Jump to content

Атеизам и еволуционизам

Guest Alefshin

Препоручена порука

• Гости

Почећу од одличног документарца Expelled No Intelligence Allowed кога сам већ више пута помињао. У истоме познати амерички новинар и глумац Бен Стајн интервјуише најпознатије заступнике еволуционизма и интелигентног дизајна( није исто што и креационисти)

Постављена слика

Ево појединих изјава највиђенијих заступника ТЕ:

Richard Dawkins

Постављена слика

`Borba oko evolucije je samo okršaj u mnogo vecem ratu.`

`Ja sam ateist s poštovanjem do judeo-kršcanskog Boga buduci da nema ni trunke dokaza u korist judeo-kršcanskog Boga.`

`Mislim da je Bog kao bajke, andeli, hobgolbins i drugi.`

`Ako bi me pozvali kao svjedoka, a odvjetnik bi rekao, ''Dr. Dawkins, da li su vaša vjerovanja u evoluciju da li su vas vaša istraživanja o evoluciji dovela do ateizma? Morao bih reci da jesu. I to bila najgora moguca stvar koju bi morao reci kako bih dobio slucaj. Tako su ljudi poput mene loše vijesti za znanstveni lobi,evolucijski lobi. Usput,ja sam više iskren i pošten u ovom intervjuu od vecine ljudi u ovom polju.`

`A kad sam otkrio evoluciju, kad sam otkrio darwinizam, tad sam shvatio da ovo divno elegantano, iznenadno elegantno objašnjenje koje nisam baš razumio u pocetku, ali kad sam ga razumio, tad sam konacno ubio moju preostalu vjeru.`

Daniel Dennett

Постављена слика

`Znanost nema koristi od hipoteze o Bogu.`

Peter Atkins

Постављена слика

`Religija, mislim da je u osnovi samo fantazija. U potpunosti prazna bilo kojeg objašnjavajuceg sadržaja... I zla je,naravno.`

P.Z.Myers

Постављена слика

`I ako odvojite eticku poruku od religije, što vam preostaje? Imate puno bajki, tocno?`

`Religija je ideja koja daje ljudima udobnost, i ne želimo im je oduzeti. To je kao pletenje. Ljudi vole plesti. Necemo im oduzeti njihove igle za pletenje. Necemo im oduzeti njihove crkve. Ali ono što trebamo napraviti je staviti je na mjesto gdje je religija tretirana na razini na kojoj bi trebala biti tretirana. To je, nešto zabavno da se ljudi druže i naprave što za vikend a ne utjece na njihov život kao što je to bilo do sada.`

`Velika znanstvena pismenost, koja ce dovesti do nestajanja religije, i onda cemo dobiti ove pozitivne povratne mehanizme gdje, kako religija polako nestaje, dobivamo sve više i više znanosti koja bi je nadomjestila. I to ce sve više i više zamjeniti religiju, koja ce dozvoljavati sve više i više znanosti, i na kraju cemo doci do tocke gdje je religija zauzela primjereno mjesto kao prilog, umjesto glavnog jela.`

Има још тога, али мислим да је ово репрезентативно-наравно, поменути заступници ТЕ под религијама подразумевају све постојеће религије, што укључују наравно и хришћанство, као и православље. За њих је то `све исто`.

Подели на овим сајтовима

• Одговори 264
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

• Гости

Ево још неких занимљивих изјава из документарца:

Др Пол Нелсон, заступник ИД:

Постављена слика

`Ovo pitanje je napunjeno svim vrstama politicke prtljage, ali jedan na jedan na znanstvenom sastanku nakon trece ili cetvrte pive, moje iskustvo je bilo da ce puno evolucijskih biologa reci, ''da, ova teorije ima mnogo problema''.`

Dr Michael Ruse, неодарвиниста

Постављена слика

Дијалог између Бена Стајна и Русеа о абиогенези( настанку прве живе ћелије), па просудите сами:

BS: Istaknuti darwnist Michael Ruse pokušao mi je jednu od njih objasniti. Nije se šalio... Kako smo došli od neorganskog svijeta do svijeta celija?

MR: Pa, jedna popularna teorija je da je život zapoceo na poledinama kristala. Molekule (piggybacked) se formiraju na poledinu kristala,i to je dovelo do više i više kompleksnijih ...Ali naravno dobra stvar oko kristal je ta da svako malo dobivaš greške--mutacije--i to otvara put prirodnom odabiru

BS: Ali--ali na jednom nije bilo žive tvari, a tada je nastala bila živa tvar. Kako ste to dogodilo?

MR: Pa, to je ono--što sam vam upravo rekao. Ne vidim razlog da ne bi otišli od vrlo jednostavnog do više i više kompliciranijeg, do više i više kompliciranijeg--

BS: Niti ja. Ali ne znam kako doci od blata do živuce celije. To je moje pitanje.

MR: Pa, rekao sam vam. Pokušat cu još jednom.

BS: Mislite da se to dogodilo na poledini kristala.

MR: Na poledini kristala je najmanje jedna hipoteza, da.

BS: Dakle to je vaša teorija, i mislite da je vjerojatno manje napregnuta od inteligentnog dizajna.

MR: Mislim da jest.

Јесте смешно, али он то озбиљно мисли. Др Русе је један од најактивнијих заступника неодарвинизма-па сад ви видите ко држи све могуће Универзитете на свету када је у питању настанак живота и човека.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Идемо даље...

Ево шта одговара најпознатији светски еволуциониста и атеиста Richard Dawkins на питања о абиогенези( постанак прве ћелије):

Постављена слика

BS: Dakle kako se stvorilo?

RD: Pa, ... Vrlo sporim procesom.

BS: Pa, kako je pocelo?

RD: Nitko ne zna kako je pocelo. Znamo za neku vrstu dogadaja koji se dogodio. Znamo za neku vrstu dogadaja koji se morao dogoditi vezan uz podrijetlo života.

BS: Što je to bilo?

RD: To je bilo podrijetlo prve samorazmnožavajuce molekule.

BS: Dobro, i kako se to dogodilo?

RD: Rekao sam ti, ne znamo.

BS: Dakle nemate ideju kako je pocelo?

RD: Ne, ne. Niti itko drugi. Nitko drugi je nema.

BS: Što mislite da li postoji mogucnost da inteligentni dizajn ima odgovor na neka pitanja u genetici? Ili u evoluciji?

RD: Moglo bi nastati otprilike na sljedeci nacin: Moglo bi biti da se u nekom ranijem vremenu, negdje u svemiru, razvila civilizacija vjerojatno na neki od darwinistickih nacina

do vrlo, vrlo visoke razine tehnologije i formirala oblik života koju su možda posadili na ovaj planet. To je vjerojatnost i to jedna intrigantna vjerojatnost i pretpostavljam da je moguce naci dokaze za to.

Пазите, веровали или не, ово прича најпознатији еволуциониста у свету, шта тек да кажемо за оне мање познате и мање упућене. Ко не верује нека одгледа документарац. Пазите, човек комотно говори о свемирцима-и то је мртав озбиљан 0110_hahaha. За оне које не знају, без абиогенезе тј. без постанка те прве праћелије саме од себе цела ТЕ губи смисао јер је од ње по тој теорији све почело. Да разјасним-они немају појма, по њиховом сопственом признању, ни како је дошло до наводног настанка( и никад неће ни сазнати) те праћелије, а говоре неупућенима и наивнима о томе како је теорија `извесна` и `доказана`. Смешно, али истинито.

Опет, поразмислите и сами. Чак и да је сасвим случајно сама од себе настала прва праћелија која је невероватно комплексан ентитет, она је могла врло брзо да умре, нестане и тиме уништи цео сценарио којим еволуционисти испиру мозак већ, ево, десетинама генерација људи.

Подели на овим сајтовима

• Гости

Документарац почиње са интервјуима неколико научника којима је каријера доведена у питање зато што су на врло скроман начин говорили о интелигентном дизајну износећи научне доказе за исти, а ево шта даље прича аутор филма Бен Стајн:

Постављена слика

Оsim onih znanstvenika koji su bili voljni pojaviti se na kameri, naišli smo na mnogo više onih koji se nisu usudili pokazati svoje lice zbog straha od gubitka posla.

Затим следи анонимни научник у замраченој просторији:

Koristiš pogled na inteligentni dizajn kako bi obavio istraživanje, ali nije ti dozvoljeno da o tome pricaš u javnosti.

I tako definitivno postoji pobuda, ako razmišljaš o tome, za ljude koji ostaju u vecini. Znaš, ''što on to namjerava? Što razmišlja? Da li je on jedan od njih?'' takve stvari. Ako napišem ''inteligentni dizajn'', oni  cuju ''kreacionizam'', oni cuju ''religijska prava'', oni cuju ''teokracija''.

Подели на овим сајтовима

• 3 months later...
  • Гости

Поновићу још једном за оне који су касније дошли на наш форум мишљење једног од водећих научника заступника неодарвинизма који је, наравно, окорели атеиста

Постављена слика

Дијалог између Бена Стајна и Русеа о абиогенези( настанку прве живе ћелије), па просудите сами:

BS: Istaknuti darwnist Michael Ruse pokušao mi je jednu od njih objasniti. Nije se šalio... Kako smo došli od neorganskog svijeta do svijeta celija?

MR: Pa, jedna popularna teorija je da je život zapoceo na poledinama kristala. Molekule (piggybacked) se formiraju na poledinu kristala,i to je dovelo do više i više kompleksnijih ...Ali naravno dobra stvar oko kristal je ta da svako malo dobivaš greške--mutacije--i to otvara put prirodnom odabiru

BS: Ali--ali na jednom nije bilo žive tvari, a tada je nastala bila živa tvar. Kako ste to dogodilo?

MR: Pa, to je ono--što sam vam upravo rekao. Ne vidim razlog da ne bi otišli od vrlo jednostavnog do više i više kompliciranijeg, do više i više kompliciranijeg--

BS: Niti ja. Ali ne znam kako doci od blata do živuce celije. To je moje pitanje.

MR: Pa, rekao sam vam. Pokušat cu još jednom.

BS: Mislite da se to dogodilo na poledini kristala.

MR: Na poledini kristala je najmanje jedna hipoteza, da.

BS: Dakle to je vaša teorija, i mislite da je vjerojatno manje napregnuta od inteligentnog dizajna.

MR: Mislim da jest.

Бен Штајн није никакав креациониста већ новинар који се позабавио мало овом тематиком. Запазите шта овај човек( др Мајкл Русе) прича и заступа о абиогенези, теорији без које било каква теорија о настанку живота губи сваки смисао. Бен Штајн није могао сам да се начуди шта је доминантна `теорија` везана за абиогенезу, а ја додајем да у ово ни дете из вртића не би поверовало. Пазите, `он не види разлог да се то тако није десило`... И сад од тога шта разни такви `не виде разлог` зависи део плана и програма биологије који говори о настанку самога живота?! Да није трагично било би смешно. Још трагичније је што се и неки православни верујући који се баве науком на овај или онај начин поводе за оваквим шарлатанизмом. И они `верују` да је то тачно. Хајде што сами `верују` него би и другима да наметну на силу ово празноверје.

Погледајте Докинса, водећег промотера еволуционизма и, `случајно`, атеизма, шта тек он прича( боље речено лупета). И сад ми `ово` неко намеће као `научно`... Што каже Господ у Јеванђељу `Пустите слепце да воде своје слепце`...

Подели на овим сајтовима

????? ????...

??? ??? ???????? ???????????? ??????? ????????????? ? ??????? Richard Dawkins ?? ?????? ? ??????????( ???????? ???? ??????):

Постављена слика

RD: Nitko ne zna kako je pocelo. Znamo za neku vrstu dogadaja koji se dogodio. Znamo za neku vrstu dogadaja koji se morao dogoditi vezan uz podrijetlo života.

BS: Što mislite da li postoji mogucnost da inteligentni dizajn ima odgovor na neka pitanja u genetici? Ili u evoluciji?

RD: Moglo bi nastati otprilike na sljedeci nacin: Moglo bi biti da se u nekom ranijem vremenu, negdje u svemiru, razvila civilizacija vjerojatno na neki od darwinistickih nacina

do vrlo, vrlo visoke razine tehnologije i formirala oblik života koju su možda posadili na ovaj planet. To je vjerojatnost i to jedna intrigantna vjerojatnost i pretpostavljam da je moguce naci dokaze za to.

??????, ???????? ??? ??, ??? ????? ???????????? ????????????? ? ?????, ??? ??? ?? ?????? ?? ??? ???? ??????? ? ???? ???????. ?? ?? ?????? ???? ??????? ????????????. ??????, ????? ??????? ?????? ? ??????????-? ?? ?? ????? ??????? 0110_hahaha. ?? ??? ???? ?? ?????, ??? ?????????? ??. ??? ???????? ?? ???? ????????? ???? ?? ???? ???? ?? ???? ?????? ??? ?? ?? ?? ?? ??? ??????? ??? ??????. ?? ?????????-??? ?????? ?????, ?? ??????? ?????????? ????????, ?? ???? ?? ????? ?? ???????? ????????( ? ????? ???? ?? ???????) ?? ?????????, ? ?????? ??????????? ? ???????? ? ???? ???? ?? ??????? `???????` ? `????????`. ??????, ??? ????????.

????, ???????????? ? ????. ??? ? ?? ?? ?????? ???????? ???? ?? ???? ??????? ???? ????????? ???? ?? ??????????? ?????????? ???????, ??? ?? ????? ???? ???? ?? ????, ??????? ? ???? ?????? ??? ???????? ????? ????????????? ?????? ????? ???, ???, ?????????? ?????????? ????.

???? ?? ???, ???? ???? ?????, ????? ?? ??? ?????....?????????????????? ?????? ?????? ????? ????? ????? ? ?????????. 0202_238

????? ????????? ??? ?? ???? ?????????, ? ????? ????? ?????? ?? ?? ???? ?????? ??????. ?? ???? ?????????????????? ?????? ???? ????????? ? ?? ????? ?? ?????. ?????????

????? ??? ?????.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

????? ????...

??? ??? ???????? ???????????? ??????? ????????????? ? ??????? Richard Dawkins ?? ?????? ? ??????????( ???????? ???? ??????):

Постављена слика

??????, ???????? ??? ??, ??? ????? ???????????? ????????????? ? ?????, ??? ??? ?? ?????? ?? ??? ???? ??????? ? ???? ???????. ?? ?? ?????? ???? ??????? ????????????. ??????, ????? ??????? ?????? ? ??????????-? ?? ?? ????? ??????? 0110_hahaha. ?? ??? ???? ?? ?????, ??? ?????????? ??. ??? ???????? ?? ???? ????????? ???? ?? ???? ???? ?? ???? ?????? ??? ?? ?? ?? ?? ??? ??????? ??? ??????. ?? ?????????-??? ?????? ?????, ?? ??????? ?????????? ????????, ?? ???? ?? ????? ?? ???????? ????????( ? ????? ???? ?? ???????) ?? ?????????, ? ?????? ??????????? ? ???????? ? ???? ???? ?? ??????? `???????` ? `????????`. ??????, ??? ????????.

????, ???????????? ? ????. ??? ? ?? ?? ?????? ???????? ???? ?? ???? ??????? ???? ????????? ???? ?? ??????????? ?????????? ???????, ??? ?? ????? ???? ???? ?? ????, ??????? ? ???? ?????? ??? ???????? ????? ????????????? ?????? ????? ???, ???, ?????????? ?????????? ????.

???? ?? ???, ???? ???? ?????, ????? ?? ??? ?????....?????????????????? ?????? ?????? ????? ????? ????? ? ?????????. 0202_238

????? ????????? ??? ?? ???? ?????????, ? ????? ????? ?????? ?? ?? ???? ?????? ??????. ?? ???? ?????????????????? ?????? ???? ????????? ? ?? ????? ?? ?????. ?????????

????? ??? ?????.

Da si odvojio vremena da pogledas ova dva video ne bi trosio snagu da pises ovo.

Mesas Evoluciju i Abiogenezu. I opet se mesaju ontoloska pitanja o Bogu i tvorcu i Metodoloska o mehanizmima razvijanja zivota. Sve unakrsno raditi.

Подели на овим сајтовима

Da si odvojio vremena da pogledas ova dva video ne bi trosio snagu da pises ovo.

Mesas Evoluciju i Abiogenezu. I opet se mesaju ontoloska pitanja o Bogu i tvorcu i Metodoloska o mehanizmima razvijanja zivota. Sve unakrsno raditi.

Ма знам за тај концепт. "Зна" се све до човековог наводног човеколиког предака и тиме се бави еволуција, а прије тога је је била амеба на почетку и ето је већ абиогенеза и ту се ништа не зна. Извини брале у пироди се све зна почев од корена. Звучиш ми као неко ко каже имам дрво које добро рађа, ли хвали му корен, али не знам у корена!! Имам кућу добру и чврсту, али немам темеља. Код вас то све нешто наопачке...природу је Бог другачије постројио, са смислом, а не бесмислом.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

?? ???? ?? ??? ???????. "???" ?? ??? ?? ????????? ???????? ??????????? ??????? ? ???? ?? ???? ?????????, ? ????? ???? ?? ?? ???? ????? ?? ??????? ? ??? ?? ??? ?????????? ? ?? ?? ????? ?? ???. ?????? ????? ? ?????? ?? ??? ??? ????? ?? ??????. ?????? ?? ??? ???? ?? ???? ???? ???? ???? ????? ????, ?? ????? ?? ?????, ??? ?? ???? ? ??????!! ???? ???? ????? ? ??????, ??? ????? ??????. ??? ??? ?? ??? ????? ????????...??????? ?? ??? ????????? ?????????, ?? ???????, ? ?? ?????????.

Ne, brale. Ne zne se nista samo po sebi u prirodi. Da je tako ne bi nam bio potreban naucni metod.

Kad vec pravis te zidarske analogije sa evolucijom dozvoli da ti opisem punu sliku relacije abiogeneza-evolucija koliko se to moze. Evolucija se bavi samo kucom. Dakle od cega su cigle, pod kojim uglom su grede, gde ulazi elektro instalacija i tom slicno. A abiogeneza se bavi sa time koje alate ke zidar upotrebio da od sirovine elemente potrebne za gradju. Mozda ti nije jasno posto zidanje nema bas puno slicnosti sa evolucijom ali eto bar da vidis da se bave razlicim pojavama. Evolucija je uzrok mehaniama koje vidimo svaki dan. O njoj niko ozbiljan ne diskutuje vise.

Подели на овим сајтовима

nauku zloupotrebljavaju i kreacionisti i bogoborni ateisti

istina ne zanima ni jedne ni druge i služe se svakakvim lažima da bi obmanuli narod

I kakva je tvoja ideja? Sta bi trebalo uvesti u filozofiju nauke da bogoborni ateisiti i kreacninisti ne

mogu da je zloupotrebljavaju?

Подели на овим сајтовима

?? ???? ?? ??? ???????. "???" ?? ??? ?? ????????? ???????? ??????????? ??????? ? ???? ?? ???? ?????????, ? ????? ???? ?? ?? ???? ????? ?? ??????? ? ??? ?? ??? ?????????? ? ?? ?? ????? ?? ???. ?????? ????? ? ?????? ?? ??? ??? ????? ?? ??????. ?????? ?? ??? ???? ?? ???? ???? ???? ???? ????? ????, ?? ????? ?? ?????, ??? ?? ???? ? ??????!! ???? ???? ????? ? ??????, ??? ????? ??????. ??? ??? ?? ??? ????? ????????...??????? ?? ??? ????????? ?????????, ?? ???????, ? ?? ?????????.

Ne, brale. Ne zne se nista samo po sebi u prirodi. Da je tako ne bi nam bio potreban naucni metod.

Kad vec pravis te zidarske analogije sa evolucijom dozvoli da ti opisem punu sliku relacije abiogeneza-evolucija koliko se to moze. Evolucija se bavi samo kucom. Dakle od cega su cigle, pod kojim uglom su grede, gde ulazi elektro instalacija i tom slicno. A abiogeneza se bavi sa time koje alate ke zidar upotrebio da od sirovine elemente potrebne za gradju. Mozda ti nije jasno posto zidanje nema bas puno slicnosti sa evolucijom ali eto bar da vidis da se bave razlicim pojavama. Evolucija je uzrok mehaniama koje vidimo svaki dan. O njoj niko ozbiljan ne diskutuje vise.

? ????? ??? ?? ??? ?????? ?? ????????? ????????????. ????? ????????? ?? ????? ? ???? ?????? ?????? ?????, ?????,  ????, ?? ????????, ???? ?? ??? ?? ????????, ????????????, ??? ?? ????????? ???????, ?????????, ???????? ???????????.... ????????? ????????? ?? ???? ?? ???? ???????? ???? ?? ?????? "?????????". ???? ?? ? ?????? ??????????, ?????? ????? ????, ??? ????????? ???????? ?????????. ?????? ???? ?? ????? ????????????? ?? ?????????, ????? ???????????? ????? ? ???? ?????? ?? ?? ?????? ??????? ????????? ???? ?????????????? ???? ?????? ???? ?????????, ? ???? ????? ????? ?????????????? ??????? ?? ?????? ???? ??????? ??????????????? ????? ???????? ????????? ????. ???? ????????? ?????? ???? ???? ????????? ??? ? ??????? ???? ?? ??????? ????? ?????? ?? ?? ???? ???????? ???? ?? ??? ???? ???? ?? ???? ???? ?????????. ?????? ?? ??? ???? ??? ??????? ?? ????????? ???? ???????? ??? ???????? ?????????? ? ???? ?? ?? ???????. ????? ??? ???? ??? ???????? ?????????? ?? ??????? ??????, ??? ?? ?? ??? ???????? ???????. ??????????? ?????????? ???? ???, ??? ?????? ?????????, ??? ????????? ????? ?????? ??? ?? ????????? ????? ????? ???? ?? ?? ??????? ??????????? ????? ????????? ?? ??? ?? ?? ??? ??? ?? ?????? ??????? ???? ???????? ? ?? ?????? ?? ?????, ? ???? ???????? ????? ?????? ????????? ???? ???? ??????? ???? ?? ???????.

Подели на овим сајтовима

Риба има генетски потенцијал да постане рептил. Промене су мале и постепене од којих свака има одређену селективну предност. Акумулацијом тих малих промена кроз дуго времена долази до значајнијих промена. Ово се може математички пратити и рачунати - колико је времена потребно при данашњој стопи мутација, уз селективну предност у датој средини, да дође до неке веће промене. Прате се тачно одређени гени. И гле чуда, добија се време које је у јако лепој сагласности са геолошким налазима. Немам ништа против да теорија греши, али треба објаснити и ово невероватно поклапање популационе генетике и геологије које не може никако да буде случајност и треба понудити бољу теорију која то исто објашњава. Оно где се често греши је следеће: не може једна риба да постане рептил никада. То теорија еволуције не тврди и бесмислица је тако нешто критиковати. Промене се акумулирају у популацији. Највећи Дарвинов успех није само откриће механизма селекције него управо прелазак на популациони начин размишљања.

Потенцијал за еволуцију није последица случајности, него природна последица малог броја јако елегантних закона природе на којима почива наш Универзум. Биолошка еволуција своју пуну лепоту и смисао добија тек кад се посматра у целини космичке еволуције. О томе је лепо писао проф. Владимир Вукановић у књизи Наука и вера коју је издало Верско добротвољно старатељство Архиепископије београдско-карловачке. Неко може еволуцију да искористи да пропагира атеизам као што ради Докинс. Неко други, опет, у еволуцији види лепоту Божијег стварања, као што чини Френсис Колинс (шеф пројекта који се бави дешифровањем људског генома). Он је написао лепу књигу о томе (у којој, између осталог говори о слабостима креационизма и интелигеннтог дизајна, али и тзв. научног атеизма Докинса и њему сличних). И једно и друго и треће одбацује из научних разлога, али према ИД ипак исказује дозу поштовања.

http://www.amazon.com/Language-God-Scientist-Presents-Evidence/dp/0743286391

И човек не само да није изгубио посао иако јавно говори и пише о вери у Бога него је на челу једног од најважнијих научних пројеката данашњице.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...