Jump to content

Младен Обрадовић: Нисам ја крив за насиље, него власт

Оцени ову тему

Препоручена порука

Постављена слика

Вођа Образа Младен Обрадовић негирао је данас кривицу за организовање нереда током Параде поноса, 10. октобра 2010. године, и за нападе на полицију оптужио власт која је тиме хтела да компромитује Образ јер је у тој организацији препознала опасност због њеног "поштења и патриортских ставова"

"Тачно је да смо били против Параде поноса, али због моралних разлога. Ми као хришћани никога не мрзимо, па нисмо ни могли да подстичемо мржњу. Нисмо планирали никакво насиље, него молебан у Вазнесењској цркви која је најближа месту одржавања параде, јер смо хтели да до њих допре молитва и замирише тамјан, да чују звона и појање", рекао је Обрадовић у одбрани пред Вишим судом у Београду на почетку суђења групи од 14 оптужених.

Обрадовић, који је студент Богословског факултета, рекао је да је Образ за такав став добио и благослове свештеника и епископа, али да је приступ Вазнесењској цркви забрањен, па су покушали да молебан одрже у Цркви светог Марка, али је он ухапшен 10. октобра у 9.02 и тако "спречен да народну енергију усмери на молитву".

"Са каснијим збивањима немам никакве везе, све сам пратио у полицијској станици Нови Београд преко мотороле. Полицајци који су ме ухапсили били су коректни и у том опуштеном и коректном разговору моторола је стајала на столу и тако сам чуо шта се догађало", рекао је Обрадовић.

Додао је да одговорност за насиље 10. октобра не сноси Образ нити он лично, него власт јер је пренебрегла савет безбедносних структура које су процениле да ће то бити најризичнији скуп у новијој историји Србије.

"Министар унутрашњих послова Ивица Дачих је после рекао да је то урађено по налогу ЕУ. Чија је онда одговорност, власти или Образа? Власт је изазвала нереде, јер уместо да се људи скупе у цркви били су раштркани по граду и то је идеална ситуација за инциденте", рекао је Обрадовић.

Додао је да је Образ државотворни покрет који гаји дубоко поштовање према полицији, војсци, образовању, здравству и судству.

"Никада нисмо планирали никакво насиље нити размишљали о нападима на полицију. Нема тога ко може да каже да сам му наредио напад на полицију. Да смо се сукобили са полицијом, сукобили би се сами са собом. Богу хвала да није било жртава", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је навео да Образ о Паради поноса има став као и Српска православна црква, да је то грех, а "њихов приватни живот су остављали њима".

"Парада поноса је изругивање са свим до чега држи наш православни народ, повређена су верска и национална осећања већинског православног народа лецима на којима пише 'Који је од браће Југовића геј и Косово је сусед Србије', а патријарх Павле је приказан са главом стриптизете, читав низ гадости", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је навео да нису тачни наводи медија да иза Образа стоји нарко бос Дарко Шарић и српски монополисти.

"Ми смо скромна организација, немамо паре, али имамо чист образ, поштење и родољубље. Зато смо трн у оку власти, јер виде политичку опасност и хоће да нас оцрне. Образ је организовао и демонстрације поводом хапшења Радована Караџића и тада се догодило исто, појавиле су се групе са фантомкама и капуљачама које су бацале камење на полицију", рекао је Обрадовић.

Додао је да те људе "нико не познаје" и да и када би били ухапшени, одмах су пуштани на слободу.

"Иза тих провокатора који немају везе са Образом стоји режим коме је у интересу да оцрни родољубе", рекао је Обрадовић.

Обрадовић је негирао да је са оптуженима Крстом Миловановићем и Дамиром Грбићем одржавао састанке на којима су планирали насиље и нападе мотивисане мржњом на дискриминаторској основи.

"Тужилаштво је то учинило вероватно зато што нас тројица једини имамо функције у Образу, који нема ни своје просторије. Ја сам генерални секретар, Крста има издавачко предузеће Народно дело и председник је савета Образа, а Грбић је секретар Образа за Београд", рекао је Обрадовић.

Обрадовић се у одбрани више пута оградио од оптужених Игора Маринковића, Николе Видовића и Срђана Савовића, који су у оптужници означени као чланови групе "Скинхедс", и рекао да их не познаје нити се са њима било шта договарао.

Маринковић, Видовић и Савовић су раније осуђивани, док су остали оптужени неосуђивани.

Свих 14 оптужених доведено је из притвора.

Као коловође у оптужници су означени Обрадовић, Грбић, Миловановић и Обрадовићева супруга Јелена и њима прети казна од три године до 12 година затвора.

Осталима прети казна од једне до осам година затвора.

Сви се терете за насилничко понашање на спортској приредби или јавном скупу.

Данашњем суђењу присуствовали су посланик Нове Србије Александра Јанковић и професор Правног факултета у Београду Коста Чавошки, а посланици Српске радикалне странке били су испред суднице, док су се активисти СРС са беџевима Војислава Шешеља окупили испред Палате правде.

У нередима на београдским улицама повређено је више од 140 људи, од којих 124 полицајца и причињена је велика материјална штета.

прес

Подели на овим сајтовима

• Одговори 227
  • Креирано
  • Последњи одговор

Популарни чланови у овој теми

Популарни чланови у овој теми

Који лик...

не би било проблем да је сам у својој прелести, већ је проблем што за собом вуче гомилу. Приметимо овде извесну сличност са м. Артемијем.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Који лик...

не би било проблем да је сам у својој прелести, већ је проблем што за собом вуче гомилу. Приметимо овде извесну сличност са м. Артемијем.

по мени Младен је у неку руку и управу јер да га је држава на вријеме страпала у затвор.... eheeeej

Подели на овим сајтовима

Njemu se ne sudi jer se pretpostravlja da bi nesto uradio kako Mladen laze; vec mu se sudi jer je danima pre parade pretio; pricao o krvi i neredima; jer ga je policija pratila; jer imaju snimke njegovih naredjenja o napadima, jer su mu nasli hladna oruzja  (sa kojima je pretpostavljam hteo da se moli, vec cuveni moleban za koji su potrebni nozevi, letve i slicne stvari).

A vec duze vreme se prica da je Obraz finansiran od strane Sarica ( uz blagoslov bise UDBE Ace Tomica i slicnih)  i narko bandi tako da taj deo nije nista novo.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

jel ti to nesto znas kad tvrdis da laze ?

Штошта.

Неки од мојих што садашњих, што бивших ђака су били или су још увек у безОбразу. Месецима пре параде се причало, организовало и планирало како и на који начин ће да се бију са милицијом и учесницима...

Ове приче да су образовци, у ствари, ишли на молебан, и да никога нису хтели да бију ем су неистините, ем су цркворушитељске, будући да он иза Цркве покушава да сакрије своје фашистичке и антихришћанске ставове и прекршаје, ем није ни довољно мушко да, када је већ планирао да се отворено сукоби са милицијом то људски и призна...

Мишљења сам да би овај човек, уколико је заиста студент Бф, морао под хитно бити са истог избачен због понашања које не доликује једном хришћанину, и да би Црква морала што пре да се огради од оваквих покрета, будући да исти наносе несагледиву штету њеном угледу и њеној мисији у друштву...

Катодна цев све трпи, а интернет свакога.

Подели на овим сајтовима

Штошта.

Неки од мојих што садашњих, што бивших ђака су били или су још увек у безОбразу. Месецима пре параде се причало, организовало и планирало како и на који начин ће да се бију са милицијом и учесницима...

Ове приче да су образовци, у ствари, ишли на молебан, и да никога нису хтели да бију ем су неистините, ем су цркворушитељске, будући да он иза Цркве покушава да сакрије своје фашистичке и антихришћанске ставове и прекршаје, ем није ни довољно мушко да, када је већ планирао да се отворено сукоби са милицијом то људски и призна...

Мишљења сам да би овај човек, уколико је заиста студент Бф, морао под хитно бити са истог избачен због понашања које не доликује једном хришћанину, и да би Црква морала што пре да се огради од оваквих покрета, будући да исти наносе несагледиву штету њеном угледу и њеној мисији у друштву...

Амин.

Шефе, који ти је враг?

Подели на овим сајтовима

Ма Младене битно је да си ти вођа ове омладине,која не зна ни шта ти представљаш.Гледам другаре причају за образ,а немају појма да се ово ради сигурно из неке користи.Па ако је образ урадио нешто корисно,што је помогло младој деци,ја идем сутра на мост да скочим!

Подели на овим сајтовима

Штошта.

Амин.
Amin.Amin.

Not Available 

Подели на овим сајтовима

Штошта.

Амин.
Amin.Amin.
  4chsmu1 :) 0102_laugh prstgore 0102_laugh 4chsmu1 :bla:

Подели на овим сајтовима

Na šta god mislio, potpuno je sumanuta optužnica. Njemu se sudi jer se pretpostavlja da bi nešto uradio???

Ne može tako da funkcioniše država.

Завиша лепо збориш..и скидам капу...

А остали...могу само рећи да нисте прошли поред Хришћана...а не поред Срба..

Јадно вам Србско има и крсна слава...

Везе ви са животом немате...

Magen VeLo Yera'e

מגן ולא יראה‎,

Подели на овим сајтовима

Мишљења сам да би  Црква морала што пре да се огради од оваквих покрета, будући да исти наносе несагледиву штету њеном угледу и њеној мисији у друштву...

potpis.

Подели на овим сајтовима

• Чланови који сада читају   0 чланова

• Нема регистрованих чланова који гледају ову страницу
  • Креирај ново...