Crveni Baron Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Па и нема преноса сваке недеље, само кад су велики празници (Божић, Васкрс). Na zalost nemamo, Italijani imaju redovno svake nedelje. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
NinaD Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Па и нема преноса сваке недеље, само кад су велики празници (Божић, Васкрс). Na zalost nemamo, Italijani imaju redovno svake nedelje. Ма шта Талијани знају шта је секуларна држава. 4chsmu1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Држава јесте секуларна. Ukoliko se u skolama obavlja jedan iskljucivo religiozni obred(i to jedne verske zajednice),to je sekularna drzava?To je podjednako tretiranje svih religija? Da to je sekularna drzava. Zasto ne bi bila? Mislis li da evropske drzave nisu sekularne? Sve do jedne imaju veronauku po skolama. Sve do jedne prenose na drzavnim televizijama nedeljnu sluzbu. Mislis li da SAD nisu sekularna drzava? Zasto se na sudu zaklinju na Bibliji? Greske u drugim drzavama ne mogu da budu opravdanje za krsenje sekularnosti u Srbiji. Prenos nedelje Liturgije ne bi bio sporan.Svaka televizija ima pravo da sama odlucuje o svom programu,pa tako i da prenosi Litrugiju.Isto tako bi mogla da postoji i neka emisija koja ce propagirati ateizam. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
grigorije22 Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Све док неко не примењује силу против другог може да верује шта хоће и ради шта хоће. Зато је овај "бунт због утицаја Цркве" потпуно бесмислен. Може Црква да има утицаја на друштво колико год то народ жели све док је мирољубиво. Овде у ствари атеисти сугеришу да се примени државна сила да би се верницима ограничила слобода говора и по томе се не разликују од комуниста. Ko je od ateista ikada rekao da vernicima treba ograniciti slobodu govora?Jedino sto traze jeste da drzava bude sekularna i to je to. Pa drzava i jeste sekularna ali to ne znaci i da gradjeni moraju da budu sekularni. I ako ti gradjani zele da drzavna televizija prenosi svake nedelje sluzbu iz Crkve a neko im to onemogucuje znaci da ogranicava njihovu slobodu i slobodu govora. Pa ne bih bas rekao. Kad je udruzenje "Ateisti Srbije" ikada trazilo da se zabrani prenos Liturgije svake nedelje? Trazice posto prate ovaj forum dao si im odlicnu ideju Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
obi-wan Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Све док неко не примењује силу против другог може да верује шта хоће и ради шта хоће. Зато је овај "бунт због утицаја Цркве" потпуно бесмислен. Може Црква да има утицаја на друштво колико год то народ жели све док је мирољубиво. Овде у ствари атеисти сугеришу да се примени државна сила да би се верницима ограничила слобода говора и по томе се не разликују од комуниста. Gluposti! ovo je vec tipican vernicki propagandni govor mrznje. Gde to atieti sugerisu upotrebu drzavne sile protiv vernika? Ovakve floskule dovode do mrznje vernika prema ateistima i naravno fundamentalizma... jer vidi koliko je ljudi slepo lajkovalo tvoj post, a da nisu ni na trenutka razmislili i shvatili da si rekao neprevazidjenu glupost... A zasto je ovo "govor mrznje"? Pa kol`ko puta sam do sad od ateista cuo da treba "stati na kraj opasnostima koje vrebaju od Crkve"... Mozda se ti ne nalazis u ovome licno, ali daleko od toga da takvih ateista nema, naprotiv... "Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Greske u drugim drzavama ne mogu da budu opravdanje za krsenje sekularnosti u Srbiji. Prenos nedelje Liturgije ne bi bio sporan.Svaka televizija ima pravo da sama odlucuje o svom programu,pa tako i da prenosi Litrugiju.Isto tako bi mogla da postoji i neka emisija koja ce propagirati ateizam. Hajde sada mi reci, ako su evropske drzave i SAD kao sekularne drzave na pogresnom putu, koju ti sekularnu drzavu imas kao primer, orijentir kakva bi trebala da bude Srpska drzava? Ili takva drzava jos nije postojala na planeti zemlji vec imas samo neku ideju kako bi trebala da izgleda sekularna drzava? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Kakve ima veze sto se skole finansiraju od strane vernika? Па не да има везе, него је суштина - ако човек плаћа онда треба да добије то што жели. Иначе нека му врате пате. Drzavu apsolutno ne zanima koje je tvoje versko opredeljenje niti da li si ateista.Tvoje je da placas porez,kao gradjanin ove zemlje. Мене не занима да плаћам услуге које ми не требају. Онда нека нам држава врати паре, па ће верници основати своје школе. Ukoliko se drzimo ovakve argumentacije,onda su ateisti 200% u pravu da treba izbaciti veronauku.Brojnost opet nema nikakve veze sa sekularnoscu.Drzava mora da ostane neutralna po pitanju religije ili bilo kog drugog opredeljenja,jer je to jedina mogucnost da svi gradjani budu jednako tretirani. Погрешно си ти разумео те ствари. Неутралност државе не значи да избаци религију из свих институција него да се не меша. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Па не да има везе, него је суштина - ако човек плаћа онда треба да добије то што жели. Иначе нека му врате пате. Porez placas kao gradjanin ove zemlje,a ne kao pravoslavac. Мене не занима да плаћам услуге које ми не требају. Онда нека нам држава врати паре, па ће верници основати своје школе. Obrazovanje ti ne treba? A za veru,imas Crkvu. Погрешно си ти разумео те ствари. Неутралност државе не значи да избаци религију из свих институција него да се не меша. Ukoliko se odredjena religija propagira u drzavnim institucijama,onda to itekako jeste mesanje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Hajde sada mi reci, ako su evropske drzave i SAD kao sekularne drzave na pogresnom putu, koju ti sekularnu drzavu imas kao primer, orijentir kakva bi trebala da bude Srpska drzava? Ili takva drzava jos nije postojala na planeti zemlji vec imas samo neku ideju kako bi trebala da izgleda sekularna drzava? To sto grese u necemu,ne znaci da grese i u ostalim stvarima.One i dalju ostaju primeri na koje bismo trebali da se ugledamo. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Све док неко не примењује силу против другог може да верује шта хоће и ради шта хоће. Зато је овај "бунт због утицаја Цркве" потпуно бесмислен. Може Црква да има утицаја на друштво колико год то народ жели све док је мирољубиво. Овде у ствари атеисти сугеришу да се примени државна сила да би се верницима ограничила слобода говора и по томе се не разликују од комуниста. Ko je od ateista ikada rekao da vernicima treba ograniciti slobodu govora?Jedino sto traze jeste da drzava bude sekularna i to je to. Pa drzava i jeste sekularna ali to ne znaci i da gradjeni moraju da budu sekularni. I ako ti gradjani zele da drzavna televizija prenosi svake nedelje sluzbu iz Crkve a neko im to onemogucuje znaci da ogranicava njihovu slobodu i slobodu govora. Pa ne bih bas rekao. Kad je udruzenje "Ateisti Srbije" ikada trazilo da se zabrani prenos Liturgije svake nedelje? Trazice posto prate ovaj forum dao si im odlicnu ideju Sumnjam. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Grizzly Adams Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Porez placas kao gradjanin ove zemlje,a ne kao pravoslavac. Грађанин има права да одлучује о томе како ће се потрошити порез. Мене не занима да плаћам услуге које ми не требају. Онда нека нам држава врати паре, па ће верници основати своје школе. Obrazovanje ti ne treba? Нисам рекао "образовање" него "школе". Значи, грађанима који не желе да користе услуге државних школа требало би вратити новац, а они ће организовати образовање како им одговара. Искуство показује да је по правилу такво образовање боље и квалитетније од државних школа. Погрешно си ти разумео те ствари. Неутралност државе не значи да избаци религију из свих институција него да се не меша. Ukoliko se odredjena religija propagira u drzavnim institucijama,onda to itekako jeste mesanje. Неутралност државе значи да држава не доноси било какав закон за или против религије, већ да то препусти појединцима и локалним заједницама. Изворно и историјски закони о "одвајању Цркве и државе" донесени су да би се Црква заштитила од прогона државе, управо супротно од онога како се данас потпуно погрешно интерпретирају. То је значило да држава нема права да намеће апсолутно ништа везано за или против религије, а да локалне заједнице имају пуно право да - на пример - у школи уче шта желе, имају молитве итд. И тако је било у свим слободним државама све до недавно. ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 To sto grese u necemu,ne znaci da grese i u ostalim stvarima.One i dalju ostaju primeri na koje bismo trebali da se ugledamo. OK, to je potpuno u redu. Ja odatle i polazim. Ako kazem da zelim demokratsku Srbiju to kazem zbog toga sto na osnovu onoga sto znam o demokratskim drzavama (evropskim) cenim kao dobro i zeleo bih tu dobru stvar ili dobre stvari da vidim i u Srbiji. Ali imam model koji mi se cini dobar i taj model zelim za Srbiju. Pa polazeci od toga verujem da i ti imas model sekularne drzave kakav bi zeleo u Srbiji. Pa me zanima koja je to drzava ili drzave? Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Грађанин има права да одлучује о томе како ће се потрошити порез. A u kojoj to drzavi? Нисам рекао "образовање" него "школе". Koja je razlika? Значи, грађанима који не желе да користе услуге државних школа требало би вратити новац, а они ће организовати образовање како им одговара. Porez placaju svi,bez obzira da li im se svidja politika koju vlast vodi ili ne.A cak i da organizujete privatne skole,one takodje placaju porez,tako da dodje na isto. Неутралност државе значи да држава не доноси било какав закон за или против религије Uvodjenje versike nastave jedne ili nekoliko verskih zajednica,jeste donosenje zakona za religiju. A zakoni koji definisu sekularnost nisu doneti samo da bi se zastitila Crkva od drzave,vec da bi se sprecila diskriminacija drugih verskih zajednica. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Juan Valdez Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 Нисам рекао "образовање" него "школе". Значи, грађанима који не желе да користе услуге државних школа требало би вратити новац, а они ће организовати образовање како им одговара. Искуство показује да је по правилу такво образовање боље и квалитетније од државних школа. Искуство у Америци, где су државне школе највећа смејурија коју сам видео у животу. С друге стране, приватне школе у Србији су благи ужас (мада су данас и државне), а исто то искуство показује да су државне школе у Финској боље него приватне школе у Америци. Искуство је врло релативна ствар... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Sherlock H. Написано Април 30, 2011 Пријави Подели Написано Април 30, 2011 To sto grese u necemu,ne znaci da grese i u ostalim stvarima.One i dalju ostaju primeri na koje bismo trebali da se ugledamo. OK, to je potpuno u redu. Ja odatle i polazim. Ako kazem da zelim demokratsku Srbiju to kazem zbog toga sto na osnovu onoga sto znam o demokratskim drzavama (evropskim) cenim kao dobro i zeleo bih tu dobru stvar ili dobre stvari da vidim i u Srbiji. Ali imam model koji mi se cini dobar i taj model zelim za Srbiju. Pa polazeci od toga verujem da i ti imas model sekularne drzave kakav bi zeleo u Srbiji. Pa me zanima koja je to drzava ili drzave? Ne bavim se previse politikom,tako da ne znam koje su to drzave u kojma postoji takvo uredjenje. Domine, adiuva incredulitatem meam! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука