Jump to content

„ОПТИМИСТИЧКО БОГОСЛОВЉЕ“- Апoкатастаза

Оцени ову тему

Guest свештеник Иван

Препоручена порука

Bože daj mi rak da patim kao i ostali ljudi,Bože ako ne spasiš brata nemoj ni mene itd...

Nema tru parafraze ti ljudi su to govorili iz dubine srca i duše.

Bože ako ne spasiš sve ljude nemoj ni mene spasiti,kaže svetac 0102_laugh

Биће да има разлике...

Али и даље није под наводницима. Јел то цитат ил није?

Подели на овим сајтовима

cekajte bre pa David je lepo objasnio pozadinu takve izjave, rec je o ljudima ozarenim Ljubavlju Bozijom, dakle u nima je ista ona/onolika ljubav koju i sami Bog ima prema svakom (ama bas svakom) coveku (iz tog razloga, iz te Ljubavi se i ovaplotio). medjutim jedno je Bozanska Ljubav prema svojoj Tvorevini ali je sasvim drugo sto ta Tvorevina ne zeli tu Ljubav, u tome je stvar i zato je apokatastaza vrlo problematicna. ili kako je Nikola lepo rekao sve je u zavisnosti od slobode (koja je apsolutna), nju Bog, jednom davsi nam je, nece je pogaziti (nemoze je pogaziti)

drugo predaleko ste otisli sa tim dal demon ulazi ili ne ulazi i ako Bog nekog ocisti onda demon nece uci....itd, nema tu nikakvih ¨zainteresovanih strana¨ (kao: Bog, Covek, demon, Andjeo cuver...), sve se to odigrava u Licnosti, u onome sto mi (¨realno¨ bendoff ) jesmo. Licno mislim da Spasenje visi samo o jednom koliko smo uzrasli u meru rasta Hristovog i to je to, mozda malo brutalno ali posteno, s tim sto ta mera rasta Hristovog nemora biti savrsena kopija Hrista. npr: mislim da ce se ogroman broj zenskog roda spasiti samim tim sto su bile majke. zasto? zato sto i pored svih mana koje neka zena moze imati (srebroljublje, zavist, pakost....) pronacice se u njoj jedna veoma znacajna crta licnosti koja je crta Hristove licnosti, naime u svom zemnom zivotu barem jedno bice je volela svim svojim srcem dusom i telom (svoje dete), i t.sl. (sto moze liciti na apokatastazu ali ustvari nije)

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

medjutim jedno je Bozanska Ljubav prema svojoj Tvorevini ali je sasvim drugo sto ta Tvorevina ne zeli tu Ljubav, u tome je stvar i zato je apokatastaza vrlo problematicna.

Значи Бог ће спасити све оне који желе. Они који не желе, наравно, неће? Неће никога спасити на силу?  7896634

...сазидаћу Цркву своју, и врата пакла неће је надвладати...

Подели на овим сајтовима

medjutim jedno je Bozanska Ljubav prema svojoj Tvorevini ali je sasvim drugo sto ta Tvorevina ne zeli tu Ljubav, u tome je stvar i zato je apokatastaza vrlo problematicna.

Значи Бог ће спасити све оне који желе. Они који не желе, наравно, неће? Неће никога спасити на силу?  :drugarstvo:

joj kako da se izrazim....aj ovako samo razmislja o znacenju glagola ¨Biti¨, nadam se da ces razumeti smisao onoga sto sam u citirano hteo reci.

Everyone’s got a plan until they get hit.

Подели на овим сајтовима

Bog je Ljubav, ali nije hipik... dada

Hohoho ... evo reci za poster  greengrin

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Флоровски о апокатастази:

Апокатастасис природе неће укинути слободу воље. Воља не може бити измењена принудно, она мора да се покрене "узрочно кроз слободу", да се изнутра покрене љубављу. То је поимао св. Григорије из Ниссе.

Код преп. Максима Исповедника срећемо ново тумачење апокатасиса. Свеколика природа бића васпостављена. Но, угушене душе ће и у самом созерцању Божанства остати непокретне. То је тајанствено и непојмиво, и за разумско расуђивање неубедиво. Али убедиво је за срце које воли. Јер љубав јесте искључиво у узајамној слободи.

У васкрсењу се обнавља целовитост творевине. Али грех и зло имају своје седиште у вољи.

Јелинско сазнање је одатле извукло закључак о непостојаности зла које мора само по себи да се расеје због унутрашње немоћи. Напротив, хришћански опит сведочи о недомисливој учмалости и тврдоглавости воље. Упорни (непокајани) грех ће и приликом свеопштег васкрсења остати неисцељен. Али за грех који смо се покајали отпушта се у тренутку.

Благодат исцељује вољу једино у тајни слободе.

Црква је Живот, стр. 302-303

Подели на овим сајтовима

I gde ovde Florovski podrzava apokatastazu (ako si ga za to citirao)?

Naravno, ako pod apokatastazom podrazumevamo istu stvar, jer kod tvog pisanja vise uospte nisam siguran sta `oces da kazes...

dada

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Bog je Ljubav, ali nije hipik... dada

Hohoho ... evo reci za poster  dada

womens

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

...spasice se svi oni koji to zele,i koji u ovom vjeku izgrade svoj odnos sa Hristom...inace,mislim da ce tada bas svako da pozeli spasenje,ali nece biti moguce onima koji u ovom vjeku nisu pristali na obozenje,ne zato sto im Bog to nece dozvoliti vec zato sto to nece biti moguce,kako da budu nesto sto nisu,i sto nece...

''govorim tiho i nosim psa sa sobom'' :)

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...