Jump to content

Верска настава - Веронаука

Оцени ову тему

Препоручена порука

Могуће је. Нећу да ја банујем, али је стварно више досадна са тим третирањем вероучотеља као стоке. Људи, па јел вама јасно да су вероучитељи дискриминисани? Јел ви знате да више од деценије раде на одређено време јер постоји ДИСКРИМИНАТОРСКИ ЗАКОН који не допушта њихово стално запослење због предмета који предају? Јел ви знате да ти људи не могу да подигну кредит ни за куповину ципела а камоли стана, као што могу све њихове остале колеге? Став да неко не може да буде запослен за стално само због тога што предаје верску наставу - људи моји, то је ДИСКРИМИНАЦИЈА.

То већ јесте дискриминација.

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

• Одговори 516
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Добра вест је да ће ускоро почети (у току ове недеље) израда новог плана и програма, као и уџбеника и приручника за Верску наставу.

У процес ће бити укључени вероучитељи, педагози, психолози, дидактичари, методолози итд, тј. људи који директно раде са узрастом којем се предаје.

Постоје уверавања и оправдана очекивања да ће то довести до драстичног побољшања извођења процеса наставе, али и да ће довести до још већег повећања броја деце на Верској настави.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Aco, meni negde u malom mozgu stoji da veroučitelje biraju verske zajednice... dal one naprave spisak pa Ministarstvo odobri ili tako nešto... u svakom slučaju, da preformulišem ovo u pitanje: ako bi sutra SPC rekla da ti ne možeš više da budeš veroučitelj, da li bi ti mogao da nastaviš da predaješ?

Не бих. Уговор о раду са школом потписује се на основу Решења надлежних у Цркви. И тако сваког првог септембра.

Ne tvrdim da tako funkcioniše, ali ako jeste tako, onda je taj neprirodan (i po mom mišljenju neustavan) odnos krivac za to što nemate ugovore za stalno. Kako Ministarstvo da te primi za stalno ako ti sutra ne možeš da predaješ taj predmet nevezano od volje Ministarstva i tvoje volje?

Не може ме примити за стално зато што Закон прецизно каже да се наставници верске наставе примају само на одређено време. Сада раде на томе да се та одредба промени. Да ли ће, видећемо.

Подели на овим сајтовима

Ацо, мислио сам на твоје генерално коментаре у последње време на форуму (наказе, сад напад на Цецу, па онда на Вербића...). Вербић није изучен ни из каквог нафталина, већ је живот посветио образовању младих и то на још јачем нивоу него што су школе. Прави је заљубљеник у оно што ради. На папиру и у теорији је вероватно најбољи кандидат за то место икада. Заправо, једини кандидат који уопште има неке везе именом министарства. Друга је ствар како ће се и да ли ће се снаћи у овом зверињаку званом политика, у то ни ја баш не верујем много. А то зашто православна црква не успева да привуче њега и практично никога од његових полазника и зашто су многи од њих у бољем случају атеисти, а у горем антитеисти, треба баш ти да се запиташ и твоје колеге. Ја их потпуно разумем. Мала је шанса да се људима њиховог менталног склопа и погледа на свет свиди много тога у цркви (осим можда философског дела). Ако се неко којим пуким случајем нађе као практикујући верник, брзо ће да се разочара и оде.

• Волим 1
Подели на овим сајтовима

Каква глупост!

Ја сам Петничар то ми никада није сметало да постанем литургијски хришћанин. Напротив.

Друга је ствар ако си набеђени клинац, који трипује.

Ко знањем подржава своју веру, вером допуњује своје знање, тај је решио проблем вере и знања. Свети Николај Жички

Подели на овим сајтовима

Имам једно глупо питање. Нисам никада био формално запослен у Србији (осим што сам самозапослен), па ми није јасно шта уопште значи то ”за стално”. Јасно ми је шта је то некада значило, у комунизму, али данас ми није баш најјасније. Разумем ”full-time” vs. "part-time" посао, али за стално? Зар нису сви послови данас привремени?

Подели на овим сајтовима

Каква глупост!

Ја сам Петничар то ми никада није сметало да постанем литургијски хришћанин. Напротив.

Друга је ствар ако си набеђени клинац, који трипује.

Ко знањем подржава своју веру, вером допуњује своје знање, тај је решио проблем вере и знања. Свети Николај Жички

И ја сам био петничар. И колико петничара знаш који су литургијски хришћани?

А то што су за тебе они који се не виде у том истом сосу у ком си ти ”набеђени клинци који трипују” говори колико си изгубио везу са планетом земљом. Типично.

Подели на овим сајтовима

Имам једно глупо питање. Нисам никада био формално запослен у Србији (осим што сам самозапослен), па ми није јасно шта уопште значи то ”за стално”. Јасно ми је шта је то некада значило, у комунизму, али данас ми није баш најјасније. Разумем ”full-time” vs. "part-time" посао, али за стално? Зар нису сви послови данас привремени?

То је ваљда кад је потписан уговор на неодређено vs. уговор на одређено који потписујеш сваке године, 3 месеца или како већ... А наравно да нема за стално. Осим у државном послу.

Подели на овим сајтовима

То је ваљда кад је потписан уговор на неодређено vs. уговор на одређено који потписујеш сваке године, 3 месеца или како већ... А наравно да нема за стално. Осим у државном послу.

Аха, значи адекватна реч није за стално, него ”на одређено”? То је већ јасније. У чему је практична разлика између ”на одређено” и ”на неодређено”?

Подели на овим сајтовима

Вербић није изучен ни из каквог нафталина, већ је живот посветио образовању младих и то на још јачем нивоу него што су школе. Прави је заљубљеник у оно што ради. На папиру и у теорији је вероватно најбољи кандидат за то место икада. Заправо, једини кандидат који уопште има неке везе именом министарства. Друга је ствар како ће се и да ли ће се снаћи у овом зверињаку званом политика, у то ни ја баш не верујем много.

Па у томе је поента. Не кажем да он није стручан за своју струку. Ово "нафталин" значи политички нафталин. Јер, није довољно само имати образовање и ваљани поглед на свет да неко био министар. Али добро, ја бих био срећан да будем демантован. 

Подели на овим сајтовима

Ваљда само у томе што мораш да потписујеш уговор сваких n месеци. И онда постој фрка хоће ли послодавац овај пут да продужи или не. Мало је можда мирнији сан ако је уговор на неодређено..

Подели на овим сајтовима

И ја сам био петничар. И колико петничара знаш који су литургијски хришћани?

А то што су за тебе они који се не виде у том истом сосу у ком си ти ”набеђени клинци који трипују” говори колико си изгубио везу са планетом земљом. Типично.

Ja nisam ni u kakvom sosu. Naprotiv. A ti ocigledno robujes strasnim predrasudama. Kao i vecina onih koji se bore "za naucni pogled na svet" u Srbiji. Zato nam prirodne nauke i jesu, tu gde jesu.

Znam ih mnogo, u mojoj blizoj okolini preko 15-oro Petnicara koji su svake nedelje u jednoj od tri gradske crkve u mom gradu.

Подели на овим сајтовима

мислио сам на твоје генерално коментаре у последње време на форуму (наказе

Да ли имам право да оно што ми изгледа ружно назовем наказношћу? Поготово ако тај неко изађе у јавну сферу. Забога, па то је само мој лични естетски суд. Што се тиче Цеце, ту признајем. Извинио сам се.

Подели на овим сајтовима

Kapiram da je "za stalno" pitanje odnosa banke prema klijentu, ako nisi "za stalno" rizican si. Ako si "za stalno", ali cistis ulice, onda te isteraju napolje.

Meni su postavili i neocekivano mi pitanje da li sam politicki istaknuta licnost.

Mongol General: Wrong! Conan! What is best in life?
Conan: To crush your enemies, see them driven before you, and to hear the lamentation of their women.

Подели на овим сајтовима

Аха, значи адекватна реч није за стално, него ”на одређено”? То је већ јасније. У чему је практична разлика између ”на одређено” и ”на неодређено”?

Рад на неодређено време даје много већу сигурност и друге повластице запосленом. Прво, не мора да се тресе сбаких годину дана да ли ће му уговор бити продужен. Евентуални престанак радног односа је много лакше добити кад си на одређено време и то без икаквих субвенција, отпремнина и сл (што добијају они на наеодређено време запослени). Затим, ако си запосле на одређено време, не можеш ни у једној банци да добијеш кредит, чекове, кредитне картице. Свака банка тражи уверење од фирме да си у "сталном радном односу", тј. да имаш потписан Уговор о раду на неодређено време.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...