Jump to content

Čaj...

Guest Светлана

Препоручена порука

Reč ČAJ potiče od kineske reči chin (茶) odnosno Hindu reči chai (चाय) za biljke iz roda Thea Camellia: Camellia sinensis (kineska sorta) i Camemellia assamica (Indija i Šri Lanka), čije se liske koriste za spremanje aromatičnog napitaka koji se kod nas naziva isto čaj. Pored toga srpska reč čaj je sveobuhvatni pojam za aromatične napitke koji se dobijaju od lekovitog bilja ili od voća. Za razliku od srpskog jezika u francuskom se sa rečju čaj (thé) nazivaju samo crni ili zeleni čaj, dok se u svi ostali napitci nazivaju „infusion“. Isto tako je i u Španiji odnosno španskom jeziku. Pre nego što se pozabavimo sa čajevima od lekovitog bilja nešto više o Thea Camellia.

Thea Camellia

mp0017.gif

tea%20lady.jpg

Kao što je već napomenuto rodu Thea Camellia pripadaju  Camellia sinensis i Camemellia assamica. Prvobitno se u Kini uzgajala Camelia sinensis koja raste do visine od 3-4 m, ima manje nazubljene listove i najbolje uspeva u umerenoj klimi, ali može podneti mrazeve. Za razliku od nje Camemelia assaica je otkrivena tek 1830 godien u pokrajni Asam (Schri Lanka). Ona podnosi i temperature do 40 stepeni a može da izraste i do 15 do 20 metara.  Ukrstanjem ovih dveju biljaka nastale su sadnice koje se danas kultiviraju na plantažama širom planete. Za produkciju čaja koriste se listovi koji se nalaze na vrhovima stabljika. Cvetovi i Plodovi se ne koriste u produkciji čaja.

Tea_Plantation_in_Southern_India.jpg?format=jpg

Čaj se danas uzgaja ne sam o u istočnoj Aziji, već i u južnoj Americi, SAD, Africi, a u Evropi u Portugalu. Vec u prvoj godini pošto su sadnice biljek čaja zasadjene vrhovi biljke se beru i u sledećih trei godine tako oblikuju da imaju oblik omanjeg žbuna. Tek tada se počinje sa berbom listova na vrhovima stabljike koji se dalje obradjuju. Liske se beru u zavisnosti od regiona u kojem se uzgaja i do četiri puta godišnje. U zavisnosti od procesa obrade dobija se zeleni, beli, crni, oolong ili puer čaj.

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

t4431 za temu. Ja sam čaj počela više da konzumiram onda kada sam prestala da pijem kafu. Morala sam nekako da popunim vrijeme za kafu nečim, pa sam se odlučila za čaj. I od jednog do drugog nekako sam stigla do crnog čaja sa mlijekom - moram reći da je neprevaziđen, bar što se mene tiče.

Evo jedan za vas:

0bcf8045a37b5972af0e68955037dfbb_content_medium_noaspect.jpg

posaljisvojuporuku.png

Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.
Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши?

Подели на овим сајтовима

nasznak12 0442_feel 0442_feel

Draga Milevče.....

Odlična kombinacija... Ja nisam nikada pila kafu pa sam počela da pijem čaj a onda i otkrila jednu pravu malu umetnost koja se krije iza toga. Otuda i ideja za temu ali pošto stvarno imam dosta toga da kažem potrajaće dok budem stigla do vrste čajeva i načina na koji se piju.

Drago mi je da ti se sviđa ista kombinacija kao i meni. Nadam se i da ćemo se jednog dana sresti pa da ćeš probati neke od vrsta koje se nalaze u mom posedu.

Suzdržite se još malo. Sledeći je crni čaj... Tada nešto malo više o tome. kako se preradjuje, koje su vrste, razlike i kako se sprema.... AOnda ide zeleni beli i i ostale vrste...

Baš mi je drago da vam se svidja

a od mene jedno veliko HVALA za čajić...

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

0442_feel 0442_feel 0442_feel

Marti, bratee, ne smem da ih pitam, mnogo su ozbiljne... smej.gif :)

A, DA LI SLUŽITE ČAJ OD LISTA DUHANA...? not_i

Ajde, pitaj ti, majke ti, evo ja ću za tebe da naručim:  ČAJ OD HAHE, za Martija, može, a ? womens.gif' class='bbc_emoticon' alt='joooj' />

Подели на овим сајтовима

0442_feel 0442_feel womens

Marti, bratee, ne smem da ih pitam, mnogo su ozbiljne... 0442_feel smej.gif

A, DA LI SLUŽITE ČAJ OD LISTA DUHANA...? not_i

Ajde, pitaj ti, majke ti, evo ja ću za tebe da naručim:  ČAJ OD HAHE, za Martija, može, a ? womens.gif' class='bbc_emoticon' alt=':)' />

dusho sestro malo smo se salili sa martijem... joooj

za caj od duhana nisam jos cula iskreno da ti kazem.. ali ne znaci da ga nema.... ja prvi put cujem...

a za caj od nane.... bice jedna jako interesantna prica... kada dodjem do cajeva od lekovitog bilja...  not_i

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Evo nesto o čaju od matičnjaka  joooj

Caj od maticnjaka  maticnjak.jpg

Caj od maticnjaka povoljno deluje na psihu. Cesto se upotrebljava kao okrepa u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, a pomaže i kod neredovnih menstruacija uzrokovanih stresom, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povracanja na živcanoj osnovi. Caj od maticnjaka pomaže kod gotovo svih bolesti. Regulise probavu, jaca i oporavlja srce, deluje antibakterijski i pomaže u zaceljivanju rana. Ipak, najcešce se koristi kod psiholoških oboljenja, poboljšava pamcenje, priziva lepe misli, pomaže u borbi protiv depresije, te tegobnih misli i anksioznosti. Priprema: Ukoliko nije drugacije naznaceno, cajnu kasiku biljke ili filtar vrecicu prelijte sa 0,2 l vrele vode. Poklopite i pustite da odstoji 5 do 10 minuta. Procedite i pijte sveže pripremljeni caj.

metvicaa.jpg

omnea mea mecum porto

Подели на овим сајтовима

Милева, одлична је комбинација црни чај са млеком.

Само га не треба пити увече, јер код већине подстиче несаницу.

Кажу да у црном чају има више кофеина него у кафи.

Код Назарова сам прочитао да кофеин из црног чаја није исти као из зеленог. Да је из зеленог користан а из црног не. Сви бољи нутриционисти препоручују зелени чај а црни баш и не.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...