Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Izvinjavam se sestri Taviti zbog sopstvene gordosti, sujete i licemjerja, žao mi je što sam tako puna grijeha, nadam se da ćeš mi oprostiti to što ja nisam jaka duhovno kao i ostali, možda je za mene istina preteška, možda sam ogrezla u laži, možda...sve u svemu, niko ne zna kakve su muke onog drugog, i kakve su njegove rane. Da si duže ovdje znala bi, ovako...praštaj  klinac

uopste nema potrebe da se izvinjavas,a narocito ne na takav ironican nacin,i rekoh vec,ne dovodim u pitanje tvoju licnost,pa tako ni tvoje grijehe,jer od svojih nemam kad za tako nesto...u pitanju je reakcija na tvoj post,tako npr. drugi put napises nesto sto mi se svidi i o'ma ide zahvalnica, like i tako to...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

i evo jos malo da vas sablaznim-sveta gora je bas zato sveta,sto je nedostupna zenama,i bice sveta dokle god ostane tako!

тотално манихејска јерес у облику трипа, у преводу: жена је нечиста.

ужас, још већи хорор кад долази од жене, мада одрасле растом, не могу рећи и знањем или умом.

a ti si mi zenoljubac,u zivotu ne cuh toliko uvreda,kao od tebe...i uopste vise necu odgovarati na tvoje postove-provokacije...

Подели на овим сајтовима

Нека од саговорница рече да она не носи сукњу 0205_whistling. Па није ваљда да иде улицом у гаћама?  0205_whistling

Мало шале није на одмет, бар на трен да прекинем препуцавање са обе стране. klinac

prstgore 0110_hahaha 0110_hahaha e znas kako su to strasne gace,u prvi mah ni ne razlikuju se puno od suknje,u stvari taman su siroke i dugacke koliko i suknja  0102_laugh,samo sto daju puno veci osjecaj slobode :cheesy:

Подели на овим сајтовима

i evo jos malo da vas sablaznim-sveta gora je bas zato sveta,sto je nedostupna zenama,i bice sveta dokle god ostane tako!

тотално манихејска јерес у облику трипа, у преводу: жена је нечиста.

ужас, још већи хорор кад долази од жене, мада одрасле растом, не могу рећи и знањем или умом.

ТРАЖИМ ОД АДМИНИСТРАЦИЈЕ ДА РЕАГУЈЕ НА ОВАКВЕ И СЛИЧНЕ УВРЕДЕ МЕДЕНОГ!

ИНАЧЕ ИМА ДА НАБАВИМ ВАТРОМЕТ ГДЕ И МЕДЕНИ ПА ДА ВИДИТЕ ВАТРОМЕТ КАО КОД МЕДЕНОГ!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Какава увреда? Па ово што је Tavita сада одвалила не да нема везе са Православним хришћанством,

него је хули на Бога (Духа Светог).

Глупост нема границе!

Прве особе које су ступиле на најсветије место на земљи

(место где се спустио Дух Свети у Васкрсао Тело Христово, место на коме је Бог Отац изразио љубав према Сину) прве особе које ступају на то место су жене.

Шта имаш на то да кажеш  Tavita?

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Оца!"   Јеванђеље, Јн 5:23

Подели на овим сајтовима

Онај који тврди да женама треба дозволити улазак на Свету Гору, сигуран сам није никад био на истој.

Пресвета Богордица нам је подарила овај бисер, као и свима онима који желе да стекну савршенство на тај начин.

Због тога монаси имају право да изаберу кога желе да приме на свој приватни посјед, све у циљу олакшавања њихове борбе и избјегавања непотребних искушења.

Други, исто тако јак разлог, је што би за десетак година улазак жене на Свету Гору, донио развој масовног туризма и Света Гора би заувијек изгубила свој карактер парчета Неба на Земљи.

Погледате Метеорске манастире - данас туристичка атракција са не више од 15 монаха укупно. А некад, прије укидања аватона 50-их година, друга Света Гора.

П.С. Али не брините, Света Гора никада неће пропасти. Монаси вјерују у пророчанство Светих Светогораца да ће у последње вријеме полуострво потунути, јер Пресвета Богородица неће дозволити никакво безакоње у њеном Врту.

Тропар Светим Оцима Светогорцима -

Подели на овим сајтовима

Какава увреда? Па ово што је Tavita сада одвалила не да нема везе са Православним хришћанством,

kakva hula majke ti...kad idem u manastire naravno da nosim suknju,pricam o onome sto meni najvise odgovara da nosim svakodnevno,a to su pantalone,siroke,do poda...

Подели на овим сајтовима

sveta gora je bas zato sveta,sto je nedostupna zenama,

i bice sveta dokle god ostane tako!

тотално манихејска јерес...

,,Јер Отац не суди никоме, него сав суд даде Сину, да сви поштују Сина  као што  поштују 

Подели на овим сајтовима

Глупост нема границе!

(место где се спустио Дух Свети у Васкрсао Тело Христово, место на коме је Бог Отац изразио љубав према Сину) прве особе које ступају на то место су жене.

Шта имаш на то да кажеш   Tavita?

sta imas ti na to da kazes sto je Bogorodica zabranila zenama odlazak na atos? a na ovo tvoje pitanje moj odgovor je- divno,ponosna sam sto sam zena!!!

Подели на овим сајтовима

Глупост нема границе!

Шта имаш на то да кажеш   Tavita?

sta imas ti na to da kazes sto je Bogorodica zabranila zenama odlazak na atos?

Па сигурно не зато што  жене (хришћанке) тобоже обесвећују света места, или што су на било који начин и и било кад нечиста, или мање чиста него хришћани.

Што је Бог осветио не називајмо нечистим или недостојним или обесвећујућим и сл.

У Христов Гроб прве су жене ногом ступиле.

Подели на овим сајтовима

sveta gora je bas zato sveta,sto je nedostupna zenama,

i bice sveta dokle god ostane tako!

тотално манихејска јерес...

nisi primjetio da sam napisala-evo jos malo da vas sablaznim,sveta gora je bas zato sveta...dakle,hocu reci,nije Bogorodica dzaba donijela takvu zabranu,ko zna kako bi za atos bio koban dolazak zene...jer kvaka je u tome da one koje se stvarno pricescuju i vole Boga i Majku Bozju ni nemaju zelju da idu tamo,i postuju zabranu,bez problema,neke druge,ni ne krstene hoce tamo...i nisi dobro ispratio temu,nigdje ne napisah da je zena zlo,pa da ne moze tamo,vec da je potencijalno iskusenje monasima...

Подели на овим сајтовима

kvaka je u tome da one koja se stvarno pricescuju i vole Boga i Majku Bozju

ni nemaju zelju da idu tamo,i postuje odluku,bez problema,

neke druge,ni ne krstene hoce tamo...

С тим се слажем, то је углавном тачно.

Подели на овим сајтовима

kvaka je u tome da one koja se stvarno pricescuju i vole Boga i Majku Bozju

ni nemaju zelju da idu tamo,i postuje odluku,bez problema,

neke druge,ni ne krstene hoce tamo...

С тим се слажем, то је углавном тачно.

ma slazes se ti u svemu sa mnom na ovoj temi vec te je sablaznio onakav moj odgovor,doduse naglasila sam da mi to i jeste poenta klinac al' to je bilo zbog ovih nekih koji su protiv zabrane,pa reko kad je bal,nek je maskenbal 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

Ne znam šta napisaste na ovih 6 strana jer ja sam samo 2 upratio, ali oni koji misle da je nejevanđelski i ne... (šta li već), zabrana ulaska ženama  na sv. goru, neka se prvo izbore za pravo ulaska u oltar ženama.

klinac 0205_whistling 0205_whistling prstgore

мораћеш да напредујеш, жене већ одавно и увелико улазе у олтар.

пре свега, имаш чудотворни извор који се налази у ђаконикону а пролази се кроз олтар у цркви свете Петке на Калемегдану у Београду и ту се СВАКИ молитвеник пушта, чак не постоји ни иконостас због количине верника који нон-стоп пристижу свакодневно да се поклоне светитељки и да пије и понесе чудотоворну воду.

на страну жене ван мантије, свака игуманија и монахиња по послушању улази у олтар да га чисти или уради шта треба, по женским манастирима.

због чега спречавати жену да уђе у олтар уопште?

Nije to baš tako (u stvari nije sasvim tako).

Evo reci, da li se po tvojoj crkvi žene šetkaju po oltaru?

Opšte je mišljenje (i to predanjsko), da je ženama zabranjeno u oltar.

Monahinje se smatraju bespolnima i one ulaze u oltar, al' aj čik u tom istom manastiru da neka druga žena koja nije monahinja uđe u oltar, i to u oltaru poslužuju samo one monahinje koje su tamo po poslušanju.

I ono što Nišlija reče i nije baš usvojeno kao tradicija, jer skoro svako muško će bez problema ući u oltar u skoro svakoj crkvi, a ako žena to uradi onda će osvećivati crkvu ponovo.

Evo jednom popu  neka munjena baba ušla u oltar, on odma zvao vladiku da ga pita šta da radi, ovaj kaže neka nemoj ništa njen cvet je već uvenuno...

Dakle opšte je mišljenje da žene ne idu u oltar (verovatno iz istog razloga zboga kojeg ne mogu biti ni sveštenici, a to je sledeće pitanje u nizu)

"Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!"
soliver_mouseover.png

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...