Jump to content

Васељенски Патријарх Вартоломеј I против атомске енергије

Оцени ову тему

Препоручена порука

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Nisam razumeo da je Patrijarh rekao da je SADA u OVOM trenutku moguce  preci sa onih prvih na druge "zelene" izvore energije, vec prosto da je to moguce.

Па то је еквивалентно изјави да је квантни компјутер могућ.

Auuu sacekaj da vidis kojestarije i paniku kad se kvantni kompjuter i nanotehnologija pojave na vidiku.

Подели на овим сајтовима

Auuu sacekaj da vidis kojestarije i paniku kad se kvantni kompjuter i nanotehnologija pojave na vidiku.

Једина права паника,ће бити у у оном једном секунду,о ком прича Бетмен, али кога је то брига,важно да смо ми паметнији од патријарха ,Зизјуласа и његових технолошко-научно неспособних ученика... :291291291:

"Све оно што ми можемо да одлучимо јесте шта да урадимо са временом које нам је дато"

Гандалф

Подели на овим сајтовима

Има право у много чему Ивица што прича. Само потребно је да схватимо да уколико су Патријарх Вартоломеј, Зизјулас и други, затвореви у неким погледима тумачења догмата, још више су затворени челници савремене науке и физике у погледу научних истраживања. Та затвреност је неминовност у науци јер ништа што се не докаже и не потврди не може проћи као релевантна теорија и неће се приступити истраживању. Сви до једног проналазача и генија попут Ајнштајна није могао да заобиђе тотално неразумевање од стране својих савременика. Али резултати су ипак почели да долазе и сада сви верујемо у неке теорије, а када би нас вратили у време када је било срамота у то веровати, не верујем да бисмо били тако одлучни да се сложимо са њима.

Објасни то свим жртвама радијације (не само ове). Да су се развијали како треба, да у свему мотив није био новац и како ћемо лакше, силе природе које нам је Господ дао, уз помоћ науке, биле би сасвим довољне.

Подели на овим сајтовима

Дакле, моја критика је критика тог зизиолошког односа према науци и технологији и ничег више. Похвално је што се уопште за то занимају. Али треба да буду доста озбиљнији. И на крају, мањи проблем су они сами, а већи њихови ученици. Стварају армију научно и технолошки полуобразованих теолога, који папагајски понављају њихове ставове, а такви ће више штете да нанесу од разних потпуно необразованих јоила.

О чему и којим ставовима овде говориш? Разумем да постоје проблеми код свих појединачно, и са разумевањем и са применом богословских учења, али омаловажавати саму теологију поменутих богослова стварно нема смисла.

Теологија поменутих богослова је веома дубока и захтевна. Морам приметити да си се Ти једино сложио са ''зизиологијом'' када је реч о нејасном тумачењу постојања смрти у творевини. Управо у том погледу примећујем застрањење код Зизјуласа, али он томе није узрочник већ недостатак разумевања код свих хришћана када је реч о последицама пада Адамовог по творевину. Зизјулас ту држи обе стране, то јест и да је Адам увео смрт у творевину и да је смрт природан начин постојања творевине, али ово се противи једно другом.

Једноставно, Зизјулас даје могућност и једној и другој ствари, а ти си изабрао управо ону другу. Тако си постао еволуциониста који сматра да је Адам потомак антропоморфних мајмуна. И када Ти неко постави ту ствар пред очи онда си у стању да направиш свађу и поделу, мржњу и омаловажавање. Једноставно то мораш да примиш као реалност нашег дијалога.

Са друге стране, и моја маленкост понекад делује нејасно, па се чини као да сам идолопоклоних Зизјуласа. Међутим то није тачно, и жао ми је што неки који дискутују са мном не виде да желим наглашавати нешто веома важније од пуких ,,понављања'' ''зизиологије'', како си сам рекао. У прилог томе показује управо моја критика Зизјуласа, међутим, те критике које су у вези питања ,,смрти у творевини'' Теби стварају нарочити проблем јер си Ти пронашао то Зизјуласово нејасно учење као отварање врата за екстремни еволуционизам.

Желео бих да запамтиш да такво учење које доводи Адама у положај потомка антропоморфних мајмуна никада не може бити прихваћемо од стране Цркве. То је толико јасно као што је на пример било јасно да је аријанска јерес у старту доживела неуспех, само они маловерни и занесењаци могу дати места таквим заблудама.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

БЕОГРАД - Последице евентуалне хаварије која би се десила у нуклеаркама у Мађарској, Бугарској, Румунији, за сат би се осетиле у Србији

Постављена слика

Најближа нуклеарка Козлодуј у Бугарској

Србија у свом блиском окружењу има 15 нуклеарних електрана које представљају велику потенцијалну опасност од евентуалне катастрофе.

Свака хаварија која би се догодила на атомским централама у окружењу, врло брзо би се, највише за сат, осетила у Србији носећи са собом и све последице које један нуклеарни инцидент може да произведе.

Иако стручњаци тврде да разлога за велику забринутост нема, чињеница је да је нуклеарна катастрофа у Јапану подстакла читаву Европу на преиспитивање ставова о коришћењу нуклеарне енергије.

Ситуација у Јапану након земљотреса покренула је размишљања јавности и у Србији каква опасност нам прети од коришћења нуклеарне енергије. За нас би, међутим, тврде стручњаци, размишљања о градњи атомске централе требало да буду тек у 20-годишњем плану, кад исцрпимо друге видове енергије.

блиц

Подели на овим сајтовима

Moram da se ne slozim ( mj izraz  ne_shvata) sa Aquiliom i Ivicom sto je retko. Cinjenica je da su drugi izvori energije skuplji ( i manje profitabilni za greedy kompanije) ali zapadni svet moze to sebi da priusti. Wind energija je sada jako popularna i uspesna. Ukoliko bi zapad zabranio nuklearnu energiju, jednog dana mogli bi se nadati i da ce Kina i druge totalitarne zemlje slediti nas primer.U Americi ce zabrana ici tesko jer Republikanska partija kao i uvek staje na stranu kompanija i protiv interesa naroda.

A patrijarh kao patrijarh; shvata da niti smo mi stvorili zemlju pa ne smemo ni da je unistavamo.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Jedini pravi odgovor je u smanjenoj potrosnji energije. Znaci nije ova generacija predodredjena da potrosi sve izvore energije i da potomcima ostavi opustosenu planetu. Covek se danas ponasa krajnje egoisticki.Po onoj -Posle mene potop.

Treba vise voziti bicikl a manje kola. Umesto 2-3 automobila imati 2-3 bicikle u garazi, na odmor na more ili skijanje ici svakih 4-5 godina i nositi odecu i od prosle sezone. Itd.

Svaka čast Vučiću! Spasio si Srbiju iz ruku lopova i društvenih parazita! 

Подели на овим сајтовима

Moram da se ne slozim ( mj izraz  ne_shvata) sa Aquiliom i Ivicom sto je retko. Cinjenica je da su drugi izvori energije skuplji ( i manje profitabilni za greedy kompanije) ali zapadni svet moze to sebi da priusti. Wind energija je sada jako popularna i uspesna.

Аргументи? Дакле конкретне цифре - фосилна горива дају толико и толико теравата, нуклеарке толико и толико. За еквивалентну количину потребно је толико и толико ветрењача/соларних ћелија и то кошта толико и толико, потребно је толико и толико простора за фарму ветрењача/соларних ћелија... Одговарајући број ветрењача се могу поставити на тим и тим територијама где је снага ветра толика и толика и ветар дува толико и толико времена (овде имати на уму да ја не поричем успех енергије ветра, нити сматрам да на томе не треба радити, већ сам скептичан по питању потпуне замене проблематичних извора енергије нечим другим у овом тренутку).

