Jump to content

Eniz

Члан
  • Број садржаја

    3991
  • На ЖРУ од

  • Последња посета

    Never

Репутација активности

  1. Волим
    Eniz got a reaction from kopitar in Основне карактеристике међурелигијског дијалога   
    Обзиром да сам мишљења да за "дијалог", није синоним међусобно убеђивање, већ међусобно изношење сопствених ставова, о нечему или некоме, из чега би сами учесници дијалога, као и читаоци стекли нова сазнања или чак донели и нове одлуке, молим вас, да сходно своме очигледно завидном степену образовања, дијалог и наставите да водите, као што на самом почетку беше. 

    Ovaj dio komentara i savjeta zlata vrijedi!
  2. Волим
    Eniz got a reaction from kopitar in Основне карактеристике међурелигијског дијалога   
    Hvala na vašem stavu i preporukama !Samo jedan mali utisak:Kao musliman kada sam ušao ovdje da budem vaš gost očekivao sam napade, optužbe narazumijevanja, uvrede itd: Bilo ih je poput: Moj neprijatelju,ili islam je satanska vjera, itd, ali to je sve normalno jer živimo u vremenu kada je sve normalno izbrisano.Ono što je nekada bilo normalno a to je komunikacija među vjerskim ljudima , danas je nažalost rijetkost.Eto ta rijetkost je se ovdje desila, i iskreno ovdje iako često svi manje više, skrenemo od zadatog cilja a toje upoznavanje, ide se nekada u misionarenje ili rasprave koje nekada gube svaki smisao.Ali ipak mi komuniciramo i svakim danom sve bolje i napredujemo.Najteže je napraviti prvi korak.Sa naznakom: Mi muslimani koji smo ovdje ni po čijem zadatku nismo došli niti imamo kakav zajednički dogovor, čak ja i nepoznajem lični ni jednog od muslimana koji su ovdje! To što ste spomenuli da se treba držati onog osnovnog cilja to podržavam i ja kao muslima svako dobro vama želim!Hvala!
  3. Волим
    Eniz got a reaction from Миљан Јокић in Postavi pitanje muslimanu   
    Ko želi da postavlja pitanja o islamu, iz bilo koje oblasti islama(dogmi, prava, morala, islamske historije itd) ovdje to može učiniti.
    Cilj mi je objasniti onoliko koliko budem mogao i umio ono što se traži od mene.
    Na pitanja odgovara Eniz kozlić (teolog islamske vjere)
    Unaprijed zahvaljujem!
  4. Волим
    Eniz got a reaction from Cico in ODNOS ISLAMA PREMA NEMUSLIMANIMA, i ODNOS KRŠĆANSTVA PREMA NEKRŠĆANIMA   
    Ako-neka: Hvala vam na pitanju.Kod nas muslimana se stavlja jak akcenat na moral muslimana.(Govorimo o ljudima koji praktikuju vjeru)U nekim zemljama postoji zakon koji se zove zakon časti : Tj ako neko vidi da mu neka bližnja je u situaciji da čini nešto što joj dolikuje i iz ljubomore zbog časti ubije je on manju kaznu ima u zakonu nekih država.Ovo sam namjerno naveo jer krščani Jordana to isto čine svojim rodicama koje ako nađu u takvoj situaciji ubijaju ih.Zanimljivo i jedni i drugi.To zbog toga što su arapi bez obzira koje vjere bili daleko moralniji od nas evropljana.Kod nas muslimana je normalno da ako djevojka prevari momka i slaže mu da je nevina a nije da je vrati njenima.Zašto zato što je brak povjerenje ako ga izgubiš na početku braka dovodi se u pitanju i sami  brak.
  5. Волим
    Eniz got a reaction from Nur in Duhovni život u Islamu?   
    Naravno Dejane ti imaš svoju vjeru i praktikuješ je i to je ok.Ja sam čovjek koji se pored ovog posla pomalo bavim i trgovinom.U trgovini sam naučio nešto a to je bolje je uvijek trgovati sa prvom rukom nego sa drugom1Zašto da ja nekome svoje sramote kazujem, kada ih mogu lično bez posrednika Bogu ispovjediti!zašto da uzimam za posrednika čovjeka koji je griješnik poput mene, kada mogu da se direktno pomolim za oprost Onome koji me je stvorio!Naravno Dejane da se ne desi da sam i ja bukvalac jer nekako mi požuruješ sa tim kvalifikacijama, razumijem ja što ti govoriš to, zbog toga si ti majka mu stara kršćanin a ja musliman!
    Retorika koju koristiš uz dužno poštivanje mislim da bi bilo bolje za razgovor da bude mekša.Ako se sožimo hvala Bogu na tome ali ako se raziđemo nemojmo jedni poo drugima pljuvati i vrijeđati se ili uzdizati se tako se nevodi razgovor!
  6. Волим
    Eniz got a reaction from ines in Isaa a.s. (Isus) u Islamu   
    Mašallah, brate, jako koristan i zanimljiv tekst, koji nam može da posluži kao fenomenalna prilika za poređenje sa našim i kršćanskim učenjem o Isau -Isusu, da vidimo koje su nam to dodirne tačke i u kojim se to djelovima razilazimo sa njima!Tema je exstra, i Allah te nagradio!
  7. Волим
    Eniz got a reaction from Име in Ubijen Pastor Osana hrišćanske crkve u ruskoj republici Dagestan   
    Pastor u ruskoj republici Dagestan, poznat po osnivanju najveće protestantske crkve u tom području i po uspešnom misionskom radu među muslimanima, ubijen je od strane nepoznatog napadača, potvrdile su lokalne vlasti.
    Artur Sulejmanov, star 49 godina, pastor Osana hrišćanske crkve u Mahačkali, glavnom gradu Dagestana, ubijen je 15.jula uveče dok je napuštao crkvenu zgradu.
    Identitet osobe koja je pucala ostaje nepoznat. Međutim, u toku nekoliko sedmica koje su prethodile ubistvu, mediji u Dagestanu pozivali su ljude da preduzmu određene mere protiv Sulejmanova jer je bio isuviše aktivan i pokrštavao je muslimane.
    Sulejmanov je osnovao Osana hrišćansku crkvu u Mahačkali 1994.godine. U početku je to bila mala molitvena grupa koja je prerasla u najveću protestantsku crkvu u tom području sa oko 1000 vernika. 80% vernika čine pokršteni muslimani.
    Ova crkva oformila je druge grupe vernika širom Dagestana i osnovala centar za proučavanje Biblije u crkvi u Mahačkali. Sulejmanov je takođe opremio crkvu kako bi se na tom mestu mogla deliti hrana i druga pomoć stanovnicima koji su ugroženi siromaštvom.
    Sulejmanovu porodicu čini žena, Zina, i petoro dece.
    Dagestan je mala ruska republika u kojoj živi oko 2, 6 miliona stanovnika u  Kavkaskim planinama na granici sa Čečenijom. Avari, Dargini i Lezgini, muslimanski narodi, čine skoro 75% stanovnika u Dagestanu. Sve ukupno, 91% stanovnika čine muslimani, a preostalih 9% su hrišćani, uglavnom vernici Ruske pravoslavne crkve.
    Zbog položaja koji Dagestan zauzima, njegovi stanovnici su zarobljeni u dugoj zavadi između Rusije i čečenskih separatista koji se bore u susedstvu. Ovaj sukob često dovodi do stradanja civila u Dagestanu.
    Ruska vlada se s vremena na vreme obruši na vahabite, pripadnike eksremističkog islamskog pokreta. Muslimani za uzvrat progone hrišćane, jer hrišćanstvo vide, a naročito pravoslavlje, kao rusku religiju. Mnogi koji se obrate u hrišćanstvo primorani su da se okupljaju u malim grupama u nečijem domu.
    Pošto je bio Avar, Sulejmanova su mnogi muslimani smatrali otpadnikom, pa je stoga po njima zaslužio smrt. Međutim, jednim delom on je bio uspešan u pridobijanju ljudi za hrišćanstvo jer je bio iz tog područja. Misionari koji su dolazili iz drugih zemalja nisu imali toliko uspeha.
    1998. Herbert Greg, jedan od retkih pastora koji je došao iz Amerike da živi u Dagestanu, bio je kidnapovan. Odveden je u Čečeniju, gde je bio mučen i gde su mu odsekli jedan prst. Pušten je posle osam meseci zatočeništva i više ne živi u Rusiji.
    Sergej Rakovski, sveštenik Pentakostalne crkve koji radi u Rusiji, vodio je Sulejmanovu sahranu. On je uporedio Sulejmanovo ubistvo sa ubistvom pravoslavnog sveštenika Sisoeva koje se dogodilo 2009.godine.
    19.novembra 2009., maskirani čovek ušao je u crkvu Sv.Tome u Moskvi i pucao u sveštenika Sisoeva četiri puta. Sisoev, koji je takođe bio poznat po svom radu među muslimanima, umro je na putu do bolnice. Pre ubistva, on je primio brojne pretnje smrću od islamističkih aktivista. Nakon ubistva, muslimanska grupa je preuzela odgovornost za njegovu smrt.
    Mesec dana kasnije u Mahačkali, ruska kriminalistička služba ubila je Beksultana Keribekova. Na osnovu policijskog izveštaja, Keribekov je izvukao pištolj i bacio granatu na policijsku ispostavu kada ga je saobraćajni policajac zaustavio da bi proverio njegova dokumenta. Policija je kasnije izjavila da je kod njega pronađen pištolj koji odgovara pištolju kojim je ubijen sveštenik Sisoev.
    ,,Čini se da je Sulejmanovo ubistvo na neki način povezano sa ubistvom pravoslavnog sveštenika,” rekao je Rakovski. ,,Ali vi ne možete uplašiti hrišćane ubistvom, jer za hrišćane je čast da umru za Hrista.”
    Slavistički centar i Institut prava i religije sa sedištem u Moskvi dali su izjavu o Sulejmanovu ubrzo nakon ubistva. Rekli su da je bio jedan od najpoznatijih hrišćanskih sveštenika u Rusiji, nazvali su ga pravim misionarom sa vatrenim srcem i iskrenom verom.”
    ,,On je bio čovek vere koji je neustrašivo propovedao evanđelje, deleći veru u Hrista sa ljudima i u teškim okolnostima. Od samog početka svog rada, pastor Artur Sulejmanov molio se za spasenje stanovnika Dagestana, uprkos svim poteškoćama i pretnjama sa kojima su vernici i propovednici bili suočeni,” glasilo je u izjavi.
  8. Волим
    Eniz got a reaction from Mono in Да ли су овакве хоџе заправо хришћани или...питање за муслимане о чудима?   
    1) To pravi hođa neće uraditi, a ako je to neko uradio slaba li onda hođe!2) Zapisi su zabranjeni u islamu i to jekomercijala opet govorimo o slabim hođama3) Postoje, bolnice, oslijepi čovjek operišu ga, i možda će prgledati ili hrom prohodati .Isa je to mogao božijom dozvolom a ovi danas što tvrde da mogu, iskreno skeptik sam.
  9. Волим
    Eniz got a reaction from Иринеј in Postavi pitanje muslimanu   
    Ko želi da postavlja pitanja o islamu, iz bilo koje oblasti islama(dogmi, prava, morala, islamske historije itd) ovdje to može učiniti.
    Cilj mi je objasniti onoliko koliko budem mogao i umio ono što se traži od mene.
    Na pitanja odgovara Eniz kozlić (teolog islamske vjere)
    Unaprijed zahvaljujem!
×
×
  • Креирај ново...