Jump to content

Кад љубав изда - Влада Д.

Оцени ову тему

Препоручена порука

"Ко зна да ли би дете икада имало љубави према маци, да не осети љубав мајке према себи"?

Св. владика Николај

Предлог у вези  Вледе Димитријевића:

Претпостављам да ће многи да реагују негативно, али ипак ћу да кажем што сам наумио. Тиче се свих нас, и оних око нас. У вријеме силних расправа око "завјеса" и давања Прићешћа "на кашичицу"; тражења писмених потврда око исповијести, упознао сам једну сестру. Као и многи, понекад је ишла у цркву (храм) на Литургију, са мајком. То је оно идење: дођеш било кад у вријеме Литургије, упалиш свијећу, и најчешће изађеш када се навуче завјеса и попови "тамо нешто раде".Она је, кад год би ушла на Литургију - ван Литургије не - падала у несвијест. Тако да је и престала да иде у храм, сем по некад, када нема никога у храму, одлазила би и палила свијеће.

Питала ме за мишљење зашто јој се то дешава. Рекао сам да не знам, да вјероватно има неки разлог, и питао је да ли ради нешто што мили да не би требала, што јој гризе савјест. Онда ми је испричала да "понекад са друштвом призива духове". Угасе свјетло, хватају се за руке, мрмљају нешто и постављају питања умрлима. И, како каже, јаве им се умрли, и кажу им све што питају.

Био сам шокиран. Рекао сам да, по учењу Отаца Цркве, умрли не може да се јави никоме, тек можда неки Светитељ, али да нико од нас нити је достојан таквог јављања, нити за то има разлога. Препоручио јој да се исповиједи. Пошто је било стид да то уради код свога проте, посјећивао их је кући, и познвао је, хтјела је негдје друго.

Рекао сам јој да оде у Лелић (доста јој је близу), да оде радним даном када није гужва, да су ту мошти Светог владике Николаја, и да тражи некога од монаха, исповиједи се, и да ће је они упутити шта даље да ради. Урадила је то. Архимандрит Авакум ју је лијепо исповиједио,  читао јој молитве пред моштима Светога, видио да је честита душа, позвао на кафу и лијепо се испричао са њом. После је ишла на Литургију са мајком, вели, престала се рушити у храму.

Почела је да пише СМС поруке отприлике следећег садржаја: Да је срела дивне људе; да су јој рекли да је +Лаврентије ђавоиман, да када пролази кроз храм у Лелићу свијеће се гасе; да планира да "отме" мошти Светога и пренесе у +Сокоград и сл. глупости; да католиче Цркву итд.

Покушао сам јој објаснити да је баш +Лаврентије најзаслужнији за пренос моштију Светога из Америке; да је под мантијом кришом износио Владичине списе и штампао их у Европи; да је код њега једна чиста Њемица монахиња која је прешла у Православње; да је оно призивала духове, бавила се спиритизмо и да је то опасно, и да јој је Свети помогао јер се више не руши у храму; да је дошла баш у +Лавренијеву епархију (тада шабачко-ваљевску) те да је то, ако ништа, оно незахвално да ономе захвањујући коме је могла отићи и поклонити се моштима Свеца, и ослободити се од "падавице" у храму, да баш за њега говори да је ђавоиман.

Касније је кренуло "бомбардовање" мене, да сам у прелести, да сам ово и оно. Разни ЦДови. Није ишла на Литургије у својој епархији јер су "лажне", ишла је код +Никанора...класика.

Праштајте мало сам одужио.

И ево и предлог:

Због оваквих душа (за које не окривљујмо Владу, али су се прије или касније "напајале" његовим ставовима), и које он сасвим сигурно може, многе, да поврати Цркви) мсилим да ми требамо позвати Владу Димитријевића овдје, да разговара са нама. Не да га зовемо на одговорност, него да га зовемо као брата. Сматрам, да се може покренути разговор са њим - дати му посевбну тему или ПДФ, и једног админстратора који ће будно надзирати, да не дође до свађа и нашег познатог уплитања увредама и сл.

Нешто попут што има Видовдан: "Питајте..." или "разговарајте са...", или како то администација сајта одлучи.

Јер треба Влади олакшати да се врати Цркви, да се покаје, да уложи труд да врати оне који су кренули за њим. Ријечју, треба неко отворити братски, али братски, дијалог са њим. Не осуђивачки; и не жељан казне.

То треба да учини нека заједница, јер то неће сигурно да учини епископ. Треба му пружити руку, братску, ако је одбије на њему је.

