ribar Написано Јул 12, 2009 Пријави Подели Написано Јул 12, 2009 Знате, само су две могућности: или Бог постоји или не постоји. А то, другим речима, значи: или постоји смисао нашег постојања или он не постоји. Патријарх Павле Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Јул 29, 2009 Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Desanka Maksimovic - Strepnja Ne, nemoj mi prici! Hocu izdaleka da volim i zelim oka tvoja dva. Jer sreca je lepa samo dok se ceka, dok od sebe samo nagovestaj da. Ne, nemoj mi prici! Ima vise drazi ova slatka strepnja, cekanje i stra'. Sve je mnogo lepse donde dok se trazi, o cemu se samo tek po slutnji zna. Ne, nemoj mi prici! Nasto to, i cemu? Izdaleka samo sve k'o zvezda sja; izdaleka samo divimo se svemu. Ne, nek' mi ne pridju oka tvoja dva. Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Za Svetlanu...Sestrice,uzivaj! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Jovan Ducic - Pesma Zeni Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Јул 29, 2009 Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Дучић је закон :smiley: Овај што рецитује као да је попио коју капљицу више 0102_laugh Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Rade Serbedzija - Ne daj se Ines - " Don't Give Up " Ines Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 29, 2009 Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Vesna Parun: Poezija Ti koja imaš ruke nevinije od mojih Ti koja imaš ruke nevinije od mojih i koja si mudra kao bezbrižnost. Ti koja umiješ s njegova čela čitati bolje od mene njegovu samoću, i koja otklanjaš spore sjenke kolebanja s njegova lica kao što proljetni vjetar otklanja sjene oblaka koje plove nad brijegom. Ako tvoj zagrljaj hrabri srce i tvoja bedra zaustavljaju bol, ako je tvoje ime počinak njegovim mislima, i tvoje grlo hladovina njegovu ležaju, i noć tvojega glasa voćnjak još nedodirnut olujama. Onda ostani pokraj njega i budi pobožnija od sviju koje su ga ljubile prije tebe. Boj se jeka što se približuju nedužnim posteljama ljubavi. I blaga budi njegovu snu, pod nevidljivom planinom na rubu mora koje huči. Šeći njegovim žalom. Neka te susreću ožalošćene pliskavice. Tumaraj njegovom šumom. Prijazni gušteri neće ti učiniti zla. I žedne zmije koje ja ukrotih pred tobom biti će ponizne. Neka ti pjevaju ptice koje ja ogrijah u noćima oštrih mrazova. Neka te miluje dječak kojega zaštitih od uhoda na pustom drumu. Neka ti miriše cvijeće koje ja zalivah svojim suzama. Ja ne dočekah naljepše doba njegove muškosti. Njegovu plodnost ne primih u svoja njedra koja su pustošili pogledi goniča stoke na sajmovima i pohlepnih razbojnika. Ja neću nikad voditi za ruku njegovu djecu. I priče koje za njih davno pripremih možda ću ispričati plačući malim ubogim medvjedima ostavljenoj crnoj šumi. Ti koja imaš ruke nevinije od mojih, budi blaga njegovu snu koji je ostao bezazlen. Ali mi dopusti da vidim njegovo lice dok na njega budu silazile nepoznate godine. I reci mi katkad nešto o njemu, da ne moram pitati strance koji mi se čude, i susjede koji žale moju strpljivost. Ti koja imaš ruke nevinije od mojih, ostani kraj njegova uzglavlja i budi blaga njegovu snu! goga63 је реаговао/ла на ово 1 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Јул 29, 2009 Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Ako taj grad slučajno bude Valjevo Gde sam i ja došao Doći ćeš putem kojim si morao doći Koji pre tebe nije postojao Nego se s tobom rodio Da ideš svojim putem I sretneš onu koju moraš sresti Na putu kojim moras ići Koja je bila tvoj život I pre nego što si je sreo I znao da postoji I ona i grad u koji si došao. Kad dođes u bilo koji grad Odakle bilo Iz Veljeg Dubokog ili Kolašina Ili niotkud sasvim svejedno Kod odeš od svoje kuće Bilo kuda Samo da što pre odeš I dođes u bilo koji grad Recimo u Valjevo Kad god da dođeš Doći ćeš vrlo kasno Jer se dugo putuje Dok dođe u tvoj zivot I tu se zauvek zaustavi Ona koja je prema tebi krenula Iz velike daljine Odnekud iz Ruskog Jerusalima Sa Kavkaza iz Pjatigorska U kome nikad nije bila I zvala se kako se zvala Recimo Vera Pavladoljska I izgledala kako je izgledala Kako više niko na svetu ne izgleda. Kod dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Jer gradovi su uvek daleko I u njih se dolazi iz daljine A svako putovanje se oduži Jer svi misle jedino o povratku Mada povratka nema A ko god odluči da putuje Mora krenuti jednog dana A kad god krene Krenuće u ono doba U koje uvek neko kreće od kuće Obično u nedelju Kad si i ti krenuo A kad god je nedelja Najčešće si u nekom drugom gradu A u kojem god da budeš Recimo u Valjevu Biće to jedini grad U kome si oduvek bio I čim si čuo njeno ime I pre nego što si je sreo Oduvek si je znao I voleo već vekovima. Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dodjes vrlo kasno u bilo koji grad Ako taj grad slučajno bude Valjevo Doći ćeš korakom koji dvostruko odjekuje Tvojim i batom još nekoga Ko s tobom putuje I glas mu ide po vetru U dan neobičan za to doba godine Da ni sam nećeš biti siguran Ni koji je to grad Ni koji su tvoji koraci Samo ćeš poznati onaj glas Koji ne ide po vetru Nego se javlja u tebi U dan neobican za to doba godine Kad nije ni bilo vreme da budeš u Valjevu U koje si došao kao neznanac Ne znajući nikoga Ni grad ni Veru Pavladoljsku Ni da se zavole najviše Oni što se znaju najmanje. Kad dođeš u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Svet će postati uspomena na nju I neće biti ni jednog mesta na zemlji Gde te neće sačekivati Ni ogledala u kojem je nećeš videti Ni plave kose koja nije njena Ni oblaka bez njenog svilenog osmeha Zapamtio je prostor Gora i voda Onakvu kakvu si je prvi put video U bilo kojem gradu Recimo u Valjevu U Karađorđevoj ulici Između Pošte i Suda I evo nailazi ono doba godine Ili tvoga života Kad su sve žene ona I nose njenu glavu Ali ni jedna celu A ona živi nepoznata među ljudima Odmara se od tebe i od svog imena Ali ma gde živela i ma ko bila Znaćeš da je to ona I da ne može biti niko drugi Jer nikog drugog na tvom svetu nema. Kad dođeš u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Recimo u Valjevo Okružiće te deca kao svakog pridošlicu I u celom gradu nećeš poznavati nikog Jer su svi otišli I s tim bi se nekako pomirio Ali niko se ne vraća Sve je gotovo a još nikoga nema Niti ima čvrstih obećanja Da ćemo se ponovo sresti I to je ono što najviše zabrinjava Pa ipak čovek nije manje nego voda Pa voda ne umire Niti je smrt nešto Što se na svetu događa prvi put I da živimo hiljade godina Prošle bi kao jedna Jer godine su tu da dođu i odu Ali sve što je njino Nije Vera Pavladoljska Koja ti je dala što ni sama nije imala I uvek bila pomalo u oblacima I u njih se konacno preselila Ali dok iko ikom čita ovu pesmu Ona se rađa sve svilenijeg osmeha I nema ništa sa grobljem i smrću. Kad dođes u bilo koji grad A u bilo koji grad se dolazi vrlo kasno Kad dođes vrlo kasno u bilo koji grad Sve će ti biti odnekud poznato Kao 0205_whistling već davan nekome U grad ko zna koji Kad dođes ko zna kad I ko zna otkud Ili Veljeg Dubokog ili niotkud Sasvim svejedno Sve će ti biti isto kao da nisi dolazio I da uopšte ne postojiš Jer proviđenje ne zuri I ništa ne zaboravlja I ne fali mu ni mašte ni ideja Da sve poveže i ispuni Kao što je pisano Samo ti ne bi bio isti I ništa ne bi bilo kao što jeste Da je moglo biti kao što nije Jer postoji samo jedan grad I samo jedan dolazak I samo jedan susret I svaki je prvi i jedini I nikad pre ni posle nije se dogodio I svi gradovi su jedan Delovi jednog jedinoga grada Grada nad gradovima Grada koji si ti Prema kome svi idu Da se sretnu sa tobom Dobro je što si došao Da se u to uveriš Baš u Valjevu I sretneš Veru Pavladoljsku I čim si je video Oduvek si je voleo I unapred oplakivao rastanak Koji se zbio Pre nego što si je sreo Jer postoji samo jedan grad I samo jedna žena I jedan jedini dan I jedna pesma nad pesmama I jedna jedina reč I jedan grad u kome si je čuo I jedna usta koja su je rekla A po svemu kako su je izgovorila Znao si da je izgovaraju prvi put I da možeš mirno sklopiti oči Jer si već umro i već vaskrsnuo I ponovilo se ono što nikad nije bilo. Čale89 је реаговао/ла на ово 1 Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Rade Serbedzija - Cekaj me ( Wait for me ) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 Aleksa Santic - I opet mi dusa sve o tebi sanja goga63 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гости Guest Izida Написано Јул 29, 2009 Гости Пријави Подели Написано Јул 29, 2009 ♥♥♥Aleksa Santic♥♥♥-Ne VERUJ♥♥♥ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Гост Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 Requiem za palog andjela Mozes mi reci da u bezglasju Cesto zalutas kad sricem slogove tvoga imena I da se uzalud borim protiv vremena koje na nasim telima gravira Nebeske istine u strahu od smrti. Mozes mi reci da je moja tisina laka Poput niti paukove mreze A teza od sedam smrtnih grehova I ja cu od nje satkati pesmu i pokriti te Kad neman noci teskom sapom poklopi nebo I u krzno svoje sakupi zvezde kao cicke. Mozes mi reci da sam slobodna A dusa sam slepa koja cuje samo zlo kad se govori o svetlosti Dusa koja nocima ne spava i ciji su okovi tragovi nebeski bozjih karuca sto u sumrak ispisuju molitve najvecih gresnika I postaju vapaj upucen tebi. Mozes mi reci da bih trebala da te saslusam Kada se budem pravila da te ne cujem Sakrivsi usi rukama Kao sto deca sakrivaju po dzepovima male sedefne skoljke sto izbaci mora utroba. Mozes mi reci kako sam gresila I ja cu na svoja ramena Tezinu neba, ako treba, prihvatiti I ti ces opet biti u pravu a ja cu se osmehnuti Osmehnucu se kada tvoje ime bude prelazilo preko mojih usana i one budu krvarile kao nekada moje srce. Osmehnucu se jer moja ce dusa pevati U tisini sto tvoje ime u vazduhu iza sebe ostavi I doci cu tebi kao sto kap kise dolazi zemlji U krugu vecnom Isparavanja i padanja I tada, na dlan ces me topao docekati Kao suzu izdajnicu sto bezi preko obraza I u secanjima potraziti moje ime Kao sto bi trazio uvojak kose Il`neki davno naucen stih. Mozes mi reci da su tvoji dani podeljeni Na dane secanja i dane zivljenja A neces znati da su svi moji dani - dani prezivljavanja secanja davnih ozivljavanja sto kopne na izmaku noci. Mozes mi ponovo reci da bi mi srce u kutiji dao Da ga pored kreveta cuvam dok na barsunu kao na odru Mirno pocivaju snovi. A ja bih mogla, mogla bih da ti kazem da te jos uvek sanjam, da te jos uvek volim, Ali reci nista necu, cutacu, Jer ja i kada cutim - cutim o tebi. M.Simokovic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зоран Написано Јул 30, 2009 Пријави Подели Написано Јул 30, 2009 МОЛИТВА Помилуј, Свемоћни, невине што гину, Теби су пружене њине чисте руке: За Твоју су они пали величину, На Твој знак* принели све сузе и муке. Свака беше за Те рана која тишта, А свака реч ехо Твога страшног слова; И сада ти кличу само с губилишта, И сад су нам гробља већа од градова. Благослови, Благи, оне што су пали Пад нож кривоклетца у подножју Крста; Ни велики преци нису друго знали Тим путем у сенци Твог великог прста. Благослови, Добри, њихов траг што сјаји, Трубу мртвих увек пуну Твога даха, И на вечној бразди њиних корачаји Мач мртвих позлаћен златом Твога праха. Јован Дучић (Први пут објављено у Лондону 31.јануара 1942) *Твој знак - знак Христовох страдања - Крст. goga63 and Дуња је реаговао/ла на ово 2 Радост Христова је у овоме: да останеш веран Њему у љубави и да не посустанеш, макако тешка била искушења. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
after_silence Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 Definitivno pesma uz koju uvek zaplacem je Svakidasnja jadikovka... Svakidašnja jadikovka Kako je teško biti slab, kako je teško biti sam, i biti star, a biti mlad ! I biti slab, i nemoćan, i sam bez igdje ikoga, i nemiran, i očajan. I gaziti po cestama, i biti gažen u blatu, bez sjaja zvijezde na nebu. Bez sjaja zvijezde udesa sto sijaše nad kolijevkom sa dugama i varkama. O Bože, Bože, sjeti se svih obećanja blistavih što si ih meni zadao. O Bože, Bože, sjeti se i ljubavi, i pobjede i lovora i darova. I znaj da Sin tvoj putuje dolinom svijeta turobnom po trnju i po kamenju, Od nemila do nedraga, i noge su mu krvave, i srce mu je ranjeno. I kosti su mu umorne, i duša mu je žalosna, i on je sam i zapušten. I nema sestre ni brata, i nema oca ni majke, i nema drage ni druga. I nema nigdje nikoga do igle drača u srcu i plamena na rukama. I sam i samcat putuje pod zatvorenom plaveti, pred zamračenom pučinom, I komu da se potuži? Ta njega nitko ne sluša, ni braća koja lutaju. O Bože, žeže tvoja riječ i tijesno joj je u grlu, i željna je da zavapi. Ta besjeda je lomača i dužan sam je viknuti, ili ću glavnjom planuti. Pa nek sam kriješ na brdima, pa nek sam dah u plamenu, kad nisam krik sa krovova ! O Bože, tek da dovrši pečalno ovo lutanje pod svodom koji ne čuje. Jer meni treba moćna riječ, jer meni treba odgovor, i ljubav, ili sveta smrt. Gorak je vijenac pelina, mračan je kalež otrova, ja vapim žarki ilinštak. Jer mi je mučno biti slab, jer mi je mučno biti sam kada bih mogao biti jak, Kada bih mogao biti drag, no mučno je, najmučnije biti već star, a tako mlad ! Stalno posmatram kolika je neosetljivost osetljivih ljudi prema osetljivosti njihovih bližnjih. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
marija Написано Август 1, 2009 Пријави Подели Написано Август 1, 2009 ГЛАВА 3 На постељи својој ноћу тражих онога кога љуби душа моја, тражих га, али га не нађох. Сада ћу устати па идем по граду, по трговима и по улицама тражићу онога кога љуби душа моја. Тражих га, али га не нађох. Нађоше ме стражари, који обилазе по граду. Видјесте ли онога кога љуби душа моја? Мало их заминух, и нађох онога кога љуби душа моја; и ухватих га, и нећу га пустити докле га не одведем у кућу матере своје и у ложницу родитељке своје. Заклињем вас, кћери Јерусалимске, срнама и кошутама пољским, не будите љубави моје, не будите је, док јој не буде воља. Želiš li biti mudar, nauči razumno pitati, pažljivo slušati, mirno odgovarati - i prestani govoriti kad se ništa više nema reći. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука