Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

Inace, probao sam do sad Ubuntu - sasvim OK iskustvo, pa bi da idem dalje i probam jos poneki od Linuxa, evo bas sad malo radim na tome.

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

On 31. 8. 2019. at 12:52, obi-wan рече

@ronin 

Koristis li i dalje Deepin? Kako ti izgleda i tako to? Naidjoh na ovaj video, pa da stavim ovde... :)

...

Expand  

Glavni komp mi je na Windows, ali sam zato instalirao dobri stari Ubuntu na laptop:D Imao sam neke havarije sa Deepin, pa sam zato presao na Ubuntu. 

• Свиђа ми се 1

„Бојим се Бога који је високо и гледа. Бојим се и човека који нема Бога!”

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Pozdrav svim Linuxerima sa Mint-a 18.1 Serena... :mahmah:

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

@ronin 

U dosadasnjoj upotrebi Mint-a sam uglavnom vrlo zadovoljan. Ima nekih pitanja koja mi nisu bas jasna, pa vidi ovo: 1) u nVIdia panelu podesim jacinu boje (koristim 2 monitora, jedan wide, jedan 5:4), nema "save" dugmeta u panelu, ali kad izadjem podesavanje ostane kako sam namestio; medjutim, posle restarta celog sistema podesavanje je nestalo i sve je vraceno na pocetak. Ima li nekog nacina da podesavanja oko boje ostanu stalno, kao sto to biva u nVidia panelu u Win-ima? 2) SLicno bude sa nekim podesavanjima u drugim programima - npr. u Double Commander-u napravim tabove koji direktno vode na particije koje mi trebaju, posle restarta sistema (ne i posle gasenja samog programa) ili sve tabove vrati na Home folder, ili poneki.

I uopste - vrlo je cudovisna odluka da u svemu idu kao i WIndowsi, tj. da sve postavljaju na taj Home folder, bas kao sto bude i u WIndows Exploreru (my pictures, my music, my ovo, my ono...). Mislio sam da su tu odmakli dalje, ali iz nekog razloga nisu. Npr. pita li se neko od tih developera sta ako particija sa OS nastrada, a nisi podatke prebacio na neku drugu? Pa particionisanje i postoji zato da bi mogli podatke da odvojimo od sistema, da nikad ne mislimo da ce nesto da se izgubi ako programi zakazu.

Eto, ako imas neki workaround za ovakve zapletke, mog`o bi da ih izneses ovde, na opstu polzu sviju...

...

Inace, uglavnom sam sve podesio kako mi odgovara, iako moram da kazem da u nekim oblastima nisu bas sasvim jos ispeglali sve sto treba (npr. audio player-i su vrlo spartanski uradjeni, ili u drugom slucaju su zapetljani i nepregledni, itd...). U svakom slucaju - OS mi sasvim odgovara, narocito sto sam sad dos`o do toga da probam i WINE, tako da ocekujem da korisnicki ambijent bude sasvim upotpunjen.

:)

Подели на овим сајтовима

On 7. 9. 2019. at 15:30, obi-wan рече

kao i WIndowsi

Expand  

to je da se lakse snadju oni koji prelaze iz Windowsa na Linux. 

On 7. 9. 2019. at 15:30, obi-wan рече

a nisi podatke prebacio na neku drugu

Expand  

za to sluzi cloud, tako ja radim, sve sto mi je bitno skladistim na cloud:)

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Ја користим само лаптоп, немам сто(л)ни рачунар, и имам инсталирано Виндовз 7-ицу, и Убунту. Виновза би се решио во век векова, и био сам мислио, али због неких административних заврзлама (банке и др., мислим немам пара, али кад ми узимају паре окупатори лепо им са Вин-ом пребацујем :)) морам Виндовз, јер они су окупирали све, што плаши.

Убунту је чудо од ОСа, али сасвим друга платформа. Колико је све болесно, ево овде у Москви рецимо, солидан лаптоп (ајде Дел, са 4ГБ РАМа, 1 ТБ ХД и солидним процесоором) кошта 300 евра, има и за мање, ако хоћеш Винодвз онда 400. Дакле 25% цене је Мајкрософтово г**но. Ужас.

Вин. ми се гади као лоша храна, али је неминовност...а у Убунту сам просто заљубљен. Од дизајна једноставног па надаље. Не свиђа ми се инсталација програм и др. "судо" и терминал команде, много је "затворен", али дуга  прича. Рачунар да пишеш, користиш мултимедијане алате, сурфаш и сл., дакле за нормалан свет, Убунту је непревазиђен.

Овде само велике фирме (где је скупље за 20%) продају Вин. Комлетна продаја рачунара на мало, сад су то лаптопови, скоро нико стоне не користи, је на Убунту-у.

Још један (не)позната ствар, рецими скандинавске земље, где је фол осигурана сигурност личних података, податке о пацијентима, комлетне, чувају на Мајкрософтовим серверима, што је ужас. Кад узмеш, рецимо Скајп, од кад га је мајкрософт купио уништио га је са милион додатака, ушминкао, а све да би ти узео паре, и то више мало ко и користи ту бадалашину, а био је врх. Виндовзов месинџер н и к а д а није прорадио како треба, и макели су га. То је агресвна, одвратна компанија. А сам ОС је ср*ње, знам га од 3.11. Сећам се кад су прешли са ДОС верзије на "прозоре"...добар је био 98 (након дорада), ондаа ХП хоме едишн је солидан био, после 7-ца, остало је С. Више и не знам који имају, после 10-ке нисам ни гледао то ђубре од ОСа...али лоле су окупирале све. Фуј, фуј, фуј...Виста се срушила на презентацији :))

Подели на овим сајтовима

On 7. 9. 2019. at 17:54, ronin рече

to je da se lakse snadju oni koji prelaze iz Windowsa na Linux

Expand  

Ali nema nacina da mu kazes da ostane na drugoj lokaciji, stalno se vraca na pocetak, to je ono sto ne valja.

On 7. 9. 2019. at 17:54, ronin рече

za to sluzi cloud, tako ja radim, sve sto mi je bitno skladistim na cloud

Expand  

Ma kakav cloud, to je BS obican, ako zavis od online servisa onda si busan k`o sito. Ja moje podatke drzim na drugim lokalnim particijama, i nikad oko toga nisam imao problema. Nego, Toal Commander je zakon - kako mu kazes, tako ostane, i u svemu te slusa bespogovorno. WINE i Commander, i resen problem.

Подели на овим сајтовима

On 7. 9. 2019. at 19:57, obi-wan рече

Ali nema nacina da mu kazes da ostane na drugoj lokaciji, stalno se vraca na pocetak, to je ono sto ne valja.

Ma kakav cloud, to je BS obican, ako zavis od online servisa onda si busan k`o sito. Ja moje podatke drzim na drugim lokalnim particijama, i nikad oko toga nisam imao problema. Nego, Toal Commander je zakon - kako mu kazes, tako ostane, i u svemu te slusa bespogovorno. WINE i Commander, i resen problem.

Expand  

kod sam koristio Deepin, tamo je sve radilo savrseno, kako namestis tako i ostaje... Takodje, Ubuntu mi nije zadavao mnogo glavobolje... 

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

To je samo bilo pitanje vremena... :)

Подели на овим сајтовима

On 14. 9. 2019. at 20:58, obi-wan рече

To je samo bilo pitanje vremena... :)

Expand  

Uopšte do skora nisam imao pojma da huawai rade i laptope.

Sad ću imati dilemu, da li lenovo ili huawei prilikom sljedeće nabavke. :)

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

@ronin

`Ocu malo da isprobam i Ubuntu detaljnije. Koju verziju preporucujes? Treba obavezno da lepo radi Wine na njemu, bez saplitanja.

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2019. at 16:40, obi-wan рече

@ronin

`Ocu malo da isprobam i Ubuntu detaljnije. Koju verziju preporucujes? Treba obavezno da lepo radi Wine na njemu, bez saplitanja.

Expand  

Ubuntu 16.04.6 LTS, a mozes da probas i https://mxlinux.org, zasnovan je na Debianu:D

Византијска пословица

Подели на овим сајтовима

On 18. 9. 2019. at 17:26, ronin рече

Ubuntu 16.04.6 LTS, a mozes da probas i https://mxlinux.org, zasnovan je na Debianu:D

Expand  

Spremio sam i mx-a, imam multiboot, pa ocu njega i ubuntu-a. A kasnije, ako uspem, i Zorin. :)

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...