Jump to content

Шта је узрок "лудила"?

Препоручена порука

Дијагносичка "библија" сада има 374 дијагнозе: како се до њих долази? Следећа ће имати преко 500 дијагноза а тиме и велику потребу за "лијечењем" - нови профит за фармацијску индустрију.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

• Одговори 120
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

"Узљубите љубав, младићи и девојке, за љубав прикладни; али право и незазорно, да младићство и девство не повредите, којим се природа наша Божанској присаједињује, да Божанство не узнегодује".

Подели на овим сајтовима

Nijedan od ovih snimaka nema prevod

Жао ми је - нема. Срби воле готова "рјешења", тако да је лакше узети потурено него се потрудити. То су теме које ће у Србији можда за 10 г. на сто.

У Србије се поплаћује психијатар да би прописао неки "добар страни лијек", и главна брига је "јел ти ђед био луд"?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Nijedan od ovih snimaka nema prevod

Жао ми је - нема. Срби воле готова "рјешења", тако да је лакше узети потурено него се потрудити. То су теме које ће у Србији можда за 10 г. на сто.

У Србије се поплаћује психијатар да би прописао неки "добар страни лијек", и главна брига је "јел ти ђед био луд"?

Pa dobro bar ukratko o cemu govore snimci
Подели на овим сајтовима

Шизофренија, психоза, неуроза, депресија, епилепсија...

Видјели сте понекад луталице,одбачене од свих, како иду улицом и разговарају "сами са собом". Некоме су лудаци, некоме су "страх Божји", некоме су шизофреничари...од чега болују ово људи. Они су оа најудаљенија крајност, слиједе они "непримијетни": шизофреничари, психотичари, депресивци.

Психологија је немоћна, психијатрија је немоћна, свештеници су немоћни, ми са стрхом и предрасудама гледамо на те људе, неки са подсмијехом.

Од чега они уствари болују; зашто западају у та стања, или да кажемо свијетове?

Изнесите мишљења и искуства.

Treba razlikovati "Božju ludost" od navedenih bolesti.

Navedene bolesti su duboko ukorijenjeni plodovi grijeha (uglavnom neopraštanja, mržnje, praznovjerja i vračanja, bluda, alkoholizma i sl. težih zastranjenja), za to upotrebljavam izraz "Sotonino napastovanje".

Zanimljivo je kako su nam ludnice diljem svijeta pune jer su ljudi, iako su se prvo obratili svećenicima i naišli na nepoznavanje materije, otišli doktoru koji ih je stjerao u ludnicu. 99% navedenih bolesti su bolesti DUŠE i tu ni jedna medicina ne pomaže koliko pomaže OBRAĆENJE, DUBOKA ISPOVIJED i KAJANJE, a ne bi bilo loše da se porazgovara sa nekim svećenikom mistikom ili karizmatikom koji "zna znanje". U RH ih nema puno ali oni koji znaju znanje su preopterećeni zahtjevima tako da nam svećenstvo (ne samo nama već općenito Krščansko svećenstvo) treba jednu vrstu "naobrazbe" po tom pitanju.

Edit: dobar dio tog tereta su preuzeli laici koji imaju milost od Boga da liječe i iscjeljuju iako smatram da svećenik ipak ima određenu prednost tako ako možete birajte uvijek prvo svećenika ali u nužnosti može i provjereni laik..

Istina je uvijek negdje u sredini..

Подели на овим сајтовима

facenew22222222 0110_hahaha 0110_hahaha

Слажем се  (не баш) у потуности.

Што се тиче "наобразбе", сматрам да се она налази у Предњу Цркве. Мада ти мислиш на другу врсту образовања - академског. Ми имамо катедру Пастирско богословње са психологијом, међутим, по овом питању све је то танко. Чисто да се добије нека основна слика свега. Мада и она је површна.

