vikiblaga Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Свиђа ми се да Руси плате мозаик. Ми нисмо способни да спремимо толики новац. Или би то потрајало... А да ли вам је можда пало на памет да су Баћушке решиле да се мало "отворе", јер их , мож' бити - нешто савест гризуцка? Колико пута смо тужним погледом зурили у Москву... кад оно... Вики Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Иван Недић Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Прост народ у Русији нема 'леба, а моћници се размећу и глуме приложништво "В церкви смрад и полумрак..." (В. Высоцкий, Моя цыганская) "Утопија је место где се рађају секте и расколи" (ђакон Андреј Курајев) --- Упокој, Господи, души усопших раб твојих: дједа мојего Мирослава, оца мојего Слободана. --- Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
о.Небојша Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Kao кад су у једном селу акламацијом градили цркву : Хоћемо ли да градимо цркву, пита кмет . Хоћемо , викнуше сви у један глас. Хоћемо ли да дамо паре, пита опет кмет. Нећемо :cheesy: Сличну ситуацију сам имао пре 18 година у бившој парохији, када је на освећењу капеле и парохијског дома, који су рађени 18 година, један предузетник обећао владици да ће се заложити са својим пријатељима да се уради нови храм. Почела су пљувања у стилу , ко је он да нам прави цркву, можемо ми сами, свако својом руком да угради по једну циглу.... На крају је човек увређен толиким прозивкама, рекао да њему црква треба колико и осталима и дигао руке од свега. Пре неку годину почела је акција да се ради црква у том селу и тај човек је рекао да ће дати сам колико они скупе. И дао је колико је дало цело село, плус неке општинске паре... Темељи цркве стоје и чекају боље време ... И људе. :cheesy: Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Цитат Финансијаска рупа без дна, пројекат чија се промашеност може мерити само са његовом непотребношћу... То је још и добар пројекат у односу на неупоредиво "генијалнију" замисао да се поред платоа сагради зграда Патријаршије (јер, тобоже, оно у Краља Петра је зграда Архиепископије, која није комотна, а ни довољно фенси у поређењу са патријаршијским резиденцијама осталих помесних цркава). Кад је пре око 7, 8 година било најављено освештавање места на којем ће се градити то чудо (па још је позван и цариградски патријарх да началствује обреду), нисам могао да не одем и лично се уверим (јер нисам веровао да ту има места за било какво масивније здање, посебно због околних зграда). И после литургије у храму, изађе цела свита да освешта место, и кад су дошли на онај мали травњак, Вартоломеј није могао да верује! Почео да се окреће, да забезекнуто гледа око себе, час у околне зграде, час на булевар и паркић, час у Иринеја Бачког који као да га је све време шапатом уверавао да није грешка и да управо ту треба да се ударе темељи. stadaradim Тада сам скапирао колико су неки људи који управљају СПЦрквом, од силне мегаломаније и претенциозности, тотално изгубили контакт са реалношћу. Цитат Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Цитат Patrijaršija na svetosavskom platou nije nova ideja, nego je planirana uz sami početak uz hram sv. Save. Današnja patrijaršija je izgrađena kao privremena patrijaršija dokle se ne izgradi "konačna". Uz hram sv. Save i uz patrijaršiju trebalo je još da se gradi bogoslovski fakultet i crkveni muzej. Nego što su komunisti posle 45-e tamo svuda podigli stambene zgrade i najzad onu novu! narodnu biblioteku gde je trebala da bude patrijaršija, u smislu da narodu nije potreba patrijaršija (i Crkva)... Не знам да ли ти је позната реакција трезвеног владика Николаја на тадашњи пројекат? Изнео ју је у чланку из 1937. год., који је насловљен отприлике: "Каква треба да буде обновљена Српска Патријаршија". На жалост, изгледа да га нема на интернету, или ја не могу да изгуглам. Цитат Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
nishizawa Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Цитат ја ћу бато радије живјети ако треба и у илузији са мишљу да Храм гардимо онолики колики је и онаквог какав је зато што смо 50 година газили по свему светом. Вујица подиже храм јер уби Кума, ми Православни Срби подижемо храм јер смо пуцали Пантократору у чело 50 година, нека то буде наша Покајница коју смо уз Божију помоћ подигли на кров Престолног српског града а из помоћ Доброг пастира подићићемо га и до небеских сводова. Ја ћу тако прије мислити и рећи него овако како ти написа па и по саму цијену да је то што пишеш истина. Пријатељу, немој ово схватити као некакво ниподаштавање због твојих младих година, будући да те као човека јако ценим, али - памтим те дане и то време јако добро, и веруј ми на реч кад ти кажем да је покајање последња ствар која се имала на уму када се кренуло са овим пројектом... Није мени жао што су паре потрошене, него што су бачене. Колико се само свештеника и теолога могло одшколовати тим новцем, колико књига одштампати, колико мисионарских школа отворити, колико цркава подићи тамо где су далеко потребније, колико других, паметнијих пројеката завршити - и да још остане за једну сасвим пристојну цркву (мада ни овој постојећој светосавској цркви, по мени, ама баш ништа не фали)... Цитат Свиђа ми се да Руси плате мозаик. Ми нисмо способни да спремимо толики новац. Или би то потрајало... А да ли вам је можда пало на памет да су Баћушке решиле да се мало "отворе", јер их , мож' бити - нешто савест гризуцка? Колико пута смо тужним погледом зурили у Москву... кад оно... Ма да. Сели Путин и његова Кеј - Џи - јусд ту Би екипа, па се све шибају бројаницама по леђима - Јао, браћо, ала се огрешисмо о Србе... Просто нико од њих није могао да заспи док нису решили да нам донирају неколико милиона, а да за то не траже ама баш никакву противуслугу... Катодна цев све трпи, а интернет свакога. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Милан Меденица :) Написано Мај 21, 2011 Пријави Подели Написано Мај 21, 2011 Цитат Ниши је потпуно у праву,ја бих још додао,да ће убудуће на саборима Спц-а, глас руске патријаршије,бити пресудан,по свим питањима... и ја се слажем, ал нешто нисам приметио до сад да је русофилство дотле дошло slava3 Цитат Прост народ у Русији нема 'леба, а моћници се размећу и глуме приложништво слава Богу, Црква је увек на великим грешницима расла.проблем би био да имају гласа у Цркви због тога. клик Душекорисна књига О ЧЕСТОМ ПРИЧЕШЋИВАЊУ СВЕТИМ ТАЈНАМА ХРИСТОВИМ, свети Никодим Светогорац и свети Макарије Коринтски клик Кољивари и пракса честог причешћивања Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Владан Написано Мај 28, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Цитат На заседању Централног тела за довршење Храма Светог Саве на Врачару, Сабор је са топлом благодарношћу поздравио братску спремност Руске Православне Цркве и велике руске државе да помогну подухват унутрашњег уређења Храма, а после заседања је одслужен парастос његовим ктиторима, задужбинарима, добротворима и приложницима. из саопштења САС СПЦ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Igor_NumberOne Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Читам коментаре и некако стичем утисак да ето, рецимо да су такву финансиску помоћ издвојили Рим, Париз, Беч или ко већ, хехех или чак Анкара рецимо, постојале би само речи хвале, а овако кад`помоћ долази из Русије одмах сви критикујемо...критиковали би и да долази из Атине... Лично мислим да је то заиста искрена помоћ и на крај крајева, од било кога је добродошла а понајвише од братског нам народа православног... ИГОР_NumberOne Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 0205_whistling Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Цитат Читам коментаре и некако стичем утисак да ето, рецимо да су такву финансиску помоћ издвојили Рим, Париз, Беч или ко већ, хехех или чак Анкара рецимо, постојале би само речи хвале, а овако кад`помоћ долази из Русије одмах сви критикујемо...критиковали би и да долази из Атине... Лично мислим да је то заиста искрена помоћ и на крај крајева, од било кога је добродошла а понајвише од братског нам народа православног... Pa naravno, i jos citav niz sivih apologija zasto je to dobro za nas... 0205_whistling "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
oLjuba Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Овакву русофобију не срећем ни у западним круговима у којима се налазим. Али ми уживамо слободу па кажемо шта желимо. Једно хвала је питање основне уљудности а не само религиозних осећања према члановима Цркве из других народа. Били то премијери или преседници или прости људи. А ко нам је градио БФ? Није проблем у парама које смо за њега добијали него је овде проблем у избору, и свако открива ко је коме ближи. Дупли стандард; дупли однос; или отуство коректности - ако хоћете? Духовним речником то се описује другачије. Овде се говори о "рускости" у доба лењинизма и стаљинизма, о "рускости" када је она била највише узношена на жртвеник најекстремнијх људских безакоња чијим виртуозностима је и Диоклецијан могао да позавиди. И сам Сатана. Тачно је да они не треба да граде наш храм него ми. Поптуно се слажем. Јак храм Тела Христовог изградиће и физички храм било које величине, а у овом сету технологије не за сто година, или пак тридесет од одпочетка оних 80-тих. Тако се градило само у средњем веку. Светосавски храм говори о нама као православној нацији а ми уопште не желимо да то чујемо. О нашој државности коју нашим демократским гласом градимо урачунавајући ту чињеницу да у Србији има скоро 80% православних хришћана на које се наша црква позива. Што желимо то нам и бива. Знам да је било предлога да се не плаћа по етапама и да се "интегрално" дају паре (т.ј. да само ми одлучујемо како, коме и колико да платимо), и у том случају градили би га ми још следећих 40 година. Али фала Богу ипак су постављени услови и рокови, и постоји надгледање да се оне не заврше у нечијем џепу. Зато су нам руси крвопије и гадови, а хасбуршка монархија и њихови "караџаићи" синови, и та ЕУ у коју се уздамо за будући хлеб и крст (веру) нису, и вековима од њих нам све најбоље долази (од пљчаке и пада Цариграда). Једно од највећих политичких оружија је пласирање "не знања" под видом знања. Тако и те русофобије која је, очигледно, изнад уобчајеног национализма - толерантног оцењивања једне исто мученичке нације. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Независно од тога ко нам даје паре, храм Светог Саве је само још један показатељ наше мегаломаније и ирационалности. Идентично свим оним незавршеним троспратним кућама које црвене по Србији. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Цитат Независно од тога ко нам даје паре, храм Светог Саве је само још један показатељ наше мегаломаније и ирационалности. Идентично свим оним незавршеним троспратним кућама које црвене по Србији. 0205_whistling 4chsmu1 СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дика Израиљева Написано Мај 28, 2011 Пријави Подели Написано Мај 28, 2011 Цитат Не знам да ли ти је позната реакција трезвеног владика Николаја на тадашњи пројекат? Изнео ју је у чланку из 1937. год., који је насловљен отприлике: "Каква треба да буде обновљена Српска Патријаршија". На жалост, изгледа да га нема на интернету, или ја не могу да изгуглам. Погрешно конотирано. Николај се залагао да Патријарх буде у +Пећка паријаршија а не у Београду, јер је Патријарх, по Николају (а тако и јесте) монах, те стога треба да живи у манастриру. Колико би та његова идеј абила добра или не, није моје да просуђујем, али за то се залагао. СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ "Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује". Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука