Jump to content

Nakon pričešćivanja se uzima nafora, da ili ne?

Препоручена порука

Razne priče i prakse kruže o ponašanju nakon pričešćivanja...

Muka dok dođeš do pričešća...te ne smeš ovo, te ne smeš ono, a onda i kad se pričestiš...

Te nemoj prati zube ceo dan, te nemoj se ni kupati, te što manje pričaj...a sve da bi se izbeglo da čestice (Sveto telo našeg Gospoda) ne izađe slučajno-namerno kroz neki od tih postupaka...

Mene ovom prilikom konkretno zanima za uzimanje nafore... Da li pričešćeni vernik uzima naforu ili ne?

Nekad je bila praksa da ne uzima, međutim sada uglavnom kod nas u Crkvi uzimaju, a opet neki i ne uzimaju. Valdja ostavljeno samim vernicima da bacaju kockicu, pa šta im već ispadne.

Zatim znam za praksu da se pričešćeni ne prekrštavaju i da ne celivaju ikone, zato bar koliko se sećam, jer su se osvetili sa pričešćem i nema potrebe za zakrštavanjem, a ne celivaju se ikone, da ne bi ispao neka od čestica tela Gospodnjeg, koje je tek primljeno...

Sve ostalo što može da spada u ovu temu .... 

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Razne priče i prakse kruže o ponašanju nakon pričešćivanja...

Muka dok dođeš do pričešća...te ne smeš ovo, te ne smeš ono, a onda i kad se pričestiš...

Te nemoj prati zube ceo dan, te nemoj se ni kupati, te što manje pričaj...a sve da bi se izbeglo da čestice (Sveto telo našeg Gospoda) ne izađe slučajno-namerno kroz neki od tih postupaka...

Mene ovom prilikom konkretno zanima za uzimanje nafore... Da li pričešćeni vernik uzima naforu ili ne?

Nekad je bila praksa da ne uzima, međutim sada uglavnom kod nas u Crkvi uzimaju, a opet neki i ne uzimaju. Valdja ostavljeno samim vernicima da bacaju kockicu, pa šta im već ispadne.

Zatim znam za praksu da se pričešćeni ne prekrštavaju i da ne celivaju ikone, zato bar koliko se sećam, jer su se osvetili sa pričešćem i nema potrebe za zakrštavanjem, a ne celivaju se ikone, da ne bi ispao neka od čestica tela Gospodnjeg, koje je tek primljeno...

Sve ostalo što može da spada u ovu temu .... 

Ja uvek uzimam nakon besede (kod nas je beseda na kraju Liturgije) t.j svi uzimaju, dodje kao neka utesna nagrada 0203_cool .

Ovo za prekrstavanjem i celivanjem ikona prvi put cujem.  bleh

http://www.facebook....jovan.cakareski

Love the life you live. Live the life you love. Bob Marley...

Административно уређење Цркава по националном кључу је тумор на телу Православља - Александар

Поштујмо, господо, и Ничеа и Достојевског, поштујмо једнога као пророка Запада, а другога као пророка Истока, поштујмо их због њиховог генија и због њихове племићске искрености и смелости, поштујмо их обојицу - но у одсудном тренутку станимо уз Достојевског!

Подели на овим сајтовима

Код мене увек стоји свештеник са судом за нафору у близини путира и дели људима који су се причестили. 0409_feel А остатак се дели након литургије онима који се нису причестили.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

I ja prvi put cujem za celivanje ikone i prekrstavanje...

A logicno mi je da se posle pricesca ne uzima i nafora... naforu uzimaju svi oni ostali, koji hoce naravno...

0409_feel

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

Узима се нафора после причешћа и то непосредно после самог примања причешћа. Тиме се (па нек је помало и схоластички) осигурава да не дође до опасности да Тело Господње случајно испљујемо, макар и честицу. Ако сте некада држали убрус и видели како све људи примају Причешће (почев од тога да се грозе (!) кашичице, до тога да желе да посрчу садржај...), јасно вам је зашто је добра пракса да се нафора поједе одмах после примања причешћа.

Один монах вошёл в склеп к покойникам и крикнул: "Христос воскресе!" А они ему все хором: "Воистину воскресе!"
--- / -.. --- -- .. -. . --..-- / -- .. ... . .-. . .-. .
http://www.srdjanantic.blogspot.com/

Подели на овим сајтовима

Узима се нафора после причешћа и то непосредно после самог примања причешћа. Тиме се (па нек је помало и схоластички) осигурава да не дође до опасности да Тело Господње случајно испљујемо, макар и честицу. Ако сте некада држали убрус и видели како све људи примају Причешће (почев од тога да се грозе (!) кашичице, до тога да желе да посрчу садржај...), јасно вам је зашто је добра пракса да се нафора поједе одмах после примања причешћа.

Некада не желе да затворе уста свештеник им стави кашичицу у уста,а они као да не желе да затворе уста  0409_feel него ако је могуће да причешће добију без додиривања кашичице.Поготово је практично код мале деце.

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Kod mene se nafora deli odmah posle pricescivanja,a ostatak posle Liturgije.

I ja sam cula da ne treba celivati ikone posle pricesca.

"Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији."

Подели на овим сајтовима

Ja sam razumela da covek pita jel se i posle pricesca uzima nafora, ono kad se deli na kraju ostalim ljudima koji se nisu pricestili...

A vi pricate o nafori uz pricest  4chsmu1

Господе, Ти који гледаш у срце човечије, душу моју очисти од отрова, од мржње, сујете и гордости, од ватре похоте и јарости, избави мене Свемоћни!

Подели на овим сајтовима

Ja sam razumela da covek pita jel se i posle pricesca uzima nafora, ono kad se deli na kraju ostalim ljudima koji se nisu pricestili...

A vi pricate o nafori uz pricest  4chsmu1

Може се узети опет ако остане. ;)

Подели на овим сајтовима

Код мене увек стоји свештеник са судом за нафору у близини путира и дели људима који су се причестили. 0205_whistling А остатак се дели након литургије онима који се нису причестили.

И код нас је исти такав ред.Једино се,после причешћа, не целива рука свештенику који даје нафору..

.а ко се није причестио,па је узима на крају Литургије...тај целива и Крст и руку свештеника.

... Ако сте некада држали убрус и видели како све људи примају Причешће (почев од тога да се грозе (!) кашичице, до тога да желе да посрчу садржај...),

...Некада не желе да затворе уста свештеник им стави кашичицу у уста,а они као да не желе да затворе уста  .smil. него ако је могуће да причешће добију без додиривања кашичице.

0205_whistling

Јоооој...колко је пута до сад наш  свештеник о томе објашњавао,и објашњавао..... 0205_whistling  

Ваистину Воскресе !!!

Подели на овим сајтовима

Код мене увек стоји свештеник са судом за нафору у близини путира и дели људима који су се причестили. 0205_whistling А остатак се дели након литургије онима који се нису причестили.

И код нас је исти такав ред.Једино се,после причешћа, не целива рука свештенику који даје нафору..

.а ко се није причестио,па је узима на крају Литургије...тај целива и Крст и руку свештеника.

... Ако сте некада држали убрус и видели како све људи примају Причешће (почев од тога да се грозе (!) кашичице, до тога да желе да посрчу садржај...),

...Некада не желе да затворе уста свештеник им стави кашичицу у уста,а они као да не желе да затворе уста  0110_hahaha него ако је могуће да причешће добију без додиривања кашичице.

0205_whistling

Јоооој...колко је пута до сад наш  свештеник о томе објашњавао,и објашњавао..... 0110_hahaha  

Ни код нас се не целива рука уз одговор прво поједите нафору,што се тиче самог примања Светих Тајни ипак смо ми Срби тешко ће нам се објаснити. .smil. 0205_whistling

Подели на овим сајтовима

i kod nas se uzima nafora odmah nakon pricesca. A za celivanje ikona i ruke svestenika nakon pricesca sam postavila vec pitanje u temi pitajte svestenika, ali nema nikog da mi odgovori, a jos uvek me muci da li sme ili ne  0442_feel

Вера је моја мисао о Теби, што покреће Тебе, Најеластичнијега, да мисли о мени.

Подели на овим сајтовима

i kod nas se uzima nafora odmah nakon pricesca. A za celivanje ikona i ruke svestenika nakon pricesca sam postavila vec pitanje u temi pitajte svestenika, ali nema nikog da mi odgovori, a jos uvek me muci da li sme ili ne  girl_jumping

Рука се не целива након причешћа као ни иконе тек када се поједе нафора.  0442_feel

Подели на овим сајтовима

Ja pitala naseg dragog Nemanju sa foruma  i on rece kratko i jasno NE, ne celivaju se...   0442_feel

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...