Ја лично сматрам да би се многи од психичких болести могле лијечити по манастирима, и да би на молитве литургијске заједнице ти људи били излијечени.

(Апостол Јаков). Имамо ми Св. Тајну за то (има их хиљаде) али имамо и случај из Јеванђеља када Апостоли не могаше да исцијеле болеснога, а их Господ критикује "о роде невјерни"!

У Кијеву постоји један манастри гдј се такви људи лијече. Међутим у Цркви влада индивидуализам, и она се бави другим питањима, тако да ово још није организованије узето у обзир.

Но има друа опсаност: нема храбрости, а ни знања, од стране свештеника да се хватају у коштац са овим - нема ни воље. Ипак то мора да крене од стране епископата.

Ми за сада имамо по неки центар који ради са наркоманима, али нема ни једног који се бави овим људима. Мислим да је тај у Кијеву једини у Европи. О љему сам слушао само из разговора са оцем Луком, бившим игуманом манастира на Цетињу (сада +Дајбабе)...он је био тамо у посјети.

Манастир је основан тако што је један старац дао 10так рубаља своме духовном чеду и рекао: Иди у Кијев и поред психијатријсе клинике оснуј манастир. За пар година то је постала огромна "радионица" и духовна и радна. То је "дом" бескућницима, психички обољелим са више цркава. То само показује да када људи "сију" Бог даје да "узрасте"...но тога код нас нема.

Ово није неки социјални пројекат типа Каритас, него жива литургијаска заједница оних који су одбачени од свих, и велики излив благодати Духа Светога на њу.

Лаку ноћ.

ПС

Шта подразумијеваш под "каризмтиком"? Мистицизм је код нас "благодатно искуство" које се најчешће стиче подвигом, аскезом. Шта је за тебе/вас "каризматик"?

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

"Edit: dobar dio tog tereta su preuzeli laici koji imaju milost od Boga da liječe i iscjeljuju iako smatram da svećenik ipak ima određenu prednost tako ako možete birajte uvijek prvo svećenika ali u nužnosti može i provjereni laik.."

Не слажем се, јер онда залазимо у опсне воде, ради којих је Господ и основао Цркву...и воде које су довеле протестантизам докле су га довеле.

Само Црква има ту "власт" од Бога даривану.

Наравно, имамо случај крштења у смртној опасности, али то је, мислим, други контекст.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

facenew22222222 0110_hahaha 0110_hahaha

Слажем се у потуности.

Што се тиче "наобразбе", сматрам да се она налази у Предњу Цркве. Мада ти мислиш на другу врсту образовања - академског.

Ne, nisam mislio na akademski. Mislio sam na obrazovanje u crkvi kao i ti ali nisam se htio izraziti pravim izrazom tog "obrazovanja" jer sam vidio da, na temi koju sam otvorio po tom pitanju, mnogi Pravoslavci ne znaju o čemu govorim pa da se još dodatno ne sablazne.

Pravi izraz bi bio da se svećenici napune Duhom Svetim i On će im tada dati najbolje moguće obrazovanje koje ni jedna akademija ne može dati. To su darovi Duha Svetoga ali ne bih o tome sada, kasno je, možemo sutra..

Ја лично сматрам да би се многи од психичких болести могле лијечити по манастирима, и да би на молитве литургијске заједнице ти људи били излијечени.

Tako je.

У Кијеву постоји један манастри гдј се такви људи лијече. Међутим у Цркви влада индивидуализам, и она се бави другим питањима, тако да ово још није организованије узето у обзир.

Но има друа опсаност: нема храбрости, а ни знања, од стране свештеника да се хватају у коштац са овим - нема ни воље. Ипак то мора да крене од стране епископата.

Ми за сада имамо по неки центар који ради са наркоманима, али нема ни једног који се бави овим људима. Мислим да је тај у Кијеву једини у Европи. О љему сам слушао само из разговора са оцем Луком, бившим игуманом манастира на Цетињу (сада +Дајбабе)...он је био тамо у посјети.

Манастир је основан тако што је један старац дао 10так рубаља своме духовном чеду и рекао: Иди у Кијев и поред психијатријсе клинике оснуј манастир. За пар година то је постала огромна "радионица" и духовна и радна. То је "дом" бескућницима, психички обољелим са више цркава. То само показује да када људи "сију" Бог даје да "узрасте"...но тога код нас нема.

Ово није неки социјални пројекат типа Каритас, него жива литургијаска заједница оних који су одбачени од свих, и велики излив благодати Духа Светога на њу.

To je sjajno iako ti moram reći da po svijetu ima takvih mjesta (nalaze se pod Katoličkom crkvom, nismo mi tako loši kao što mislite) ali za svaku pohvalu je što i u Pravoslavnom svijetu ima jedna tako velika.

Kažeš i: "нема храбрости, а ни знања, од стране свештеника да се хватају у коштац са овим - нема ни воље." Ista stvar je kod nas ali ne treba očajavati, znaš li kako ja na to gledam?

Evo, Pogledaj Petra i Ivana, bili su svuda uz Isusa i njih dva su uvelike postavila temelje Crkve ali u različitim dimenzijama: Petar je bio onaj realist - Stijena, ribar navikao na težak rad, svjetovan i tvrd, on je udario na vojnika kad su krenuli uhapsiti Isusa i sl. a Ivan je bio najmlađi, najbrži (prvi stiže na grob ali pušta da realniji Petar prvi uđe), najslabiji ali je bio mističan i darovit (pogledaj evanđelje i Apokalipsu njegova djela - čisti misticizam).

Takva je i crkva danas: imaš jednu tvrdu struju kao što je Petar bio tvrd, realan ali postojan i bez te čvrstine Crkva ne bi opstala do danas ali nažalost nuspojava je to što je pretvrda da vidi duhovnu dimenziju i zato se događa to što si naveo. Ali zato je tu druga struja kakva je bio Ivan - mistično karizmatska dimenzija crkve koja ne može opstati bez jake Stijene kao što ni Stijena ne može iči naprijed bez Duha. Ono što je potrebno jest balans tako da karizmatska dimenzija crkve ojača kako bi pomogla duhovno slomljenim ljudima stoga svećenike, a i laike treba posvijestiti da počnu upotrebljavati darove Duha na pomoć ljudima u nevolji. Znam da nam je dana moć da izanjamo zloduhe, liječimo, obraćamo, savjetujemo i to trebamo početi upotrebljavati! Znam da zvuči blesavo ali to je tako. Sam sebi nekada izgledam blesavo zbog toga kad pričam jer nam je neobično, mislili smo da toga ima samo u filmovima - ali to postoji.

Odoh ja sada u široko ali nadam se da si shvatio poantu...

Подели на овим сајтовима

"Пет дужности наложио је Христос Својим Апостолима, а кроз Апостоле, пастирима Цркве. То су:

да проповедају Јеванђеље,

да болесне исцељују,

да прокажене чисте,

да мртве васкрсавају,

да ђаволе изгоне (Матеј 10: 8).

Ових пет дужности предали су Апостоли Цркви, као завет Господњи и Црква их непрекидно и неуморно врши, ево, већ близу 2000 година.

Ко скраћује овај заветни програм Цркве, непријатељ је своје душе. Ко од свештеника мисли да је довољно само проповедати Јеванђеље, тај испуњује само једну петину од заповеђеног.

Није ли Сам Христос рекао, да је изгнање ђавола знак доласка Царства Небеског? "Ако ли Ја Духом Божијим изгоним ђаволе, дакле је дошло к вама Царство небеско." (Матеј 12: 28).

А да је Његов први и главни месијански посао био обрачун са ђаволом, који је до тада држао овај свет у својој власти, као своју кућу, о том јасно говори Господ: "Како може ко ући у кућу јакога и покућство његово отети, ако најприје не свеже јакога? И тада ће кућу његову опленити." (Матеј 12: 29).

