Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 DOSAO SAM TEBI... .. Došao sam tebi kao što rijeka ide moru Žrtvovao sam jednim potezom i svoj tok i svoje planine Napustio sam zbog tebe svoje prijatelje i svoje djetinjstvo Svaka kap vode moga života upila je so tvoje neizmjernosti Tvoje sunce uništilo je moju prošlost pretke Ti vladaš nad mojom krvlju nad mojim snovima nad mojim ludilom Dao sam ti sve svoje sjećanje kao jednu kovrdžu moje kose Spavam samo u tvojim snjegovima Razvalio sam svoju postelju rastjerao svoje dobre vile Odrekao sam se već davno svojih legendi U kojima su Rembo Kras i Dikas I Valmor koja plače u ponoći Konopac Nervalov prekinuo se I metak koji je ubio Ljermontova prošao je kroz moje srce Podijeljeno tvojim koracima Razvejano tvojim pokretima Ko zaljubljeni vjetar neke šume Ja idem za prašinom koja se jutrom goni iz kuće I koja se strpljivo vraća neprimjetno u toku čitavog dana Bršljan koji raste a da niko ne primjećuje Dok ga ne sakate u njegovoj vjernosti Ja sam izlizani kamen silom tvoga stalnog šetanja Stolica koja te čeka na tvome uobičajenom mjestu Okno sa koga tvoje cijelo gori gledajući u prazno Petparački roman koji govori samo o tebi Otvoreno pismo zaboravljeno prije no što je pročitano Prekinuta rečenica na koju vraćati se nema značaja Trepatanje soba kroz koje se prošlo Parfem koji ostavljaš za sobom A kad izađeš nesrećan sam kao i tvoje ogledalo ** Luis Aragon Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 3, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 3, 2009 SMIRAJ... Setim se, kako su u ljubavi, dragi prvi dani. Kad su ruke tople, kad se oči slede, preletajući one kolutove blede, oko usana… Što drhte, protkani, mutnom tišinom, u kojoj su osmeh i tuga pomešani nesigurno i tamno. Klatno zvona teško i tmurno u grudi udara me. Tad se dižem, i, u mutna oka prozora, puna sitnih glasova večeri, šapućem, nesigurno, i moje ime. Miloš Crnjanski Јелина је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 4, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2009 Nemir Skoro će biti svi ljudi siti, skoro će, skoro će ljudi imati kuće, zaklon od tuče, od kiše i od studi. Skoro će nestati, skoro će prestati da se od straha ludi, skoro će biti sve što ću sniti, sve što mi želja zažudi. O, tada će, tada će svud biti palače, svud biće kikota, smeha, sanjaće, pevaće ljubav i proleće s cvrkutom ispod streha. Oskar Davičo Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 4, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2009 Lažu ti što su rekli da sam izgubio mjesecLAŽU ti što su rekli da sam izgubio mjesec,ti što su prorekli moju budućnost pješčanu,rekli su tolike stvari ledenim jezicima:htjedoše zabraniti cvijet svemira.“Neće više pjevati buntovni jantarsirene, ima još jedino puk.”I žvakahu svoje neprestane papireželeći zaborav za moju gitaru.I ja im bacih u oči zasljepljujuća kopljanaše ljubavi što prikovaše tvoje srce i moje,tražio sam jasmin, tragove tvojih stopa,i izgubih se noću bez svjetla pod tvojim vjeđamai kad me obavi svjetlost ponovo se rodih,gospodar vlastite tmine.Moj dragi Neruda poklon Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 4, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 4, 2009 UZALUD JE BUDIMBudim je zbog suncakoje objašnjava sebe biljkamazbog neba razapetog između prstijubudim je zbog reči koje peku grlovolim je ušimatreba ići do kraja sveta i naći rosu na travibudim je zbog dalekih stvarikoje liče na ove ovdezbog ljudi koji bez čela i imena prolaze ulicomzbog anonimnih reči trgova budim jezbog manufakturnih pejzaža javnih parkovabudim je zbog ove naše planete koja će moždabiti mina u raskrvavljenom nebuzbog osmeha u kamenu drugova zaspalihizmeđu dve bitkekada nebo nije bilo više veliki kavez za pticenego aerodrommoja ljubav puna drugih je deo zorebudim je zbog zore zbog ljubavizbog sebe zbog drugihbudim je mada je to uzaludnije negolidozivati pticu zauvek sletelusigurno je rekla:neka me traži i vidi da me nemata žena sa rukama deteta koju volimto dete zaspalo ne obrisavši suze koje budimuzalud uzalud uzaluduzalud je budimjer će se probuditi drukčija i novauzalud je budimjer njena usta neće moći da joj kažuuzalud je budimti znaš voda protiče ali ne kaže ništauzalud je budimtreba obećati izgubljenom imenunečije lice u pesku Branko Miljkovic Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 5, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 5, 2009 R. Tagore - Čeznem da ti kažem najdublje riječiČeznem da ti kažem najdublje riječi koje ti imam rećiali se ne usuđujem, strahujući da bi mi se mogla nasmijati.Zato se smijem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali.Olako uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.Čeznem da upotrebim najdragocjenije riječi sto imam za te;ali se ne usuđujem, strahujući da mi se neće vratiti istom mjerom.Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću.Zadajem ti bol, bojeći se da nećeš nikada saznati šta je bol.Čeznem da sedim nemo pored tebe, ali bi mi inače srce iskočilo na usta.Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce riječima.Grubo uzimam svoj bol, strahujući da bi mogla ti učiniti.Čeznem da te ostavim zauvijek, ali se ne usuđujem,strahujući da bi mogla otkriti moj kukavičluk.Zato ponosno dižem glavu i dolazim veseo u tvoje u tvoje društvo.Neprekidne strijele iz tvojih očiju čine da je moj bol vječito svjež. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Rabindranat Tagore "Gradinar" Pesniče, veče se primiče. Tvoja kosa sedi. Čuješ li u svojim osamnim mislima poruku drugoga sveta? Veče je - reče pesnik - pa osluškujem, jer me neko može zvati sa sela ionako je dockan. Bdim: da li se mlada, bludna srca nalaze, da li dva para čežnjivih očiju prose svirku, koja bi prekinula njihovo ćutanje i za njih govorila. Ko bi tkao njihove vrele pesme ako bih ja sedeo na obali života i posmatrao smrt i drugi svet? Večernjača nestaje. Tinjanje pogrebne vatre umire lagano na nemoj reci. Šakali urliču u horu sa dvora opustele kuće, pri svetlosti umornoga meseca. Kada bi neki putnik ostavio svoj dom i došao da probudi noć i pognute glave osluškuje žubor sutona, ko bi mu na uho šaputao tajne života ako bih ja zatvorio svoja vrata i hteo da se oslobodim zemaljskih veza? Šta mari što moja kosa sedi. Ja sam uvek toliko mlad i toliko star koliko i najmlađi i najstariji u tom selu. Jedni se osmejkuju slatko i prosto. Jedni lukavo namiguju očima. Jedni imaju suza koje naviru u po bela dana, a drugi suza koje se kriju u tami. Svima sam njima potreban, zato nemam vremena da lupam glavu o onome što će tek biti. Sa svima sam podjednako star. Šta mari što moja kosa sedi? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 19, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 19, 2009 Rabindranat Tagore "Gradinar"Čeznem da ti kažem najdublje reči koje ti imam reći; ali se ne usuđujem strahujući da bi mi se mogla nasmejati.Zato se smejem sam sebi i odajem tajnu svoju u šali.Olako uzimam bol svoj, strahujući da bi to mogla ti učiniti.Čeznem da ti kažem najvernije reči koje ti imam reći; ali se ne usuđujem, strahujući da bi mogla posumnjati u njih.Zato ih oblačim u neistinu, i govorim suprotno onome što mislim.Ostavljam bol svoj da izgleda glup, strahujući da bi to mogla ti učiniti.Čeznem da upotrebim najdragocenije reči što imam za te; ali se ne usuđujem strahujući da mi se neće vratiti istom merom.Zato ti dajem ružna imena i hvalim se svojom surovošću.Zadajem ti bol, bojeći se da nećeš nikada saznati šta je bol.Čeznem da sedim nemo pored tebe; ali se ne usuđujem, jer bi mi inače srce iskočilo na usta.Zato brbljam i ćaskam olako, i zatrpavam svoje srce rečima.Grubo uzimam svoj bol, strahujući da bi to mogla ti učiniti.