Да отворимо не километарске расправе са милионима фуснота, и цитата Светих Отаца...јер и ми волимо валдику Данила (Крстића), и ми волимо и молимо се Светом владици Николају...тербамо то урадити, ради свих оних људи који су око Владе, ако не због њега. Али на братски начин. Не да будемо као што су неки били према "новотарима", да покажемо да нисмо новотари, него Светосавци старонови.

Мислим да ће то допринијети и овоме сајту, а и Влади,а и онима који су отишли за њим. Јер (поново): "Ко зна да ли би дете икада имало љубави према маци, да не осети љубав мајке према себи".

Ми толико причамо пуних уста о љубави, зашто је и не пружити?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Па ко му брани? Само за њега би било најбоље да престане да разговара и објашњава, него да се бави мало обичним стварима - пиво, фудбал, хармоника, бузуки...

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ

Подели на овим сајтовима

Да, али ко/шта нама брани да га позовемо. Није лако у туђу кућу ући, посебно ако си непожељан.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Ја бих волео пуно да Влада дође на наш форум, јер желим да отворим дискусију са њим поводом неспоразума у вези тумачења неких тријадолошких начела. Сматрам да би таква размена аргумената довела до значајних промена на боље у односу међу подељеним странама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ја би да причам са њим о Св. владици Николају, и погрешном конотирању Светитељевог дјела (животног), јер сагледавати Николаја  - који је имао највећи утицај у духовном препороду нашег народа од 90тих на овамо - погрешно има опасне последице. Много је уско, и преуско, оганичена Николајева преогромна, свечовечанска душа.

Мада ако се ви админи сложите,а сумњам да ће Влада одбити, не би требало улазити у бескрајне расправе. Мислим да би то била прилика Влади да се објасни, а и врати на прави пут, а и да нешто научи.

Јер Влада води "дијалог" у једном смјеру, пишући кљижице које су уствари уситњавање суштине, и погроешно конотирање исте.

Иако се он "шута" ријечима са дивовима попут +Атанасија, сматрам да и овдје има људи који могу да неке ствари разријеше и разјасне.

Поред тога, такво нешто, Влади би био најбољи начин повратка Цркви, и надајмо се, коначног затварања "борбе за вјеру".

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Сумњам да Владимир уопште има компјутер. Сам је изјавио да све своје текстове пише на старинској куцаћој машини, па их после шаље у штампарију (или на интернет портале). :nene:

Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve.

Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz.

Подели на овим сајтовима

Ма нема без пива и фудбала ништа, верујте...

Па то се подразумијева...након свега.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Значи само двојица: један "нема ништа против", и други би "волио да поприча са Владом...".

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Волела бих да се овде појави Влада Димитријевић,да могу да читам његова тумачења и постове.

Хтела бих и да питам, и да похвалим.

Њему  је  место  овде, са нама.

Где би могао у пријатељској атмосфери да се изрази. 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

Волела бих да се овде појави Влада Димитријевић,да могу да читам његова тумачења и постове.

Хтела бих и да питам, и да похвалим.

Њему  је  место  овде, са нама.

Где би могао у пријатељској атмосфери да се изрази. 0205_whistling

Дивно си написала.

:bla:

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Владимир није неосетљив на туђу забринутост и љубав,то лично знам,имала сам једну писану преписку са њим,пре пар година,када је све и почело.Не верујем да би имао времена да пише по форумима...не знам,али чисто сумњам да би имало некога ефекта,већ лицем у лице-да,имало би смисла а за резултате свега тога...Бог зна.

Extra ecclesiam nulla salus.

Подели на овим сајтовима

Чудно је то (ако је чудно) како смо спремни "да замахнемо каменом", или да кажемо "ма то ће Бог уредити", али нсимо спремни да раздвојим гријех од грешника. Маса људи се јавила да критикује Владу - и ја га критикујем, тј. неке његове поступке (много опасне чак) - али "сви јунаци ником поникоше" када треба да се брату пружи рука.

И сад ту остаје оно страшно питање: ако неко падне, да ли чекати да ти он дође или треба да му притекнеш у пружиш руку?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

то је већ одавно био предлог, ал нико га не зна одавде, нити има контакт са њим.

не видим нити један разлога да се не појави овуда, само што важе правила иста за све - нема вређања/клеветања, а не верујем ни да ће се толерисати писање против Цркве и служитеља.

уосталом, за све има начина да се напише.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...