ego Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Агапе - Генијалност (проф. др Светислав М. Јарић и проф. др Владета Јеротић) Balthasar, Александрида and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 3 „Ко прими на себе грехе света, постаће истински цар света.” Лао Це, пет векова пре Христа Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@Balthasar, Sviđa mi se post o genijalnosti i ludilu. Meni je, što se toga tiče, mnogo zanimljiv A.Rotenberg. Clio je izdala "Kretivnost i ludilo", a ima i njegovih članaka na netu... Mislim da je ono što odvaja genija od lude osobe izuzetno dobro testiranje realnosti. Genije može da "prelazi" granicu realnog, da ide u iracionalno, ali je isto tako sposoban da se vrati. Osoba koja pati od shizofrenije ne može, prilikom šuba je "zaglavljena" u svom svetu. A ako je neko kreativan i ima SCH, to je uprokos bolesti, ne zahvaljujući njoj. Slikarska dela osoba sa SCH su siromašna detaljima, a u tokom vremena se gubi forma slike. Problem je što SCH bukvalno erodira razne funkcije ličnosti, kao i samu ličnost; što više prolazi vreme, ličnost je praznija i siromašnija, i sve manje u mogućnosti da ostvari smislen odnos. Naravno, ovo nije slučaj kod svakog; upoznala sam ljude koji pate od SCH, a neverovatni su i vrlo inspirativni... Stvarno izuzetne osobe... Isto, čitala sam neku studiju, sad ne mogu da se setim koju, da je u porodicama osoba sa SCH statistički značajno veći broj osoba koje se mogu smatrati kreativnim; moraću da iskopam te tekstove sa starog kompa. Takođe, imam na starom kompu fotografije slikarskih radova sa radionice "Likovna umetnost kroz vekove" koju smo vodile koleginica i ja u Padinskoj Skeli, na neuropsihijatriji, pre 5-6 godina, ali i neke slike koje su radili pojedinci iz Skele koji su voleli slikarstvo ili su bili slikari. Ima zaista divnih radova... Balthasar and Александрида је реаговао/ла на ово 2 "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Balthasar Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 @@DankaM, Искрено, нисам одушевљен Ротенбергом, читао сам га и нешто ми то не пије воду баш у свим елементима. Но, као што рекох већ, мој пост је само мишљење, далеко од тога да мислим да је тачно, тако да бих волео да људи овде изнесу и своја мишљења како о теми уопште, тако и о мом посту... Ημεῖς δὲ πάντες ἀνaκεκaλυμμένῳ προσώπῳ τὴν δόξaν Κυρίου κaτοπτριζόμενοι τὴν aὐτὴν εἰκόνa μετaμορφούμεθa ἀπὸ δόξης εἰς δόξaν, κaθάπερ ἀπὸ Κυρίου Πνεύμaτος. (B Κορινθίους 3:18) Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Александрида Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Odlično DankaM, ako budeš bila u mogućnosti, sve što pronađeš, ubaci ovde na temu. To će biti veliki doprinos istoj, a nama vrlo interesantno Balthasar је реаговао/ла на ово 1 Nije važno da li te vole - važno je da ti voliš! Starac Porfirije Kavsokalivit Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Септембар 17, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 17, 2012 Nekoliko stvari mi tu nije jasno. Kakva je razlika između Alzhajmerove bolesti, Parkinsonove bolesti i šizofrenije? Šta ako je osnovni uzrok šizofrenije ipak organski? Čitajući Dostojevskog nisam mogao neprimetiti prečesto isticanje da određena duševna stanja mogu uticati na razvoj određene telesne bolesti. Kod njega ima puno takvih primera. On sam je dosta uticao na Frojda pa je otuda takva ideja ušla u modernu psihologiju. On sam je bio epileptičar (ili nešto slično). Poznata je veza između epilepsije i religioznosti, e sad, da li je u tom slučaju preneglašena religioznost (sklonost religioznim pitanjima ili čak nekakvi duboki uvidi koji se graniče sa vizijama i otkrovenjima) uslovila nastanak epilepsije ili je obratno? Kod Ničea je za mene stanje jasno, vrlo krhkog zdravlja, sa predispozicijom za šizofreniju, on bi oboleo bilo čim da se bavio u životu, čak i da nije bio filozof, da je bio recimo teolog, ili poljoprivrednik... jedno je sigurno u svakom slučaju bi zadržao istu crtu u ponašanju, u odlučivanju bi uvek naginjao jednom itd... To su sve čudne bolesti, malo znamo o njima, ne treba ih mistifikovati zato. Imam druga šizofrenika koji često dolazi do mene i malo ga posmatram. Nema tu ničega lepog ni uzvišenog u toj bolesti, niti mu išta od toga za bilo šta koristi. To je greška jedna i ništa više. Lepa mi je definicija jedne žene neurologa koja se bavila uzrocima ove bolesti jer je njen brat bolovao od nje. Rekla je da se kod tih ljudi mešaju stvarnost i mašta, ne postoji ono što ih jasno razdvaja. Ovo je stvar koja najbolje objašnjava vizije, halucinacije itd. Naime svi mi to radimo kada maštamo, imamo "sulude" ideje, ali ih uvek jasno razlikujemo od stvarnosti koja nas okružuje, e pa šizofrenici to ne mogu. Naravno budući da predstavlja polagano propadanje mozga tu se vremenom javljaju i drugi simptomi. Zar stvarno mislite da određeni obrazac ponašanja koji bi neki čovek pratio može dovesti do bilo kakva ozbiljne psihičke bolesti? Jako cenim Dostojevskog, ali čitajući ga u zadnje vreme, često sebi postavljam ovo pitanje. On je očito smatrao da je to sasvim moguće. sqny and Срђан Шијакињић је реаговао/ла на ово 2 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Šta ako je osnovni uzrok šizofrenije ipak organski? Ja lično mislim da jeste, da je SCH bolest mozga, a nisam nekako iz postova videla da ovde neko smatra drugačije... Ima raznih teorija, doduše, ali teško je genetiku i organski supstrat dovesti u pitanje. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
sqny Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Imam druga šizofrenika koji često dolazi do mene i malo ga posmatram. Nema tu ničega lepog ni uzvišenog u toj bolesti, niti mu išta od toga za bilo šta koristi. To je greška jedna i ništa više. Ovo je i moje iskustvo The mark of the immature man is that he wants to die nobly for a cause, while the mark of the mature man is that he wants to live humbly for one In the absence of science, opinion prevails Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Imao sam jednog decka u klubu . Tragedija , nema drugog nacina da se ova bolest opise .A decko mlad i izuzetno inteligentan , nacitan ,samo sto i pored sve terapije tesko drzi bolest pod kontrolom jer su ga na zalost nekoliko godina lecili pogresno. Znam i jednog coveka iz mog mestaza koga do skoro nisam ni zao da je bolestan , otkrili su na vreme o cemu se radi i odmah dali odgovarajucu tarapiju i on potpuno normalno funkcionise , skolovao se , radi , ozenio se ... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 verovatno je taj metabolizam proteina u pitanju, nešto oko toga... čitao sam nešto o upotrebi glutena i učestalosti šizofrenije, nešto kao neko malo istraživanje, uspoređivanje, ail ništa veliko (navodno možda bi gluten imao neke veze s tim). Doduše postoje bolesti gde se ne sme koristiti gluten. Žitarice i nisu naša prirodna hrana (kao recimo voće i povrće), one su se morale prvo kultivisati, zatim se moraju termički obrađivati itd... Mada ovo recimo, da li određena ponašanja ili situacije u kojima se čovek nalazi mogu izazvati ovu bolest? Može li se isprovocirati šizofrenija izvana kod potpuno zdrave osobe? Hemijski može, ako se poveća nivo dopamina u mozgu, ali može li ikako drugačije? zuti car је реаговао/ла на ово 1 "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Hemijski