Čeznem da te ostavim zauvek; ali se ne usuđujem, strahujući da bi mogla oktriti moj kukavičluk.Zato ponosito dižem glavu i dolazim veseo u tvoje društvo.Neprekidne strele iz tvojih očiju čine da je moj bol večito svež. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 20, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 20, 2009 Пријатељ је ваша трпеза и ваше огњиште. Јер долазите к њему гладни и тражите од њега спокоја. И кад он шути, ваше срце не престаје ослушкивати његово срце. И нека ваше најбоље буде за пријатеља. И ако мора упознати вашу осеку, нека упозна и вашу плиму. Потражите га увијек да оживите вријеме. И нека у слаткоћи пријатељства буде смијеха, и буде радости. Јер у ситницама срце налази своје јутро и окрепљује се. Х. Гибран Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 ZA TEBE MOJA LJUBAVI Otisao sam na trg ptica I kupio sam ptica za tebe moja ljubavi Otisao sam na trg cveca I kupio sam cveca za tebe moja ljubavi Otisao sam na trg gvozdja I kupio sam okove teske okove za tebe moja ljubavi A zatim sam otisao na trg roblja I tamo sam te trazio Ali te nisam nasao Moja ljubavi. Zak Prever Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 UZALUD JE BUDIM Budim je zbog sunca koje objašnjava sebe biljkama zbog neba razapetog između prstiju budim je zbog reči koje peku grlo volim je ušima treba ići do kraja sveta i naći rosu na travi budim je zbog dalekih stvari koje liče na ove ovde zbog ljudi koji bez čela i imena prolaze ulicom zbog anonimnih reči, trgova budim je zbog manufakturnih pejzaža, javnih parkova budim je zbog ove nase planete koja će možda biti mina u raskrvavljenom nebu zbog osmeha u kamenu drugova zaspalih između dve bitke kada nebo nije bilo više veliki kavez za ptice nego aerodrom moja ljubav puna drugih je deo zore koju budim budim je zbog zore, zbog ljubavi, zbog sebe, zbog drugih budim je mada je to uzaludnije negoli doživati pticu zauvek sletelu sigurno je rekla: neka me traži i vidi da me nema ta žena sa rukama deteta, koju volim to dete koje je zaspalo ne obrisavši suze koje budim uzalud, uzalud, uzalud uzalud je budim jer će se probuditi drukčija i nova uzalud je budim jer njena usta neće moći da joj kažu uzalud je budim ti znaš, voda protiče, ali ne kaže ništa uzalud je budim treba obećati izgubljenom imenu nečije lice u pesku ako nije tako odsecite mi ruke i pretvorite me u kamen Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Октобар 24, 2009 Пријави Подели Написано Октобар 24, 2009 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2009 Gradinar - Rabindranat Tagore Nikada ne kažeš reč koju bi trebalo. Da te ne bih ocenio, izmičeš mi na hiljadu strana. Da te ne bih pomešao s mnogima, stojiš odvojeno. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne ideš putem kojim bi trebalo. Tvoj prohtev veći je od prohteva drugih, zato ćutiš. Pritvornom ravnodušnošću ne haješ za moje darove. Poznajem, poznajem lukavstvo tvoje… nikada ne uzimaš što bi trebalo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Тавита Написано Новембар 1, 2009 Пријави Подели Написано Новембар 1, 2009 Rabindranat Tagore - 65Zoveš li me ti to ponovo?Dođe veče. Umor se obavija oko mene kao ruke žedne ljubavi.Zoveš li me ti to?Sav svoj dan dao sam ti,svirepa vladarko,moraš li me lišiti i noći moje?Negde se sve završava, a nama pripada samoća tame.Zar je morao glas tvoj da je probije i mene da pogodi?Zar veče ne svira svoju svirku sna pred tvojim vratima?I krilate zvezde zar se nikada ne pružaju tiho na nebu iznad tvoje nemilosrdne kule?Ne umire li cveće u tvom cvetnjaku nikada blago u prašini?Moraš li me zvati, nemirnice?Neka onda tužne oči ljubavi uzalud bde i plaču.Neka žižak gori u samotnoj kući.Neka splav vrati domovima umorne radnike.Ja se otimam od svojih snova i hitam na tvoj poziv. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука