Jump to content

Васељенски Патријарх Вартоломеј I против атомске енергије

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

Потресну и искрену поруку свим државама да се забрани коришћење атомске енергије упутио је Његова Свесветост Патријарх константинопољски и васељенски Г. Вартоломеј I, после катастрофе у Јапану. Патријарх је ову поруку послао у Недељу Православља, прву недељу Часног Поста, како би изразио солидарност православаца целог света са браћом Јапанцима.

Катасторфу је узороковао земљотрес и цунами, а најгоре се може десити ако дође до радиоактивне контаминације због експлозије нулеарног реактора у Фукошими. "Људски фактор није могао да спречи земљотрес и цунами, али - са друге стране може да спречи експлозију нуклеарног реактора." "Уз пуно поштовање за науку, предлажем да се атомска енергија, која је толико опасна за човечанство, замени различитим формама «зелене енергије», која је безопасна за природну средину и људе. Ти други извори енергије могу да задовоље потребе. Бог нам је дао сунце, ваздух, мора и океане, из њих се може црпсти енергија".

Његова Свесветост Патријарх Г. Вартоломеј I је истакао да нам је "наш Творац дао сунце, ветар и таласе из којих може да се црпи енергија за наше потребе. Еколошка наука може да смисли алате за стварање енергије која неће бити штетна. Зашто рузикујемо са тако опасним подухватима, као што је атомска енергија?". "У Православљу се молимо Господ за становништво Земље излазећег сунца, а уједно тражимо да се преиспита атомска политика у свету" каже Патријарх Г. Вартоломеј I.

У краткој храброј и провокативној поруци, на линији еколошке борбе коју Патријарх Г. Вартоломеј I води од 1989. године, он још једном истиче своје еколошко опредељење, које годинама проповеда у савременом свету.

САЈТ СПЦ
Подели на овим сајтовима

• Одговори 49
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

:bla:

Сви ми, људи, хришћани, нормални становници који благодаримо Богу на постојању, морамо да размишљамо како својем потомству да оставимо сигурније и чистије човеково окружење. Данас је највећи проблем питање енергетике. У циљу проналажења чистог добијања енергије позвани су сви заинтересовани, а како време одмиче то ће бити све већа обавеза.

Негативну околност чини повезаност енергетике са политиком која је веома ретко искрено привржена екологији. Са тим и другим тешкоћама морамо да се суочимо и да их превазиђемо.

Наука верујућих каже:

Апсолутан је само Бог

Подели на овим сајтовима

Ово су тачне и јасне Патријархове речи,али како да  то објаснимо профитерима и разним енергетском лобијима јер се они никада неће  повући на мирно. 0110_hahaha-smileys-327.gif' class='bbc_emoticon' alt='319.gif' />

Подели на овим сајтовима

требали смо се (човјечанство) опаметити и са нуклеркама завршти  још са Чернобилом али нама је изгледа мало "изазивања ђавола" што би рекла моја бака...

Подели на овим сајтовима

И кад би мртви из свих тих катастрофа поустајали и завапили: " Не градите нуклеарке!", не би вредело...

Једни ће градити, други неће, где ћемо се ми сврстати и у ком правцу усмерити свој и туђи живот, од нас зависи...

Подели на овим сајтовима

А да ли сте ви свесни да би, ако би се овога тренутка обуставило коришћење атомске енергије и бушење нфте, помрло далеко више људи него што је помрло од Чернобиља и последица?

Мислим супер, строго формално, патријах је у праву. Али чини се као да није свестан да у овом тренутку алтернатива не постоји. Енергија ветра и воде никако не могу да подмири страховито растуће потребе за енергијом (највећим делом потражња расте у земљама у развоју, као што су Кина или Индија). До средине следећег века требаће додатних око 15 TW, а до краја века око 25 TW (ако се тренд настави). Фосилних горива има за још неколико векова, али и та горива су еколошки веома лоша. Ветар, вода и слично могу да подмире само мали део растућих потреба. Сунце у принципу може, али су трентутно постојеће соларне ћелије или веома неефикасне или веома скупе да су исплативе само на сателитима или за сличне намене. Постоје огромни теоријски и практични проблеми скопчани с њима. Да, Бог нам је дао Сунце, али нам није дао соларне ћелије. Њих сами морамо да направимо, а то није нимало лако. Ако патријарх или било ко други од критичара, зна како, нека каже, сигурно ће добити Нобелову награду.  

Подели на овим сајтовима

А да ли сте ви свесни

да један патријарх не говори напамет и зна много више него што ми мислимо?

И немој сада да ме неко оптужи за идолопоклонство... 0102_laugh

Подели на овим сајтовима

А да ли сте ви свесни да један патријарх не говори напамет и зна много више него што ми мислимо?

???

Па ако стварно зна, што онда не прави ефикасне и јефтине соларне ћелије и помогне да се проблем реши или бар нека нам каже како тачно да пребродимо све огромне зачкољице на том путу? Пре ће бити да је науку, технологију и екологију упознавао искључиво из Зизјуласових књига. Да ме неко не схвати тотално погрешно, изузетно је похвално интересовање Васељенске патријаршије за проблеме које муче савремено човечанство. Једино што је тим проблемима неопходно прићи са Земље и из овог времена, а не са неба и из есхатона.

Подели на овим сајтовима

Пре ће бити да је науку, технологију и екологију упознавао искључиво из Зизјуласових књига.

https://www.pouke.org/forum/index.php/topic,12070.new.html#new

...........................................

Inace, tesko tebi kad ovo vidi Milan Nikolic... 0102_laugh

"Ви морате упознати земаљско да би сте га волели, а Божанско се мора волети да би се упознало." Паскал "Свако искључиво логичко размишљање је застрашујуће: без живота је и без плода. Рационална и логична особа се тешко каје." Шмеман "Always remember - your focus determines your reality." Qui-Gon Jinn

Подели на овим сајтовима

Да ме неко не схвати тотално погрешно,није ми намера да контрирам ни изазивам.Питам се само зашто

мислимо да ако је у питању Патријарх православни,  не можемо веровати да је довољно информисан, и то

ако води борбу о овом питању од 1989.г.

Напротив, убеђена сам да је и превише упознат, и да би могао да нас подучи о томе.

Ако може један глумац Стивен Сигал,амерички држављанин, да се бори активно за очување планете

земље и против енергетског нафташко-нуклеарног лобија зашто не би и Патријарх дао своје виђење, и то аргументовано.

Ми немамо аргументе по којима доказујемо да се Патријарх бори помоћу Зизјуласа и Есхатона.

Не можемо да говоримо напамет.

Подели на овим сајтовима

А да ли сте ви свесни да би, ако би се овога тренутка обуставило коришћење атомске енергије и бушење нфте, помрло далеко више људи него што је помрло од Чернобиља и последица?

Мислим супер, строго формално, патријах је у праву. Али чини се као да није свестан да у овом тренутку алтернатива не постоји. Енергија ветра и воде никако не могу да подмири страховито растуће потребе за енергијом (највећим делом потражња расте у земљама у развоју, као што су Кина или Индија). До средине следећег века требаће додатних око 15 TW, а до краја века око 25 TW (ако се тренд настави). Фосилних горива има за још неколико векова, али и та горива су еколошки веома лоша. Ветар, вода и слично могу да подмире само мали део растућих потреба. Сунце у принципу може, али су трентутно постојеће соларне ћелије или веома неефикасне или веома скупе да су исплативе само на сателитима или за сличне намене. Постоје огромни теоријски и практични проблеми скопчани с њима. Да, Бог нам је дао Сунце, али нам није дао соларне ћелије. Њих сами морамо да направимо, а то није нимало лако. Ако патријарх или било ко други од критичара, зна како, нека каже, сигурно ће добити Нобелову награду.  

ево нек граде хидриелектране и то је боље него нуклеарка јер од воде не може да  се роди дијете са  две главе.... а и онако стално се прича како "воде има све више и више" :)

Подели на овим сајтовима

Шта зна патријарх Вартоломеј И Митрполит Зизијулас, ту је Др. Драшко Глушац саветник за Винчу :), каже за ТВ ситуација је у Јапану под контролом, мада их је мало изненадио цунами.

и тренутно 400 пута већа радијација од "дозвољене"

Подели на овим сајтовима

ево нек граде хидриелектране и то је боље него нуклеарка јер од воде не може да  се роди дијете са  две главе.... а и онако стално се прича како "воде има све више и више" :)

Zasto ne procitas sta covek pise nego unapres smisljas neke doskocice koje uopste nisu duhovite?!

Подели на овим сајтовима

Помреће како год да окренеш...

А сад, шта ја да радим? Немам пара ни да купим све књиге и то копиране за факултет, а као да купим соларне плоче? А опет то је и проблем дугорочног планирања, односно онога што већ рекох "где ћемо се ми сврстати и у ком правцу усмерити свој и туђи живот, од нас зависи.." Завислило је и од наших претходника... И ту смо где су се они усмерили...

Сад, да не буде да кукам, немам пара за соларне ћелије, али се трудим да рецимо увек бацим ђубре у корпу предвиђену за то, штедим воду... итд.. Све оно што је до мене и у оквиру мојих могућности, а оно што није шта ја да радим...

Штедећу и даље воду, и бацати отпад у контејнер, трудићу се ...

Вероватно тако ради патријарх...Колико може... А опет он је на положају са кога може и да скрене пажњу на проблем... Ја нисам, а и кад бих се појавио на тв ко да би неко то пренео као корисну и занимљиву вест... рекли би "Ко је тај што је нашао да паметује", нит сам јавна личност нит стручњак... хахха...

И Патријарх Павле је био један од највећих еколога, аскета... Ничег сувишног... Са тако мало тога тако много чега ( бар сам га ја тако доживео, то је мој лични утисак и користан ми је пример)... Мени аскетство не би ишло од руке... Ја увек хоћу и више него што ми треба... А то је лоше...

Подели на овим сајтовима

Zasto ne procitas sta covek pise nego unapres smisljas neke doskocice koje uopste nisu duhovite?!

па види ако неко попут тебе може да нервира пола форума што ја не могу тебе...

ти као водиш неку превелику озбиљу и на крају крајева имаш испод опцију "пријави уреднику" па изволи али онда мораш исту пријаву да и образложиш што ће рећи да можда иста остаје "у резерви"....

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...