može, ako se poveća nivo dopamina u mozgu, ali može li ikako drugačije? Dugotrajnom upotrebom narkotika .U Australiji je radjeno istrazivanje da uzivaoci marihuane 60% slucajeva cesce oboljevaju od ove bolesti, halucinogene droge pre ili kasnije sigurno vode u bolest . Kod dece shizofrenija se moze izazvati konstatnim slanjem oprecnih poruka od strane roditelja Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sir Oliver Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Pa to je hemijski, narkotici podižu nivo dopamina, a što se tiče ovog drugog mislim da to nije istina, to je bilo psihološko objašnjenje šizofrenije ali se pokazalo kao netačno. "Sad je tren velikih odluka! Bolje živjeti 100 godina kao milijunaš, nego 7 dana u bijedi!" Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
zuti car Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Pa to je hemijski, narkotici podižu nivo dopamina, a što se tiče ovog drugog mislim da to nije istina, to je bilo psihološko objašnjenje šizofrenije ali se pokazalo kao netačno. Stric mi je psihijatar kao i jedna dobra priajteljica pa sam se malo raspitivao . Ne uticu svi narkotici na nivo dopamina . Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Angelus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 Одлично подкријепљено литературом,али важно је и то колико од нас људи знамо да такво нешто препознамо,мада знамо и то да постоји душевни дефицит здравља у виду поремећаја,сметње,а касније све то ако се не третира правовремено прелази у болест.Друго је генетска предиспозиција и неке новонастале сметње понашања,девијације итд.Да ли је неко од вас видио клиничку шизофренију,...знате много људи имају једну патолошку стигму о томе,јер су неуки и није лако донијети такву компликовану дијагнозу,анамнеза је оскудна понекад,треба времена,итд.то је за обичан свијет лудило,како га зову.Н е треба журити,прави клиничар послије дужег времена посматрања даје своје оцјене.Ако сте поставили тему за дискусију,важно је и то како је обични човјек може препознати,како помоћи сваком човјеку у било којем проблему,на неки начин човјек који је у вјери он другачије приступа оваквим проблемима,или било којим,знамо на шта нас упућују ријечи Јеванђеља,а пошто је ово форум са првенствено теолошким темељима,добро би било повезивати вјеру,која је стуб сваког бића,кад год се она пројави,дакле да помогнемо људима који имају проблем са психом,са функционисањем у свакодневним искушењима,на начин да их истински помогнемо,а посебно акценат на практичан третман медикаментозне терапије и психотерапијског приступа.Знате,имамо много научника,говоранције,али пракса је веома са слабим резултатима,видим то свакога дана,јер апотеке су пуне као самопослуге,није то добро,види се велики промашај у многим стварима,знам љекар лијечи,али само Бог оздрављује,а 99 може се рећи посто све је психосоматика,колико год се неко слаже или не. Шта је у корјену свега,...није све како пише у литератури,Фројд јесте емпиријски доказао много што-шта,али има пропуста невиђених,наиме има ствари које немају везе са стварним животом,са бићем човјека,са душом,итд.да не причамо о превенцији менталног здравља,а ако желите можемо даље? Господ је највећи васпитач за све и ја се тога дефинитивно држим и идем тим путем,а наравно кад је потребно и медицина,као и све уосталом каже своје и добро дође,а видим многе несрећне људе,стављене у болесничке кревете,са дијагнозама иха хај,са терапијом која би и међеда убила,а 200милиграма лударе таблете то није спас ни пут лијечења...ево само примјера,наишла сам љетос на жену која је бјежала из болнице,боса на улици,нађем је сва избезумљена,она сва као срна у изгубљеном рају,боље рећи стављена на улицу,по својој вољи,каже тукли су је,мокрим пешкиром,дали јој лијекве који су чудо учинили од ње,она се свега уплашила,није имала коме да каже,јер не зна ништа,препознала сам по њеном изразу лица,физиономији,о неким још детаљима које сам уочила какав је болесник и повела је својој кући,умирила,попила је чај,стала је испод иконе Свете Тројице и молила сам се за њу,да је наговорим да се врати у кревет,на миран начин,дуго сам разговарала са њом,један интерни врло поучан разговор,који је више био професионалан,а у бити,ја сам јој само љубав и пажњу дала,све је остало Бог,пристала је и вратила сам је таксијем у кревет,љекари и не знају да је вани,да је могла да погине и ко зна шта,а данас шта је један или два мање,све жури негдје,...то је бит свега,драга браћо и сестре,даље знате све... DankaM је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Angelus Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 п.с.и још нешто знате ви сигурно,али није згорег подсјетити,да никада на своју руку не узимамо било шта од психорегулатора,било антидепресиви,хипнотици,итд.разно-разни тако да кажем емоционални лаксативи,да народ боље разумије,кад човјек осјети једну тјескобу,прва ствар која треба урадити и иначе никад ни стопу пружити са кревета да се нисте прекрстили и помолили Богу за сваки дан,да сваки дан почињемо с тим и ријечима Слава Теби Господе за све,јер молитва је чудо,то је посебна храна која је потребна човјеку,кад човјек има такву синовску љубав и тако служи Господу онда је и свако искушење и мука и болест лакша,мада свака болест није погубна,она је и преумљење за човјека,за душу итд.Дакле данас наш народ само крка таблете,нема везе шта и како,чула кона од коне и тако се то преноси једна нецивилизованост у свему,па ето видимо причају неуки и о серотонину и допамину итд.а видимо за једну безазлену бактеријску или можда гљивичну инфекцију трпају се антибиотици,а онда шта ће бити са резистенцијом,то нико не мисли,јер уби нас незнање,кажу свети. Тако фармацеути ординирају лијекове,била сам тога свједок више пута...вјерујем и ви,дакле опрез са дијагнозом и са лијековима на своју руку,златно правило три пута гледај,а једном сијеци и не износимо све на пијацу како каже наш духовни тврдошки цвијет,а знамо која је то пијаца под знацима навода. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DankaM Написано Септембар 18, 2012 Пријави Подели Написано Септембар 18, 2012 @@Sir Oliver, Hm, našla sam ovo: http://ajp.psychiatr...r...id=175949 Tu se hiperdopaminergično stanje mozga dovodi u vezu sa simptomima SCH, sa sumanutim idejama i halucinacijama. Normalan nivo dopamina utiče na perceptivnu "filtraciju", te mi zanemarujemo neke nebitne detalje u okolini, tj. ne pridajemo značaj nekim stimulusima tipa buka na ulici, ili nešto što vidimo krajičkom oka, i dr. E sad, kad je nivo dopamina povišen, mi te nevažne stimuluse uzimamo u obzir, i pridajemo im značaj i uticaj na naše ponašanje (stimulusi mogu dolaziti iz spoljašnje sredine, ali i iz našeg organizma, bića, šta god da nazivamo unutrašnjim). Oni postaju salijentni, istaknuti, i kao takvi, podložni su svakojakom tumačenju. Ako uzmemo u obzir da pri pojačanom lučenju stvaranju dopamina, takav osećaj je stalno prisutan. Sad, i gospo'n Kapur kaže da se ovom hipotezom objašnjava samo psihotično-u-Sch. A i da se izvesnim supstancama mogu izazvati Sch-like simptomi. Ali ne možemo reći da ovi ljude pate od Sch. Nedostaje ono "osiromašenje" ličnosti i negativni simptomi koji su, po mom mišljenju, ono najtragičnije kod ove bolesti. "We are such stuffAs dreams are made on; and our little lifeIs rounded with a sleep." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука