Jump to content

Linux

Оцени ову тему

Препоручена порука

@Меда

Дакле, ти хоћеш да кажеш да врхунске дизајнерске куће користе Apple опрему зато што су мазохисти, а не зато што имају неке очигледне предности из ње?

Стварно не разумем ове што пљују Аpple и њихове цене као да их неко тера да их користе. Ја врло добро знам зашто имам MacBook Pro, а не неки други лаптоп који је хиљаду долара јефтинији. Ако мислиш да сам будала која се искључиво ложи на бренд, ОК, твој проблем. Онога тренутка када ми Apple не буде нудио оно што ми треба за рад, а неко други буде имао бољу понуду, променићу их. И ту пар стотина долара горе-доле уопште не игра неку улогу кад је посао у питању, него неке друге ствари. А ти купи шта год хоћеш и плати колико год хоћеш, нико ти не брани. Уопште не спадам у оне који пљују све што није Аpple. Нарочито волим Linux из више разлога и свакодневно га користим, али не на личном рачунару, јер ми Linux не нуди неки профи софтвер који ми треба. Windows, с друге стране, није Unix, и да би се то окружење добило, потребно је буџење, што нимало не волим. Мac OS X ми нуди све у једном и то потпуно интегрисано. Извадим из кутије, купим и инсталирам програм за обраду фотки и то је то. Све остало имам (не заборави да уз нови Mac добијаш легалан софтвер чији Win еквивалентни, ако их уопште има, коштају бар неколико стотина долара, а софтвер никако није бесплатан, што се код нас заборавља). И одмах кренем да радим науку, без икаквог буџења. Што се хардвера тиче, мање више је исти као на најквалитетнијим писијевима, осим монитора, наравно. Ту су и неке ситнице које ми живот значе, као што је интегрисаност PDF-a у сам систем. Ништа без чега се на другим системима не може, али убрзава многе ствари. Или подршка за разне формате фотографија уграђена на нивоу самог система итд... Да ли су они скупљи него што треба да буду, не знам. Можда. Али шта то мени вреди кад нико други не нуди оно што мени треба. As simple as that. Покушај мало да се одвојиш од тог стереотипног погледа на Apple кориснике. Не кажем да та компанија сама не гради такав имиџ, од чега је и мени мука, али шта ме брига. Аpple рекламе чак и не гледам и уопште јако слабо пратим њихов маркетинг, осим кад треба да видим да ли је изашло нешто ново, што ми можда треба.

Подели на овим сајтовима

Цитат

...

Стварно не разумем ове што пљују Аpple и њихове цене као да их неко тера да их користе. Ја врло добро знам зашто имам MacBook Pro, а не неки други лаптоп који је хиљаду долара јефтинији. Ако мислиш да сам будала која се искључиво ложи на бренд, ОК, твој проблем.

...

To je problem onih koji nisi imali posla sa Apple-om, misle da se oni koji ga koriste loze na jabuku a ne znaju da je Apple OS baba roga za Windows, Linux etc. Space Shuttle medj' kompjuterima.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Цитат

...

Da se nadovezem na pricu o software-u, Apple ti daje gratis kompletan software za razvoj programa za Apple. Ono sto Windows ili Borland prodaju za 3-4 000 dolara Apple daje gratis. Imas ga na instalacionom disku.

Подели на овим сајтовима

Цитат

@Меда

Дакле, ти хоћеш да кажеш да врхунске дизајнерске куће користе Apple опрему зато што су мазохисти, а не зато што имају неке очигледне предности из ње?

Стварно не разумем ове што пљују Аpple и њихове цене као да их неко тера да их користе. Ја врло добро знам зашто имам MacBook Pro, а не неки други лаптоп који је хиљаду долара јефтинији. Ако мислиш да сам будала која се искључиво ложи на бренд, ОК, твој проблем. Онога тренутка када ми Apple не буде нудио оно што ми треба за рад, а неко други буде имао бољу понуду, променићу их. И ту пар стотина долара горе-доле уопште не игра неку улогу кад је посао у питању, него неке друге ствари. А ти купи шта год хоћеш и плати колико год хоћеш, нико ти не брани. Уопште не спадам у оне који пљују све што није Аpple. Нарочито волим Linux из више разлога и свакодневно га користим, али не на личном рачунару, јер ми Linux не нуди неки профи софтвер који ми треба. Windows, с друге стране, није Unix, и да би се то окружење добило, потребно је буџење, што нимало не волим. Мac OS X ми нуди све у једном и то потпуно интегрисано. Извадим из кутије, купим и инсталирам програм за обраду фотки и то је то. Све остало имам (не заборави да уз нови Mac добијаш легалан софтвер чији Win еквивалентни, ако их уопште има, коштају бар неколико стотина долара, а софтвер никако није бесплатан, што се код нас заборавља). И одмах кренем да радим науку, без икаквог буџења. Што се хардвера тиче, мање више је исти као на најквалитетнијим писијевима, осим монитора, наравно. Ту су и неке ситнице које ми живот значе, као што је интегрисаност PDF-a у сам систем. Ништа без чега се на другим системима не може, али убрзава многе ствари. Или подршка за разне формате фотографија уграђена на нивоу самог система итд... Да ли су они скупљи него што треба да буду, не знам. Можда. Али шта то мени вреди кад нико други не нуди оно што мени треба. As simple as that. Покушај мало да се одвојиш од тог стереотипног погледа на Apple кориснике. Не кажем да та компанија сама не гради такав имиџ, од чега је и мени мука, али шта ме брига. Аpple рекламе чак и не гледам и уопште јако слабо пратим њихов маркетинг, осим кад треба да видим да ли је изашло нешто ново, што ми можда треба.

0110_hahaha 0110_hahaha :)

па што не рече да се кунеш у јабуку и да сам ти дирнуо у осиње гнездо  smej.gif

него, уместо да покушаш да ме правиш поклоником супротне идеологије, боље би ти било да си некако танак пост осветио неком перформансом, ценом, па барем аргументом опипљивим  smej.gif

знаш, радио сам озбиљно дизајн и на јабукама и на плавим екранима тако да ти не иде нешто у прилог цела прича  smej.gif

и управо то желим да кажем, да је мекић добар само за сингуларне ствари, ал да је прескуп и да се бацају паре само на једносмерне употребе а може да се направи омнипотентна зверина (или пар) за еквивалентне паре.

хардвер на меку је исти као на писију, само што је закључан и некомпатибилан са свим живим. горе од Дела.

као што сам ти приказао на простом примеру, монитор је цица маца и врх леденог брега проблема који се јављају са мекинтошима и њиховом некомпатибилношћу, самим тим увртањем руке да шта, кад и где користиш. варијанта бацања пара упаковано у сипај и не мисли.

мек постаје конзола, као амига и зато што је потпуно нефлексибилна и немодуларна платформа изумреће.

боли ме уво за њихов маркетинг и имиџ, ја само гледам вагу шта каже кад је новац-перформанса у питању.

а тек за рачунарски идеализам ме боли уво, поготово платформски или идеолошки  4chsmu1

елем, аквиљо, одсеци ово леба ти и направи неку нормалну тему од тога. ;)

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

...

Da se nadovezem na pricu o software-u, Apple ti daje gratis kompletan software za razvoj programa za Apple. Ono sto Windows ili Borland prodaju za 3-4 000 dolara Apple daje gratis. Imas ga na instalacionom disku.

Da se nadovezem jos, na postoji NI JEDAN virus za Apple.

Stoji da je skup hardware i da nije savrsen (ja sam zamenio nekoliko komponenti na 2 compa i ljudski se iznervirao) ali zbog nekompatibilnosti ne moze se instalirati legalno na drugi hardware. Ja bih licno ako bi bilo izvodljivo to uradio. Jer Apple OS je stvarno baba roga.

Подели на овим сајтовима

Цитат

Da se nadovezem jos, na postoji NI JEDAN virus za Apple.

cui bono ...

што би рекло, ко их прави?  0110_hahaha

елем, то не значи да није шупаљ систем, већ само да нема политичких противника и живих корисника  :cheesy:

Подели на овим сајтовима

Стварно је глупо критиковати епл.

Епл има једноставно неких својих карафека и фазона, али то једноставно треба разумети да је реч о политици, будући да су сви ти велики ИТ играчи Џобс, Гејтс, и остали међусобно кнонкуренција и неке ствари се чине просто ради тога или да се спута конкуренција, или да се наплате неки стари дугови.

Рецимо ја нисам знао све од скора да је разлог анимозитеа епла према флешу то што је власник Адоба раније био сарадник са Џобсом, и онда је напросто раскинуо сарадњу и отиснуо се на другу страну, тако не нешто.

Но што се тиче епл произовда скидам капу. Ко није држао или пробао Мекбук тај онда није једнсотавно видио шта је рачунар. Све што ради ради као сингерица било да је IMac, Iphone, Ipad, Macbook....

Епл производи немају масовну употребу као мајкросфт, али Џобс је прави уметник када једноставо треба здржати клијенте, јер опште је позната ствар будући да епл нема много корисника, али они који су корисници ти су стварно верни еплу.

Осим тога епл се доказао и мање више већину револуционарних ствари у последње време покренуо је епл. Да није било ај фона још не би смарт телефони доживели афмирмацију. Исто тако да нема Ипеда ни таблети не би живнули, мултитач технологију изумео је епл. Кад се вратимо још уназад, зачеци  windowsa су у епл-у, као и употреба миша...Дакле нема шта, мајстори су мајстори.

Епл је такав био и остао, није за широке масе, него за људе који се разумеју у рачунаре и хардвер, као и оне који не воле пуно да чакају, и да користе рачунар у основне сврхе.

Линкус ми је смешан већ. Толико година постоји као опен соурс и никако више ни да приће windowsu-коме покушава бити највећи непријатељ. Скоро сам читао у једном британском часопису за Линкус, где су тестирали линукс из угла обичног корисника, и једноставно се покзалао да је линкус оперативни систем још увек за гикове, а не обичне људе. То је једноставно тако и тако треба и да остане. Колико пара толико и музике.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Слажем се за мека..

Нама инжењерима архитектуре је сан мек..због својих одличних карактеристика за графички рад...

Само је проблем што је 10% скупљи од сличних конфигурација других произвођача!

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Цитат

Линкус ми је смешан већ. Толико година постоји као опен соурс и никако више ни да приће windowsu-коме покушава бити највећи непријатељ. Скоро сам читао у једном британском часопису за Линкус, где су тестирали линукс из угла обичног корисника, и једноставно се покзалао да је линкус оперативни систем још увек за гикове, а не обичне људе. То је једноставно тако и тако треба и да остане. Колико пара толико и музике.

Ако линукс настави развој темпом као у задње 2-3 године, а у смеру обичног корисника, за кратко време ће засигурно израсти у платформу вредну дивљења (од свог настанка он то и јесте) и биће више него добра конкуренција Виндовс-у, МекОС-у и сл. Проблем линукса је што је маркентишки скоро никако покривен, а још већи што нема његовог масовног кориштења као кућне и клијентске варијанте. Ако би се ту ситуација поправила врло брзо би многе ствару у њему (које то нису) постале user friendly, plug and play и сл. Виндовс је на почетку постојања био спрдња од система и графички интерфејс над ДОС-ом (већина других ОС-ова који су тада постојали су били бољи од Виндовса) док је сваки линукс кернел, као централна компонента ОС-а, од првог до задњег издања веома озбиљан и стабилан комад софтвера.

"Покајте се и верујте у Еванђеље", говори Господ. (Мк.1:15)

http://www.svetosavlje.org/biblioteka/index.htm

Подели на овим сајтовима

Цитат

Био или не био за гикове, на линуксу, а не на виноусу се, рецимо, предвиђају урагани. На виндовсу тешко да би уопште могло. На меку би могло, али би коштало више него обнова целог града после проласка урагана.  greengrin

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Био или не био за гикове, на линуксу, а не на виноусу се, рецимо, предвиђају урагани. На виндовсу тешко да би уопште могло. На меку би могло, али би коштало више него обнова целог града после проласка урагана.  greengrin

Ма може и да калкулише са моделом свемира...то ме не чуди, с обзиром да стихија људи ради на њему. Базирао сам се пре свега на једноставности и функционалности, и приступачности већини људи. Виндовс и мек то испуњавају, свако у својој бранши.

Ја нисам уопште присталица тог социјалистичког духа, у коме маса људи нешто ствара само да буде бесплатно. То само на први погледм може да изгледа добро, еј бесплатан софтвер још и функционише.... Међутим када такав став преовлада, онда долази неминовно до деградације прозивода јер не постоји конкуренција и надметање, а што је немогуће без комерцијализације.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Nisam neki poznavalac da mnogo pricam, ali kratko receno Win je frizider koji se prodaje eskimima...

@Upravda

Nijedan bolnicki racunar ozbiljne namene ne radi na win-u... nijedan vojni... nijedan server... o nauci necu ni da pocinjem...

Nadam se da ti ovo nesto govori... greengrin

Osim tog,a Mac je u stvari, grubo receno, preuzet i privatizovan unix... zato i jeste tako dobar i stabilan...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат

Nisam neki poznavalac da mnogo pricam, ali kratko receno Win je frizider koji se prodaje eskimima...

@Upravda

Nijedan bolnicki racunar ozbiljne namene ne radi na win-u... nijedan vojni... nijedan server... o nauci necu ni da pocinjem...

Osim tog,a Mac je u stvari, grubo receno, preuzet i privatizovan unix... zato i jeste tako dobar i stabilan...

Па шта, линукс као није на јуниксу заснован?

Подели на овим сајтовима

Neću o linuksu koliko o linuksašima (takozvana nacionalna manjina koja koristi operativni sustav Linuks, te njegove distroe)..

1. Da li je trač ili istina da su linuksaši iskopleksirani korisnici Win-a?

2. Da li je trač ili istina da svi korisnici linuksa pored tog sustava koriste i Windows?

3. Da i je trač ili istina da je 90 posto tražišta van Amerike (gde je Mak ekvivalent) pod Windowsom?

4. Da li je trač ili istina da je Linuks najbolji za mreže i poslovne sisteme, i zašto se onda u to trpaju priučeni kućni korisnici?

5. Da li je tačno da se za neke distribucije plaća i da obuka na tim distribucijama košta kao i obuka za bilo koji drugi sustav?

Ako je samo jedan odgovor sa DA...onda zaista nema razloga da neko od kućnih korisnika bude linuksaš  greengrin

Χριστὸς ἀνέστη ἐκ νεκρῶν θανάτῳ θάνατον πατήσας, 

καὶ τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωὴν χαρισάμενος...

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

@Upravda

Па шта, линукс као није на јуниксу заснован?

Pa jeste, to i kazem, linux/unix protiv win-a...

Win je naravno uspesniji jer donosi lovu svima, pa sto bi ga neko napustio... monopol je slatka stvar...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

• Креирај ново...