pokajnik83 Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Daj mi broj telefona tvog muza, zatim najblize psihijatrijskeklinike, policijske stanice...hmmm...Da, medije imam... Ima da leti perje i te kako. Dosta pisanja, ajde da se uradi nesto. Tu nema ni ''P'' od Pravoslavlja. И данас, кад дође до последњег боја, Неозарен старог ореола сјајем, Ја ћу дати живот, отаџбино моја, Знајући шта дајем и зашто га дајем. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Crveni Baron Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Mogu jaja,jogurt,pavlaka...joj,jadna deca stadaradim Zumance posle 7 meseci se postepeno uvodi u ishranu. Po jedna cetvrtina i povecava se tako da posle mesec dana moze da pojede celo zumance a belance tek posle godinu dana. Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Prolece Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Mogu jaja,jogurt,pavlaka...joj,jadna deca prstgore Zumance posle 7 meseci se postepeno uvodi u ishranu. Po jedna cetvrtina i povecava se tako da posle mesec dana moze da pojede celo zumance a belance tek posle godinu dana. Moj vec sve jede 0409_feel al on je ekstrem greengrin inace,nesto ne voli zumance,vise mu se svidja belance stadaradim Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зосима Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Ваљда ће ови лудаци данас нахранити бебу,како доликује Hristos vaskrse "Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато" Гандалф Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Jadranka1 Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Ja sam decu dojila vise od godinu dana svako i prvo podoj,pa onda sv.Pricest jer dete ne uzima hranu da bi u njoj uzivalo,nego zato sto mu je potrebna i retko koje se malo dete prejeda,jednostavno ,uzme koliko mu je potrebno,ne stomakougadja.Sa 6 meseci bi trebalo da sisa ili pije vestacko mleko ,iz apoteke,ne kravlje,a polako da pije sokove vocne,da jede povrce.Ja sam bar tako radila.Jaja tek od 7-8 meseci,sto rece brat,zumance,po malo...U sustini,bebe i poste,osim sto piju mleko...Moji su sada 3 i po i godinu i po dana,jutros sam ih prvo nahranila,pa onda u crkvu,jer ne znaju oni tamo da kontrolisu glad i zedj,sta treba da ih mucim,posebno ja koja za post do 20-te godine nisam ni cula...Daj Boze da ta mala deca budu zdrava,a roditeljima Gospod razum da podari. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 На жалост брат Никола је потпуно у праву , оно што одликује следбенике монаха Артемије је класично култовско поимање живота и вјере, људи без икаквог духовног искуства директно из хедонизма прелазе у испоснички начин живота, што је потпуно једнако да човек који се није бавио никаквим физичким активностима сутрадан одлучи да трчи маратон или да диже 250 кг тегове, а завршава се наравно тешким траумама. У овим случајевим све почиње са неурозом, а завршава психозом. Наметање новог обрасца понашања без благодатног преумљења, узрастања у Христу, преконоћним прихватањем најтежих синајских типика, а без здравог духовног узрастања прозиводи овакве фанатичне и милитантне обрасце понашања. Све и један од светих Отаца упозорава на ревновање почетника, које ако се на вријеме духовно не санкционише завршава у провалији, а наши новокомпоновани гуруи својим "чадима" намећу обрасце које не испуњава данас ни 1% монаштва. Страшан недостатак духовног расуђивања се редовно завршава психичким болестима и поремећајима, дакле ситуацијом у којој не помаже духовник, него дугорочне терапније код психијатра са неодређеним исходом. Црква би морала и јавно да реагује и, као што је патријарх управо реаговао за г.Николића, јавно иступи и каже да такви обрасци понашања "преконоћних светаца" у Православљу не постоје, и да човека светитељем чини Господња благодат, а не сулуди мазохизам, неуротично-компулзивно прихватање духовних радњи које на тај начин схваћене доносе само духовну и душевну пропаст. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
gloria west Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Sanja... Nadam se da se nesto promenilo. Ako i dalje imas problema sa muzem, pitaj ga ne vrsi mozda saucesnistvo. Znajuci da neko muci nekoga , a ne pomoci zrtvi!!! Ovo jeste krajnje ekstremisticki ali ne smemo da dozvolimo da se okrecu glave od nepravde i ludila drustva... Mi nosimo ne samo odgovornost za nas, nama drage osobe vec i okolinu!!! omnea mea mecum porto Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 На жалост брат Никола је потпуно у праву , оно што одликује следбенике монаха Артемије је класично култовско поимање живота и вјере, људи без икаквог духовног искуства директно из хедонизма прелазе у испоснички начин живота, што је потпуно једнако да човек који се није бавио никаквим физичким активностима сутрадан одлучи да трчи маратон или да диже 250 кг тегове, а завршава се наравно тешким траумама. У овим случајевим све почиње са неурозом, а завршава психозом. Наметање новог обрасца понашања без благодатног преумљења, узрастања у Христу, преконоћним прихватањем најтежих синајских типика, а без здравог духовног узрастања прозиводи овакве фанатичне и милитантне обрасце понашања. Све и један од светих Отаца упозорава на ревновање почетника, које ако се на вријеме духовно не санкционише завршава у провалији, а наши новокомпоновани гуруи својим "чадима" намећу обрасце које не испуњава данас ни 1% монаштва. Страшан недостатак духовног расуђивања се редовно завршава психичким болестима и поремећајима, дакле ситуацијом у којој не помаже духовник, него дугорочне терапније код психијатра са неодређеним исходом. Црква би морала и јавно да реагује и, као што је патријарх управо реаговао за г.Николића, јавно иступи и каже да такви обрасци понашања "преконоћних светаца" у Православљу не постоје, и да човека светитељем чини Господња благодат, а не сулуди мазохизам, неуротично-компулзивно прихватање духовних радњи које на тај начин схваћене доносе само духовну и душевну пропаст. greengrin Ne znam brate Evgenik sta je brat Nikola pisao ili rekao ali me zanima zasto sada tu porodicu dovodis u vezu sa "Artemijevcima" ... Znas ja sam u toj eparhiji prilicno hleba i soli pojela pre 7-8 godina i ranije, dok je na tronu eparhijskom bio, tada Vladika Artemije, sada monah Artemije i nisam nailazila na takve oblike ponasanja a jos manje promociju takvog "fanatizma". Nije u redu da sada sve sto je devijantno vezujemo za njih. Licni primer: ja sam na svoju ruku u prvoj trudnoci iz neznanja ( cetvrti mesec ) postila Bozicni post i upravo od njih dobila kritiku da to ne radim vec se hranim normalno jer je bebi ( fetusu) potrebno sve sto je Bogom blagosloveno i da post ostavim za neko drugo vreme. Tako da sumnjam da od njih dolazi takva inicijativa. Pocitah da i ne dozvoljavaju da se pusi u njihovom domu, pa sta ?! U mom domu takodje nije dozvoljeno pusenje, iz vise razloga, prvenstveno zbog dece a ostalo da ne nabrajam. I ne smatram sebe fanatikom zbog toga greengrin . A i zivim u zemlji u kojoj NIGDE na javnom mestu nije dozvoljeno pusenje, cak npr. ne smete ni u blizini trudnice na klupi u parku pusiti - pa ne mogu nazvati vladu koja je donela takve uredbe fanatizovanom - vec im reci ekstra ..... no da se vratim na temu ! Meni puno toga nije jasno u ovoj prici, jer previse govora u trecem licu i polovicnih informacija. Izvinjavam se ali prosto mi je neverovatno da se neko tako ponasa prema sopstvenoj deci. :cheesy: Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Таша Написано Април 24, 2011 Пријави Подели Написано Април 24, 2011 Draga moja, neću da vas prepadam, ali jel vam jasno da tu ide o teško krivično dijelo i da u slučaju kad bi vam se dokazalo da ste za to znali a ne prijavili ih imali biste i vi bit suđeni po paragrafu za to određenom: skrivanje krivičnog djela ili možda i saučesništvo! Znam ja to. Ali kako da ih prijavim kad nemam ni njihovu novu adresu ni broj telefona? Sestro Sanja a jel znas bar kako se zovu ti ljudi ? Sve sto dise neka hvali Gospoda ! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Evgenik Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Сестро Таша, ниси добро разумјела - под термином "артемити" подразумјевам оне који не прихватају одлуку Сабора, те и даље опште са монахом Артемијем и његовим рашчињеним монасима. Нигдје нисам рекао како је читава Епархија прелешћена или не дај Боже како тамо није ваљао нити један духовник, напротив. Оно о чему сам писао јесте одређена групица монаха (сада већина бивших) који имају "духовна чада" ван граница свог манастира, парохије па што је најгоре (и канонски кажњиво) Епархије. А тек сада када немају ништа од тога око себе скупљају фанатизован и недовољно православан народ па праве дословно култ, који је препун народа који тјера и дјецу да посте на води и сличне будалаштине. Догодине на Косову! Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
andrej Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 На жалост, морам да кажем да ме ова тема није изненадила. Штавише, знам за више случајева, како псеудоправославаца тако и других људи секташког менталитета, који из "верских" разлога злостављају своју децу. Такође, мораћу да разочарам све оне који, С ПРАВОМ, очекују реакцију институциај дрржаве на ове појаве. Не треба се надати превише да ће пријава полицији и центру за социјални рад имати овде неког нарочитог успеха. Жао ми је, али већ деценијама гледам како се по овим случајевима социјалне патологије поступа у пракси. Тек када дође до онаквих екстрема и ВИШЕГОДИШЊЕГ злостављања које је Зајрон показао у чешком примеру, држава реагује. Имамо и случај Фрицл из Аустрије: кћерка му се годинама водила као "нестала" и нико се није запитао ништа, истрага је била траљава... На жалост, с једне стране афирмишемо концепт људских права и слобода као АПСОЛУТНУ ВРЕДНОСТ (за мене апсолутну вредност могу имати само трансцендентне, а не иманентне категорије), а с друге стране очекујемо од институција да "повреде приватност" породичног живота и "верска права" (ово, нису моје, него, на жалост, важеће "државне" формулације). На ову трагедију, ми реагујемо пре свега као људи, па и као православци (мада нам се овде у гнушању с правом придружују и атеисти - неки од њих можда по први пут и схватају из наших коментара да нису баш сви "верници" сливени кроз њихов калуп "идиотизма" и "фанатизма"). Међутим, наша људска реакција, на жалост, тек треба да се суочи са контрадикцијама владајућег система. О да, неко ће (опет с правом), рећи како је право на живот (које је угрожено не само овом детету него и многим другима за које лично знам) гарантовано Уставом и "старије" од породичних и верских права. У пракси је и то говорим из личних увида, ствар другачија. У институцијама које би на ово морале да реагују, такође седе неки људи, који ће можда људски чак и да реагују на ову вест попут нас - али, онда долази неумољиви систем "утврђивања чињеничног стања." Тог процеса сам се нагледао: полицајци на вратима такве породице који оклевају да уђу док pater familias на вратима "праведно грми" и пита их којим правом му узнемиравају породицу, зар немају криминалце да јуре... итд. На питања о угрожавању живота детета, "врли хришћанин" ће да слаже а и да "не трепне," да каже да је то "завист родбине..." Извештаји лекара? Бесмислени без судског вештачења, а Центру за социјални рад добро дође сваки изговор да се откачи још један проблем више (они се иначе више баве ромском популацијом пошто је то један од бројних захтева ЕУ). Укратко, институције су дехуманизоване и од њих је, у најмању руку, наивно очекивати људску реакцију - онакву какву бисмо ми желели и оно што бисмо ми, као људи, овде урадили. Волео бих да нисам у праву, али говорим из дугог и горког искуства - пријаве овде слабо помажу. Држава ће колико-толико "адекватно" реаговати тек када неко буде убијен или осакаћен - па макар то била и беба од шест месеци. Да ли се неко сећа случаја мале Каје коју су, практично од рођења, злостављали мајка и њен "дечко"? И ту је било пријава и то од баке и деке - али, тек када је дете од (беше 2-3 године старости) убијено СИЛОВАЊЕМ, монструми су похапшени. Ушавши у систем, који и таквима штити "права и слободе" и кроз правне механизме међусобних оптуживања и ови су смањили првобитне казне које су добили. А, на жалост, смртну казну, за коју лично сматрам да је једина адекватна почињеном делу, укинули смо - управо у име неког апстрактног "хуманизма." Али, не трба очајавати. Нисам писао ово да бих било кога разочаравао и "бедачио." Оно решење које је споменуо Зајрон, је много боље. У овим случајевима, важно је да се прво окупи и организује фамилија - увек се нађе људи који ће на ово желети да људски одреагују у фамилији и пријатељима. Затим се ДОБРО И ПРЕЦИЗНО УТВРДЕ ЧИЊЕНИЦЕ - да ли је то све ЗАИСТА тако било, колективно претресете причу више пута, не оставите у њој ни једну пукотину. Ако се направи договор да се иде код тих родитеља, унапред мора да се зна и циљ одласка: да ли их упозорити/преплашити претњама и одлучношћу на реакцију - или им, чак, одузети децу и одвести код НАЈБЛИЖИХ РОЂАКА (пожељно баке и деке, с било које стране) - и њих довести у ситуацију, да ОНИ буду ти који "подносе пријаве" институцијама. Ово су неке од многих могућности да се ово уради. За крај бих још додао: ови људи су можда "формално" православци, али су и особе секташког менталитета које немају никакво суштинско утемељење у православној духовности. То, на жалост, не значи да немају и "духовника", који је у суштини гуруу који им је дао управо овакве "поуке." Треба то отворено рећи: познајем лично бар три "православна духовника" из монаштва, од којих двојица чак уживају значајан "духовни углед и престиж," а који су својим "чадима" давали управо овакве "поуке." Пошто овде пишем нескривеног идентитета, на ивици сам и да их поименично побројим и с пуном одговорношћу станем иза овога што пишем - али, ипак ћу се, за сада, још суздржати, у нади да ће њихови надлежни архијереји, који су са овим стварима више пута били упознати, пре или касније адекватно реаговати. Управо знајући и непосредне и посредне примере овог типа, више пута сам јавно износио став да људи за духовну помоћ треба да се, пре свега, обраћају својим парохијском свештеницима, које им је Господ доделио. И тек ако у више на врата то не уроди плодом, можемо изаћи из парохијског оквира - али опет, ми који смо лаици, треба да тежимо да нам духовници буду такође и клирици који живе у свету, а не монаси који би, по дефиницији, требали да се у молитвеном жртвоприношењу Господу "одрекну света" (дакле ни они не на онај "будистички" начин - да га индиферентно "занемаре" него да своју људску тежњу ка грехопаду преобрате у енергију молитвеног свеподвига). А и ови прелешћени "старци" (којих има и код артемита и "код нас" - исто као што и на "обе стране" има и дивних људи), без обзира на свој монашки стаж и "духовни углед" морају да се "пробуде" и присете смирења - које је краљица свих врлина - и да се сете да ће за сваку реч одговарати на Суду Христове Љубави. У том смислу, за крај бих само подсетио на јеванђелске речи: "Зато ти кажем: Опраштају јој се гријеси многи, јер је велику љубав имала; а коме се мало опрашта малу љубав има." Лк. 7: 47 "А који саблазни једнога од ових малих који вјерују у мене, боље би му било да се објеси камен воденички о врат његов, и да потоне у дубину морску.Тешко свијету од саблазни; јер потребно је да дођу саблазни, али тешко човјеку оном кроз кога долази саблазан." Мт. 18: 6-7 Има ли прикладнија порука за монахе који "гуруизирају" од речи самог Христа - распетог за нас и Васкрслог? 1405_love Natus est Dei Filius, non pudet, quia pudendum est; et mortuus est Dei Filius, prorsus credibile est, quia ineptum est; et sepultus resurrexit, certum est, quia impossibile. (De Carne Christi V, 4) http://www.tertullian.org/library.htm Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
DYNABLASTER Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Треба то отворено рећи: познајем лично бар три "православна духовника" из монаштва, од којих двојица чак уживају значајан "духовни углед и престиж," а који су својим "чадима" давали управо овакве "поуке." Пошто овде пишем нескривеног идентитета, на ивици сам и да их поименично побројим и с пуном одговорношћу станем иза овога што пишем - али, ипак ћу се, за сада, још суздржати, у нади да ће њихови надлежни архијереји, који су са овим стварима више пута били упознати, пре или касније адекватно реаговати. "bolje" da si cutao... ili- samo se ti nadaj... Zayron: Pa tamo ni nema svađa oko vjere i nacije jer se o tom uošte ni ne priča. Priča se kakva je koja ribica i na šta se fata, na mrmka, na glistu, na kruh, hljeb ili angelbrot, na na lažni mamac itd. Evetualno o tom kako se koja peče i koja je ukusnija. cloudking: "Ne postoje cuda... postoje samo stvari koje jos ne razumemo." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
feeble Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Може једно питање у вези теме. Кад би било добро да деца почну постити, има ли неко мишљење? Слово Љубве Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Изида Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Naravno da nije normalno nego umobolno revnovanje po ludilu. Tim ljudima bi pod hitno trebalo uduzeti to dete a njih smesiti u Lazu. Apsolutno se slazem. "Што се човек присније сједињује с Господом бива мудрији, а самим тим и срећнији." Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
ВИЛМА Написано Април 25, 2011 Пријави Подели Написано Април 25, 2011 Андреј, какве генерализације и какво омаловажавање Центара за социјални рад ! Да ли у Центрима раде људи или машине ? "Институције су дехуманизоване"... као да роботи раде у њима, Боже-ме-сачувај ! Због оваквих малициозних коментара људи све мање и верују у институције. Ја радим у Центру за социјални рад. Не знам како раде баш по свим Центрима,али могу рећи за овај у коме ја радим : свака пријава о насиљу или потенцијалном насиљу (тј. сумњи на изложеност било којој врсти насиља) која нам стигне (писаним путем, анонимно телефоном) се третира подједнако хитно, то је приоритет број један и свако не поступање по том нивоу хитности повлачи са собом повреду Правилника о раду и могућност добијања отказа. Итекако савесно и одговорно радимо, поготово пријаве за злостављање, јер је то најтеже и ту не сме да се направи пропуст, а и одговорност је највећа. НИје тачно да радимо само са Ромима, конкретно у мом Центру је преко 90 % странака беле пути, и највише радимо поремећене породичне односе. Такође желим да кажем да већ дуже време по медијима траје права хајка на Центре (поготово је у томе активна Рада и "Београдска хроника"), поготово од стране новинара који се не разумеју ни мало у наш посао, а ми смо с друге стране обавезани строгом поверљивошћу података и не смемо да дајемо изјаве за јавност. Тако нас свако мало неко блати, а ми морамо да ћутимо. Волела бих да сваки букач против Центра дође макар на 10 дана и да види шта ми радимо и како ( а видео би само мрву), па да размисли да ли би то могао да ради. Мислим да би многи заћутали и покрили се ушима. Ове небулозе које си навео да неко од рођака одузме родитељима дете - mocart klapklap vaistinu то би било киднаповање, кривично дело, мислим одакле вам људи такве идеје ???? Центар за социјални рад чине људи, који исто имају осећања као и сви други, нису само хладне машине које ништа не додирује. Ми радимо са најугроженијим категоријама, аман, шта мисле неки, да смо ми оперисани од емоција ? И ти људи у Центрима раде у оквиру Закона и правилника, строго по предвиђеним процедурама, тако да, ако нешто треба мењати, треба мењати на вишим инстанцама. Центри само спроводе социјалну политику коју је неко други скројио. Страшно... prstgore Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука