Teleskop Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Da li vam se ideja o reinkarnaciji dopada ili ne i zasto u nju ne verujete ...? "Znam da nista ne znam" - Sokrat Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Justin Waters Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Da li vam se ideja o reinkarnaciji dopada ili ne i zasto u nju ne verujete ...? Идеја о реинкарнацији доводи у питање уникатност људске личности. Између односа мушкарца и жене настаје нови живот, нова личност, или ако су близанци или тројке нове уникатне личности. Сваки човјек има различит отисак прста, различит облик лобање, различит облик шаке...или уопште човјек као тјелесна фигура је уникатна личност, па тиме је и духовно такођер уникатна личност. Кад би реинкарнација била тачна онда би се поставило питање ко је човјек уопште? Постоји ли човјек, или су људи само парчићи неког пракосмичког духа који "капа" у материјални свет. Ако се не зна ко је ко, ако нема јединствене личности, онда сам однос људи као слободних и јединствених личности је потпуно бесмислен. Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
XIO Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Moжда зато што нема ни најмању трунку научног утемељења? Да не говоримо о томе колико је и на самом субјективном нивоу невиђено глупа... да, да, ја сам био славни гусар у 17. веку... јест да се сад тога ни најмање не сећам, али бар знам да сам био гусар! Ма да. А да не почнем о идеји карме... од свих ствари НАЈОДВРАТНИЈЕ идеје настале из било које религије! Ако си лош биће ти горе у следећем животу. Ако ти је сад лоше, то је ок јер си ЗАСЛУЖИО то јер мора да значи да си нешто лоше урадио у претходном животу... ерго даме и господо... КАСТИНСКИ СИСТЕМ! Фуј! Бљак! Ужас! Бог је скоро па свемогућ. Он може све да уради... осим да изневери очекивања свог верника. XIO Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Зорица екс Милева Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Zašto ne vjerujem u rainkarnacije? 1405_love Zato što mi se može da ne vjerujem Погледа Отац с Небеса и виде ме сва у ранама од неправде људске, и рече, не свети се.Коме да се светим Господе? Поворци стада, што иде на заклање? Свети ли се лекар болесницима, што га са самртничке постеље руже? Коме да се светим? Снегу, што копни и трави што се суши? Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
shalom777 Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Jer vjerujem u Pravoslavnu Crkvu. Rassoban је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Баба Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Moжда зато што нема ни најмању трунку научног утемељења? Да не говоримо о томе колико је и на самом субјективном нивоу невиђено глупа... да, да, ја сам био славни гусар у 17. веку... јест да се сад тога ни најмање не сећам, али бар знам да сам био гусар! Ма да. А да не почнем о идеји карме... од свих ствари НАЈОДВРАТНИЈЕ идеје настале из било које религије! Ако си лош биће ти горе у следећем животу. Ако ти је сад лоше, то је ок јер си ЗАСЛУЖИО то јер мора да значи да си нешто лоше урадио у претходном животу... ерго даме и господо... КАСТИНСКИ СИСТЕМ! Фуј! Бљак! Ужас! И не само то, него та философија је довела до тога да једна цивилизација која је настајала на простору Индије замре, јер која је сврха било каквог напретка ако се све врти у круг. За разлику од европске културе и цивилизације које се темеље на јудеохришћанству које подразумева прогрес историје и где је смрт последњи догађај живота на овом свету, значи вреди се борити за овај живот , мењати овај свет учити и напредовати, индијска цивилизација је дошла у ћорсокак. Што би један Индус морао нешто да размишља како да унапреди пољопривреду или науку кад је довољно да умре и родиће се већ негде у бољој ситуацији само је потребно мало бољи човек да буде. Довољно је да седне испод неког дрвета , медитира и једе оно што му падне са дрвета , да се нигде не миче и сачека нову инкарнацију... prstgore Biky83 је реаговао/ла на ово 1 Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Aquilius Cratus Написано Март 23, 2011 Пријави Подели Написано Март 23, 2011 Moжда зато што нема ни најмању трунку научног утемељења? Да не говоримо о томе колико је и на самом субјективном нивоу невиђено глупа... да, да, ја сам био славни гусар у 17. веку... јест да се сад тога ни најмање не сећам, али бар знам да сам био гусар! Ма да. А да не почнем о идеји карме... од свих ствари НАЈОДВРАТНИЈЕ идеје настале из било које религије! Ако си лош биће ти горе у следећем животу. Ако ти је сад лоше, то је ок јер си ЗАСЛУЖИО то јер мора да значи да си нешто лоше урадио у претходном животу... ерго даме и господо... КАСТИНСКИ СИСТЕМ! Фуј! Бљак! Ужас! И не само то, него та философија је довела до тога да једна цивилизација која је настајала на простору Индије замре, јер која је сврха било каквог напретка ако се све врти у круг. За разлику од европске културе и цивилизације које се темеље на јудеохришћанству које подразумева прогрес историје и где је смрт последњи догађај живота на овом свету, значи вреди се борити за овај живот , мењати овај свет учити и напредовати, индијска цивилизација је дошла у ћорсокак. Што би један Индус морао нешто да размишља како да унапреди пољопривреду или науку кад је довољно да умре и родиће се већ негде у бољој ситуацији само је потребно мало бољи човек да буде. Довољно је да седне испод неког дрвета , медитира и једе оно што му падне са дрвета , да се нигде не миче и сачека нову инкарнацију... prstgore Upravo. Dva dijametralno razlicita pristupa metafizici. Via pozitiva na zapadu i via negativa na istoku. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Аурор Написано Март 25, 2011 Пријави Подели Написано Март 25, 2011 Moжда зато што нема ни најмању трунку научног утемељења? Да не говоримо о томе колико је и на самом субјективном нивоу невиђено глупа... да, да, ја сам био славни гусар у 17. веку... јест да се сад тога ни најмање не сећам, али бар знам да сам био гусар! Ма да. А да не почнем о идеји карме... од свих ствари НАЈОДВРАТНИЈЕ идеје настале из било које религије! Ако си лош биће ти горе у следећем животу. Ако ти је сад лоше, то је ок јер си ЗАСЛУЖИО то јер мора да значи да си нешто лоше урадио у претходном животу... ерго даме и господо... КАСТИНСКИ СИСТЕМ! Фуј! Бљак! Ужас! 1000000001010 И не само то, него та философија је довела до тога да једна цивилизација која је настајала на простору Индије замре, јер која је сврха било каквог напретка ако се све врти у круг. За разлику од европске културе и цивилизације које се темеље на јудеохришћанству које подразумева прогрес историје и где је смрт последњи догађај живота на овом свету, значи вреди се борити за овај живот , мењати овај свет учити и напредовати, индијска цивилизација је дошла у ћорсокак. Што би један Индус морао нешто да размишља како да унапреди пољопривреду или науку кад је довољно да умре и родиће се већ негде у бољој ситуацији само је потребно мало бољи човек да буде. Довољно је да седне испод неког дрвета , медитира и једе оно што му падне са дрвета , да се нигде не миче и сачека нову инкарнацију... bangin Upravo. Dva dijametralno razlicita pristupa metafizici. Via pozitiva na zapadu i via negativa na istoku. Ja mislim da je Hrišćanstvo crowning achievment ljudskoga uma i da ga svi moramo prihvatiti. Jedino je Hrišćanstvo ispravno a u okviru njega, jedino Pravoslavlje. Ajde reci ti meni šta ti podrazumevaš pod "metafizika" pa nam onda razloži svoju misao lepo. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Esxaton Написано Април 2, 2011 Пријави Подели Написано Април 2, 2011 Diskusija nije baš pojmovno konkretna, pošto se ne zna šta se misli pod reinkarnacijom. Što se tiče samog pitanja, a opet nevezano za isto, rekao bih da mnogi ljudi mere stvari prema sebi (što je derivat humanizma) te tako ispada da ono što se čoveku lično dopada ili sviđa, to je dobro, odnosno istinito. Veliki problem. 1. Ideja reinkarnacije ne mora da dovodi u pitanje unikatnost ljudske jedinke. 2. niti se unikatnost ljudske jedinke ogleda u fizičko/biološkim nejednakostima 2a. Ja bih rekao i to da unikatnost u ovim vremenima nije data, kao ni sloboda uostalom, već se ona mora postići i dosegnuti. Ako bi se reinkarnacija uzela kao loš proces, koji treba izbegnuti, u doktrinama tog tipa može se reći da će samo unikatna ličnost, tj. duša koja se neće "uplašiti od Svetlosti" udostojiti da probije krug ponavljanja. U suprotnom, ista će se razgraditi i umreti. Što, opet ukazuje na to da te drevne doktrine nisu u suprotnosti sa idejom o Ličnosti. A cilj čoveka jeste upodobljavanje Bogu. Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Biky83 Написано Октобар 15, 2014 Пријави Подели Написано Октобар 15, 2014 И не само то, него та философија је довела до тога да једна цивилизација која је настајала на простору Индије замре, јер која је сврха било каквог напретка ако се све врти у круг. За разлику од европске културе и цивилизације које се темеље на јудеохришћанству које подразумева прогрес историје и где је смрт последњи догађај живота на овом свету, значи вреди се борити за овај живот , мењати овај свет учити и напредовати, индијска цивилизација је дошла у ћорсокак. Што би један Индус морао нешто да размишља како да унапреди пољопривреду или науку кад је довољно да умре и родиће се већ негде у бољој ситуацији само је потребно мало бољи човек да буде. Довољно је да седне испод неког дрвета , медитира и једе оно што му падне са дрвета , да се нигде не миче и сачека нову инкарнацију... prstgore Ako bi reinkarnacija postojala. onda bi se u ovom zivotu ipak moralo malo pomuciti da bi se zasluzio bolji zivot posle ovog zivota.... Link to comment Подели на овим сајтовима More sharing options...
Препоручена порука