Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

Koja je razlika izmedju estetskog suda  i kocijaskog vredjanja?   Da li recenica   "Koncita Wurst je nakaza" potpada pod "estetski sud na koji svako ima pravo" jednako kao i recenica   "Vladika taj-i-taj je nakaza"

"Наказа" се односила на његов стајлинг. Човек се унаказио. Зар никад ниси добио коментар кад дођеш од фризера - брате, ко те тако унакази? Ако владика обуче танге, балску хаљину и штиклице, ја ћу рећи да се човек унаказио и да је дефинитивно одлепио. И шта је у томе проблем? Зар ниси ти, исправно, рекао да је увредљивост знак повећаног ега? 

Подели на овим сајтовима

• Одговори 516
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

"Наказа" се односила на његов стајлинг. Човек се унаказио. Зар никад ниси добио коментар кад дођеш од фризера - брате, ко те тако унакази? Ако владика обуче танге, балску хаљину и штиклице, ја ћу рећи да се човек унаказио и да је дефинитивно одлепио. И шта је у томе проблем? Зар ниси ти, исправно, рекао да је увредљивост знак повећаног ега? 

Zaboravi tange i stiklice, ne pricam  o privatnim afinitetima nego ono sa cim izadje  u javnost.

Eto ja sad vidim vladiku u manitiji i kazem "OVo je nakaza" i momentalno dobijem ban i posveti mi se bar tri stranice foruma konstantog vredjanja i omalovazavanja

Razumes problem kod predrasude? Ne mozes ti svoj sud da postavis kao jedini ispravan. tebi je muskarac  u haljini nakaza... meni nije.

A sta bi rekao za ljude koji muskarce  u mantijama vide kao nakaze? Znajuci te tesko da bi imao ista lepo da kazes o njima a to je vec licemerje... skolski primer...

A ako mi dozvolis da te imitiram  u licemerju, Vladika KAcavenda se druzio sa jednom nakazom i bili su vrlo prisni sto bi se videlo po fotkama a po video klipovima bi se moglo reci da je i sam Kacavenda nakaza. Pokazi mi onda temu na ZRU koja se bavi nakaznoscu Kacavende?

Svako dobro!

пре 39 минута, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Подели на овим сајтовима

Deder malo bolji odgovor, ovaj ti nista ne valja. Do sad si isla argumentima za koje ti mislis da su dobri, i citao sam pazljivo, iako se u dobrom delu ne slazem ili se samo delimicno slazem. Ovo sad sto si napisala je skroz bezveze.

I da znas, verum je u pravu u ovom sto je rekao, od prvog do zadnjeg slova.

A ovo ti kaze bivsi veroucitelj koji je skoro 9 godina radio u OS, i koji je - izmedju ostalog, ne samo zato - potpuno nezadovljan programom i uopste katastrofalnom koncepcijom veronauke kod nas, kao i stanjem i tretmanom veroucitelja sa bilo koje strane, dao otkaz na proslom polugodju. Sto opet znaci da sam dosta dugo posmatrao celu tu pricu, i odlicno sam upucen u nju...

Верум је тврдио да већина родитеља не види вредност математике, физике,  физичког, ...  то јест  ... да родитењи не дају 5 евра за веронауку  "као што не би дали ни за један предмет" .  Мени је то мишљење потпуно страно.   Можда не живимо у истом друштву.

Елем, видим да је он у каснијем посту објаснио како родитељи заправо НИСУ ПРОТИВ математике и физике ... већ против ствари које касније у животу неће бити корисне.

Волела бих кад би се држали теме.  Упоредила сам "теме од општег итереса"  и веронауку, ... а у вези државног буџета.  Немам намеру да са Верумом расправљам који је део математике користан, а који не.

Подели на овим сајтовима

Вечина људи из света науке осећају изузетно одбојност према било религији као таквој, било хришћанству, било баш православљу и коначно, црквености.

Па то нема никакве везе ни са науком, ни са религијама, већ са историјским околностима. То је зато што је дух Бечког круга још увек доста присутан у академској суб-култури, а на Западу је такође марксизам био доста утицајан на академију у двадесетом веку (док је на Истоку марксизам био званична доктрина).

Подели на овим сајтовима

Па то нема никакве везе ни са науком, ни са религијама, већ са историјским околностима. То је зато што је дух Бечког круга још увек доста присутан у академској суб-култури, а на Западу је такође марксизам био доста утицајан на академију у двадесетом веку (док је на Истоку марксизам био званична доктрина).

moderna negacija organizovane religije ima mnogo dublje, duze i izrazitije korene od "beckog kruga", i od marksizma.     a razvitak nauke verovatno ima uticaja na neverovanje u legende, bajke, nadprirodne stvari, cuda, sujeverje, mistiku i ostale aspekte religije.

svi smo mi ateisti, samo neko ne veruje u Zevsa, a neko u Oca&Sina.

Подели на овим сајтовима

moderna negacija organizovane religije ima mnogo dublje, duze i izrazitije korene od "beckog kruga", i od marksizma.     a razvitak nauke verovatno ima uticaja na neverovanje u legende, bajke, nadprirodne stvari, cuda, sujeverje, mistiku i ostale aspekte religije.

svi smo mi ateisti, samo neko ne veruje u Zevsa, a neko u Oca&Sina.

Хм, тешко да их има. За разлику од неких од доследних атеистичких философских праваца (који се нажалост, за разлику од марксизма и позитивизма нису укоренили у академији), модерни поп-атеизам је бедан и неинтелектуалан, заснован управо на незнању и a priori одбацивању свега што се некоме не свиђа (при чему је то што се некоме не свиђа често strawman конструкција). Мислим да је рећи да Бечки круг и Марксизам нису главни утицај на раширеност одбојности према религији у академији неозбиљно колико и рећи да географско подручје нема никаквог утицаја с припадношћу популације на том поднебљу некој религији. А развитак науке, како стање ствари стоји, баш и нема неки утицај на религиозност, сујеверје или мистику. Њутн је био опседнут окултизмом, Паскал је био верски фанатик у јансенинској традицији, а чак сам Докинс је склон мистицизму у својим описима природних лепота. С друге стране имамо ситуацију да у данашње време иако секуларизам никад већи, такође имамо никад више разних сујеверја - веровања у хороскопе, хомеопатију и баба-медијуме, и личног спиритуализма (шта год то значило, често чујемо како је нека позната личност изјавила да је спиритуална, али није религиозна).

Па није баш тачно да су сви атеисти, хришћани верују да су паганска божанства лажни идоли, демони, а не да не постоје.

Подели на овим сајтовима

Tempus, delimicno si u pravu.   Oko mnogo toga nisi.

Evo replike, najkrace sto mogu:    izraz ateizam je skovan krajem 16 veka prema tome, ja bih se osvrnula na ideju deizma, skepticizma i agnosticizma;      sama ideja je stara, ...recimo od 6-7 veka pre nove ere (istocnjacke fizizofije koje ne zahtevaju bozanstvo);  grcka: deisti & "ateisti" & agnostici   Diagora, Epikurej, Lukrecijus, Protagora;     onda preskocis vise od 1000 godina ...  franc.revolucija, baron D'Holbah, Volter, Tomas Hobs, T.Pejn, Dzon Loke, Kant,  B.Frenklin  ...                 posle Darvina je bilo lakse  :-)        Fojerbah, Nice, Marks ...itd; ... drzavni komunizam, ...    zatim B. Rasel, ... i nekoliko zapadno-evropsih filozofija razvijenih u 20-veku  (uglavnom nemaju veze sa komunizmom).

-----------------

sto se tice tvog " Па није баш тачно да су сви атеисти, хришћани верују да су паганска божанства лажни идоли, демони, а не да не постоје. " ...    labava ti je konstrukcija.     Znaci li to da hriscani veruju da je i DzuDzu sa planine Gugu lazni idol, ali ipak postoji ?

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Јок, тебра, то је присутно и код изразитих антибечлија.

Подели на овим сајтовима

• 4 months later...

Možda je ideja o spajanju VN i GV dobra. Ne treba deliti decu (a to se hteli mi priznati ili ne dešava).

Predmet nek se zove kako hoće. Ono što je bitno na njemu deci treba predstaviti da na svet osim naučnog pristupa postoje i drugi pristupi. Na tom predmetu bi trebalo i da se uče toleranciji i razumevanju prema neistomišljenicima.

пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Možda je ideja o spajanju VN i GV dobra. Ne treba deliti decu (a to se hteli mi priznati ili ne dešava).

Predmet nek se zove kako hoće. Ono što je bitno na njemu deci treba predstaviti da na svet osim naučnog pristupa postoje i drugi pristupi. Na tom predmetu bi trebalo i da se uče toleranciji i razumevanju prema neistomišljenicima.

Не могу се спајати... Грађанско васпитање је политички предмет а Православни Катихизис није. Грађанско (уосталом као и доскорашњи политички школски предмет у нашим школама - марксизам) је споља толерантно а изнутра тоталитарно док веронаука води дијалог са свим позитивним достигнућима људског духа. 

Друго, уз поштовање, нема грађанско друштво, западна демократија, монопол над науком или бар не би требало да има, па да деца уче да осим "научног приступа" постоје и други...

Подели на овим сајтовима

Не могу се спајати... Грађанско васпитање је политички предмет а Православни Катихизис није. Грађанско (уосталом као и доскорашњи политички школски предмет у нашим школама - марксизам) је споља толерантно а изнутра тоталитарно док веронаука води дијалог са свим позитивним достигнућима људског духа. Друго, уз поштовање, нема грађанско друштво, западна демократија, монопол над науком или бар не би требало да има, па да деца уче да осим "научног приступа" постоје и други...

Građansko vaspitanje politička nastava?  Brateeeeeeeee. Totalitarno? Brateeeeeee.Jesi li prisustvovao nekom času GV?

Drugo u školama se uči nauka. Religije več imaju institucije (crkva, đžamija, sinagoga.....).u kojima se odvija "učenje" i upražnjavanje vere.

Mogu i treba da se spoje.

• Волим 1
пре 31 минута, HOA+ рече

(dodeljivanje ordenja): Тиме свака Црква сваком верном народу указује на систем хришћанских вредности и врлина које хришћанин треба да има.

Подели на овим сајтовима

Сама реч ”грађанин” је политички појам.

Auuu odma premeštam dete na veronauku. Neću da ga politički indoktriniraju i da se uči totalitarnom ponašanju.

пре 31 минута, HOA+ рече

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...