Ово место нема никакву посебну симболику. Јасно се види да су људи, који су били власници свиња, живели од трговине тим животињама. Жале се да су на губитку, јер су се свиње подавиле. Не треба учитавати оно што не постоји - Христос је истерао демоне и ставио их у свиње, тиме спашавајући конкретног човека, јер су оне биле на "дохват руке". Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
verum est in beer Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 А нигде ни речи због чега су биле нечисте ствари за употребу, због чега баш те ствари и шта је то у њима нечисто и због чега су те нечисте ствари одвајале Бога од човека. Нигде на то нисам наишао до сада, па ми је зато занимљиво, а ти закони се протежу кроз Стари завет. orthodoxlighthouse Душо моја, душо моја, устани, што спаваш; крај се приближава и ти ћеш се узнемирити; прени се, дакле, да те поштеди Христос Бог који је свуда и све испуњава. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Јер је свако створење Божије добро и ништа није за одбацивање кад се прима са захвалношћу; Ako je svako stvorenje dobro zasto su neke nazivane necistim? Na koji nacin su one bile neciste i kako su ociscene? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Не треба учитавати оно што не постоји - Христос је истерао демоне и ставио их у свиње, тиме спашавајући конкретног човека, јер су оне биле на "дохват руке". А демоне није могао да протера у ”ваздух”? Зашто му је било потребно нешто живо да их у њих отера? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 Да би указао на то да у односу на човека, колико год он ништаван био у очима других, нема ништа вредније - па ни оно што је доносило материјалну добит. Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marko_13 Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 А нигде ни речи због чега су биле нечисте ствари за употребу, због чега баш те ствари и шта је то у њима нечисто и због чега су те нечисте ствари одвајале Бога од човека. Нигде на то нисам наишао до сада, па ми је зато занимљиво, а ти закони се протежу кроз Стари завет. Сасвим сам сигурна да су у питању животне околности. Те животиње су биле јако проблематичне са здравственог аспекта у земљама са том климом. Дакле, нечисте су јер су лако шириле заразу. Верски апсект је придодат да би се појачало дејство забране. Претпостављам... Драшко and verum est in beer је реаговао/ла на ово 2 Призван или не, Бог је увек ту Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Tristatri Написано Март 28, 2013 Пријави Подели Написано Март 28, 2013 А демоне није могао да протера у ”ваздух”? Зашто му је било потребно нешто живо да их у њих отера? da u uobičajeno to radi tako što demona jednostavno izgna (bez pojedinosti o lokacijama izgnanstva i sl.); u tom smislu navedeni stihovi mogu imati svoju posebnost i eventualnu dodatnu (a ne razlučenu) simboliku? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука