Jump to content

Bogorodica Carica Nebeska

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ја баш на против нисам формалиста и верујем само у суштину а то је:

1. вера у Бога и чињење добрих дела

2. а сви остали ритуали су беспотребни и извор разних сукоба и несугласица а по суштини су слични проблему индулигенција .

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Не уздајте се у лажне речи говорећи: Црква Господња, црква Господња, црква Господња ово је.  Jermija 7:4

Али највиши не живи у рукотвореним црквама, као што говори пророк:  Dela Ap. 7:48

И тако Петра чуваху у тамници; а црква мољаше се за њега Богу без престанка.

Dela 12:5

Бог који је створио свет и све што је у њему, Он будући Господар неба и земље, не живи у рукотвореним црквама, Dela Ap. 17:24

Не знате ли да сте ви црква Божија, и Дух Божји живи у вама?  1. Korićanima 3:16

Ако поквари ко цркву Божију, поквариће њега Бог: јер је црква Божија света, а то сте ви. 1. Kor. 3:17

Или не знате да су телеса ваша црква Светог Духа који живи у вама, ког имате од Бога, и нисте своји?  1. Korinć. 6:19

Или како се удара црква Божја с идолима? Јер сте ви цркве Бога Живога, као што рече Бог: Уселићу се у њих, и живећу у њима, и бићу им Бог, и они ће бити мој народ. 2. Kor. 6:16

Сад се радујем у свом страдању за вас, и довршујем недостатак невоља Христових на телу свом за тело Његово које је црква, Kološanima 1:24

Да вас дакле нико не осуђује за јело или за пиће, или за какав празник, или за младине, или за суботе; (Колошанима 2:16)

Веру, коју имаш, имај за себе пред Богом. Блажен је ко не осуђује самога себе за оно што сматра да је добро - (Римљанима 14:22)

И пруживши руку своју на ученике своје рече: Ето мати моја и браћа моја. Јер ко извршује вољу Оца мог који је на небесима, онај је брат мој и сестра и мати. (Матеј 12: 47-49)

Подели на овим сајтовима

Ја баш на против нисам формалиста и верујем само у суштину а то је:

1. вера у Бога и чињење добрих дела

2. а сви остали ритуали су беспотребни и извор разних сукоба и несугласица а по суштини су слични проблему индулигенција .

Е, видиш ово је нетачно. Јер вера у Бога се остварује кроз личносни однос са Њим, а богослужења су најблискија остварења тих односа.

Призван или не, Бог је увек ту

Подели на овим сајтовима

Не уздајте се у лажне речи говорећи: Црква Господња, црква Господња, црква Господња ово је.  Jermija 7:4

Али највиши не живи у рукотвореним црквама, као што говори пророк:  Dela Ap. 7:48

И тако Петра чуваху у тамници; а црква мољаше се за њега Богу без престанка.

Dela 12:5

Бог који је створио свет и све што је у њему, Он будући Господар неба и земље, не живи у рукотвореним црквама, Dela Ap. 17:24

Не знате ли да сте ви црква Божија, и Дух Божји живи у вама?  1. Korićanima 3:16

Ако поквари ко цркву Божију, поквариће њега Бог: јер је црква Божија света, а то сте ви. 1. Kor. 3:17

Или не знате да су телеса ваша црква Светог Духа који живи у вама, ког имате од Бога, и нисте своји?  1. Korinć. 6:19

Или како се удара црква Божја с идолима? Јер сте ви цркве Бога Живога, као што рече Бог: Уселићу се у њих, и живећу у њима, и бићу им Бог, и они ће бити мој народ. 2. Kor. 6:16

Сад се радујем у свом страдању за вас, и довршујем недостатак невоља Христових на телу свом за тело Његово које је црква, Kološanima 1:24

Ово су секташка наклапања. Од Васкрсења Апостоли су се окупљали у одређеним просторијама и богослужили, односно вршили Евхаристију. Мало пре си помињао Павла, ако је ово што си селективно извукао тачно зашто је онда организована Црква?

Подели на овим сајтовима

DELA APOSTOLSKA 17: 24-30

24. Бог који је створио свијет и све што је у њему, он будући господар неба и земље, не живи у рукотворенијем црквама,

Псал. 146:5, Иса. 40:12, Иса. 40:28, Мат. 11:25, Дјела 7:48, Дјела 14:15, Јевр. 1:1

25. Нити прима СЛУЖБЕ од руку човјечијех, као да би ономе требало што који сам даје свима живот и дихање и све.

4 Мој. 16:22, Псал. 50:8, Иса. 42:5, Дан. 4:35

26. И учинио је да од једне крви сав род човјечиј живи по свему лицу земаљскоме, и поставио је напријед одређена времена и међе њиховога живљења:

1 Мој. 9:5, 1 Мој. 11:6, 5 Мој. 30:20, 5 Мој. 32:8, Јов 14:5, Псал. 74:17

27. Да траже Господа, не би ли га барем опипали и нашли, премда није далеко ни од једнога нас;

1 Цар. 8:27, Јер. 23:24, Рим. 1:20

28. Јер кроз њега живимо, и мичемо се, и јесмо; као што и неки од вашијех пјевача рекоше: јер смо и род његов.

1 Сам. 25:29, Јов 12:10, Јован 5:26, Кол. 1:17, Титу 1:12, Јевр. 1:3

29. Кад смо дакле род Божиј, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању своме.

Иса. 40:18

30. Не гледајући дакле Бог на времена незнања, сад заповиједа свима људима свуда да се покају;

Подели на овим сајтовима

А ходећи проповедајте и казујте да се приближило царство небеско.  Matej 10:7

Шта вам говорим у тами, казујте на видику; и шта вам се шапће на уши, проповедајте с кровова.  Matej 10:27

Ефесцима, глава 3

1. Тога сам ради ја, Павле, сужањ Исуса Христа за вас незнабошце,

Дела 21:33, Дела 23:18, 2 Тим. 2:10

2. Будући да чусте службу благодати Божије која је мени дана међу вама,

Дела 9:15, Дела 13:46, Рим. 1:5

3. Да се мени по откривењу каза тајна; као што горе написах укратко,

Рим. 16:25

4. Одакле можете читајући познати мој разум у тајни Христовој,

1 Кор. 4:1, Ефес. 3:3

5. Која се у другим нараштајима не каза синовима човечијим, како се сад откри светим Његовим апостолима и пророцима Духом Светим;

Дела 10:28

6. Да незнабошци кроз јеванђеље постану сунаследници и сутелесници и заједничари у обећању Његовом у Христу Исусу,

Дела 10:28, Гал. 3:14

7. Коме постадох слуга по дару благодати Божје, која ми је дана по чињењу силе његове.

Рим. 15:18

8. Мени најмањем од свих светих даде се ова благодат да објавим међу незнабошцима неисказано богатство Христово,

Јован 1:16, Филиб. 4:19

9. И да откријем свима шта је служба тајне од постања света сакривене у Богу, који је саздао све кроз Исуса Христа;

Псал. 33:6, Јован 1:3, Рим. 16:25, Ефес. 3:3

10. Да се кроз цркву сад обзнани поглаварствима и властима на небу многоразлична премудрост Божија,

1 Кор. 2:7, Ефес. 2:6, 1 Пет. 1:12, 1 Пет. 3:22

11. По наредби векова, коју учини у Христу Исусу, Господу нашем,

12. У коме имамо слободу и приступ у нади вером Његовом.

13. Зато вас молим да се не ослабите због невоља мојих за вас, које су слава ваша.

1 Сол. 3:4

14. Тога ради приклањам колена своја пред Оцем Господа нашег Исуса Христа,

15. По коме се сва чељад и на небесима и на земљи зову,

Филиб. 2:9

16. Да вам да силу по богатству славе своје, да се утврдите Духом Његовим за унутрашњег човека,

Јов 23:6, Псал. 28:8, Рим. 7:22, Филиб. 4:19

17. Да се Христос усели вером у срца ваша, да будете у љубави укорењени и утемељени;

Јован 14:23

18. Да бисте могли разумети са свима светима шта је ширина и дужина и дубина и висина,

Рим. 10:3

19. И познати претежнију од разума љубав Христову, да се испуните сваком пунином Божијом.

Јован 1:16

20. А Ономе који може још изобилније све чинити шта иштемо или мислимо, по сили која чини у нама,

1 Цар. 3:13

21. Ономе слава у цркви по Христу Исусу у све нараштаје ва век века. Амин.

1 Тим. 1:17

ЕТО ОДГОВОРА ШТА ЈЕ СЛУЖБА,КОЈА ЈЕ УЛОГА ЦРКВЕ, ШТА ЈЕ ВЕРА. ПРОСТО И ЈЕДНОСТАВНО - ПРОПОВЕДАЊЕ НЕЗНАБОШЦИМА.

Подели на овим сајтовима

DELA APOSTOLSKA 17: 24-30

24. Бог који је створио свијет и све што је у њему, он будући господар неба и земље, не живи у рукотворенијем црквама,

Псал. 146:5, Иса. 40:12, Иса. 40:28, Мат. 11:25, Дјела 7:48, Дјела 14:15, Јевр. 1:1

25. Нити прима СЛУЖБЕ од руку човјечијех, као да би ономе требало што који сам даје свима живот и дихање и све.

4 Мој. 16:22, Псал. 50:8, Иса. 42:5, Дан. 4:35

26. И учинио је да од једне крви сав род човјечиј живи по свему лицу земаљскоме, и поставио је напријед одређена времена и међе њиховога живљења:

1 Мој. 9:5, 1 Мој. 11:6, 5 Мој. 30:20, 5 Мој. 32:8, Јов 14:5, Псал. 74:17

27. Да траже Господа, не би ли га барем опипали и нашли, премда није далеко ни од једнога нас;

1 Цар. 8:27, Јер. 23:24, Рим. 1:20

28. Јер кроз њега живимо, и мичемо се, и јесмо; као што и неки од вашијех пјевача рекоше: јер смо и род његов.

1 Сам. 25:29, Јов 12:10, Јован 5:26, Кол. 1:17, Титу 1:12, Јевр. 1:3

29. Кад смо дакле род Божиј, не треба да мислимо да је Божанство као иконе златне или сребрне или камене, које су људи мајсторски начинили по смишљању своме.

Иса. 40:18

30. Не гледајући дакле Бог на времена незнања, сад заповиједа свима људима свуда да се покају;

А Апостоли постављају епископе, презвитере и ђаконе да служе заједници. Уколико ти мислиш да оваква секташка набрајања имају већу вредност од деловања Христових ученика онда си у заблуди. Ти можеш да нађеш 100 издвојених примера, али падаш у пракси. А сви знамо да је теорија без праксе пуко тртљање. Дакле, Христос шаље Апостоле, а они рукополажу епископе, презвитере и ђаконе. Они постоје у Цркви од Апостолског времена.

Подели на овим сајтовима

А Исус рече му: Ти кажеш.

Подели на овим сајтовима

А Исус рече му: Ти кажеш.

Исус рече и посла Апостоле да крсте све људе у име Оца и Сина и Светог Духа. Апостоли послаше епископе и презвитере, а они данас и нас крсте.

Подели на овим сајтовима

8. Мени најмањем од свих светих даде се ова благодат да објавим међу незнабошцима неисказано богатство Христово,

ЕТО ОДГОВОРА ШТА ЈЕ СЛУЖБА,КОЈА ЈЕ УЛОГА ЦРКВЕ, ШТА ЈЕ ВЕРА. ПРОСТО И ЈЕДНОСТАВНО - ПРОПОВЕДАЊЕ НЕЗНАБОШЦИМА.

Значи само Свети Апостол Павле је уствари био прави Апостол?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Apostol Pavle je bio čovek koji pre nego se krstio je učestvovao u Kamenovanju Svetog Stefana do smrti i posle se "pokajao" i postao između ostalog i apostol. Filozof Fridrih Niče koji je inače završio u ludnici, ga je zbog toga nazvao "moralnim kretenom".

Da, priča o našoj Pravoslvnoj Crkvi je bazirana na priči o Apostolskom nasleđu i prenošenju svetog duha rukopoloženjem.

Crkva jesu vernici i Bog se useljava u naše srce, ali postoji SAMO jedna stvar zbog koje je neophodna Institucija crkve a su  prema Crkvi svete tajne. Mi se možemo moliti i na njivi, ali je neophodan pop da nas ispovedi i pričesti  i  bez toga se ne možemo spasiti, kažu Crkve.

To je vrlo slično priči o induligencijama tzv oproštajnicama grehova gde se kešira lova po tarifi i oproste se gresi. Bilo nekad pa je onda Luter napravio sranje i milion crkava tzv sekti.

Mada bilo bi stvarno ponižavajuće ćutati o induligencijama.

Neko je morao nešto da preduzme.

Ima logike ta priča o kontinuitetu, rukopoloženju i MONOPOLU na Boga koga po toj priči drži Crkva tj popovi.

Ali mislim ipak da se malo zalutalo u tom slepo formalističkom pristupu i po svaku cenu sad nema veze šta crkve rade, bitno je da mi tvrdimo da ima istorijki kontinuitet.

Ali od te priče o kontinuitetu i episkopima, važniji je onaj VANVREMENSKI kontinuitet Svetog Duha koji po meni vernici treba da imaju sa Isusom i biblijskim vremenima i onim suštinskim stvarima opisanim u bibliji i pogotovu u Novom Zavetu.

Подели на овим сајтовима

Нису ми баш најјаснији твоји ставови. Називаш Православну Цркву "нашом" а негираш потребу да уопште постоје свештеници? Или не? Морам нешто директно да те питам како бих себи разјаснио: Колико често (или ретко) ти одлазиш на Литургију и да ли се причешћујеш?

Baner-Pouke.jpg

Подели на овим сајтовима

Apostol Pavle je bio čovek koji pre nego se krstio je učestvovao u Kamenovanju Svetog Stefana do smrti i posle se "pokajao" i postao između ostalog i apostol. Filozof Fridrih Niče koji je inače završio u ludnici, ga je zbog toga nazvao "moralnim kretenom".

Da, priča o našoj Pravoslvnoj Crkvi je bazirana na priči o Apostolskom nasleđu i prenošenju svetog duha rukopoloženjem.

Crkva jesu vernici i Bog se useljava u naše srce, ali postoji SAMO jedna stvar zbog koje je neophodna Institucija crkve a su  prema Crkvi svete tajne. Mi se možemo moliti i na njivi, ali je neophodan pop da nas ispovedi i pričesti   i  bez toga se ne možemo spasiti, kažu Crkve.

To je vrlo slično priči o induligencijama tzv oproštajnicama grehova gde se kešira lova po tarifi i oproste se gresi. Bilo nekad pa je onda Luter napravio sranje i milion crkava tzv sekti.

Mada bilo bi stvarno ponižavajuće ćutati o induligencijama.

Neko je morao nešto da preduzme.

Ima logike ta priča o kontinuitetu, rukopoloženju i MONOPOLU na Boga koga po toj priči drži Crkva tj popovi.

Ali mislim ipak da se malo zalutalo u tom slepo formalističkom pristupu i po svaku cenu sad nema veze šta crkve rade, bitno je da mi tvrdimo da ima istorijki kontinuitet.

Ali od te priče o kontinuitetu i episkopima, važniji je onaj VANVREMENSKI kontinuitet Svetog Duha koji po meni vernici treba da imaju sa Isusom i biblijskim vremenima i onim suštinskim stvarima opisanim u bibliji i pogotovu u Novom Zavetu.

Апостол Павле се није "покајао" већ се покајао.

Да, да Ниче је врло релевантан да суди о Павлу.

Ти посебно ниси никакав ауторитет да одређујеш како ће верници остваривати везу са Светим Духом и трагикомично је то што пишеш. Не само да није тачно, већ је и глупо, а чини ми се да си само купио неке фрагменте и да немаш никакво стварно знања, увиде, па чак ни историјску свест.

Подели на овим сајтовима

Крстио сам се пре пар година и причестио неколико пута, али се повремено запитам, требају ли уопште свештеници и да ли је баш истина све то што причају.

Мислим да треба сви да поштујемо своју традицију и то је у реду, ја је поштујем, али ВРЛО често наиђем на неке иритирајуће дебилне ствари које ме поколебају.

Нпр. у једној књизи о старцу Пајсију он саветује неког грка јер је и Пајсије грчки монах на светој гори, о проблему неких електронских картица који тај грк има на послу јер тај грк сматра да су електронске картице грех, јер га преко њих послодавци "контролишу" или шта већ, нешто типа теорије завере или шта ли, и тај грк пита свог јерарха за савет и јерарх му каже да је несретник и да то с картицама уопште није битно, али тај грк је да кажем "већи папа од папе" па ти он оде директно на свету гору код старца Пајсија да му овај да савет, и наравно ст. Пајсије му каже да он и по цену отказа не прихвати те картице. Наравно, после у причи иде хепи енд где министар и влада који су измислили те електронске картице у грчкој падају, а нови министар, иако је као Грчка купила те електронске системе за пуно пара, нови као министар укида те картице. Па ми сад имамо милион електронских картица, сви који иду у банку имају исте и слично, какве су то небулозе?

Мис`им стварно...

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...