Jump to content

Да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли сте за то да се женама дозволи улаз на Свету Гору?

• За
      14
    • Против
      64

Препоручена порука

Врло једноставно. Као што је и њихова слобода да у своје парче света, у свој дом примају кога хоће. Е тако исто важи и за монахе на Светој Гори. То не значи да су жене "погане", исто као што не значи да су "погани" људи које не улазе у моју кућу.

Ih, kakvo poredjenje  i stimovanje metafora... A da li postoje ljudi kojima je ulazak u tvoju kucu konkretno zabranjen?

па то је барем логично.

животиње женског пола обично дају млеко, јаја и слично, а с обзиром да је то монасима на светој гори непотребно сходно типицима, правилима манастирским, нормално да је забрањено.

Medo, oprezno koristi rec "logicno"... Zene nisu potrebne? Pa po cemu su muskarci potrebni? Sta ce monasima da im dolaze muskarci, zbog cega im je to potrebno?

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Dokinsovi Svedoci se ponasaju se kao verski ekstremisti. Haha. A obicni ateisti jednostavno ne veruju u bozanstva.

Obicni ateisti nemaju velikih problema sa onim sto Dokins govori, zato mi je nejasno sta znaci Dokinsov svedok.

Mozda ateista sa ekstremistickim stavovima? Ako je tako, on je ekstreman zbog svoje licnosti, ne zbog Ricarda.

nepostojanje dokaza je dokaz nepostojanja!

Подели на овим сајтовима

Не,нисам за то да жене иду на Свету Гору...и то не из било каквих  омаловажавајућих разлога већ из предањских и подвижничко-практичних разлога који у суштини стоје као позадина древне одлуке о неступању жена на тло које је Богородица изабрала за оне који желе да се у току земаљског живота уподобе анђелима...Бог,Богородица и оци су мало паметнији од појединаца и знају зашто су то наложили,зар не? Прогласити за неистину све оно што "ми" сматрамо да је лаж,јесте најлакше...али је истовремено и знак врхзнске слабости која је се зове гордост...и талентована глупост.

Ако се промени нешто што од самог почетка до дана данашњег представља један од носећих стубова тако устројеног начина монашког живота,он ће се суштински променити и то више никада неће бити то.Ко смо ми да захтевамо да се неко мења само зато што се нама не свиђа његов начин живота и правила којима се они руководе више од хиљаду година? Шта су сви они током прохујалих хиљаду и нешто година,кретени,па нису знали,како они пре тако и ови данас,шта ваља за њих,те морају "фенси" појединци из 21.века да им "отварају очи"? Које лудило!

Нека се запитају појединци да ли им је у Цркви уопште место...не постоји пакао,не постоји Рај,нема демона,нема анђела,жене требају да буду свештенице,нема силаска у ад,нема благодатног огња,нема светитеља,нема чуда,ништа не постоји за њих,до они сами са својом " јединственом и свезнајућом логиком"...за њих све оно што чини есенцију хришћанске вере и живота,не постоји...то стање заиста представља категорију живљења коју поседују само "изабрани" и за које се може рећи да поседују оне особине које их чине, и то се мора признати, јединственим, уникатним и бескрајним...бескрајним као оно за шта наши стари имају једну изреку која гласи:"Глупост нема границе."

Потпис на свако словце!

Догодине на Косову!

Подели на овим сајтовима

Mislim da pitanje da li žene trebaju na Sv.Goru ne poteže neko ko bi zaista tamo i otišao, nego eto neko ko češe tuđi svrab.

A taj je u velikom problemu.

Što niko ne pita za decu? I deci je zabranjen ulazak na Sv.Goru.

Po abatonu iz 1050. godine zabranjuje se ulazak ženama, deci i evnusima i svim koji su glatkog lica. Ajde evnuha više nema.

Da se ne lažemo, žene su i te kako bivale na Sv.Gori. 2 srpske kraljice kao i ko zna koliko običnih žena i dece. Jelena Dušanova se sklonila od kolere, a ćerka Đurđa Brankovića, koja je bila turska sultanija, je primljena jer je bila velika dobrotovrka i darovateljica.

Poslednji "upad" na Svetu Goru bio je čini mi se u januaru 2008, kada su se neki seljaci bunili i upali na teritoriju Svete Gore tražeći da im se vrati zemlja koju smatraju svojom. Među tih oko 500 grčkih seljaka bilo je i 10-tak žena. Policija je sve rasterala bez upotrebe sile.

---------------------

Kad bi mama bila muško bila bi tata, ali nije, tako i Sveta Gora da nije monaška republjik bila bi otvorena i za žene, ali nije.

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Kažu da kad je pokojni Slobo sleteo helikopterom na svetu goru pozdravio je monahe sa rečima dobar dan drugovi i drugaruce  smej.gif

Monasi se međusobno pogledali i promrmljali,kakve drugarice ?  0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Inače reditelj Goran Vukčević je bio napravio čitavu emisiju o ženama koje su bile na svetoj gori tokokm istorije.

Подели на овим сајтовима

Inače reditelj Goran Vukčević je bio napravio čitavu emisiju o ženama koje su bile na svetoj gori tokokm istorije.

1. Geografski pojmovi se pišu velikim slovom.

2. Siguran sam da bi ti rado ikonomisao i ovoj tvojoj avatarki avatar_164.png dozvolio da se šetka Rajskom baštom Sv.Gore.

3. Neće da bidne.

0110_hahaha

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Inače radim 6 stavri odjedanput tako da mi se često desi i da reči ne napišem kako treba a o zarezima i velikim slovima da ne govorim  0110_hahaha

baj d vej ja i avatarka nosimo raj u sebi pa ne mormo da idemo do Svete Gore  0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Kažu da kad je pokojni Slobo sleteo helikopterom na svetu goru pozdravio je monahe sa rečima dobar dan drugovi i drugaruce

Nije, rekao je "dobar dan, drugovi kaludjeri"... 0110_hahaha

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Kažu da kad je pokojni Slobo sleteo helikopterom na svetu goru pozdravio je monahe sa rečima dobar dan drugovi i drugaruce

Nije, rekao je "dobar dan, drugovi kaludjeri"... smej.gif

0110_hahaha 0110_hahaha 0110_hahaha

Добро није рекао: "Смрт фашизму другови калуђери"!  smej.gif

БЛАЖЕН МУЖ ИЖЕ НЕ ИДЕ НА СОВЈЕТ НЕЧЕСТИВИХ И НА ПУТИ ГРЈЕШНИХ НЕ СТА...

Цитат:

Da bi covek mogao da rasudjuje o nekom nesto, bilo sta, on neophodno i neizostavno mora prvo da se udubi u samog sebe,

da vidi ponor sopstvenih grehova, da sebe proglasi za nistaka i najgoreg od svih, da izvadi brvno iz svog oka...

Drugim recima, mora da udise Jevandjelje Hristovo, da zivi po njemu...

Ko tako radi, odmah ce da zna je li na pravom putu ili ne...

Брат Оби Ван

Подели на овим сајтовима

Inače radim 6 stavri odjedanput tako da mi se često desi i da reči ne napišem kako treba a o zarezima i velikim slovima da ne govorim  smej.gif

baj d vej ja i avatarka nosimo raj u sebi pa ne mormo da idemo do Svete Gore  0110_hahaha

ma opusti se ti,kakva crna velika i mala slova,to se uci u skoli 0110_hahaha  ja sve, sem Boga, pisem malim...savrsenost je jednakost 0110_hahaha

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

Све док људи који ово заиста интересује и тиче их се - дакле вернице, не покрену питање оно ће бити несврсисходно и без значаја.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Bolje vas nasla. Hvala. prstgore klinac

facenew22222222

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

По истој логици би се могло рећи да ле бајка то да је Христос проповедао у Аду, како је то био три дана у гробу ако је са Крста скинут у петак предвече, а васкрсао "зјело рано" у недељу и много друго што нема потврду у нпр. Светом Писму али је саставни део химнографије, речју Предања.

аца је лепо објаснио проблематику три дана.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,333.msg439370.html#msg439370

Подели на овим сајтовима

Nije, rekao je "dobar dan, drugovi kaludjeri"... t1007

видиш а ја чуо сасвим треће, јер није било ниједног калуђера да га дочека сем игумана:

добар дан друже игумане.

предање је чудо 0203_cool

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...