Jump to content

Nakon pričešćivanja se uzima nafora, da ili ne?

Препоручена порука

samo vi mene ispravite i dopunite, ja sam trazeci odgovore saznala to, ne mora da znaci da je tacno  4chsmu1

klinac Сви ми учимо једни од других.  dada

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Мени ово дође некако смешно, али ајде. Најсмешније ми је од свега, да не изађе која честица. Какав пијетизам, из истог Римоцентрична црква не причешћује вином....

Ал ајде....

Нафора није исправан назив, хлеб благодарења је Евхаристија или анафора....

Са друге стране анти-дор и има неки смисао, а некада је даван само онима који нису узимали дарове, дакле оглашенима, и то највероватније оном реду који је остајао до краја литургије у храму, али је био одлучен од дарова покајања ради и ревности ради да би јопет постао члан заједнице веран истој.

Да је символ агапа, и није, агапе су биле пред евхаристију....

Данас, може да буде све, символ агапа, анти-дор онима који се дватрипут годишње причешћују, па да ту бесмислени смисао барем нађу....На крају то можда и јесу оглашени те стога треба лепо размислити о избацивању прозби и молитава за оглашене, са тим што су исти себе огласили и без неког духовног (или пак са) руководства, али су ипак не приступајући даровима јавни покајници иако тога нису ни свесни...Тако да и о њима треба размислити.....

За причасника, ништа лоше да узме нафору, наору или пак антидор...осим да не буде схваћен као благословенији хлеб од оног који је већ узео и да не буде схваћена као пијетистички брисач тела и крви, да се не загуби каква честица негде......

Постоје контраверзе око тога и када се нафора благосиља, нека наша пракса на Оче нашу, ваљда због речи хлеб наш насушни дај нам данас, а у том смислу онда то је благословени хлеб који символише хлеб за ручак, или пак агапу. Код озбиљнијих литургичара нафора се благосиља на Достојно јест јако во истину, хвалити тја Богородицу.... а за њих то је практично место за благосиљање хлеба који је остао од просфоре из које је извађен Агнец, као негда што се Христос из Богородице родио.... Одатле опет и имамо неки смисао анти-дора, а који се опет добија и од оних који уместо дара узимају анти-дор.

Било како било, ја је често замезим, и могу рећи добро дође као окрепљење после причешћа и стајања на литургији......

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

Тако је какво Тело Христово на под па гази,да ли си некад помагао при причешћивању?држао убрус?видео како се беба или мало дете причешћује?Хајде да кренемо од праксе нећемо прво да правимо теорије завере. klinac

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Тако је какво Тело Христово на под па гази,да ли си некад помагао при причешћивању?држао убрус?видео како се беба или мало дете причешћује?Хајде да кренемо од праксе нећемо прво да правимо теорије завере. klinac

То је пијетизам, чисти пијетизам. Наравно да сам помагао при причешћивању, али ако се проспе, просипа се одмах, а не касније док се дође до нафоре.....То није одбрана.. Код мене док се дође до нафоре прогута се већ све......Тако да ти то није нека одбрана, а ни неки напад, ја уопште нисам рекао да нафору не треба узимати или пак да она није значајна....

И ако имам пророштво и знам све тајне и сва знања, и ако имам сву веру да и горе премештам, а љубави немам, ништа сам. IКор.13,2

Подели на овим сајтовима

bash mi ote iz usta citavu recenicu  klinac

ali, da ne krenemo ovako, brat verovatno misli na one koji se formalno pricescuju i ne shvataju cilj i smisao svega pa se drzhe te cestice iako su i pre i posle toga opoganili sebe mnogo cim bez svesti o tome<;

meni to jeste BITNO.

Подели на овим сајтовима

То је пијетизам, чисти пијетизам. Наравно да сам помагао при причешћивању, али ако се проспе, просипа се одмах, а не касније док се дође до нафоре.....То није одбрана.. Код мене док се дође до нафоре прогута се већ све......Тако да ти то није нека одбрана, а ни неки напад, ја уопште нисам рекао да нафору не треба узимати или пак да она није значајна....

Да ако су упитању одрасли људи шта је са бебом којој је теже прогутати.Ако си помагао чудно да ниси приметио? 4chsmu1 ПОшто си помагао при причешћу шта се деси ако честице причешћа падну на земљу?Ово је ЧИСТА пракса.

Подели на овим сајтовима

ovo ja Divadu, al ulete Savo u medjuvremenu:)

Зовите ме Давид то ми је право име. 1000000001010  :drugarstvo:

Подели на овим сајтовима

Drago mi je, Davide  :drugarstvo:

ovo sto sam napisala je rezultat posmatranja ponashanja vernika u ruskoj crkvi. Kao neki pocetnik u veri pre vishe godina, izmedju ostalog sam dosta naucila od njih, a momenat pre nego sto prime pricest i posle toga je nesto sto bukvalno uzdizhe sa zemlje.

Duga molitva zatvorenih ociju, najpazljiviji moguci prilazak cashi u najvecoj tisini. Vidi se da je sva paznja posvecena tom momentu. Uzima se (a)nafora s vinom, nema shanse da neko tad s nekim progovori ili otvori usta, ma ni pogleda osim u smeru odakle je doshao i sva se paznja nadalje posvecuje momentu sjedinjenja..da ne opisujem sad tehnicke detalje ( 1000000001010) ali vidi se da je zivotno bitno da slucajno neka cestica ne ode iz usta...

i to SVI do jednog klapklap

Подели на овим сајтовима

Тако је какво Тело Христово на под па гази,да ли си некад помагао при причешћивању?држао убрус?видео како се беба или мало дете причешћује?Хајде да кренемо од праксе нећемо прво да правимо теорије завере. 1000000001010

Да ако су упитању одрасли људи шта је са бебом којој је теже прогутати.Ако си помагао чудно да ниси приметио? :drugarstvo: ПОшто си помагао при причешћу шта се деси ако честице причешћа падну на земљу?Ово је ЧИСТА пракса.

Савесни свештеници имају стрпљења са децом и бебама које прве иду, а које за дивно чудо најчешће не узимају нафору, јер не могу да је сажваћу... Свештеник узме на врху кашичице мали честицу са капљицом вина, она се полако стави детету, понекад и на превару, убрус се држи испод уста и сачека се који минут да дете не бљуцне. Мене што се тиче, дешава се и да бљуцне, али дете је то, и незна... Јопет, дакле дете не узима нафору, најчешће бебе које још нису почеле да једу лебац...

Подели на овим сајтовима

Тако је какво Тело Христово на под па гази,да ли си некад помагао при причешћивању?држао убрус?видео како се беба или мало дете причешћује?Хајде да кренемо од праксе нећемо прво да правимо теорије завере. 1000000001010

Да ако су упитању одрасли људи шта је са бебом којој је теже прогутати.Ако си помагао чудно да ниси приметио? :drugarstvo: ПОшто си помагао при причешћу шта се деси ако честице причешћа падну на земљу?Ово је ЧИСТА пракса.

Савесни свештеници имају стрпљења са децом и бебама које прве иду, а које за дивно чудо најчешће не узимају нафору, јер не могу да је сажваћу... Свештеник узме на врху кашичице мали честицу са капљицом вина, она се полако стави детету, понекад и на превару, убрус се држи испод уста и сачека се који минут да дете не бљуцне. Мене што се тиче, дешава се и да бљуцне, али дете је то, и незна... Јопет, дакле дете не узима нафору, најчешће бебе које још нису почеле да једу лебац...

Јесам млад али имам више искуства у прислуживању у олтару и уопштено некад деца не прогутају причешће само тако изгледа па им испадне из уста.Зато се да нафора родитељима па ови дају мало детету ако једе ако не ништа.Ниси одговорио шта ако честица падне на под?

Подели на овим сајтовима

kod mene uzimamo odmah nakon pričešća ali zaista ne znam zašto... naravno,to nije nešto toliko bitno da bih se bavio time jer nafora,nak raju krajeva,je hleb...

bitno je pričestiti se-sa ili bez nafore-potpuno je svejedno  1000000001010

a za one koji se ne pričeste-i njima dodje svejedno samo što verovatno imaju bar neki osećaj učestvovanja u liturgiji ako uzmu naforu samo to nekad može da  bude i čisto potreba da se dobije NEŠTO

najbitnije je ne osudjivati- e sad sam vam reko nešto što niste znali hehe

Zato kažem ti: opraštaju joj se gresi mnogi, jer je veliku ljubav imala; a kome se malo oprašta ima malu ljubav.

0526200500.jpg

Подели на овим сајтовима

link=topic=13553.msg424341#msg424341 date=1304017982]

kod mene uzimamo odmah nakon pričešća ali zaista ne znam zašto... naravno,to nije nešto toliko bitno da bih se bavio time jer nafora,nak raju krajeva,je hleb...

bitno je pričestiti se-sa ili bez nafore-potpuno je svejedno  1000000001010

a za one koji se ne pričeste-i njima dodje svejedno samo što verovatno imaju bar neki osećaj učestvovanja u liturgiji ako uzmu naforu samo to nekad može da  bude i čisto potreba da se dobije NEŠTO

klapklap  Хлеб из кога је узет Агнец и над којим је вршена литургија. klapklap :drugarstvo: klapklap

Подели на овим сајтовима

Ja do nedavno nisam ni znala šta znači reč "nafora." Ma ne znam ni sada...kad sam prvi put stala u red i čekala, nisam znala na šta čekam...mislila sam da je nafora osveštan hleb, nešto sveto ili pričest...da, mislila sam da sam se pričestila kad sam dobila naforu 1000000001010 :drugarstvo:

P.S. Još jednom (nedavno, pošto sam "novopečena" u svemu ovome) stanem ja u red a nemam pojma zašto stojim. I tad sam dobila krstić na čelo (nauljen)- ne znam šta to znači... klapklap klapklap

Подели на овим сајтовима

Ja do nedavno nisam ni znala šta znači reč "nafora." Ma ne znam ni sada...kad sam prvi put stala u red i čekala, nisam znala na šta čekam...mislila sam da je nafora osveštan hleb, nešto sveto ili pričest...da, mislila sam da sam se pričestila kad sam dobila naforu 1000000001010 :drugarstvo:

P.S. Još jednom (nedavno, pošto sam "novopečena" u svemu ovome) stanem ja u red a nemam pojma zašto stojim. I tad sam dobila krstić na čelo (nauljen)- ne znam šta to znači... klapklap klapklap

Нафора је освећена јер је над њом вршена литургија.Што се тиче науљеног крстића то се зове миросање врши се на јутрењу.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...