Jump to content

Bog i zemljotres!

Оцени ову тему

cloudking

Препоручена порука

• Одговори 300
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Ако ништа друго, Богу, (и свим добронамерним Божијим људима) је мило видети како се понашају Јапанци после ове велике катастрофе:

''Kakvo je zaista stanje među ljudima u potresenom, potopljenom pa ozračenom Japanu, najbolje pokazuje pismo jedne profesorice engleskog jezika iz Sendaija.

Dirljivo pismo prijateljima profesorice Ane objavljeno je na Fejsbuku, nakon čega se brzo proširilo svetskom mrežom.

„Ukoliko nekome u stanu dođe voda, ljudi stave napolju natpis tako da i drugi mogu da dođu da napune svoje vrčeve i kante. Dijelimo to što imamo: vodu, hranu i grejalicu... Nema krađa, pljački, guranja u redovima...”, piše u dirljivom pismu profesorica iz Japana.

U Sendaiju (grad na krajnjem jugu Japana) sve izgleda dosta nestvarno. Međutim, blagoslovljena sam prekrasnim prijateljima koji mi puno pomažu. S obzirom da moj stan više ne zaslužuje taj naziv, preselila sam se kod prijatelja. Delimo to što imamo: vodu, hranu i grejalicu. Svi spavamo jedni uz druge na podu sobe, jedemo uz sveće, pričamo priče. Toplo je, atmosfera je prijateljska i prekrasna.

Začuđujuće je kako ovde gde sam uopšte nema krađa ni guranja u redovima. Ljudi ostavljaju ulazna vrata širom otvorena jer je tako sigurnije kada potres opet udari. Stalno čujem da ponavljaju: ´Ovako je nekada bilo kada su se svi međusobno pomagali.´ Potresi se stalno vraćaju. Sinoć smo ih imali skoro svakih 15 minuta. Stalno se čuju sirene i nadleću nas helikopteri.

Proradio nam je vodovod u stanovima sinoć na nekoliko sati, a sada radi i preko dana. Struja se vratila danas popodne. Gas još nije proradio. Međutim, sve to ide prema područjima. Nekima proradi, a nekima ne. Svi se danima nisu prali. Osećamo se prljavima, ali sada imamo i važnijih briga. Sviđa mi se to kako smo odbacili nevažno. Živimo punim plućima na nivou instinkta, intuicije, brige, preživljavanja, ne samo za sebe, nego i za celu grupu, piše profesorica.

„Primećujem čudnovate paralelne situacije. Na nekim su mestima kuće u potpunom neredu, a onda vidim kuću s uredno posloženim ležajevima ili vešom koji se suši na suncu. Vidim ljude koji stoje u redu za hranu i vodu, a istovremeno vidim šetače sa psima. Ima i neočekivane lepote. Noću je potpuna tišina. Nema automobila. Nikoga nema na ulicama. I noćno nebo prekriveno je zvezdama. Obično se mogu videti dve ili tri, a sada je celo nebo prekriveno zvezdama. Planine iznad Sendaija stoje čvrsto i kad je vazduh bistar vidimo njihovu veličanstvenu siluetu na nebu”, nastavlja se u pismu.

Profesorica ističe i kako su Japanci predivni.

„Svaki dan dolazim do svoga stana da pogledam kako stoje stvari, sada šaljem ovaj imejl jer se struja vratila, a pred vratima bi me dočekala voda i hrana koju je neko ostavio. Nemam pojma ko, ali to je tu za mene. Starci sa zelenim kapama idu od vrata do vrata i proveravaju jesu li svi dobro. Ljudi potpune strance pitaju da li trebaju pomoć. Nigde ne vidim znakove straha. Pomirenosti sa sudbinom da, ali straha ili panike ne.”

U pismu se još navodi i da su građani upozoreni kako mogu da očekuju naknadne udare, čak i jednako velike, u idućih mesec dana ili više. Podrhtavanje se stalno oseća.

Zatim profesorica zaključuje:

„Zbog nečega imam snažan osećaj da se stvarno upravo događa ogroman kosmički korak napred u celome svetu. I zbog nečega osećam da mi se usled iskustva sa ovim događajima u Japanu srce širom otvara. Brat me pitao osećam li se ´manjom od makova zrna´ zbog ovoga što se dogodilo. Ne. Zapravo, osećam da se događa nešto što je puno veće od mene same. Taj talas rađanja (širom sveta) je težak, ali ipak veličanstven”, poručuje profesorica. (Mondo)

Подели на овим сајтовима

Цитат

On je to napisao dok nije bio u mogucnosti da vidi tvoju poruku, tj. pre nje ...

A ovo boldovano je jedan bezobrazluk ... otkud ti znas sta on ume da napise, a sta ne ume ...?

Pisao je on i pre toga, prati malo...

Sakupio sam njegove postove u ovoj temi i izvukao zakljucak iza koga, za sad, stojim... naravno uvek ima prostora da budem razuveren. To nije tesko, samo nek napise jedan smislen post cija poenta nece biti moje omalovazavanje...

On 24. 10. 2020. at 11:02, haveaniceday рече

Lek protiv kovida postoji. 

Expand  

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

Рецимо да је, за мој појам, он увредио католике и то ни мање ни више, него самог оца теорије великог праска коју је споменуо (и не само њега).

Dobro je Ivice... u redu je covece! Kontam da ne umes nista drugo da napises u ovoj temi... ali jel moguce da sam ja jedini koga ste pikirali?

javno sam se ISKRENO izvinio! Sta jos treba da uradim?!

Sta bi vama vernicima jos bilo potrebno pa da oprostite coveku!

Ćebovanje .....

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Цитат
  Цитат

On je to napisao dok nije bio u mogucnosti da vidi tvoju poruku, tj. pre nje ...

A ovo boldovano je jedan bezobrazluk ... otkud ti znas sta on ume da napise, a sta ne ume ...?

Pisao je on i pre toga, prati malo...

Sakupio sam njegove postove u ovoj temi i izvukao zakljucak iza koga, za sad, stojim... naravno uvek ima prostora da budem razuveren. To nije tesko, samo nek napise jedan smislen post cija poenta nece biti moje omalovazavanje...

Prvo je on napisao taj post, koji je bio njegov poslednji u ovoj temi, pa si se ti javno izvinuo, pa si tek onda odgovorio na njegov poslednji post ... pratim ja dobro ...

A sto se tice Ivice, radi se, koliko sam mogao da primetim, o pametnoj i razboritoj osobi, pa ne bih rekao da ne moze da ti odgovori ... pre bih rekao da nece ... e sad zasto?

"Znam da nista ne znam" - Sokrat

Подели на овим сајтовима

Цитат

.......................................................

@obi-wan - tebi sam vec napisao sta mislim o tvom moderatorovanju

Nemas problema, mozes da mislis sta god zelis, to ne sme niko da ti brani... al` nemas prava da pravis scene i izmisljas...

Sto se tice teme - htedoh da izbegnem upustanje u ovako jalovu raspravu, ali samo cu kratko da uletim...

Odgovor koji te zanima si poodavno dobio od aquilia, sad sto se tebi taj ne dopada - to je sasvim sdruga stvar.

Ako, dakle, zaista zelis da razumes veru i kako verni gledaju na pojave kao sto je ova nesreca u Japanu, onda ces morati mnogo vise da budes otvoren da naucis nesto sasvim novo, i to ne nesto akademski novo, nego iskustveno.

Vera se ne poima umom, nego neposrednim licnim dozivljajem; za sve koji stvarno zele da upoznaju Crkvu vazi jevandjelski poziv - DODJI I VIDI...

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

da nece da odgovri ne bi nista ni pisao... medjutim on itekako odgovara znaci da ima volje i vremena...

Vama je samo dovoljna cinjenica da neko studira  u inostranstvu pa da odma bude proglasen za razboritog i pametnog.

I ja sam studirao u inostranstvu. Mozes li i za mene to isto da kazes?

Expand  

Подели на овим сајтовима

Цитат

Vera se ne poima umom, nego neposrednim licnim dozivljajem; za sve koji stvarno zele da upoznaju Crkvu vazi jevandjelski poziv - DODJI I VIDI...

Pa ja uvek dodjem... i kad kazem verniku "daj da VIDIM" oni uglavnom samo belo gledaju i izmisljaju razne price

Expand  

Подели на овим сајтовима

Љубљена у Исусу Христу православна српска браћо,

У име Пресвете Тројице, мир вам и благослов од Господа и Спаса нашег Исуса Христа.

Света Аутономна Православна Црква у Јапану и Савет Митрополије свесрдно захваљују на вашим молитвама и духовној подршци.

Највећи земљотрес у скоријој историји Јапана потресао је целокупну територију на којој се налази Источно-Јапанска Епархија а цунами који је уследио разорио је западне приобалне обласи Ивате, Мијаги, Фукушима и Ибараги. Такође је делимично оштетио град Сендаи, где се налази центар Епархије Источно-Јапанске. На удару су се нашле готово све наше Православне парохије и мисионарске заједнице на обали Пацифика.

Света Аутономна Православна Црква у Јапану захваљује на саучешћу браће и сестара свих Православних Цркава из целог света који са нама деле жал и тугу. Такође захваљујемо што са нама оплакујете све жртве ове природне катастрофе и упућујете молитве човекољубивом Господу да спасе нестале, зацели повређене, утеши бескућне и беспомоћне као и упокоји душе свих погинулих у овој страшној катастрофи. Нека би Господ такође дао храбрости и снаге нашим властима и свима оним који улажу надљудске напоре да спасу животе преживелих.

Цела нација је још увек у опасности и несигурности, мањи потреси се још увек осећају, опоравак саобраћајних веза, комуникација, снадбевања водом и основним животним намерницама је несигуран.

Света Аутономна Православна Црква у Јапану и Савет Митрополије могу да потврде да су Епископ Источно-Јапански Серафим и четири свештеника из Сендаија са својим фамилијама на сигурном. Владика Серафим нас је обавестио да је саборни храм у Сендаију који је уједно и центр Епархије Источно-Јапанске потпуно очуван. Међутим, најмање пет Православних парохија са својим храмовима, од укупно осам на обали Пацифика, је тешко оштећено а један свештеник се још увек води као нестао. Још увек немамо прецизне информације о нашим парохијанима у погођеним парохијама.

Укупне размере ове огромне катастрофе још увек нису познате премда добијамо више информација из погођених регија. Сада када смо у току Часног поста, морамо се још скрушеније молити да Божијом благодаћу сви парохијани буду сачувани.

Молимо вас да се сетите свих Јапански Православних Хришћана у вашим усрдним молитвама.

Са љубављу у Христу,

Савет Митрополије Свете Аутономне Православне Цркве Јапана

Подели на овим сајтовима

Цитат

da nece da odgovri ne bi nista ni pisao... medjutim on itekako odgovara znaci da ima volje i vremena...

Vama je samo dovoljna cinjenica da neko studira  u inostranstvu pa da odma bude proglasen za razboritog i pametnog.

I ja sam studirao u inostranstvu. Mozes li i za mene to isto da kazes?

1. Ja nisam vernik, pa ne znam kome se to obraca kada kazes "vama" ...

2. On je svojim postovima ovde pokazao da je razborit i pametan ... sto se mene tice moze da ima samo zavrsenu osnovnu skolu, ne znam njegov proces skolovanja ...

3. Svaka cast! I to je relevantno za tacno sta u vezi ove teme?

Подели на овим сајтовима

Ovde je izgleda najveci probelm sto kad kazemo "vernik" ne mislimo na isto...

Vi pod tom recju podrazumevate nekog ko poznaje religiju i razume veru Kao sto su vecinom posetioaci ovog foruma.

Ja pod tim terminom podrazumevam narod. Moja baba je vernik duze  od svih vas. redovno ide u crkvu i slavi slavu. Sece kolac i ide na groblje. Njeno vidjenje Adama i Eve i zemljotresa  u japanu nema vezse s onim sto vi ovde pricate. A tako misli i vecina pravoslavnog naroda. Naroda koji se javno izjasnjava ka pravoslavni i spreman ja za pravoslavlje i da ubije, a a npr. ne zna sta je  to liturgija.

Ne znam da li vi priznajete ovakav poredak ali je on zaista ocigledan...

Expand  

Подели на овим сајтовима

Цитат

Vi pod tom recju podrazumevate nekog ko poznaje religiju i razume veru Kao sto su vecinom posetioaci ovog foruma.

Ja pod tim terminom podrazumevam narod. Moja baba je vernik duze  od svih vas. redovno ide u crkvu i slavi slavu. Sece kolac i ide na groblje. Njeno vidjenje Adama i Eve i zemljotresa  u japanu nema vezse s onim sto vi ovde pricate. A tako misli i vecina pravoslavnog naroda. Naroda koji se javno izjasnjava ka pravoslavni i spreman ja za pravoslavlje i da ubije, a a npr. ne zna sta je  to liturgija.

Ovim si samo definitivno potvrdio da o veri NEMAS POJMA...

Svaka cast tvojoj babi*, naravno, ali vera nije (obavezno) ono sto upraznjava vecina, narocito posle 50-100 godina ispiranja mozga ljudima od strane raznih "mislilaca"...

Aquilio ti je vec lepo rekao da je tvoj pojam vere potpuno iskrivljen; da bi svaki dalji razgovor imao smisla logicno je da treba da prvo malo steknes potrebnu (zdravu) osnovu...

.............................

*moja baba - Ivice, kako bese ono tvoje o omnipotentnom bicu? prstgore

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Цитат

bendoff covece, ja sam agnostik koji se trudi da na ovom forumu blize upozna pravoslavlje, religiju koja je dominantna na nasim prostorima ... nisam religiozan ...  prstgore

Aqulio ti je napisao post u kome objasnjava sta je vazno za veru ... nije vazno kakvo je njihovo vidjenje zemljotresa, Eve i Adama, vec kakve su licnosti u "duhovnom" smislu ...

A sto se tice ubijanja, mnogi su spremni da ubiju za SRS, Zvezdu i Partizan (inace, komunisticke simbole) pa bi im ukidanje religije ne bi uopste ni smetalo ...

Подели на овим сајтовима

Цитат

Priznajemo. I ponavljam jedan od zadataka ovog foruma je popravljanje situacije na tom polju.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...