IvanJ Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Ништа није владика Никанор ни бољи ни гори од других. Само није намазан милионима слојева фарбе, попут његових красноречивих и 'телигентних колега у грчким мантијама, него је у фазону: "што на ум, то на друм". Што се тиче односа према свештеницима и верницима, из прве руке могу да посведочим оно што је рекао Иван. А у Банату ништа мање мртвило није владало ни за време претходног епископа, ако изузмемо неке византијске литургијско-дворске церемонијале којима се одушевљавала "наложена" студентарија и ликови који су са висине своје "евхаристијске свесности" с презиром гледали осталу рају. sinčasnog Ozrena је реаговао/ла на ово 1 Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Ништа није владика Никанор ни бољи ни гори од других. Само није намазан милионима слојева фарбе, попут његових красноречивих и 'телигентних колега у грчким мантијама, него је у фазону: "што на ум, то на друм". Што се тиче односа према свештеницима и верницима, из прве руке могу да посведочим оно што је рекао Иван. А у Банату ништа мање мртвило није владало ни за време претходног епископа, ако изузмемо неке византијске литургијско-дворске церемонијале, чиме су се одушевљавали "наложена" студентарија и ликови који су са висине своје "евхаристијске свесности" с презиром гледали осталу рају. Ma,daaaa...al' kad bi se zezali... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Jesi li ti brate hriscanin? Jesi? Pa kako onda podrzavas nekog ko se ophodi sa mrznjom i besom prema nekom? To ti je kao iskrenost? Nauci se malo pre nego sto krenes da izvaljujes ovakve nebuloze... Ми овде говоримо о конкретној ситуацији и врло рђавом понашању једног човека спрам 40ак других, те заиста не видим како у датој ситуацији таквог човека можемо назвати дасом или лафом. А притом то НИКАКВЕ везе нема са теологијом. Наравно, искреност не може бити изговор за рђаво понашање, нити мржња и бес могу бити искреност. Једино нисам сигуран да ли то важи само у случају владике Никанора или и неких других, веома омиљених. А, да, извињавам се... Ти други су јуродиви. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 А, да, извињавам се... Ти други су јуродиви. Не само што су јуродиви, него чак то јуродство пројављују усред саме Божанствене службе (коју се иначе не устручавају да "обнављају"). Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aragorn Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Jesi li ti brate hriscanin? Jesi? Pa kako onda podrzavas nekog ko se ophodi sa mrznjom i besom prema nekom? To ti je kao iskrenost? Nauci se malo pre nego sto krenes da izvaljujes ovakve nebuloze... Ми овде говоримо о конкретној ситуацији и врло рђавом понашању једног човека спрам 40ак других, те заиста не видим како у датој ситуацији таквог човека можемо назвати дасом или лафом. А притом то НИКАКВЕ везе нема са теологијом. Наравно, искреност не може бити изговор за рђаво понашање, нити мржња и бес могу бити искреност. А, да, извињавам се... Ти други су јуродиви. To mislis na Vilovskog? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 О не, Виловски није јуродив. Он "хода мирно и носи пса са собом". Смирен, промућуран и рационалан чова. Можда је рђа, али лицемеран није ни у лудилу, камоли јуродив. Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 О не, Виловски није јуродив. Он "хода мирно и носи пса са собом". Смирен, промућуран и рационалан чова. Можда је рђа, али лицемеран није ни у лудилу, камоли јуродив. Nije on licemeran, on nema potrebe za tim, uvek ima rezervni auto sa dve tablice ako treba da zbrise... ....................................... @Rodoljub Naravno da vazi za sve, samo sto si prevideo jednu sitnicu: drvo se po plodovima poznaje... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Родољуб Лазић Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Мада, опет, други сматрају да он није јуродив, него "enfant terrible", коме је омиљени спорт чупање ушију, викање, лармање, поливање водом, вређање и сличне адолесцентске активности. Ко ће га знати шта је тачно. https://pouke.org/forum/index.php?/blogs/entry/199-феномен-православних-форума/ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Ја имам своју теорију о "неоствареним богословским ше'сетосмашима", којима тадашњи конзервативни црквени кругови нису дозвољавали да се размахну кад им је било време, па их сад у'ватило под старе дане. Али хипици (па макар они латентни) нису исто у својим двадесетим/тридесетим и данас, нарочито још ако постану део система, и то крућег од оног против којег су се тобож во јуности својеј борили. Мада, да не грешим душу, и међу њима има лузера који се нису снашли, мада су у мањини. За све њих од мене једна музичка честитка: Azra - 1968 Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 'Ајде добро: да кажемо да су +Никанор, Виловски и екипа искрен свијет, али то још увијек не умањује црквенорушитељски елемент њихових јавних иступа. Једноставно, у црквеним категоријама (а имају врло конкретна писанија на ту тему од св.Кирила преко св.Златоустог) њихово дјелање и понашање пред простима свети Оци карактеришу најтежим ријечима. Лијепо је још св.Јован Лествичник, а и многи Оци пре и после њега, да је недостатак стида и покајања у гријеху најгори и највећи пад, такорећи - стање демона. Мржња према браћи, потпуно искривљен концепт литургике, ни најосновнијег доживљаја еклисиологије, односно врло конкретно - поштовања црквеног уређења какво јесте од Апостола наовамо, кршење св.Канона Васељенских сабора које се тичу службовања, служења и Епархијских уређења...безброј преступа и прекршаја - управо од људи који се намећу као критичари свега и свакога, и силом пред неупућенима се представљају као некакви "првоборци" Православља, а у суштини никакве разлике између таквих и јеховиста и остале секташке екипе. Један дух и један менталитет који карактерише безумна и безраложна мржња на поредак Црквени и црквене власти и главешине. Сатанаилова страст и пад, односно гордост што се такве "духовне величине" не питају више како то треба да изгледа Српска Црква. Такви "искрени" клеветници (диаволоси) да је воде, сутра би је први напустио. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Никанор, Виловски и екипа Дакле, ако због оваквог безобразлука не добијеш опомену од администрације, ја се поздрављам са овим форумом. А и сам форум ћу препоручити да се пријави код надлежних црквених власти. , али то још увијек не умањује црквенорушитељски елемент њихових јавних иступа. О којем "црквенорушитељском елементу" владике Никанора говориш? Оштре и понекад неумерене речи које неко у афекту каже никако се не могу поистоветити са анти-црквеним деловањем (осим ако се под "црквом" не разуме прћија оних владика другачијег теолошког става од вл. Никанора, а који свако противљење њиховим идејама и деловањима доживљавају као напад на "цркву"). Једноставно, у црквеним категоријама (а имају врло конкретна писанија на ту тему од св.Кирила преко св.Златоустог њихово дјелање и понашање пред простима свети Оци карактеришу најтежим ријечима. ) Е вала јеси нашао пример. Ајде леба ти постави посланице св. Кирила о св. Златоустом, па их упореди са изјавама владике Никанора о вл. Атанасију. Тада ћеш вероватно и светог Кирила сврстати у расколнике, претпостављам?! Лијепо је још св.Јован Лествичник, а и многи Оци пре и после њега, да је недостатак стида и покајања у гријеху најгори и највећи пад, такорећи - стање демона. Јесте, тако је. Још горе су писали о клеветању, али ти то изгледа ниси прочитао, или ти се омакло? Мржња према браћи, Дешавања у последњих годину и по дана сведоче да је мржња, најблаже речено, узајамна. Да не кажем нешто горе. потпуно искривљен концепт литургике, Шта ли је писац овим желео да каже? Ако мислиш на начин служења, то по теби "погрешно" се односи на све свештенослужитеље у последњих 400 година минимум (Николај и Јустин инклудид). Зашто би један епископ после толико деценија службовања тек тако прихватао бубице неких својих колега и мењао праксу, а притом види да се народ смућује. Ту је више него очигледно ко има више пастирског осећаја и такта, а ко лечи своје неизлечене теолошке комплексе из студентских атинских дана. ни најосновнијег доживљаја еклисиологије, односно врло конкретно - поштовања црквеног уређења какво јесте од Апостола наовамо, кршење св.Канона Васељенских сабора које се тичу службовања, служења и Епархијских уређења... Вероватно мислиш на рашчињавање епископа (ма колико да је дотични заслужио да буде свргнут) без судске процедуре, под изговором да Сабор може да му суди у првој и последњој инстанци противно истим тим канонима и Уставу које треба "окачити мачку о реп" (оп. цит. знаш већ кога)? пред неупућенима се представљају као некакви "првоборци" Православља Па види, исти они који сад дувају у трубе "дијалога, помирења" и политкоректности су се некада (осамдесетих и почетком деведесетих година) и те како представљали као "првоборци Православља". То што су после обрнули ћурак настрану па критикују оне који то нису учинили, више је него лицемерно. , а у суштини никакве разлике између таквих и јеховиста и остале секташке екипе... Сатанаилова страст и пад, односно гордост Понављам горњу молбу, да не кажем захтев администрацији. ...како то треба да изгледа Српска Црква. Такви "искрени" клеветници (диаволоси) да је воде, сутра би је први напустио. То само говори о нивоу твоје црквене свести. winter И ти си нашао да друге почаваш? Е, алал ти ћуфте! greengrin Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Бато ја сам ово горе све написао очекујући твоју неподјељену подршку за искреност, сад ми уопште више није јасно што су Дејо и вНиканор по теби толико исренији од мене. Ајде, толико о томе да немаш симпатије према антицрквеном понашању него да хвалиш "искреност", него да се вратимо на неке конкретне теме: - да ли си чуо у историји да један монах, свештеник, Епископ отворено опонира читавом Сабору (сад ћеш ти одговорити "јесам" уз поређење Никанора са стубовима васељенског православља, што самим тим повлачи логичан закључак да је он по теби светитељ а Свети Сабор Српске Цркве некакво јеретичко вијеће) - да ли си чуо да један Епископ свог брата канонског Православног Епископа јавно назива "Сатана"? - да ли си чуо да један Епископ насупрот властитом Сабору одбија да прекине односе са расколницима? Да ли је то у међувремену настала нека новокомпонована партизанска теологија за коју нисмо чули још? Да ли имаш ИТИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ ДОКАЗ да су св.Оци умјесто бесједе читали листу приложника, а само св.Причешће избацивали из Литургије? Да су проповиједали манихејско учење о "чистој" храни? Или учење тих коловођа "старотарске" јереси да мрсна храна некако угрожава причешће, па се не ваља мрсити у дан причешћа? Има ли ИГДЈЕ ИКАД у васељенској историји доказа да је неко од Отаца везао ТИПИКОМ седам дана на води, кад тај исти истацки Типик (све и један) забрањује такав пост у суботу, па како онда дође до те "свете римске" цифре од седам, јер би онда морао постити и прошлу Недељу (а пост Недељом осуђују и Канони Сабора, не само типици)? И тако даље и тако ближе. Старотарских будалаштина (укључујући и непоштовање еклисиолошких светиња попут Епископске власти над властитом Епархијом и Сабора) је премного да би стали и у дебелу књигу акамоли форумски пост. Дај неки аргумент (црквени, теолошки), овако ти прича губи сваки смисао. Ови што пљују по Епископима и Сабору су ти идоли, а ја кад намјерно урадим то исто пријетиш да ћеш се полити бензином, не контам. (у сваком случају, није проблем ни да ти пошаљем личне податке, па те искрено молим да ме пријавиш Великом црквеном суду зато што се буним против јеретичких учења и новокомпоноване литургике). Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Мада, опет, други сматрају да он није јуродив, него "enfant terrible", коме је омиљени спорт чупање ушију, викање, лармање, поливање водом, вређање и сличне адолесцентске активности. Ко ће га знати шта је тачно. Rodja, stari spiner-majstor... greengrin "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
IvanJ Написано Мај 19, 2011 Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 - да ли си чуо у историји да један монах, свештеник, Епископ отворено опонира читавом Сабору (сад ћеш ти одговорити "јесам" уз поређење Никанора са стубовима васељенског православља, што самим тим повлачи логичан закључак да је он по теби светитељ а Свети Сабор Српске Цркве некакво јеретичко вијеће) А да ли си ти чуо да група епископа већ донету јасну саборску одлуку о служењу литургије не поштује, него се још усуђују да целој јавности вређају интелегенцију сопственим ерминевтичким акробацијама, како би показали да у дотичној одлуци пише нешто потпуно друго него што пише? И шта ти то значи да је вл. Никанор "опонирао читавом Сабору" (ако је веровати црквеноградитељским новинама званим "Блиц")? Зар Сабор и није место дискутовања и сучељавања ставова и мишљења? У конкретном случају, ако је информација тачна, владика Никанор се успротивио могућим консенквенцама које би произашле из другачије протумачених овлашћења новоизабраног епископа војног, а које би евентуално задирале у власт осталих архијереја, после чега су га остала браћа епископи разуверили да је то у питању. И, шта је овде проблем, не видим? Узгред, далеко од тога да сматрам да је Никанор "стуб Православља", а знам да ни он не претендује да буде сматран таквим. - да ли си чуо да један Епископ свог брата канонског Православног Епископа јавно назива "Сатана"? Јавно? Нисам, морам признати. Чуо сам само владику Никанора кад је у одговору на сугерисано му, и за потребе тајног снимања вешто уобличено потпитање, владику Атанасија назвао "ђаволом". Што је у сваком случају недолично за једног архијереја. Али као што ти у претходној поруци рекох, било је у историји Цркве и неупоредиво горих прозивања (што такође ни те светитеље не ослобађа од одговорности пред лицем хришћанског морала). - да ли си чуо да један Епископ насупрот властитом Сабору одбија да прекине односе са расколницима? Не знам на шта тачно мислиш. Није ми познато да било ко од српских архијереја има односе са старокалендарцима, мирашевцима и сл. Ако мислиш на Македонце, то ми није познато, мада знам да владика Лаврентије има солидан однос са њима. Мада признајем да о МПЦ имам мало другачије мишљење од већине форумаша, али не и од многих великодостојника СПЦ - о томе сам писао на овој теми: https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,10703.msg363681.html#msg363681 Да ли је то у међувремену настала нека новокомпонована партизанска теологија за коју нисмо чули још? Па да, настала је у последњих 30-40 година, непосредно пре и после Другог Ватиканског концила (мада су и руски Обновљенци двадесетих година први иницирали ту "партизанштину"). Оно што ти у ствари желиш да критикујеш је "четничка" теологија, која је већ попримила статус "старокомпоноване", који јој (статус) твоје омиљене владике и теолози одричу. Да ли имаш ИТИ ЈЕДАН ЈЕДИНИ ДОКАЗ да су св.Оци умјесто бесједе читали листу приложника, а само св.Причешће избацивали из Литургије? Значи битно је да ли читају имена приложника, а није битно од кога и на какав начин добијају те прилоге? А кад рецимо епископ херцеговачки за куповину хиподрома (је л'знаш шта је о коњским тркама писао Златоусти на кога волиш да се позиваш?), хотела, винаре и др. потпише противзаконите штетне уговоре о кредиту (на рачун осталих грађана Р. Српске), или кад прими кинту од локалних сумњивих типова - то као није битно, јер их не помиње за време причастена? Али зато зна да вернике који се јавно успротиве таквом безакоњу екскомуницира из Цркве. Или ти то није познато. А сличних примера је безброј, невезано за литургијску праксу ккоју одређени архијереј преферира. Да су проповиједали манихејско учење о "чистој" храни? Или учење тих коловођа "старотарске" јереси да мрсна храна некако угрожава причешће, па се не ваља мрсити у дан причешћа? Подмећеш и клевећеш. Неке обичаје које су везани за лично благочестије везујеш за њима по форми сличне праксе из првих векова, иза којих је стајала конкретно историјски одређена јерес. Уосталом, патријарх Павле је лепо писао о томе у својој књизи, и допустио могућност нпр. ублаженог поста на дан кад се причешћује, али као облик побожности појединца, не као догму. Уосталом, нико од епископа, па ни вл. Никанор, такву праксу не намеће као неодступно правило. Бар мени није познато. Има ли ИГДЈЕ ИКАД у васељенској историји доказа да је неко од Отаца везао ТИПИКОМ седам дана на води, кад тај исти истацки Типик (све и један) забрањује такав пост у суботу, Није тачно. Суботом је забрањен начин поста по обрасцу Велике Суботе (када се По Типику не једе апсолутно ништа!). Самим тим пост на води не улази у ту категорију, нити су такав вид исхране Оци сматрали за пост. Сад ћеш ти да ме питаш да ли сам ја паметнији од владике Атанасија, а ја ћу ти одговорити да нисам, као и да нисам луд да не верујем да се и он слаже са тумачењем које сам изнео, али намерно удара контру свом дојучерашњем брату Артемију, јер је овај разобличио његове "икономијске" пашквиле у "Православној веронауци". па како онда дође до те "свете римске" цифре од седам, јер би онда морао постити и прошлу Недељу (а пост Недељом осуђују и Канони Сабора, не само типици)? Погледај претходни одговор. Ови што пљују по Епископима и Сабору су ти идоли, Шта рече, море? Који пљувачи по епископима су ми идоли?! .mislise. а ја кад намјерно урадим то исто пријетиш да ћеш се полити бензином, не контам. Ма какав Б.Е.Н.З.И.Н., погрешно си прочитао реч "В.О.Д.А." 4chsmu1 (у сваком случају, није проблем ни да ти пошаљем личне податке, па те искрено молим да ме пријавиш Великом црквеном суду зато што се буним против јеретичких учења и новокомпоноване литургике). Ич ме не занимају твоји лични подаци. А и нисам ни рекао да ћу тебе да пријављујем (као да немам другог посла). Узгред буди речено, не бих могао да те пријавим Великом Црквеном суду, већ твом епископу за почетак. Не могу се црквено-судске инстанце тако олако прескакати, сем ако се не зовеш Артемије, а не презиваш Радосављевић. Nije savremenost za svakoga, niti smo mi za sve. Ako krenemo za modifikacijama i promjenama, probudit ćemo se kao protestanti, držati za ruke i pjevati crnački bluz. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Дејан Написано Мај 19, 2011 Аутор Пријави Подели Написано Мај 19, 2011 Vladika Nikanor nema moralno pravo da se poziva na odluke sabora jer ih i sam nepoštuje. Lepo je rekao da je on jedini u saboru koji ne priznaje odluku da se anatemiše čitava MPC i narod. Onda ispada da sabor nije merilo vrednosti već mišljenje episkopa Nikanora. Zamolio bi Evgenika da malo spusti loptu i da ne stavlja vladiku Nikanora i Dejana Vilovskog u isti koš. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука