Jump to content

(Не)мешање државе у економију, социјална држава итд.

Оцени ову тему

Препоручена порука

Ма супер је Фијат! Али погледај мој претходни пост. Фирма је све супротно од тога, бар у оном ”инжењерском” делу, па је опет доминантна на тржишту.

Али, шта ти и ја имамо с тим???

Имао бих проблем с тим уколико би Старбакс користио монополски положај да угрози сваког оног који понуди другачији производ звани еспресо...

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

• Одговори 112
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

To je jos vidljivije u politici. Tako da u vladi imas Krkobabica.

Тако је. Пензионери добише повећање пензија од 10 посто, а што кумулативна инфлација и депресијација курса поручкаше то повећање давно и давно, ма шта има везе...

А имамо и синдикате у јавном сектору и јавним предузећима који повећање плате за неки % значи да је све у држави сјајно.

Заиста, заиста вам кажем да што год заиштете од Оца у име Моје, даће вам. (Јн 16,23)

Подели на овим сајтовима

Па онај ко прави лошу кафу, тај неће опстати на тржишту. Не знам како капитализам има везе са тим да ли неко производи лошу кафу или не.

Па опстаје. И шири се.

Како ће опстати ако неће нико узимати ту кафу? Можда може да опстане тамо гдје нема конкуренцију, рецимо у неком селу, и јел ти мислиш да би држава сад требала да стане у заштиту људи који би пили ту кафу?

Мислим да је ово немогуће извести, и да нема држава са тима везе осим ако неко неставља отров у ту кафу, што се граничи са покушајем убиства.

И опет остаје да ако људи хоће да купују ту лошу кафу, то је ствар њиховог избора, нико их није натјерао. Дакле што каже Ђунис, слобода на избору.

Српски менталитет карактеришу изненадни подвизи кратког даха, понесеност која прво улије наду, али капитулира у завршници, све се то после правда вишом силом и некаквом планетарном неправдом што само на нас вреба.

Подели на овим сајтовима

Па онај ко прави лошу кафу, тај неће опстати на тржишту. Не знам како капитализам има везе са тим да ли неко производи лошу кафу или не.

Па опстаје. И шири се.

Како ће опстати ако неће нико узимати ту кафу? Можда може да опстане тамо гдје нема конкуренцију, рецимо у неком селу, и јел ти мислиш да би држава сад требала да стане у заштиту људи који би пили ту кафу?

Мислим да је ово немогуће извести, и да нема држава са тима везе осим ако неко неставља отров у ту кафу, што се граничи са покушајем убиства.

И опет остаје да ако људи хоће да купују ту лошу кафу, то је ствар њиховог избора, нико их није натјерао. Дакле што каже Ђунис, слобода на избору.

E tu je prevara. Ne mozes ti biti "slobodan" da izaberes kada ne poznajes drugu  stranu medalje. To je fals sloboda. neki surogat koji nema veze sa slobodom.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

E tu je prevara. Ne mozes ti biti "slobodan" da izaberes kada ne poznajes drugu  stranu medalje. To je fals sloboda. neki surogat koji nema veze sa slobodom.

Слободан си да се информишеш  1000000001010

За највећи део ствари које те се тичу као појединца, информације су ти доступне  ;)

Подели на овим сајтовима

Ма супер је Фијат! Али погледај мој претходни пост. Фирма је све супротно од тога, бар у оном ”инжењерском” делу, па је опет доминантна на тржишту.

Али, шта ти и ја имамо с тим???

Имао бих проблем с тим уколико би Старбакс користио монополски положај да угрози сваког оног који понуди другачији производ звани еспресо...

Ако Пинк и остали потпуно збришу квалитетну народну музику, тако да наша деца готово да неће имати шансе да уопште чују и осете шта је то, да ли се то мене тиче? А мени је кафа исто што и музика, део културе, не само конзумерски производ. Производ је деценијама и вековима полако тесан и да, постоје правила за кафу. Не космичка, али земаљска и нису ту без разлога. И на добром смо путу да наредне генерације више неће имати прилику да пробају праву кафу. Увек се могло десити да неко прави лошу кафу и да има потрошаче за то. Али се никада до сада није могло десити да тај неко освоји светско тржиште, а нарочито не у року од неколико година!!! Хинт: глобализација економије, много добра ствар, али по мени у оваквим случајевима много лоша ствар. Укус се, мој Ђуне, формирао раније веома споро. Имао је времена да се природно истеше. И мењао се, али споро, потпуно природно. Као што рекох, кафа је тесана дуууго времена. А у данашњој глобалној економији је потребно је само неколико година (једна генерација) да се тај споро формирани укус потпуно уништи и формира неки сасвим нови. Нисам једини који је приметио да се на целој планети одједном формирала нека сасвим друга генерација са потпуно новим укусима. И што је најгоре, данас је све брзо, па се и укуси мењају, те нема шансе да се испрофилише нештпо ново што би заиста било квалитетно. Укус нема равноправан положај на тржишту са осталим параметрима, а данас се увек прилагођава тренутном стању, које се врло брзо мења. Кад ту додамо медије и целокупну парадигму потрошачког друштва на којој се нове генерације васпитавају, а без које је капитализам мртво слово на папиру, јасно је колико је сати. Ми морамо у овим потпуно новим условима глобалне културе да некако заштитимо традиционалну, а да глобалну искористимо на најбољи могући начин. Ако ће неки делић слободе тиме да страда, уф трт. Гребо слободу ако треба руљи да подилазим. А ако ми објасниш како ће то у капитализму да преовлада просвећеност над руљом, онда признајем да си у праву. Може некад, ако се случајно поклопи укус руље са просвешћеношћу. Ако не, руља пре или касније дноси превагу. Тачка.

Подели на овим сајтовима

Слободан си да се информишеш  1000000001010

За највећи део ствари које те се тичу као појединца, информације су ти доступне  ;)

Nema prosecan potrosac slobodu da se informise. Imaju pojedinci slobodu da plasiraju informacije po svojoj zelji odnosno prema sopstvenom interesu. A prosecan potrosac konzumira te informacije koje ga navode i da konzumita odredjene proizvode.I kada bi i skola bila prepustena trzistu ti isti interesi bi formirali potrosace od malih nogu u skladu sa tim interesima.

Подели на овим сајтовима

Флора, то није фер коментар. Чињенице о којима говоримо су независне од тога ко је кога у историји поробљавао и бомбардовао. Уосталом, либертаријанци су увек били против такве политике - ево водећег либертаријанца у САД шта каже:

"...you can't use force of arms to invade other countries to make them better people. Our job is to make us a better people."

Zvonko, moj komentar je vise imao za cilj da ukaze koliko je ekonomija usko povezana sa politikom te otuda nije uvek moguce dati naucno objasnjenje za neke ekonomske rezultate-vezano vise za prethodno Ivicino pitanje... Nemoj molim te da se osecas prozvanim jer mi to zaista nije bila namera 1000000001010

Подели на овим сајтовима

Па опстаје. И шири се.

Како ће опстати ако неће нико узимати ту кафу?

Прочитај мој последњи пост. Ако није јасно шта мислим, онда боље од тога не могу да објасним.

Подели на овим сајтовима

Ако Пинк и остали потпуно збришу квалитетну народну музику, тако да наша деца готово да неће имати шансе да уопште чују и осете шта је то, да ли се то мене тиче? А мени је кафа исто што и музика, део културе, не само конзумерски производ. Производ је деценијама и вековима полако тесан и да, постоје правила за кафу. Не космичка, али земаљска и нису ту без разлога. И на добром смо путу да наредне генерације више неће имати прилику да пробају праву кафу. Увек се могло десити да неко прави лошу кафу и да има потрошаче за то. Али се никада до сада није могло десити да тај неко освоји светско тржиште, а нарочито не у року од неколико година!!! Хинт: глобализација економије, много добра ствар, али по мени у оваквим случајевима много лоша ствар. Укус се, мој Ђуне, формирао раније веома споро. Имао је времена да се природно истеше. И мењао се, али споро, потпуно природно. Као што рекох, кафа је тесана дуууго времена. А у данашњој глобалној економији је потребно је само неколико година (једна генерација) да се тај споро формирани укус потпуно уништи и формира неки сасвим нови. Нисам једини који је приметио да се на целој планети одједном формирала нека сасвим друга генерација са потпуно новим укусима. И што је најгоре, данас је све брзо, па се и укуси мењају, те нема шансе да се испрофилише нештпо ново што би заиста било квалитетно. Укус нема равноправан положај на тржишту са осталим параметрима, а данас се увек прилагођава тренутном стању, које се врло брзо мења. Кад ту додамо медије и целокупну парадигму потрошачког друштва на којој се нове генерације васпитавају, а без које је капитализам мртво слово на папиру, јасно је колико је сати. Ми морамо у овим потпуно новим условима глобалне културе да некако заштитимо традиционалну, а да глобалну искористимо на најбољи могући начин. Ако ће неки делић слободе тиме да страда, уф трт. Гребо слободу ако треба руљи да подилазим. А ако ми објасниш како ће то у капитализму да преовлада просвећеност над руљом, онда признајем да си у праву. Може некад, ако се случајно поклопи укус руље са просвешћеносту. Ако не, руља пре или касније дноси превагу. Тачка. И да, постоје правила

Слажем се за Пинк само га не бих повезивао са кафом 1000000001010

Елем, хајде рецимо, ти си нека власт у држави: објасни ми како би сузбио утицај Пинка?

Како би законски ограничио оно што Пинк представља?

Једно је идеја, сви ми можемо имати лепе идеје и лепе мисли. Него, како би идеје превео у акцију?

Подели на овим сајтовима

Слажем се за Пинк само га не бих повезивао са кафом 1000000001010 Елем, хајде рецимо, ти си нека власт у држави: објасни ми како би сузбио утицај Пинка? Како би законски ограничио оно што Пинк представља?

Једно је идеја, како би идеје превео у акцију?

Па пинк јесте повезан с кафом. То што ти не цениш кафу, а цениш Цунета је твој проблем. Неко може да каже обрнуто, али културологије, естетике и слично су ипак академске дисциплине. Не свакако научне, али нису ни релативно постмодетнистичке. ;)

А на твоје питање искрено немам одговор. Али ако формулишемо проблем, могли би да почнемо да радимо на решењу. Највећи је проблем што се већина руље слаже да проблема нема, а економисти, који нису руља, неће никако да жртвују идеје либераријанизма, чак ни да покушају да изнађу неки модел који може да покрије и једно и друго, иако сам сигуран да виде проблем, јер се ради о паметним људима. Па побогу, ми смо измислили законе економије, нису то неки закони усађени у универзум. У осталом, и сам си то рекао. 1405_love

Подели на овим сајтовима

Елем, мало сам одлутао са теме (мис'им Пинк...)

А ако ми објасниш како ће то у капитализму да преовлада просвећеност над руљом, онда признајем да си у праву.

Правила! Правила! Правила!

Држава треба да постави правила игре и осигура њихово поштовање.

Држава не треба да учествује у игри.

п.с. за Пинк и све телевизије са националном фреквенцијом решење би било. Нпр.

1) Образовне емисије минимум 30% дневно

2) Дечији програм, минимум 20% дневно

3) Риалити програми, максимум 5% дневно, након 23:59 до 01:00 часова

4) Културно уметнички програм, минимум 20% дневно

5) Информативни програм, максимум 20% дневно, 1000000001010

Подели на овим сајтовима

А ако ми објасниш како ће то у капитализму да преовлада просвећеност над руљом, онда признајем да си у праву.

A ko ce da napise dobra pravila u drzavi ako je taj dobio nekvalitetno obrazovanje koje je zasnovano na trzisnoj utakmici u kojij ne pobedjuje uvek kvalitet?

Подели на овим сајтовима

A ko ce da napise dobra pravila u drzavi ako je taj dobio nekvalitetno obrazovanje koje je zasnovano na trzisnoj utakmici u kojij ne pobedjuje uvek kvalitet?

А ко му је обезбедио то неквалитетно образовање?

пс. Мој глас иде ЗА бесплатно образовање и здравствену заштиту, већ сам рекао

Подели на овим сајтовима

Da se nadovezem. Kako ce na referendumu da gradjeni odluce da li su ili nisu za Ustav recimo ako su obrazovani za , recimo, kopanje kanala?

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...