Jump to content

Nakon pričešćivanja se uzima nafora, da ili ne?

Препоручена порука

Ja pitala naseg dragog Nemanju sa foruma  i on rece kratko i jasno NE, ne celivaju se...   0442_feel

Зато служи нафора да се преостале честице у устима поједу уз нафору,барем тако мислим. girl_jumping И онда нема фрке око целивања. :cheesy:

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

Kao sto je napisano u prethodnim postovima, nafora koju deli svestenik odmah posle pricesca je i namenjena onima koji su se pricestili, a na kraju Litrugije se daje onima koji se nisu pricestili.

Oni koji su se pricestili ne celivaju ikone i ruku svesteniku jer su  u sebe uneli Boga zivoga, pa samim tim nema, grubo da se izrazim, "smisla" poklanjati se manjem od Njega.

Подели на овим сајтовима

Kod nas u Crkve nema nafore koja se dobija neposredno nakon pričešćivanja Svetim Tajnama, nego se nafora deli na kraju službe i onda se ljudi (i pričešćeni i nepričešćeni) hrane sa njom.

Međutim ima pitanje kod pričešćenih (zucka se onako u redovima dok se čeka) da li treba ili ne treba.

Kako bi vi u tom slučaju postupili?

Pre su preovlađivali oni koji nisu uzimali (od pričešćenih), a sada većina uzima naforu. Valjda da ne budu bele vrane. 1340_womens

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Ja imam jedno pitanje. Naime, kaže se da su vino i hleb krv i telo Isusa Hrista. Meni nekako to ne ide u glavu pa ako može neko da mi pojasni. Da li se hleb i vino osvećuju i kako to ide? Kako da doslovno, prilikom pričešća, shvatim da sam u sebe primila živog Boga? Meni to nije jasno pa molim da mi neko odgovori.

I još nešto: zašto je u Crkvi sve sveta tajna? Ni to ne razumem- taj termin svete tajne...ima li neko ko bi mi ovo objasnio?

Подели на овим сајтовима

Kod nas se uzima nafora na kraju i oni koji su se pricestili i oni koji nisu. to izbegavanje dodira kasicice sam i ja primetila tek nedavno i jos mi jedna rece da posti ali nece da se pricesti da se ne bi nedaj Boze zarazila sa nekom bolescu...svasta ima...mislim da je i nas svestenik cuo to i on se na kraju kas se svi pricasnici izredaju pricesti da svi vidimo...valjda za primer.

za Sanju, pogledaj dokumentarnu emisiju Litrugija gde je puno toga objasnjeno a izmedju ostalog i pricesce. Emisija je u 9 nastavaka od 30 min. approx.

Evo ti link a ima i ovde na forumu samo nisam sigurna gde.

http://www.liturgija.org/video

:drugarstvo:

My wish for you

Be with God-and may God be with you!

Подели на овим сајтовима

Naravno da treba da se postavljaju pitanja, nisu svi vaspitavani u vjeri od malih nogu, nisu svi isli na vjeronauku. Zato volim ovaj forum, sto se ljudi ne ustrucavaju da pitaju i sto uvijek ima neko ko zeli da odgovori i da pomogne

Подели на овим сајтовима

uzima se nafora jer je simbol agapa, zajednickog deljenja hleba:)

uzima se posle pricesca i nafora koja se daje neposredno iza pricesca (obicno s vinom bash zbog toga da bi sve od pricesca bilo na "sigurnom") , a svrha one nafore na kraju je ista s tim sto je, kao sto rekoh i  simbol deljenja hleba kao sto je Gospod cinio.

Od uzimanja pricesca se ne ljubi nista do primanja nafore posle Liturgije, opet zbog prakticnog razloga, sacuvati sve cestice svetog pricesca.

Sve jasno i logicno....

Tako je u ruskoj crkvi u koju idem.

Mozda sam trapavo objasnila, ali snacicete se:)

Подели на овим сајтовима

И код нас се узима нафора одмах након Причешћа, а пошто је Причешће обично на крају Литургије (кад кажем крај, мислим када се све заврши, када сви напуштамо храм), узимају и они који се нису причестили (ја обавезно  bliss jeeee crvenilo) Неки свештеници пре тога кажу и да за нафору приђу, поред оних који су се причестили, они који нису доручковали, нису пушили цигарете... Све остало је објашњено dada  dada prstgore

Још да додам да се и код нас, такође, практикује да се после Причешћа не целивају иконе и рука свештенику од кога се узима нафора тј. рука свештенику уопште, из већ објашњених разлога  :djetalina:

Земаљско је за малена царство, а небеско увек и до века.

Подели на овим сајтовима

uzima se nafora jer je simbol agapa, zajednickog deljenja hleba:)

uzima se posle pricesca i nafora koja se daje neposredno iza pricesca (obicno s vinom bash zbog toga da bi sve od pricesca bilo na "sigurnom") , a svrha one nafore na kraju je ista s tim sto je, kao sto rekoh i  simbol deljenja hleba kao sto je Gospod cinio.

Od uzimanja pricesca se ne ljubi nista do primanja nafore posle Liturgije, opet zbog prakticnog razloga, sacuvati sve cestice svetog pricesca.

Sve jasno i logicno....

Tako je u ruskoj crkvi u koju idem.

Mozda sam trapavo objasnila, ali snacicete se:)

Што се тиче нафоре која се дели на крају литургије негде се назива и антидор тј. уместо дара (Тела и Крви Христове).

У одсуству непосредног личног просветљења, треба веровати неким светитељима који су непосредно искусили божанске ствари. Готово да је сигурно да ће богословствовање које се не заснива на искуству резултовати ужасом.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...