Jump to content

Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?

Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?  

78 члановâ је гласало

1. 1. Да ли су пре ,пада' постојали други људи осим Адама и Еве?

• Јесу
      24
    • Нису
      53

Препоручена порука

On 1. 11. 2012. at 21:51, Ignjatije рече

Ne zavisi ni moja. Nekad bilo ne ponovilo se. Samo cini mi se da se sve vise udaljavamo od izvornog verovanja i prolaznim teorijama i verovanjima zelimo da prilagodimo vecnu istinu i sustinu. Jednostavno, neshvatljivo mi je da neko moze tvrditi da nije postojao greh prvih ljudi- Adama i Eve, nego da su oni nastali putem evolucije preko majmuna a da je ta prica izmisljena, a sebe naziva pravoslavnim hriscaninom.

Prica o direktom stvaranju prvih ljudi od strane Boga po Njegovom podobiju, kao i ona o prvom grehu, su kljucne stvari i zato ne mogu biti ni metafora ni bajka. Prva svedoci o tome da smo mi kruna stvaranja, da smo slicni Bogu po blagodati i da se preko nas moze ostvariti sjedinjenje smrtne prirode sa besmrtim Tvorcem; a druga objasnjava razlog za pojavu smrti i raspadljivosti u svetu. Za Evu se kaze da je mati svim zivima....stavlja se neprijateljstvo izmedju Njenog potomosva i sotone.... Kakvi onda drugi ljudi koje nije ona rodila i kako se prvorodni greh mogao u tom slucaju preneti na ostala ljudska bica ?

Ako gresim ispravite me.

Gresis. Postoji nesto sto se zove arhetipsko kazivanje. Dakle jeste se pad dogodio bukvalno ali opis koji je dat nije bukvalni opis nacina

na koji se pad dogodio. Gradnja neke zgrade jeste bukvalan dogadjaj ali nacin na koji je neko opisuje ne mora da oslikava bukvalknu metodologiju. Metoda ima bezbroj a razlciiti opisi se daju u zavisnosti od toga sta citaocu zeli da se saopsti. Ako opis daje inzenjer gradjevine on opisuje i bukvalni dogadjaja i bukvalnu metodologiju ali ako opis daje pesnik on opisuje bukvalni dogadjaj ali je metodologija metaforicna i citacu zeli da saospsti nesto sto se jezikom inzenjeringa ne moze izraziti. Kapisko?

Подели на овим сајтовима

• Одговори 476
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

On 1. 11. 2012. at 22:06, Milan Nikolic рече
То може да се разуме као ,мешање'' између Адамовог племена и еволутивних племена.

Hm..... mozda. Znaci ta "evolutivna plemena" su nastala preko prve celije, visecelijskih organizama..... majmuna, covekolikog mamuna pa sve do homo sapiens-a, a Adam i Eva direktno od Boga pa su se posle mesali i tako smo nastali mi ? Jer si to hteo da kazes ?

P.s. Izvini ali moram da kazem da sam prvo pomislio na Dejvida Ajka kada sam procitao ovu tvoju recenicu. Znas za ono Njegovo tumacenje biblijske price o mesanju sinova bozijih sa kcerima zemaljskim. Reptili, hibridi.... ma ludilo :laugh:

Подели на овим сајтовима

@@Paladije,

Ето, добио си критику од некога ко мисли да довољна познаје науку. Свака част Аквилиу.

Да неко толико окупира себе у биологији и задене границе знања, то хришћанско исуство није до сада видело. Међутим, такво знање може се описати као знање средњовековних астронома, који су за разлику од данашњих хришћанских еволуфила видели даље од црне Земље.

Најгоре од свега је то што многи хришћани сматрају такве за учитељима науке међу хришћанима. Еволуција је толико примамљива да се мора нужно оправдати све што она описује у нашем верском поимању.

Такво понижење хришћана нисмо видели од времена геоцентризма. Сада се на велика врата уводи нови концепт апсолутизоване научне стратегије за објашњење Божијег стварања.

Каква вера. Какав подвиг. Свака част. Само, када се каже и покаже да научни Велики прасак и читава научна еволуција није првобитно стварање (библијски принцип), јер такво становиште одбацује модерна наука, право је чудо какву креационистичку ревност ови наши зналци показују.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Морамо разумети да ову дебату нећемо плодно завршити - као ни било коју дебату у вези проблема еволуције - све док себе не упутимо у истраживање модерне квантне физике и космологије. Има толико тога битног у том модерном схватању да ништа без тога не можемо исправно разумети када је реч о оваквој дебати.

Прича о молекулама и структурама изван атома, јесте прича са великим недостатком. Један обичан атом садржи конституенте од којих је атом већи као видљиви космос од нас самих - а ти конституенти могу да се међусобно преплићу чак иако се налазе на различитим странама нашег универзума.

То је наука која показује резултате и експерименте, а да би се она разумела потребно је доследно усвојити релативистичке теорије. Та квантна физика данас је повезана са космолошким учењем, управо због изненађујућих могућности квантних дешавања.

Биолошка еволуција је нешто просто и давно прихваћено. Она не игра више никакву улогу у објашњењу нашег порекла - ми смо пореклом еволуције и то је апсолвирано, међутим постоје друга питања које носе са собом другачије загонетке.

Зато признајем да сам разочаран браћом хришћанима који се занимају за науку уопште. Зар да се залепимо за еволуциону биологију и да тиме стварамо неку нову веронауку? Мене је готово свакодневно срамота због свега тога - што дозволисмо да се поистоветимо са креационистичком ускогрудошћу.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 22:03, Aquilius Cratus рече
Sa druge strane mene vise nista ne cudi a ponajmanje kad neko donosi kategoricne sudove o oblasti koji ocito ne poznaje (u nauci nema dokaza samo ukaza, not proof but evidence). Uz svo odsustvo zacudjenosti nad ovakvim pojavama ipak ne mogu da se ne slozim da nesto definitivno prozdire umove vecine ljudi u danasnjem svetu, vec su obilato naceti, ali sta god da ih prozdire to definitivno nije ni nauka ni racionalisticki nacin misljenja. Bas naprotiv, velika atrofija umova nastaje upravo pri odstuvu naucnog nacina misljenja.Svakako stoji da nauka i prosvetiteljstvo ne iscrpljuju covekovintelekt, duh i stvaralacke sposobnosti ali je smesno da bilo ko od nas ogovori i bilo kakvom iscrpljivanju coveka kad mi ni samu nauku i prosvetiteljstvo nismo ni posteno zagrebali a kamoli iscrpeli.

ne nisi me shvatio, ja ne negiram korisnost nauke i prosvetiteljstva, medjutim pojedine teorije su djelovale pogubno za antroposa koji je načinjen po Božijem obrazu i podobiju..dakle Darvinova teorija...recimo..govorim o jednom vampirizmu prosvjetiteljstva koji je ostvario negativnu konotaciju u očima Crkve i iscrpio onu blagočestivost, poljuljao vjeru, i iz srca u koje je trebao da se useli Hristos uselio se mrak..govorim sa aspekta štetnosti i korisnosti za čovječiju dušu, i onome što je korisno za njeno spasenje, odnosno za spasenje cijelog čovjeka koji ostvaruje svoje postojanje u ovom svijetu prepunom iskusenja....

Подели на овим сајтовима

@@Paladije,

То је тако јер се наука почела посматрати као тумач и оцењивач вере. Није грубо рећи да је све то потекло са Запада.

Међутим, морамо и у томе пронаћи излаз и промисао Божију. После великих невоља мора уследити корист од тога.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 22:59, Paladije рече

ne nisi me shvatio, ja ne ne giram korisnost nauke i prosvetiteljstva, medjutim pojedine teorije su djelovale pogubno za antroposa koji je

načinjen po Božijem obrazu i podobiju..

Nemoj zezati??? Ijuuuuu pa sta cemo sad.

dakle Darvinova teorija...

http://www.youtube.com/watch?v=kXZrJVkTzYE

recimo..govorim o jednom vampirizmu prosvjetiteljstva koji je ostvario negativnu konotaciju u očima Crkve i iscrpio onu blagočestivost, poljuljao vjeru, i iz srca u koje je trebao da se useli Hristos uselio se mrak..govorim sa aspekta štetnosti i korisnosti za čovječiju dušu, i onome što je korisno za njeno spasenje, odnosno za spasenje cijelog čovjeka koji ostvaruje svoje postojanje u ovom svijetu prepunom iskusenja....

To sto ti govoris je u ravni necega sto bi u tandemu sklepali Aleksandra Jerkov i Zak Derida za jedno poslepodne. Ne znaci nista smisleno. Kakav bre vampirizam prosvetiteljstva? Znas li ti uopste istoriju nase civilizacije (cak i daznas Hajdeger ti ne da da je razumes pravilno)? Prosvetiteljstvo i njegove tekovine ne da ne vrse nikakvu stetu nego su opsta uprkossvim ostalim antiprosvetiteljskim idejama i ideologijama Hegelijanizmu, Marksizmu (i izrodima mu), apokalitipcnim sektaskim pokretima, vracarskom nacin u misljenja (astrologije, taroti) i naravno rekao bih najvecem podmuklom neprijatelju savremenog coveka postmoderne. Kojom se masa likova danas obilato hrani van i unutar akademskih krugova.

O bilo kakvim losim posledicamaprosvetiteljustva moze biti reci tek kad istu na kolektivnom civilizacijskom nivou malo dublje zagrebemo. Do tada svaki takav pokusaj nije cak ni neozbiljan. A sama cinjenice da ti pricas o tome kako je prosvetiteljstvo navodno ubacilo nekakav mraka u ljudska srce lepo prikazuje kako ti ne znas o cemu pricas i na sta prosvetiteljsvo pretenduje individualno i kolektivno.

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 23:19, Aquilius Cratus рече
To sto ti govoris je u ravni necega sto bi u tandemu sklepali Aleksandra Jerkov i Zak Derida za jedno poslepodne. Ne znaci nista smisleno. Kakav bre vampirizam prosvetiteljstva? Znas li ti uopste istoriju nase civilizacije (cak i daznas Hajdeger ti ne da da je razumes pravilno)? Prosvetiteljstvo i njegove tekovine ne da ne vrse nikakvu stetu nego su opsta uprkossvim ostalim antiprosvetiteljskim idejama i ideologijama Hegelijanizmu, Marksizmu (i izrodima mu), apokalitipcnim sektaskim pokretima, vracarskom nacin u misljenja (astrologije, taroti) i naravno rekao bih najvecem podmuklom neprijatelju savremenog coveka postmoderne. Kojom se masa likova danas obilato hrani van i unutar akademskih krugova. O bilo kakvim losim posledicamaprosvetiteljustva moze biti reci tek kad istu na kolektivnom civilizacijskom nivou malo dublje zagrebemo. Do tada svaki takav pokusaj nije cak ni neozbiljan. A sama cinjenice da ti pricas o tome kako je prosvetiteljstvo navodno ubacilo nekakav mraka u ljudska srce lepo prikazuje kako ti ne znas o cemu pricas i na sta prosvetiteljsvo pretenduje individualno i kolektivno.

Drago mi je da ima neko tako pametan kao ti, da me pouči...hvala ti na kritikama koje "sahranjuju" gringrin, još sam zelen treba da ucim...hvala..!

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 23:47, Paladije рече

Drago mi je da ima neko tako pametan kao ti, da me pouči...hvala ti na kritikama koje "sahranjuju" gringrin, još sam zelen treba da ucim.. .hvala..!

Nema na cemu i drugi put. thank_you777

Подели на овим сајтовима

On 1. 11. 2012. at 23:58, Ignjatije рече

@@Paladije,

Joj bre, pa zar ne vidis da je Akvi iluminat i to najviseg stepena, onaj prosvetljeni. Ne daj se brate. starece

Ti sad mozes da mu prodajes fore i fazone jer nije video koga si imao na avataru proletos. :D

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...