Републиканци су више нафташки лоби него нулеарни, те се боре против теорије глобалног загревања (наравно, у свом стандардном демагошком маниру заборављају да напомену да чак и да је антропогено глобално загревање потпуно погрешна идеја, фосилна горива и даље сеју смрт на сто један начин). Mислим да чак поједини републикански параноци оптужују баш нукеларни лоби да је протурио ”лаж о глобалном загревању”. Било како било, присуство републиканаца и осталих лобија неће да промени чињеницу да тренутна технологија није способна да замени фосилна и нуклеарна горива. Ако знаш нешто другачије, молио бих за детаљне линкове ка детаљним радовима, што научним, што инжењерским и детаљним студијама изводљивости и исплативости из релевантних извора, пошто су моје информације потпуно другачије, па бих волео да видим о чему се ради.

Подели на овим сајтовима

ne_shvata 0409_feel

ОПАО НИВО РАДИЈАЦИЈЕ У ФУКУШИМИ

Ниво радијације у оштећеној јапанској нуклеарној електрани Фукушима опао је током дана, саопштиле су јапанске власти.

rtrs

Подели на овим сајтовима

Nazalost Ivica je u pravu da trenutno ne postoji dovoljno jeftina tehnologija izrade fotocelija.

Потпуно тачно. Међутим поставља се питање, када ће људи схватити да кад би преусмерили новац барем са силних истраживања о што убојитијем оружју, ка научним истраживањима производње енергије из природних реверзибилних ресурса, сасвим је извесно да ће врло брзо нуклеарке, бар овог типа, а и термоелектране, постати мрачна прошлост. Узрок је опет у самом човеку, не научнику, коме је Бог Дао тај талант, већ у оном "другом", који ће погрешно усмерити научно достигнуће. Замислите само колико брже би се развила производња енергије из морских таласа, магнетних поља перманентних магнета природног порекла и још много тога, о чему умни људи размишљају већ деценијама, кад човек не би био похлепан, жељан власти над другим?

Научници ће рећи да сам потпуни утописта  slava3

Знам.....али ето....

.please.

slava3

:(

"Прости верник"

Господе, дај ми да мирно примим све што ми данашњи дан донесе и да се потпуно предам Твојој светој вољи. Упућуј ме и помажи свакога часа у току овога дана. Управљај мојим мислима и осећањима у свим делима и речима. Не допусти да у непредвиђеним случајевима заборавим да све долази од Тебе.

http://www.pravoslav...ta Filareta.htm

Подели на овим сајтовима

Веома је компликовано то питање, јер научници већином размишљају потпуно затворено. Не верују да је могуће постићи нешто другачије. Све то има своју позадину у нечем што је повезано са разумевањем настанка творевине. Они не желе да признају могућност апсолутног небића и да творевина некада није постојала ни у каквом облику или каквој категорији. Данас је ''догматско'' научно учење да је одржање енергије у затвореном систему апсолутно. Све је то у реду као теорија, али о чему се заправо мисли када се каже ,,затворен систем''? Да ли постоји некакав затворен систем?

Да ли је космос затворен систем? Ако не постоји научни одговор на то питање, онда не постоји такав одговор ни за квантну физику, односно за физику о фотонима светлости (= енергији). Шта фотону светлости даје импулс јесте дубоко питање сваког физичара, али остављати по страни то питање јер је тобоже срамота размишљати о ''метафизици'' не може се више поднети. Планета и човечанство је све више на рубу пропасти. Ипак се надам да је људски род толико снажан да ће природно следити потребу да развија потомство, и у складу са тим, чувати и спашавати творевину (човекову околину).

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Добро, Николићу, рецимо да се затворени научници (:cheesy3:) отворе и ”признају апсолутно небиће и да творевина никада није постојала ни у каквом облику или каквој категорији.” На који ће тачно начин то да промени закон о одржању енергију са својим последицама? Ако се у науку уведе твоје метафизичко питање ”шта даје импулс фотону” и прихвати твој одговор, какав год да је (претпостављам да га имаш, чим то помињеш), на који ће то начин да нас доведе до нових извора енергије? Страховито сам радознао да чујем шта ти је сад пало напамет.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...