Ко одриче ово моћно дело Христово, тога ће се Христос одрећи, а ко одриче постојање ђавола, нека зна да се ђаво њега не одриче. И на митарствима тражиће га као свога.

Тај себе губи, али Христову жетву не омета. Јер ко може спречити Господа да учини оно што је наумио? Као што је Он у давнини о Себи рекао: "Намера Моја стоји, и учинићу све што Ми је воља." (Исаија 46: 10)

Чујете ли ви ово, света и светла браћо моја?"

Св. Николај Српски

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

"Edit: dobar dio tog tereta su preuzeli laici koji imaju milost od Boga da liječe i iscjeljuju iako smatram da svećenik ipak ima određenu prednost tako ako možete birajte uvijek prvo svećenika ali u nužnosti može i provjereni laik.."

Не слажем се, јер онда залазимо у опсне воде, ради којих је Господ и основао Цркву...и воде које су довеле протестантизам докле су га довеле.

Наравно, имамо случај крштења у смртној опасности, али то је, мислим, други контекст.

Katolička crkva ima "najbolji" balans gore opisanog odnosa dimenzije Petar - Ivan. Protestanti su otišli malo predaleko za Ivanom slažem se, a vi ste opet pretvrdo na zemlji ko Petar. To je moje mišljenje.

Kažeš: "Само Црква има ту "власт" од Бога даривану."

He he pa Crkva smo i ja i ti, a ne samo svećenici i časne sestre. Nismo Židovi da samo pleme Levijevo ima vlast da su svećenici i da mogu moliti i liječiti.

Evo, ako si oženjen i ti si svećenik - svećenik obitelji - i ti si onaj čija je dužnost moliti pred Bogom za svoju ženu i djecu, isto kao što svećenik moli Boga za nas pred Oltarom.

Svi smo pozvani na služenje Bogu. Svi. I svi smo dobili milost odozgor da proslavimo Božje ime. Koliko još jedni od drugih imamo za naučiti braćo moja, dug je put pred nama vidim....

Подели на овим сајтовима

Шизофренија, психоза, неуроза, депресија, епилепсија...

Видјели сте понекад луталице,одбачене од свих, како иду улицом и разговарају "сами са собом". Некоме су лудаци, некоме су "страх Божји", некоме су шизофреничари...од чега болују ово људи. Они су оа најудаљенија крајност, слиједе они "непримијетни": шизофреничари, психотичари, депресивци.

Психологија је немоћна, психијатрија је немоћна, свештеници су немоћни, ми са стрхом и предрасудама гледамо на те људе, неки са подсмијехом.

Од чега они уствари болују; зашто западају у та стања, или да кажемо свијетове?

Изнесите мишљења и искуства.

Treba razlikovati "Božju ludost" od navedenih bolesti.

Navedene bolesti su duboko ukorijenjeni plodovi grijeha (uglavnom neopraštanja, mržnje, praznovjerja i vračanja, bluda, alkoholizma i sl. težih zastranjenja), za to upotrebljavam izraz "Sotonino napastovanje".

Zanimljivo je kako su nam ludnice diljem svijeta pune jer su ljudi, iako su se prvo obratili svećenicima i naišli na nepoznavanje materije, otišli doktoru koji ih je stjerao u ludnicu. 99% navedenih bolesti su bolesti DUŠE i tu ni jedna medicina ne pomaže koliko pomaže OBRAĆENJE, DUBOKA ISPOVIJED i KAJANJE, a ne bi bilo loše da se porazgovara sa nekim svećenikom mistikom ili karizmatikom koji "zna znanje". U RH ih nema puno ali oni koji znaju znanje su preopterećeni zahtjevima tako da nam svećenstvo (ne samo nama već općenito Krščansko svećenstvo) treba jednu vrstu "naobrazbe" po tom pitanju.

Edit: dobar dio tog tereta su preuzeli laici koji imaju milost od Boga da liječe i iscjeljuju iako smatram da svećenik ipak ima određenu prednost tako ako možete birajte uvijek prvo svećenika ali u nužnosti može i provjereni laik..

Tako mlad a tako mudro zboriš! Kad bi sva ljudska mladunčad bila kao ti! Duh Sveti je učitelj najsavršeniji i najviši!

0212_rolleyes      0110_hahaha

Подели на овим сајтовима

Katolička crkva ima "najbolji" balans gore opisanog odnosa dimenzije Petar - Ivan. Protestanti su otišli malo predaleko za Ivanom slažem se, a vi ste opet pretvrdo na zemlji ko Petar. To je moje mišljenje.

Kažeš: "Само Црква има ту "власт" од Бога даривану."

He he pa Crkva smo i ja i ti, a ne samo svećenici i časne sestre. Nismo Židovi da samo pleme Levijevo ima vlast da su svećenici i da mogu moliti i liječiti.

Evo, ako si oženjen i ti si svećenik - svećenik obitelji - i ti si onaj čija je dužnost moliti pred Bogom za svoju ženu i djecu, isto kao što svećenik moli Boga za nas pred Oltarom.

Svi smo pozvani na služenje Bogu. Svi. I svi smo dobili milost odozgor da proslavimo Božje ime. Koliko još jedni od drugih imamo za naučiti braćo moja, dug je put pred nama vidim....

Ми јесмо Црква али немамо и не можемо имати дарове које има свештенство. Мислим да машиш овдје скроз.

Сјећаш се Симона Гатара, е да не би било милионе Симона, а има их зато свештенство са даровима Духа које су примили од Апостола.

Друга ствар зашто НЕ само свештенство него литургијске заједнице? Ако је Црква тијело Христово, а ми удови, и ако један уд страда (болује од шизофреније, има психозу исл.), тај од "одезрезан" од Тијела (Цркве) одубире, трули, распада се са својим "вирусима", АЛИ ако се припоји своме Тијелу, и ако остали удови понесу његово трпљење (моле се за њега и састадавау) у једној литургијској заједниции ту је излечење неминовно. Не у самоме трену, како то људи очекују, али "када се испуни вријеме".

Кажеш да имате "таквих мјеста доста"? Какви су резултати?

Што се тиче поређења са Петром и Јованом не слажем се, осим у оном дијелу како си описао Петра и Јована (донекле). Посебно зато што не може бити више цркава него Црква једна Саборна. Цркава са више догмата не може бити. Сам знаш да су римске папе (епископи) имали кључну ријеч на васељенским Саборима, а да су након раскола папе опет газиле одлуке Сабора.  А што се католичке цркве тиче, то знаш и сам, да је "мистика", благодатно искуство (Св. Јустин НОви) далеко веће у Православљу. Мислим да је тога и РКцрква свјесна, и да полако запада у ћорсокак те увиђа да јој је неопходно Правослаље.

Но није добро да овдје идемо на те теме зар не? Причамо у психички обољелим људима, и држимо се тога.

Ако имаш искуства из ваших самостана или другдје изнеси.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

Već sam rekao ranije, preporučljivo je da ipak bude svećenik ali ako je nužda može i provjereni laik (onaj koji ima dozvolu lokalnog biskupa).

Ми јесмо Црква али немамо и не можемо имати дарове које има свештенство. Мислим да машиш овдје скроз.

Ne slažem se.

Darovi Duha nisu ograničeni samo na svećenstvo. Svećenici imaju ovlast da razrješuju grijehe, vode euharistiju i sl. ali darove Duha mogu imati svi: i popovi i doktori i prodavačice i vojnici i časne sestre i čistači ulice i konobari i vozači i domaćice..

Кажеш да имате "таквих мјеста доста"? Какви су резултати?

Rezultati su sjajni ALI ima jedna velika kvaka na kojoj mnogi padnu. Dakle, ljudi dođu, obnove se, izlječe, stanu na svoje noge i onda opet udare po starom načinu života...

To tako ne ide, mora se održavati što si postigao (ići na svetu misu svaku nedjelju, pričeščivati se bar svakih 8 dana, ispovijedati se bar 2 do 3 puta na mjesec i sl.)

Што се тиче поређења са Петром и Јованом не слажем се, осим у оном дијелу како си описао Петра и Јована (донекле). Посебно зато што не може бити више цркава него Црква једна Саборна. Цркава са више догмата не може бити. Сам знаш да су римске папе (епископи) имали кључну ријеч на васељенским Саборима, а да су након раскола папе опет газиле одлуке Сабора.  А што се католичке цркве тиче, то знаш и сам, да је "мистика", благодатно искуство (Св. Јустин НОви) далеко веће у Православљу. Мислим да је тога и РКцрква свјесна, и да полако запада у ћорсокак те увиђа да јој је неопходно Правослаље.

Dobri moj brate u Kristu, ne čitaš dobro moje postove ili jednostavno ignoriraš i okrećeš kako tebi odgovara...

Ne govorim da imaju dvije crkve već slikovito uzevši Petra i Ivana pokazujem da imaju dvije struje, dvije prirode - dvije dimenzije unutar Crkve. Ona Petrova i ona Ivanova. Svećenici realisti i svećenici karizmatici.

To što uvijek sve završi na trambunjanjima oko raskola ili koja je crkva prava a koja heretička, to ovdje nije priča. Ako vam je lakše da ste vi prvi i pravi, istinski - neka vam bude, neću filozofirati oko toga niti me briga ali nemoj da svaki post na ovom forumu završi na podcjenjivanju RKC? Da li si tako liječite komplekse?

Kažeš da ste nam neophodni? Prijatelju, vi nama ni ne trebate. Jedino kao graničari prema Turskoj i Kini.

Nisam ni ja tu došao jer mi nešto treba ili jer vi "čuvate tajnu" ili ste "odabrani narod". Sve što mi Katolička vjera pruža Pravoslavlje nema ni 10%.

Ако имаш искуства из ваших самостана или другдје изнеси.

Za ovo ne bi bio dovoljan ovaj cijeli forum da sad krenem pisati.

Подели на овим сајтовима

Dobri moj brate u Kristu, ne čitaš dobro moje postove ili jednostavno ignoriraš i okrećeš kako tebi odgovara...

Ne govorim da imaju dvije crkve već slikovito uzevši Petra i Ivana pokazujem da imaju dvije struje, dvije prirode - dvije dimenzije unutar Crkve. Ona Petrova i ona Ivanova. Svećenici realisti i svećenici karizmatici.

Слажем се, схватио сам као цркве али због твога "РКцрква је ту нашла набољи баланс" и онда сипоменуо протестате - небитно.

To što uvijek sve završi na trambunjanjima oko raskola ili koja je crkva prava a koja heretička, to ovdje nije priča. Ako vam je lakše da ste vi prvi i pravi, istinski - neka vam bude, neću filozofirati oko toga niti me briga ali nemoj da svaki post na ovom forumu završi na podcjenjivanju RKC? Da li si tako liječite komplekse?

Ово доле ти ј енепотребно. Немам намјеру да се омаловажавајуће односим према РКцркви, упркос различитим поимањима неких ствари. Ако сам нечим проузроковао да овако пишеш, опрости, ненамјено је.

Питао сам за искуства о изљечењу од тежих обоњења: тзв. шизофреније (мада је то преширок појам и дијагностицирање је различито, овдје ондје); психоза, хроничних психоза итд....ономе гдје психијатрија удара у зид.

СРБИ ИЗУМИРУ БЛУДНИЧЕЋИ

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...